X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, żadnego mycia okien, bo kolejna zacznie rodzić!

FK, wszystkie trzymamy za Ciebie kciuki! Oby udało się jeszcze zatrzymać poród :(

Viviana, ja na początku bałam się wychodzić ze szpitala, ale teraz czuję, że w domowych warunkach dłużej przetrzymam ciążę. A teściowa... No co za krowa. Brawa dla ordynatora, że się jej pozbył. Moja mnie dziś rano zawiozła na badania, wcisnęła mi na nie pieniądze i jeszcze resztę musiałam jej wepchnąć do portfela a na koniec zaprosiła na obiad. Czasem się nie zgadzamy, ale to jest naprawdę dobra kobieta.

Te listy wyprawkowe ze szpitali macie jakieś absurdalne... Ja się pakuję z uwzględnieniem tego, że codziennie ktoś będzie i przywiezie ewentualne brakujące rzeczy.

Viviana, Maga31, Marzena27, Fidelissa lubią tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadomina ja wybrałam zaspę. Wojewódzki mnie nie przekonuje a Klinicznej się panicznie boję.

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja wyprawka do szpitala:

WYPRAWKA DLA MAMY:

szlafrok
    kapcie
    majtki jednorazowe
    piżama najlepiej rozpinana lub z specjalnym rozcięciem do karmienia(polecam 3 sztuki)
    biustonosz dla matek karmiących (2 sztuki)
    wkładki laktacyjne
    podpaski
    podkłady higieniczne (niektóre szpitale dają swoje)
    szczoteczka i pasta do zębów
    płyn do higieny intymnej
    grzebień
    ręczniki najlepiej w ciemnych kolorach
    woda niegazowana
    laktator (polecam mieć swój)
    WYPRAWKA DLA MALUSZKA:

pieluchy tetrowe (3 sztuki)
    pampersy
    krem do pielęgnacji pupy (często szpitale dają swój z łożyska)
    oliwka
    śpiochy (4 sztuki)
    rękawiczki niedrapki
    body (4 sztuki)
    czapeczke (2 sztuki)
    skarpeteczki (3 sztuki)
    kocyk
    rożek do zawinięcia
    chusteczki nawilżone
    żel do mycia
    butelka mała
    szczoteczka do włosków
    ręcznik z kapturkiem

natasza82, Mamadomina lubią tę wiadomość

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • Fidelissa Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę w przychodni i czekam. Ale dyskusja o majtkach i stanikach :)) trzymajcie kciuki....

lkc, Maga31, xpatiiix3, Agusia ;), Mamadomina lubią tę wiadomość

qq87j44jhto0od0f.png

• Nata Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karkówka się gotuje, coś mnie mdli chyba po rennie...Vivianko cieszę się że już jesteś w domu, zawsze to inaczej, a wyciszenie może to i dobrze, nie martw się na zapas tylko teraz nabieraj sił w domu. Wszystko po woli sobie poukładaj w pokoiku, czytaj jej bajki, słuchajcie relaksującej muzyki i będzie dobrze :-) no właśnie z tymi oknami to jest tak, że teraz mnie wkurzają bo są brudne trochę a później to już będzie tak zimno że wolę nie myć co by z gilem nie chodzić:p przed porodem dużo seksu i herbatka z liści malin i mam nadzieję że będzie git :-)

Viviana, Maga31 lubią tę wiadomość

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Goplana Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scindapsus wrote:
    Ostatnio dziewczynie ze SR odmówili CC ze wskazaniem na kręgosłup, lekarz położnik z Kamińskiego uznał, że nie, bo nie... u niego na dyżurze urodzi SN, laska liczy na to, że jednak na niego nie trafi ;)
    Ho, ho ho - jaki odważny :) Wobec ostatnich afer i nagonki - masochista jakiś :) Wystarczyłoby powiedzieć mu, że ciekawe czy w sądzie będzie na tyle odważny, aby podważać kompetencje innego specjalisty? :)

lkc, mada_lena, AgataP, Amnezja lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do stanika...moje za przeproszeniem balony,sa wielgachne i zwlaszcza na okres stanik -zloooo.Wiec jak przylaze do domu -od razu UWOLNIC ORKE!!!Ale teraz od tygodnia caly czas laze w staniku,przyzwyczajam sie...ale w szpitalu to bym nie mogla bez...Matka polka...

Maga31, AgataP lubią tę wiadomość

• Goplana Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optimus - więcej niż w necie o HELLPie na pewno nie wiem :D :D, tu chyba jest wszystko :D a co chciałabyś wiedzieć? Jakbyś chciała zasięgnąć profesjonalnej wiedzy polecam wyszukiwarkę PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, tu to chyba jest wszyyystko :)

ÓptimusPrime lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nastka151 wrote:
    Nataszka skończona

2l9i4g1.jpg
    śliczne!!!!:) poprosze na priv nr konta:)

iv09hdgenu0skffm.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivi odpoczywaj w domku :) wszystko bedzie dobrze, zobaczysz:)

Viviana lubi tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może ja opowiem, czego się nasłuchałam od dziewczyny, która miała planową cesarkę. Powiedziała, że ma wskazania kardiologiczne i była tu w szpitalu wcześniej, żeby wszystko dogadać a oni ją odesłali na konsultację do jakiegoś konkretnego kardiologa, który powiedział, że nie ma wskazań. To pytam, jak to możliwe, że wskazania kardiologiczne to przecież poważnie brzmi. No to słyszę, że ona jest w bardzo ciężkim stanie, leczy się "od lat" u "najlepszych profesorów", oczywiście w liczbie mnogiej i oni wszyscy są zgodni, że tylko CC, bo jak się ma tętno spoczynkowe 90, a zdarzyło się nawet 100, to nie można inaczej! Do tego oni byli zgodni, że cesarka powinna być w 31 tygodniu, bo inaczej jej życie jest zagrożone. Jakby co, to żadnych leków na serce nigdy nie brała. Mocno mi się wydaje, że zrobili jej CC, bo czuli już zapach pozwu i chcieli mieć spokój.

ÓptimusPrime, Goplana lubią tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • scindapsus Ekspertka

Wysłany: 26 września 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    Ho, ho ho - jaki odważny :) Wobec ostatnich afer i nagonki - masochista jakiś :) Wystarczyłoby powiedzieć mu, że ciekawe czy w sądzie będzie na tyle odważny, aby podważać kompetencje innego specjalisty? :)

Dziewczyna się spytała, czy da jej to na piśmie, stwierdził, że nie i nie ma co gdybać, tylko próbować rodzić naturalnie. Debil jakiś.

8809cc9767.png
    http://babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=Patrycja&year=2014&month=11&day=10&babycount=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiesz,Goplana,mam drobne podejrzenia,ze moge to miec...
    Ogolnie migrenowa jestem,ale do tej pory ciaza byla dla mnie - wakacje od migreny.A od kilku tyg objawy mam troche myslalam,ze migrenowe,ale jednak nie,przypomnialo mi sie o hellp w ciazy i zaczelam podczytywac...Lekarze tak od razu nie wpadaja na pomysl,ze to moze byc to,wiec teraz musze sie naczytac,aby poobserwowac i podpowiedziec,czy to nie to...wiem,ze w Pl to temat bym powiedziala TABOOO,zwalszcza dla starej gwardii,ale moja lekarka jest mloda i zaangazowana,chetnie slucha,moze nie wpadla sama na to...wiec pomoge jej ;-)
    dzieki,zaraz jeszcze w tej wyszukiwarce lookne ;-)

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata wrote:
    karkówka się gotuje, coś mnie mdli chyba po rennie...Vivianko cieszę się że już jesteś w domu, zawsze to inaczej, a wyciszenie może to i dobrze, nie martw się na zapas tylko teraz nabieraj sił w domu. Wszystko po woli sobie poukładaj w pokoiku, czytaj jej bajki, słuchajcie relaksującej muzyki i będzie dobrze :-) no właśnie z tymi oknami to jest tak, że teraz mnie wkurzają bo są brudne trochę a później to już będzie tak zimno że wolę nie myć co by z gilem nie chodzić:p przed porodem dużo seksu i herbatka z liści malin i mam nadzieję że będzie git :-)

A gdzie można kupić taką herbatkę z liści malin?

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupujecie już herbatki na laktacje 9 jeżeli tak to jaki?) i w razie czego mleko? jakie polecacie?

iv09hdgenu0skffm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,polecam ksiazki Dziecko od narodzin do 1 roku, Anne Bacus oraz Twoje niemowle tydzien po tygodniu, Simone Cave i dr Caroline Fertleman.Prosty jezyk,fajnie opisane.Moze ktoras z Was potrzebuje czegos takiego ;-)

Maga31 lubi tę wiadomość

• Goplana Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w jednym stołecznym Klinicznym (którego nienawidzę) tez ciągle podważają wskazania poprzez konsultacje ze swoimi specjalistami, ze względu na przymus obniżenia odsetka cesarek. Moim zdaniem dla tych konsultantów to też śliska sprawa, przecież jeżeli ktoś się gdzieś leczy, ma tam założoną historię choroby i badania, to podważanie tego na szybko przez kogoś przypadkowego... pachnie sądem :) Ja na pewno w takiej sytuacji powiedziałabym takiemu specjaliście, że nie jest prowadzącym i nie dysponuje odpowiednio długą dokumentacją - a ja tak, i nie zawaham się jej przedstawić w sądzie. Przy odpowiedniej dokumentacji tylko debil, będzie się chciał narażać - ale... na debila zawsze można trafić... Dlatego uważam, że kontakt z przypadkowymi ludźmi lepiej ograniczyć do minimum. Czasami nie ma innego wyjścia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:02

Marzena27, Amnezja lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to lista z mojego szpitala:

WYPRAWKA DLA NOWORODKA
    20-30 pieluszek jednorazowych,
    jedna paczka nawilżonych chusteczek,
    puder lub krem przeciw odparzeniom,
    4 pieluchy tetrowe,
    trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego – trzy pajacyki)
    dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka)
    dwie pary skarpetek
    rożek, ew. kocyk
    łagodne mydełko przeznaczone specjalnie do skóry noworodków

NIEZBĘDNIK OKOŁOPORODOWY DLA MAMY

podpaski duże poporodowe
    majtki jednorazowe poporodowe
    szlafrok
    koszule do karmienia - 3 sztuki
    skarpetki
    biustonosz dla karmiących matek - 2 sztuki
    kapcie i klapki pod prysznic
    ręczniki - 1 duży i 1 mały
    kosmetyki (dezodorant, szczoteczka i pasta do zębów, płyn do higieny intymnej, żel pod prysznic, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka lub grzebień)
    jednorazowa maszynka do golenia
    wkładki laktacyjne
    maść na obolałe brodawki
    ew. lakator (w oddziale nie ma możliwości wypożyczenia)
    papier toaletowy, papier ręcznikowy
    leki, które przyjmujemy
    ulubiony jasiek
    czasopismo, książka, notatnik, długopis, odtwarzacz mp3, telefon komórkowy+ ładowarka, aparat fotograficzny+ ładowarka
    chusteczki higieniczne
    sztućce i kubek (opcjonalnie)
    przekąski, herbatniki lub biszkopty
    ulubiona herbata lub kawa bezkofeinowa
    sok - jabłkowy, winogronowy lub brzoskwiniowy
    woda niegazowana
    herbatki laktacyjne
    odzież na wyjście

natasza82 lubi tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja herbatkę z liści malin kupiłam w sklepie ekologicznym, piłam przed zajściem w ciążę bo koleżanka powiedziała ze jest lepsze ukrwienie endometrium więc piłam sobie po okresie do owulacji :-) super lista, szkoda że u mnie nie ma takiej w szpitalu ale zawsze można się na podstawie Waszych spakować :-) ja mam zamiar za jakieś dwa tygodnie to uczynić.

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie taka lista

Dla mamy:
    Szlafrok
    Koszule
    Kapcie
    Ręczniki 2x
    KLapki
    wkładki laktacyjne
    Majteczki jednorazowe
    Kosmetyki (do mycia się, krem/ balsam jakiś i pomadka szczoteczki i pasta do zębów)
    Ładowarka
    Telefon
    Woda (zgrzewka na cały pobyt śmiało;)
    Ubranie na wyjście ze szpitala

Dla dziecka:
    Pampersy (niekoncznie, w razie co maja na oddziale)
    Chusteczki mokre
    Wyprawka na wyjscie plus fotelik samochodowy

Przyszedł szlafrok ,jak babcia wróci wszystko spuje w torbę juz ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:23

lkc lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
‹‹ 1410 1411 1412 1413 1414 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ