Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Madlen dasz radę
wszystkie damy radę wychować nasze maleństwa. Wydaje mi się, że to się robi instynktownie:)
Ja najbardziej boję się bólu podczas porodu... Nie lubię wiedzieć, że będzie mnie bolało, wolę żeby to było z zaskoczenia a w tym przypadku tak się nie da.Madlen222 lubi tę wiadomość
-
Madlen222 wrote:Mam tak samo jak Wy dziewczyny, identyczne przemyślenia i strach...oraz dochodzi do mnie że maksymalnie za 4 tygodnie będę miała już dzieci...szok!
Wy to skupicie się na jednym a ja od razu na głęboką wodę i muszę zająć się dwójką, strasznie się boję powiem Wam szczerze. -
KasiaKa wrote:Madalenka, a jak jest z twoją szyjką, że ci pessar zakładają?
Kasia szyjke mam szyjke dosc dluga 33mm na ostatnim usg, ujście zewnętrzne zamknięte, wewn raz poszerzone na 3mm raz zamknięte ale jest do tego miekka...
Brzusio robi sie twardy, pobolewa/ moze tak boleśnie rosnę/ i dlatego podjęli decyzje o założeniu.
A ty jak tam??
Madlen dziekuje wiem czego sie spodziewać.... Czekam az dr skończy zabieg i ma mi założyć.Madlen222 lubi tę wiadomość
-
Hehe Madlen ja tez dwójkę tyle ze jedno biegające male tez potrzebujące dużo przytulania i usypiania, czasem nakarmienia jak sam nie chce, przebrania i kapania i pilnowanie zeby nie zrobił krzywdy malej, ani żeby nie poczuł się odepchniety, będę musiała również to pogodzić, ale damy rade
szczerze mówiąc to na początek on będzie potrzebował więcej uwagi niż mała..
Maaartinka tak leko są super i moim zdaniem dużo szybciej pępek odpadau wielu koleżanek po octanisepcie nawet ponad dwa tyg był i problemy z rana były bo się saczylo to wszystko..
Kuniak biedulko wspolczuje oby przeszło Ci szybko.. ;( oby krzywa dobrze wyszła
Madalenka kciukam ;**
A ja mam od rana znowu bóle małpowe... I od jakichś 2-3 h strasznie dretwieja mi nogi zwała mnie z nóg.. Od pasa w dół mam słabe czucie mała jest tak nisko, ze czuje non stop parcie chyba jakiś nerw ucisnela ze tak nogi dretwieja... Całe szczęście nie poszłam po brata bym chyba nie wróciła.. Mama sama poszła babcia wałek wkrecila ze ja zasnelam jak małego usypiałam'..kurde i w doooopie kluje cos i w pipce ahh ta mała leże z tylkiem do gory ale cos słabo się przesuwa wyżej,.. No i jeszcze okropne zawroty głowy mam ,że po ścianach chodze...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 15:13
Madlen222, maaartinka, mada_lena lubią tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
maaartinka wrote:Wy boicie się, że za wcześnie urodzicie a ja czuje że mój synek nie będzie chciał wyjść na świat..
Maaartinka, też mam podobne myśli, może dlatego, że jesteśmy na końcu kolejkija mam nadzieje, że synek będzie chciał wyjść troszkę wcześniej np. w skończonym 38 tygodniu, zawsze to dodatkowy czas do świąt, a nasza rodzina będzie czekała na nasze odwiedziny z małym... wiedzą ile czasu się staraliśmy oraz co nas spotkało, więc jest to oczekiwane dzieciątko
Ps. wśród moich znajomych zauważyłam tendencję, że chłopaki nie są przenoszeni, rodzą się przed albo w terminie, dziewczynki lubią posiedziećDotty84 lubi tę wiadomość
-
sylvi wrote:jejku za 4 tygodnie.. moja musi posiedzieć jeszcze z 7
Bliźniaki osiągają dojrzałość w 36 tygodniu i wtedy też będę rodzić jeśli nie wcześniej (mam nadzieję). Z resztą z tego co się orientuję dziecko z pojedynczej ciąży pod koniec 36-go tygodnia też już ma ukształtowane płucka i jest gotowe do samodzielnego życia.xpatiiix3 lubi tę wiadomość
-
mada_lena wrote:Kasia szyjke mam szyjke dosc dluga 33mm na ostatnim usg, ujście zewnętrzne zamknięte, wewn raz poszerzone na 3mm raz zamknięte ale jest do tego miekka...
Brzusio robi sie twardy, pobolewa/ moze tak boleśnie rosnę/ i dlatego podjęli decyzje o założeniu.
A ty jak tam??
Madlen dziekuje wiem czego sie spodziewać.... Czekam az dr skończy zabieg i ma mi założyć.
;(Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 20:09
-
Skala dojrzałości szyjki macicy wg Bishopa
parametry/punkty 0 1 2 3
Rozwarcie (cm) 0 1-2 3-4. 5-6
Skrócenie (%) 0-30 40-50 60-70 80
Pozycja punktu
przodującego* -3 -2 -1-0 +1-+2
Konsystencja twarda średnia miękka
Stosunek do osi pochwy od tyłu w osi do przodu
*Pozycja punktu przodującego płodu jest określona w centymetrach w stosunku do linii międzykolcowej.
Wychodzi ze ps2 to 3-4cm rozwarcia, ok.60-70% skrócona szyjka, miękka ustawiona do przodu, czyli jak do porodu, tyle wycztałam..
Kontrola lekarska szyjki macicy
W opiece przedporodowej podczas wizyt kontrolnych aż do 36. tygodnia ciąży kontroluje się szyjkę macicy i jej ujście w celu wczesnego wykrycia przedwczesnego dojrzewania szyjki lub niewydolności szyjki macicy. Wg skali Salinga ocenia się następujące parametry:
1) długość szyjki:
3 cm (część pochwowa zachowana) - 0 punktów,
2 cm (część pochwowa częściowo skrócona) - 1 punkt ,
1 cm (część pochwowa znacznie skrócona) - 2 punkty,
0 cm (część pochwowa zanikła) - 3 punkty,
2) rozwarcie szyjki macicy:
ujście zamknięte - 0 punktów,
drożne dla opuszka palca - 1 punkt,
drożne dla palca - 2 punkty,
drożne więcej niż 2 cm - 3 punkty,
3) konsystencję części pochwowej:
twarda - 0 punktów,
średnio twarda - 1 punkt,
miękka - 3 punkty.
Jeśli suma punktów wynosi więcej niż 3, to występuje zwiększone zagrożenie porodem przedwczesnym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 15:31
Livia
Nela
Marcel
-
Agusia ;) wrote:Maaartinka, też mam podobne myśli, może dlatego, że jesteśmy na końcu kolejki
ja mam nadzieje, że synek będzie chciał wyjść troszkę wcześniej np. w skończonym 38 tygodniu, zawsze to dodatkowy czas do świąt, a nasza rodzina będzie czekała na nasze odwiedziny z małym... wiedzą ile czasu się staraliśmy oraz co nas spotkało, więc jest to oczekiwane dzieciątko
Ps. wśród moich znajomych zauważyłam tendencję, że chłopaki nie są przenoszeni, rodzą się przed albo w terminie, dziewczynki lubią posiedzieć
Jednak mój maluszek miał dopiero 1260 g więc maleńki i grzeczniutki w brzuszku na szyjkę nie naciska ani nic więc może go tak niestety nie ciągnąć na świat..
Obym jednak należała do grupy twoich znajomych i nic się nie wydłużyło
A jak nie to pójde to pewnej osoby nich mnie wyprowadzi z równowagimoże szybciej urodze
-
maaartinka wrote:Oj miło by było gdyby tak w 38 wyskoczył chociaż porodu boje się panicznie..
Jednak mój maluszek miał dopiero 1260 g więc maleńki i grzeczniutki w brzuszku na szyjkę nie naciska ani nic więc może go tak niestety nie ciągnąć na świat..
Obym jednak należała do grupy twoich znajomych i nic się nie wydłużyło
A jak nie to pójde to pewnej osoby nich mnie wyprowadzi z równowagimoże szybciej urodze
hehe mój miał tak samo a teraz wg moich obserwacji się przekręcił i czuje kłucie w szyjce i z tyłu, już wiem co niektóre dziewczyny miały na myśli... wczoraj tak dal mi popalić, że chodziłam jak emerytkajeszcze zdąży nabrać ciałka, poza tym mojej koleżanki córa miała 3 kg z małym kawałkiem a teraz jest małym pulpecikiem hehe.
Uprzedziłam już męża, że w terminie ciąży donoszonej myję wszystkie okna akurat na święta, nie były myte od zeszłego roku, więc będę miała co czyścić hehe, po tym jak okazało się, ze jestem w ciąży wolałam nie ryzykować, a i mieszkam na II piętrze w domku, to pospaceruję trochę po schodach -
Dotty84 wrote:Agusia, mam te same przemyślenia co do porodu i świąt... Ale mam nadzieję, że to co napisałaś na końcu się nie sprawdzi - to, że dziewczynki lubią posiedzieć
Hehe tego Ci życzę kochana, w sumie patrząc po innych wątkach ostatnie są pierwszymi -
Czytam czasami, że kobiety nie mogą się doczekać porodu i ostatnie tygodnie im się potwornie dłużą. Ja mam odwrotnie! Wszystko nabiera takiego tempa a ja się zastanawiam, kiedy to zleciało? Już jestem w 33 tygodniu! Macierzyństwo to dla mnie abstrakcja. Nie potrafię sobie wyobrazić siebie jako matki. Nie dociera do mnie nawet, że trzeba młodego urodzić.
Mój mały chyba dalej główkowo, bo czkawkę czuję niziutko. Rączki to już w ogóle, na wysokości spojenia i w pachwinach. Dziś przyjął rewelacyjną pozę: 1 stopa w wątrobie, druga w żołądku. Jak zjem obiad, to chyba mnie rozsadzi.
Lavendula, AgataP lubią tę wiadomość
-
Pati dzieki za kciukasy:*
Uff przeżyłam. Delikatna chyba jestem bo bolalo....;( ale juz po nic, zero bolu.
Dla niuni wszystko!
Pati te bole Twoje mnie niepokoją.... Lez kochana odpoczywaj.
Desou 29mm to super szyjka. Do pessara musi miec raptem 0,5cm i wystarczy.
Chyba walne se lufe w postaci jablkowo zurawinowego soku.
Ponoc 34 jest juz bezpieczny mamusie, wiec głowa do gory:) ale niech siedzą jak najdłużej.
Madlen dasz rade:) w ogole damy radestrach ma wielkie oczy:)
Madlen222, Agusia ;), xpatiiix3 lubią tę wiadomość
-
lkc wrote:u mnie dzisiaj wielki sukces - pierwsze 0.5 kg na plusie !
))))))))))))))))))))))))))) w koncu ten moj przestanie jeczec, ze nie tyje !
)))
zeby nie bylo tak wesolo pora na moj ulubiony punkt dnia - zastrzyk ;/ im wiecej ich robie tym bardziej mnie boli;/
wy narzekacie na dusznosci... mi z kolei jest baaaaardzo goraco, a zawsze bylam zmarzlakiem. jutro ide na pierwsze zajecia do SR :)nie moge sie doczekac:))
Co trzeba wziąć jakiś notes? -
Nata wrote:Madlenn a czemu tak szybko? no jak się nic nie będzie działo to chyba mogą jeszcze dłużej posiedzieć prawda?? im dłużej tym lepiej
Tak jak mówiłam w 36 tygodniu bliźnięta osiągają dojrzałość i siedzieć w brzuszku owszem mogą dłużej ale nie jest im to potrzebne.
W ogóle bliźniaki dojrzewają o 2 tygodnie szybciej niż dzieci z pojedynczych ciąż. -
Agusia, poprzednie badanie ok, nawet nie zbliżalo sie do granicy normy , ale ponoć cukrzyca może przyplątac sie w każdym momencie , nawet jeśli wszystko było ok
Ale mam nadzieje ze to tylko formalność i po prostu sobie wyhodowalam taka dorodną dzidzie
Swoją droga ciekawe na czym tak wyrosla, ani sie za bardzo nie obżeram, witaminy brałam jak mi sie przypomniało ,od wielu lat jestem wege,zachcianek nie miewam żadnych ...a tu taki wielki dzidziol:D
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 16:19
-
Fidelissa ja wezme cos do pisania i notes bo zajecia prowadzi polozna z mojego szpitala i chce sie dokladnie dowiedziec co bede potrzebowac dla siebie i dla Malej w szpitalu. nie chce nakupic jakis niepotrzebnych dupereli.
fajnie macie z tymi pessarami.. mi nie chcieli zalozyc bo nie.. ;/Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 16:23
Fidelissa lubi tę wiadomość
Aleksandra Joanna 17.11.2014
Joanna Małgorzata 12.03.2019