Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Madlen u mnie pani ordynator po badaniu stwierdziła podejrzenie przedwczesnym porodem. Dostalam leki i macica miękka jednak bóle mam codziennie ale brzuch ok. Każą leżeć i się oszczędzać ale mówili ze po sterydach dziecko jest bezpieczne a walka o każdy dzień to walka o wagę i ogólnie lepiej. Pi 34tc jest lepiej a 36tc to juz jak tak dokucza to rozwiązują bez stresu. Bliźniaki to chyba sa jakos wcześniej bezpieczne także u Ciebie ti kwestia niedługa.u mnie mówią 32tc a jestem 31t3 ale muszę im wierzyć.
Madlen222, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja wlasnie wrocilam z zajec dla dzieci na basenie z Szymonem,ale Olek plywal intensywnie z nami:-) teraz mialam pare skurczy,ale juz minely.
Dziewczyny w szpitalu, trzymajcie sie, juz niedlugo!!
Pati daj znac co z Toba!!
My spedzamy weekend u moich rodzicow,jak milo,mama upiekla jablecznik,mniam:-)Madlen222, Fidelissa lubią tę wiadomość
👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
Alka gratuluje, szczęścia Wam i przede wszystkim zdrowia dla Was synka :**
Madlen trzymaj się na pewno będzie dobrze, bo musi być..!!:**
Już w domu, brzuchol boli i coś kłuje w srodku, ale się nie stawia ,mała dzisiaj strasznie szalała po tym jak się podenerwowałam trochę... Lecieć to nie leci tak mocno już ,ale mimo wszystko jest dalej trochę tego.. Się przestraszyłam w pewnym momencie, bo takie pyknięcie w dole brzucha poczułam i aż usłyszałam... Mała zaczęła strasznie mi się wciskać w dół tak bolalo, że momentami zaciskałam zęby... A jak kopała mnie po szyjce i na chama prostowała się...
Ja zmęczona jestem zjadlam ciut obiadu, bo i apetyt straciłam, ide się położyćMadlen222 lubi tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
Uh, dziewczęta, spinajcie poślady, bo jeszcze nie czas!
Dziś byliśmy na przedostatnich zajęciach w SR, było o pielęgnacji noworodka. Prowadziła extra położna z neonatologii z Żelaznej. Z tematów palących nasze forum:), a które np. mnie ciekawiły i nie miałam zdania do tej pory:
- kikut pępowinowy polecają pielęgnować octaniseptem 2xdzień ALE ona osobiście uważa, że przemywanie wodą z mydełkiem/żelem dla dzieci przy każdej zmianie pieluszki daje również doskonałe efekty
- teoretycznie kąpać dziecko powinno się 1-3 w tygodniu ALE są dzieci, które bez kąpieli są marudne, więc wtedy codziennie, nie ma wyjścia
- smarowanie oliwką/balsamem - w pierwszym miesiącu tylko dłonie, stopy i jeśli brzuszek jest przesuszony, pozwoli to na zrodzenie się naturalnego mechanizmu nawilżania skóry. po miesiącu można już całego maluszka smarować.
- przez pierwszy tydzień zwracamy szczególną uwagę na odchylanie główki przez maluszka - nie pozwalamy mu na to, kładziemy na boku i podpieramy wałek pod główkę, albo opatulamy główkę po bokach. kilka dni pracy nad dzieckiem zaoszczędzi nam potem rehabilitacji dziecka.
- maź płodową wymywamy z fałdek poza pupką, tam może zostać.
do mam planujących żelazną:
- niby wg ustawy trzeba zaszczepić przeciw gruźlicy i WZWB w pierwszej dobie życia, ale można poprosić o odłożenie szczepienia do ostatniego dnia w szpitalu, czyli np. 3ciej doby - tak podobno obecnie zalecają immunolodzy
- szpital nigdzie nie wydzwania po przychodniach wybranych (więc w szpitalu mieć wybranej nie trzeba), przy wypisie dostaje się wszystkie papiery, kartę szczepień i z nimi tatuś idzie do przychodni
- jak ktoś chce engerix, a nie euvax - nie trzeba szukać i kupować samemu, wystarczy na żelaznej powiedzieć, że chce się płatną, koszt 63zł
- jak dziecko ma żółtaczkę, nie trzeba zostawać w szpitalu!!! można wypożyczyć materac do naświetlania za 100zł (niezależnie od tego na jak długo) i tylko podjeżdżać do szpitala co kilka dni na kontrolę, a najlepszym lekarstwem na żółtaczkę jest częste karmienie = częste kupy i siusiu
- na noworodki nie wpuszczają babć - podobno największa zaraza nie do wytrzymania;)
Dziś napadliśmy też Ikeę, i mąż już składa meble:) będę mogła zacząć prać i prasować na serio:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2014, 18:03
Mag.1990, Milaszka, Viviana, Goplana, Fidelissa, Dotty84, mada_lena, Florentine, blue00, sisiiii, Marzena27, Maga31 lubią tę wiadomość
-
A to mój zwis ,jak chodze niestety obija mi się o uda już, a wchodze po schodach juz jak kaczka rozkraczona ,bo za nisko jest jak widać... ;/
No więc dzisiaj zaczęłam 35tydzien, granica przekroczona, teraz odliczam do skończonych 36..
ewelina_d, karmelek, Agata92, Eve, Milaszka, Amnezja, Fidelissa, zupaztytki, e_v_e, natasza82, Madlen222, sylvi, mada_lena, Florentine, blue00, sisiiii, KasiaKa, anusiaa90, Marzena27, Maga31, FK81 lubią tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
xpatiiix3 wrote:A to mój zwis ,jak chodze niestety obija mi się o uda już, a wchodze po schodach juz jak kaczka rozkraczona ,bo za nisko jest jak widać... ;/
No więc dzisiaj zaczęłam 35tydzien, granica przekroczona, teraz odliczam do skończonych 36..
karmelek, mada_lena lubią tę wiadomość
-
No jeszcze tydzień temu ,aż tak nie wisiał, a od 2-3 dni to mówię odbija mi się o uda i musze powoli i mniejsze kroki robić przez to, poważnie tragedia juz z tym brzuchem... Teraz to od samej kości łonowej do przodu idzie z reszta widać z przodu jak stoję gdzie się zaczyna...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2014, 18:30
Livia
Nela
Marcel