X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    No ona tego raczej milo nie wspomina. Za szybko. Raz ze prawie w domu urodzila a dwa ze cholernie bolalo bo za szybko sie wszystko rozchodzilo. Najlepiej wspomina trzeci porod, optymalnie okolo 4h.

W sumie racja...to życzymy sobie 4 godzinnych ;)

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • K@sia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny niby to wszystko jasne ale jak zaczęłam pakować to zgłupiałam :/
    Ja szczepilam córkę ta szczepionka ze szpitala później wg kalendarza szczepień dodatkowo pneumokoki i meningokoki tak samo jak Abiolek tez nie miała żadnych powikłań. Teraz tez tak zamierzam

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • Alma84 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka83 wrote:
    ja kupuje swoją, tak jak poprzednio miałam ja w domu w lodówce potem do szpitala dowiozłam w specjalnej torebce i dałam położnej one schowały miałam ja zamówiona w aptece i potem 2 dni przed terminem wykupiłam.

Dzięki za odpowiedź!
    Jeszczce 2 pytania, do kogo udać się po receptę? Musi to być pediatra który później będzie się zajmował Maluszkiem (nie mam jeszcze wybranego :( ) czy może to być kazdy lekarz rodzinny?
    I czy polecasz jakąś konkretną firmę?

201711152165.png

202006124562.png
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alma84 wrote:
    Dzięki za odpowiedź!
    Jeszczce 2 pytania, do kogo udać się po receptę? Musi to być pediatra który później będzie się zajmował Maluszkiem (nie mam jeszcze wybranego :( ) czy może to być kazdy lekarz rodzinny?
    ja nie miałam problemu bo wzięłam na starsza heh ale mysle ze jak pójdziesz poprostu do rodzinnego swojego to ci wypisze bo pediatra nie majac dziecka pod opieka ani jego danych nie da rady wypisać :)

Alma84 lubi tę wiadomość

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Anulka0407 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    Termin mam na 12 listopada, wiec jeszcze miesiąc został, chociaż szczerze nie wyobrażam sobie tego. Jak całą ciążę byłam aktywna, dużo łaziłam tak teraz zaczyna mi ona wkońcu ciążyć, turlam już sie bardzo powolutku - więc aż boję się co będzie z każdym kolejnym tygodniem. Mieszkam w Warszawie od prakwie 10 już lat.

Co do poduchy to też kupiłam ale taką zwykłą z motherhood, ciekawa jestem czy sie sprawdzi.

Witaj Flara :)
    Ja też jestem z Wawy... w którym szpitalu zamierzasz rodzić?

Trochę spokojnie tu się zrobiło ;)
    Cały czas Was podczytuję tyle ile dawałam radę, bo tak tego wszystkiego dużo było... no ale teraz daję radę ;)
    Ja mam termin na 10.11 ale mam już zaplanowane CC na 30 października, więc trochę mam więcej komfortu psychicznego.
    Ale jak by zaczęło się wcześniej to nie jestem w ogóle przygotowana. Brakuje mi kilka rzeczy i jeszcze nic nie jest wyprane ani przyszykowane.
    A torba/walizka... no cóż... na razie w myślach :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 14:32

abiolek lubi tę wiadomość

Mama 3 dziewczynek: Iza 15 lat, Iga 12 lat i Maja
    Maja ur.31.10.2017r (CC)waga: 3150g dł:53cm
    201710314965.png

Wysłany: 13 października 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alma84 wrote:
    Dzięki za odpowiedź!

engerix to ta która kupowałam i teraz tez bede kupować

Alma84 lubi tę wiadomość

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

Wysłany: 13 października 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z jednej strony chciałabym juz urodzić a z drugiej wiem ze jeszcze z 3 tyg trzeba poczekac zeby mała była całkiem bezpieczna :)

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• K@sia Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Anulka:)! widzę ze masz już odchowane panny :) ja jestem z podobnego przypadku jestem najmłodsza córka a moje siostry właśnie 12 i 15 lat starsze:) a teraz moja najstarsza siostra ma 15-letnie bliźniaczki ;)

abiolek, Anulka0407 lubią tę wiadomość

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • abiolek Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia bliźniaki mi się marzyły do pierwszego porodu.. potem mi przeszło :P Chociaż w sumie jak zaszłam w drugą ciąże to znowu myślałam o bliźniakach :)

K@sia lubi tę wiadomość

iv09zbmht7lql7n7.png
    iv09zbmh8k0pbvy8.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z Warszawy, i tylko Żelazna, inaczej nie rodzę :D
    Dziś nieee, jutro dopiero będę donoszona, ale mój termin listopadowy bardzo mi odpowiada :)

Do szpitala biorę to, co dał szpital na liście ;] Czyli:
    Dla siebie:

wygodna koszula lub T-shirt (dłuższy) do porodu oraz 2 koszule umożliwiające karmienie piersią;
    szlafrok, klapki;
    biustonosz do karmienia piersią;
    dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch np. Bella;
    przybory toaletowe (jak najmniej zapachowe);
    dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły);
    ręczniki papierowe;
    woda mineralna niegazowana;
    rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu,
    paczka zwykłych podpasek.

Dla Dziecka:

5 kaftaników dla noworodka np. typu body (rozmiar 56 lub 62);
    trzy pary śpioszków lub 3 pajacyki;
    dziesięć pieluszek tetrowych i paczkę jednorazowych;
    dwie bawełniane czapeczki;
    dwie pary skarpetek;
    kocyk lub rożek;
    ręcznik;
    mały jasiek przydatny przy karmieniu lub poduszka rogal do karmienia;

Wszystkie rzeczy (nawet nowe) powinny zostać uprzednio wyprane.

Dla Ojca (dotyczy porodów rodzinnych):

wygodne ubranie na zmianę;
    buty na zmianę (klapki, kapcie);
    coś do jedzenia;

Kury nie kupowałam, za drogi pluszak ;) Poradzę sobie z jakimś jaśkiem w razie czego :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 13 października 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abiolek wrote:
    Kasia bliźniaki mi się marzyły do pierwszego porodu.. potem mi przeszło :P Chociaż w sumie jak zaszłam w drugą ciąże to znowu myślałam o bliźniakach :)

hahha, ja się zawsze w głowę stukam, jak ktoś mówi że bliźniaki chce :D
    Niby fajnie, np.od razu parka, ale pomijając trud, finanse (bo wszystko na raz podwójnie, a nie z dziecka na dziecko), to możliwość powikłań w ciąży, przedwczesne rozwiązania....o nie :P

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za noc... Oczy jak 5 zł, nic mnie nie bolało i nmie dokuczało, a nie mogłam zasnąć.
    Moja torba tez juz zapakowana choć jeszcze teoretycznie miesiąc został :D Wziełam walizkę na kółkach, żeby samej dać radę ją zatargać w razie jakby mąż nie zdążył. Jestem ciekawa jak się sprawy potoczą, chyba coraz bardziej zaczynam się stresować jak to będzie. Szpital na szczęscie mam blisko bo jakieś 10 km.

Ja typowej poduchy do karmienia nie mam, jakoś zwykłymi poduszkami dam sobie radę, a jak nie to się kupi rogala :D

My też się zastanawialiśmy czy nie trafią nam sę bliźnięta bo 3 pary w rodzinie są, dwie jednojajowe i jedna róznojajowa. Z obserwacji potwierdzam, że jest co robić no i podwójna wyprawka wiadomo.

f2w33e3k8e2wdta9.png

Wysłany: 13 października 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja miałam bliżniaki tym razem ale dowiedziałam sie o tym ok 11 tyg i jeden juz sie wchłaniał troszke mi to utkwiło w głowie ale ważne było by moja druga kruszynka zdrowo rosła
    od poczatku były moje przypuszczenia bo beta była wysoka bardzo ale na pierwszym usg było widac jedno a potem już włąsciwie drugiego nie było

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

Wysłany: 13 października 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do karmienia mam rogala motherhood juz 8 letnia :) po pierwszej córce sprawdza sie super bo można ją prac w całości karmi sie na niej rewelacyjnie ale do szpitala biore tylko jaska bo nie chce do domu znosić syfu szpitalnego :P

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

Wysłany: 13 października 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalala, gdzieś u mamyginekolog był fajny wpis o bliżniakach - kiedy to jest uwarunkowane genetycznie.
    Ale generalnie przy niejednojajowych.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tam cieszę z jednej kruszynki :) jakbym miala dwie na raz do ogarnięcia to dopiero bym miała pełne gacie :P

Katalonia lubi tę wiadomość

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • abiolek Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo, fajnie sie mowi, ze chce. Zawsze tez chcialam trojke dzieciatek, wiec znajac zycie, moze za 3 razem beda blizniaki ( co juz by tak wesole nie bylo).

Moja babcia miala 3 synow, za 4 razem blizniaki (chlopca i dziewczynke) i za piatym byla dziewczynka ;)

iv09zbmht7lql7n7.png
    iv09zbmh8k0pbvy8.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka0407 wrote:
    Ja też jestem z Wawy... w którym szpitalu zamierzasz rodzić?
    :/

Planuje na Inflanckiej, dużo moich koleżanek tam rodziło i całkiem zadowolone były. Martwię sie tylko ze będę musiała wybrać szpital z wyższa referencyjnościa ze względu na cukrzycę ciążową, ale ta na szczęście na razie jest dla mnie łaskawa i sama dieta wystarcza. Więc mam nadzieje ze to nie zmiani sie juz do końca ciązy.

Co do torby szpitalnej, to u mnie szpital ma podobne zalecenia jak napisała Wichrowe, chyba najwięcej w torbie zajęły rzeczy dla Młodej, i jak popakowałam ciepły kocyk i minimum 3 zestawy ubranek dla niej - to wyszło mi że więcej 56 już prawie nie mam :), także będę się ratować 62 jak by coś.
    Z rzeczy chyba nie wymienionych ostatnio to wzięłam: smoczek - koleżanki synek tak strasznie płakał po porodzie że jej mąż za radą położnej biegał o 2 nad razem po aptekach w poszukiwaniu smoka który ich uratuje i małą gruszkę do nosa (gdyby trzeba było się poratować w środku nocy bez biegania do położnych).

I dziś kupiłam ciasteczka specjalnie do spakowania do torby, abym ja się mogła poratować w nocy :), zwłaszcza że po porodzie będę mogła w końcu zjeść słodycze a nie tylko oblizywać papierki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 16:27

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Eljotka Koleżanka

Wysłany: 13 października 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!
    Ale miałam dzisiaj w nocy głupie sny, umeczylam sie dzisiaj strasznie.

Słabo sie dzisiaj czuje. Rano trochę podchodziłam po mieście było w porządku, a teraz nnie mdli i mam biegunkę.

Ja mam zwykły rogal do karmienia.

Szczepienia na wzw będe robiła szczepionka dostępna w szpitalu czyli Euvax.

atdci09kde76ba3r.png
  • Iw-onka Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alma84 wrote:
    Ja też nie koniecznie :)

Ja chętnie - gorzej z małą, nie chce mieć urodzin razem ze mną :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2017, 17:04

Alma84 lubi tę wiadomość

ug37df9ht2pr627q.png
    Inusia
‹‹ 996 997 998 999 1000 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ