Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
na dzisiaj koniec robótek ręcznych. Zaraz moj wróci do domu ciekawe w jakim humorze.
Wogóle coś bym sobie zjadła i nie wiem co. Kurcze ale ciągnie mnie do czegos tylko do czego.
Mi leciutko też już opadł brzuszek ale nawet dobrze bo jest wygodniej i oddychać mogę normalnie.Fidelissa lubi tę wiadomość
-
ewelina_d wrote:Uh, dziewczęta, spinajcie poślady, bo jeszcze nie czas!
Dziś byliśmy na przedostatnich zajęciach w SR, było o pielęgnacji noworodka. Prowadziła extra położna z neonatologii z Żelaznej. Z tematów palących nasze forum:), a które np. mnie ciekawiły i nie miałam zdania do tej pory:
- kikut pępowinowy polecają pielęgnować octaniseptem 2xdzień ALE ona osobiście uważa, że przemywanie wodą z mydełkiem/żelem dla dzieci przy każdej zmianie pieluszki daje również doskonałe efekty
- teoretycznie kąpać dziecko powinno się 1-3 w tygodniu ALE są dzieci, które bez kąpieli są marudne, więc wtedy codziennie, nie ma wyjścia
- smarowanie oliwką/balsamem - w pierwszym miesiącu tylko dłonie, stopy i jeśli brzuszek jest przesuszony, pozwoli to na zrodzenie się naturalnego mechanizmu nawilżania skóry. po miesiącu można już całego maluszka smarować.
- przez pierwszy tydzień zwracamy szczególną uwagę na odchylanie główki przez maluszka - nie pozwalamy mu na to, kładziemy na boku i podpieramy wałek pod główkę, albo opatulamy główkę po bokach. kilka dni pracy nad dzieckiem zaoszczędzi nam potem rehabilitacji dziecka.
- maź płodową wymywamy z fałdek poza pupką, tam może zostać.
do mam planujących żelazną:
- niby wg ustawy trzeba zaszczepić przeciw gruźlicy i WZWB w pierwszej dobie życia, ale można poprosić o odłożenie szczepienia do ostatniego dnia w szpitalu, czyli np. 3ciej doby - tak podobno obecnie zalecają immunolodzy
- szpital nigdzie nie wydzwania po przychodniach wybranych (więc w szpitalu mieć wybranej nie trzeba), przy wypisie dostaje się wszystkie papiery, kartę szczepień i z nimi tatuś idzie do przychodni
- jak ktoś chce engerix, a nie euvax - nie trzeba szukać i kupować samemu, wystarczy na żelaznej powiedzieć, że chce się płatną, koszt 63zł
- jak dziecko ma żółtaczkę, nie trzeba zostawać w szpitalu!!! można wypożyczyć materac do naświetlania za 100zł (niezależnie od tego na jak długo) i tylko podjeżdżać do szpitala co kilka dni na kontrolę, a najlepszym lekarstwem na żółtaczkę jest częste karmienie = częste kupy i siusiu
- na noworodki nie wpuszczają babć - podobno największa zaraza nie do wytrzymania;)
Dziś napadliśmy też Ikeę, i mąż już składa meble:) będę mogła zacząć prać i prasować na serio:)
Mogłabyś bardziej opisać o co chodzi z tym podpieraniem wałkiem pod główkę? Ja zawsze myślałam, że trzeba kłaść maluszka raz na jednym, a raz na drugim boku i zrolować np. ręcznik by się nie przewrócił na plecki , chyba że o tym samym pisałaś, tylko nie zrozumiałam -
Ja nie mam, ale mn z kolei strasznie ciągnie skóra na brzuchu i rozstepow przybywa sporo, pod pępkiem mam takie drobutkie cienkie pajeczynki odchodzą od tych starych, ale wiedziałam ,ze tak bedzie jak bęben opadnie mocno, trudno i tak juz mam brzuszek poorany
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2014, 19:04
Fidelissa lubi tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
e_v_e wrote:Dziewczyny wiem, że pewnie ten temat był poruszany wiele razy, ale w jakiej temperaturze prałyście ubranka dla dzieciaczków? I czy segregowałyście białe kolor, czy wszystsko razem?
-
e_v_e wrote:Mogłabyś bardziej opisać o co chodzi z tym podpieraniem wałkiem pod główkę? Ja zawsze myślałam, że trzeba kłaść maluszka raz na jednym, a raz na drugim boku i zrolować np. ręcznik by się nie przewrócił na plecki , chyba że o tym samym pisałaś, tylko nie zrozumiałam
-
Madlen, trzymaj się kochana i nic się nie martw - my właśnie wróciliśmy od znajomych, którym rok temu we wrześniu urodziły się bliźniaczki (chłopiec i dziewczynka) i to właśnie w 33 tygodniu - są piękne i zdrowe!!! i jakie łobuzy hihihihi
Więc nic się nie martw - podobno najważniejsze, żeby miały po 2kg, a Twoje z tego co pamiętam już przekroczyły dwójeczki, więc na pewno będzie dobrze
Alka - Gratulacje!! Pięknie wyglądaliście!
Pati - trzymaj się, jeszcze momencik i Nelka będzie już gotowa, żeby się przywitać już po tej stronie brzuszka!
Ewelina - dzięki, za cenne wskazówki!Madlen222 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyewelina_d wrote:te boki to jedno, ale też dziś pokazywała taki wałeczek jak kiełbasa połączona na końcach i w środku leżące dziecko (na plecach), które ma ograniczone ruchy na lewo i na prawo. i takim sposobem nie ma jak przekręcić głowy na bok i tym samym jej odwieść do tyłu. niestety foty w necie nie znalazłam:(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2014, 19:24
Lavendula lubi tę wiadomość
-
Ja tylko na chwilę. Właśnie wracamy z łodzi. Zadowolona jestem mimo że zmęczona. Wózek zamówiony, przewijak taki jak chcieliśmy znalazlam z sklepie więc nie muszę na all zamawiać. Zakupy w Ikea też udane, kupiliśmy nawet kilka zabawek dla młodego. Przy okazji dowiedzieliśmy się w sklepie żeby nie kupować mateca z gryka bo to ziarno i lęgną się tam robale. Jak jest monitor.oddechu to lateks też odpada najlepiej pianka albo pianka/kokos. Dzisiaj mecz. Kibicujemy !!
sylvi, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
Madlen222 wrote:Masz racje Vivianka. ☺ a powiedz mi kochana czy lekarze jeszcze Ci coś przebakiwali o szybszym rozwiązaniu?
Dziewczynki znacie jakas dobra tv internetowa co by mi się nie wieszala? Musze coś ogarnąć żeby nie umrzeć z nudów.Madlen222 lubi tę wiadomość
-
ÓptimusPrime wrote:Jamam cos takiego z allegro, walek dla niemowlat czy jakos tak..http://allegro.pl/bezpieczne-waleczki-dla-niemowlat-rozowe-i4585796522.html
http://www.poscieldladzieci.pl/media/products/89adc4634c3fbba94f27534f732bd5c5/images/thumbnail/big_poduszka_do_karmienia_sowki_blekitne.jpg?lm=1390990553
tam gdzie jest wiazanie kładzie się główkę (całe dziecko na plecach), pomiędzy dwie strony poduszki, nóżki mogą być przerzucone przez dół poduszki (na zdjęciu jest ona trochę do góry nogami w stosunku do tego, co zamierzamy osiągnąć)