Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry dziewczęta
Moja malutka jakaś leniwa od wczoraj, i do tego mam kompletnie miękki brzuch, aż mi dziwnie... ostatnio albo non stop twardniał albo był napięty od wygibasów, a jak mała leniuszek (ale się porusza od czasu do czasu + dobrze, że mam detektor tętna na czasy takiej paranoi...) to i brzuch całkowicie miękki...
A propos kolejek, wchodzę ja wczoraj do apteki i dwie kobiety przede mną - następna do kasy ok. 75 lat, za nią taka matrona ok. 60 lat, i ja. Mimo że w aptece mamy z automatu pierwszeństwo jak inwalidzi i honorowi dawcy krwi, myślę sobie - 2 osoby, postoję... matrona jak mnie zobaczyła, obruszyła się od razu, ofukała i widocznym ruchem zaznaczyła swą pozycję w kolejce, a wzrokiem powiedziała mi "ani mi się rusz, dziewczynko", po czym pani 75+ zrobiła jej psikusa i jak mnie zobaczyła, to od razu zaczęła mnie wręcz wypychać przed siebie, a aptekarka jej wtórowała. W życiu bym nie poszła przed tą babcię, ale poszłam, normalnie przyjęłam ustąpienie tej 75+ po to tylko, żeby ta matrona sobie dłużej postała...
madalenka - leż spokojnie, i zobaczysz, jeszcze się poprawi, szyjka jak szybko się skraca tak szybko się potrafi wydłużyć... będzie dobrze.
Marynka - a to twoja firma, że tak się martwisz o zastępstwo?
Jeszcze a propos wagi maluszków, zapytałam wczoraj lekarza, czy można teraz przewidzieć czy dziecko będzie małe czy duże. Powiedział, że absolutnie nie. Wielkość dziecka przy porodzie determinuje tempo wzrostu między 34 a 36 tygodniem. Teraz klocek może wtedy "przytyć" nieznacznie, z maluszka może zrobić się kulka. Do tego czasu jedyną ważną informacją jest czy dziecko jest w normie (swoją drogą ta norma belly jest jakaś dziwna, na USG waga wg pomiarów to dokładnie mój termin wg OM, a belly twierdzi, że w zasadzie ledwie dochodzę do 10 percentyla...).lkc lubi tę wiadomość
-
witam się i ja z rana.. ja ostatnio nie zauważyłam oznak uprzejmości w kolejkach.. stałam i w tesco i w aptece, rossmanie itd i nikt niezareagował.. baa w kościele sama się wepchałam jak tylko zobaczyłam kawałek ławki..
dziewczyny boli aktualnie którąś kręgosłup? ale tak że aż utrudnia życie- chodzenie, wstawanie itd - ja mam od wczoraj - kosmos - nic nie robię, wszystko leży, prasowanie, pranie, i wogóle - zażywam tylko magnez - coś jeszcze mogę? w pierwszej ciąży pomagał basen no ale był środek lata a teraz już zimno, wszyscy w pracy, sama nie pójdę.. mam dość jakby mi ktoś wbijał coś nawet jak leże -
izia wrote:dziewczyny boli aktualnie którąś kręgosłup? ale tak że aż utrudnia życie- chodzenie, wstawanie itd - ja mam od wczoraj - kosmos - nic nie robię, wszystko leży, prasowanie, pranie, i wogóle - zażywam tylko magnez - coś jeszcze mogę? w pierwszej ciąży pomagał basen no ale był środek lata a teraz już zimno, wszyscy w pracy, sama nie pójdę.. mam dość jakby mi ktoś wbijał coś nawet jak leże
Ćwiczenia na smarowanie kręgosłupa (każde ćwiczenie po 30 powtórzeń)
- koci grzbiet w pozycji na czworakach
- koci grzbiet w pozycji na siedząco
- przyciąganie kolan do klatki piersiowej leżąc na lewym i prawym boku
- wyciąganie pięt na zmianę leżąc na wznak (sięganie piętami im dalej tym lepiej)
- kołyska miednicą leżąc na plecach ze zgiętymi kolanami
- kołyska miednicą w pozycji na czworakach
- japoński ukłon (jak poniżej)
Marzena27 lubi tę wiadomość
-
W aptece żadnej jeszcze mnie nikt nie przepuścił. Za to zawsze mnie przepuszczają w sklepie Stokrotka, czy to na dziale mięsnym czy przy kasie. No i zauważyłam, że jak stoję przed przejściem dla pieszych to samochody się zatrzymują, to fakt. Ale już z miejscami siedzącymi czy to w autobusie czy u lekarza to nikt tyłka nie ruszy.
Izia co do kręgosłupa to paracetamol, apap jak bardzo Ci dokucza. Mnie kręgosłup boli całą ciążę codziennie, już nawet nie reaguję na to. Najgorzej jest rano wstać z łóżka, w ciągu dnia trochę rozchodzę.
Ewelina ja też mam od kilku dni miękki brzuch, nawet bardzo miękki, ale ja jadę na no-spie na nerkę ją biore to i na brzuch działa. Mnie gin mówił, że dzieci zaczynają przybierać wagowo po 32tc, wtedy łapią te kg. -
Witam się i ja
Noc przespana, oczywiście o 4 przebudziłam się, zerknęłam która godzina i nawet na siku nie wstałam, żeby się nie rozbudzać, obróciłam się na drugi boczek i spałam dalej.
Mada_lena...będzie dobrze, fajnie, że lekarze się Tobą zajęli i nie odesłali. Trzymam kciuki i dawaj znać co u Was!
Mamadomina - boski tekst tej babki! W Lidlu i Biedrze to już w ogóle komedia się dzieje, unikam jak mogę, ludzie wózkami się rozjeżdżają, walczą na śmierć i życie niemal jak kasę otworzą
W Polsce, w sklepie, jeszcze nikt mnie nie przepuścił, raz tylko w aptece i to aptekarka mnie poprosiła jako pierwsząZa to we Francji kasjerki mnie wołały prawie zawsze, żebym podeszła. No i fakt, to była ich inicjatywa i one pilnowały porządku a klienci nie mieli nic do gadania.
Natomiast w autobusach - dziewczyny, błagam, walczcie o te miejsca! Przecież jak autobus ostro zahamuje, to z naszym poczuciem równowagi - leżymy od razu! I kto nam będzie dzieci ratował? -
Sisii ja do Salve wybieram się prawdopodobnie na koniec września na wizyte kwalifikacyjną
idę do dr.Wilińskiego, wybieramy się też do Salve na szkołę rodzenia
A co do wagi to mój już taki duży, jak jeszcze zacznie przybierać... Po tatusiu wyjdzie kluska 4,600kg -
izia wrote:ewelina dzięki zaraz się rozkładam na dywanie i choć spróbuję to zrobić ale z dużym brzuszkiem czyta się to trochę abstrakcyjnie
oby w działaniu wyszło lepiej
czasem jak mnie coś w biodrze zakuje, to robię przyciąganie kolan na lewym i prawym boku i przechodzi jak ręką odjął...
no i trzeba pamiętać, że ćwiczymy do granicy bólu, jak jakieś ćwiczenie ból pogłębia, to trzeba odpuścić...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 09:32
-
niecierpliwa21 wrote:Lavendula dlaczego jeszcze raz glukoze robisz?
Poprzednie wyniki jakieś wątpliwe były?
były OK, ale w związku z górną normą wód Gin zleciła ponownie, żeby się upewnić, czy się coś nie przyplątało, bo ponoć się zdarza.
niecierpliwa21 lubi tę wiadomość
-
Izia, ja polecam z tego co Ewelina podała zwłaszcza koci grzbiet na czworakach i japoński ukłon, na zmianę robione. Przy ukłonie - szeroko nogi trzeba rozstawic i brzuszek się mieści. Ja te pozycje pamiętam jeszcze z zajęć jogi i od kilku lat mi bardzo pomagają na kręgosłup
-
Witam się
Madzia trzymaj się, odpoczywaj i przede wszystkim nie stresuj się. Będzie dobrze, tutaj wszystkie trzymamy kciuki więc musi być dobrze
Co do przepuszczania w kolejkach to wczoraj byłam na zakupach w Auchan. Mimo wielu otwartych kas były mega kolejki. Jedna Pani z mojej kolejki pokazała mi, że niedaleko jest kasa z pierwszeństwem więc przeszłam tam ale jakoś było mi głupio wpychać się przed innych chociaż teraz żałuję że z tego nie skorzystałam. -
Oj autobusami to mam zakaz jazdy moj zabronil mi kategorycznie wsiadac i musze czekac jak samochodem podjedzie po mnie. Mnie w kolejkach tez raczej nie puszczaja chociaz ostatnio w miesnym pani ekspedientka na caly glos pania z brzuszkiem zapraszam do przodu moj padl jak zobaczyl jakiego buraka strzelilam za to mina mocherow bezcenna i te pretensje ze one sa starsze. Najlepsza byla ekspedientak z komentarzem do jedej babci jak sie pani nie podoba to zawsze moze pani tez zajsc w ciaze a ja bede obslugiwac w takim tempie jakie mi sie podoba. Kopara mi opadla normalnie
Agata92, Viviana, Maga31, Mamadomina, e_v_e lubią tę wiadomość
-
Lavendula wrote:były OK, ale w związku z górną normą wód Gin zleciła ponownie, żeby się upewnić, czy się coś nie przyplątało, bo ponoć się zdarza.
Mnie też jeden z lekarzy powiedział że większa ilość wód może być związana z tym że dzidziuś w danej chwili nasiusiałi akurat na USG wyszlo wiecej.
-
niecierpliwa21 wrote:Mnie też jeden z lekarzy powiedział że większa ilość wód może być związana z tym że dzidziuś w danej chwili nasiusiał
i akurat na USG wyszlo wiecej.
bardzo bym chciała, żeby to było nasiusianie lub "taka uroda" - natomiast górna norma utrzymuje się już tydzień.