Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Laski, żadnego mycia okien, bo kolejna zacznie rodzić!
FK, wszystkie trzymamy za Ciebie kciuki! Oby udało się jeszcze zatrzymać poród
Viviana, ja na początku bałam się wychodzić ze szpitala, ale teraz czuję, że w domowych warunkach dłużej przetrzymam ciążę. A teściowa... No co za krowa. Brawa dla ordynatora, że się jej pozbył. Moja mnie dziś rano zawiozła na badania, wcisnęła mi na nie pieniądze i jeszcze resztę musiałam jej wepchnąć do portfela a na koniec zaprosiła na obiad. Czasem się nie zgadzamy, ale to jest naprawdę dobra kobieta.
Te listy wyprawkowe ze szpitali macie jakieś absurdalne... Ja się pakuję z uwzględnieniem tego, że codziennie ktoś będzie i przywiezie ewentualne brakujące rzeczy.Viviana, Maga31, Marzena27, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
moja wyprawka do szpitala:
WYPRAWKA DLA MAMY:
szlafrok
kapcie
majtki jednorazowe
piżama najlepiej rozpinana lub z specjalnym rozcięciem do karmienia(polecam 3 sztuki)
biustonosz dla matek karmiących (2 sztuki)
wkładki laktacyjne
podpaski
podkłady higieniczne (niektóre szpitale dają swoje)
szczoteczka i pasta do zębów
płyn do higieny intymnej
grzebień
ręczniki najlepiej w ciemnych kolorach
woda niegazowana
laktator (polecam mieć swój)
WYPRAWKA DLA MALUSZKA:
pieluchy tetrowe (3 sztuki)
pampersy
krem do pielęgnacji pupy (często szpitale dają swój z łożyska)
oliwka
śpiochy (4 sztuki)
rękawiczki niedrapki
body (4 sztuki)
czapeczke (2 sztuki)
skarpeteczki (3 sztuki)
kocyk
rożek do zawinięcia
chusteczki nawilżone
żel do mycia
butelka mała
szczoteczka do włosków
ręcznik z kapturkiem
natasza82, Mamadomina lubią tę wiadomość
-
karkówka się gotuje, coś mnie mdli chyba po rennie...Vivianko cieszę się że już jesteś w domu, zawsze to inaczej, a wyciszenie może to i dobrze, nie martw się na zapas tylko teraz nabieraj sił w domu. Wszystko po woli sobie poukładaj w pokoiku, czytaj jej bajki, słuchajcie relaksującej muzyki i będzie dobrze
no właśnie z tymi oknami to jest tak, że teraz mnie wkurzają bo są brudne trochę a później to już będzie tak zimno że wolę nie myć co by z gilem nie chodzić:p przed porodem dużo seksu i herbatka z liści malin i mam nadzieję że będzie git
Viviana, Maga31 lubią tę wiadomość
-
scindapsus wrote:Ostatnio dziewczynie ze SR odmówili CC ze wskazaniem na kręgosłup, lekarz położnik z Kamińskiego uznał, że nie, bo nie... u niego na dyżurze urodzi SN, laska liczy na to, że jednak na niego nie trafi
Wobec ostatnich afer i nagonki - masochista jakiś
Wystarczyłoby powiedzieć mu, że ciekawe czy w sądzie będzie na tyle odważny, aby podważać kompetencje innego specjalisty?
lkc, mada_lena, AgataP, Amnezja lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do stanika...moje za przeproszeniem balony,sa wielgachne i zwlaszcza na okres stanik -zloooo.Wiec jak przylaze do domu -od razu UWOLNIC ORKE!!!Ale teraz od tygodnia caly czas laze w staniku,przyzwyczajam sie...ale w szpitalu to bym nie mogla bez...Matka polka...
Maga31, AgataP lubią tę wiadomość
-
Optimus - więcej niż w necie o HELLPie na pewno nie wiem
, tu chyba jest wszystko
a co chciałabyś wiedzieć? Jakbyś chciała zasięgnąć profesjonalnej wiedzy polecam wyszukiwarkę PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, tu to chyba jest wszyyystko
ÓptimusPrime lubi tę wiadomość
-
To może ja opowiem, czego się nasłuchałam od dziewczyny, która miała planową cesarkę. Powiedziała, że ma wskazania kardiologiczne i była tu w szpitalu wcześniej, żeby wszystko dogadać a oni ją odesłali na konsultację do jakiegoś konkretnego kardiologa, który powiedział, że nie ma wskazań. To pytam, jak to możliwe, że wskazania kardiologiczne to przecież poważnie brzmi. No to słyszę, że ona jest w bardzo ciężkim stanie, leczy się "od lat" u "najlepszych profesorów", oczywiście w liczbie mnogiej i oni wszyscy są zgodni, że tylko CC, bo jak się ma tętno spoczynkowe 90, a zdarzyło się nawet 100, to nie można inaczej! Do tego oni byli zgodni, że cesarka powinna być w 31 tygodniu, bo inaczej jej życie jest zagrożone. Jakby co, to żadnych leków na serce nigdy nie brała. Mocno mi się wydaje, że zrobili jej CC, bo czuli już zapach pozwu i chcieli mieć spokój.
ÓptimusPrime, Goplana lubią tę wiadomość
-
Goplana wrote:Ho, ho ho - jaki odważny
Wobec ostatnich afer i nagonki - masochista jakiś
Wystarczyłoby powiedzieć mu, że ciekawe czy w sądzie będzie na tyle odważny, aby podważać kompetencje innego specjalisty?
Dziewczyna się spytała, czy da jej to na piśmie, stwierdził, że nie i nie ma co gdybać, tylko próbować rodzić naturalnie. Debil jakiś. -
nick nieaktualnyA wiesz,Goplana,mam drobne podejrzenia,ze moge to miec...
Ogolnie migrenowa jestem,ale do tej pory ciaza byla dla mnie - wakacje od migreny.A od kilku tyg objawy mam troche myslalam,ze migrenowe,ale jednak nie,przypomnialo mi sie o hellp w ciazy i zaczelam podczytywac...Lekarze tak od razu nie wpadaja na pomysl,ze to moze byc to,wiec teraz musze sie naczytac,aby poobserwowac i podpowiedziec,czy to nie to...wiem,ze w Pl to temat bym powiedziala TABOOO,zwalszcza dla starej gwardii,ale moja lekarka jest mloda i zaangazowana,chetnie slucha,moze nie wpadla sama na to...wiec pomoge jej
dzieki,zaraz jeszcze w tej wyszukiwarce lookne
-
Nata wrote:karkówka się gotuje, coś mnie mdli chyba po rennie...Vivianko cieszę się że już jesteś w domu, zawsze to inaczej, a wyciszenie może to i dobrze, nie martw się na zapas tylko teraz nabieraj sił w domu. Wszystko po woli sobie poukładaj w pokoiku, czytaj jej bajki, słuchajcie relaksującej muzyki i będzie dobrze
no właśnie z tymi oknami to jest tak, że teraz mnie wkurzają bo są brudne trochę a później to już będzie tak zimno że wolę nie myć co by z gilem nie chodzić:p przed porodem dużo seksu i herbatka z liści malin i mam nadzieję że będzie git
A gdzie można kupić taką herbatkę z liści malin? -
nick nieaktualny
-
U nas w jednym stołecznym Klinicznym (którego nienawidzę) tez ciągle podważają wskazania poprzez konsultacje ze swoimi specjalistami, ze względu na przymus obniżenia odsetka cesarek. Moim zdaniem dla tych konsultantów to też śliska sprawa, przecież jeżeli ktoś się gdzieś leczy, ma tam założoną historię choroby i badania, to podważanie tego na szybko przez kogoś przypadkowego... pachnie sądem
Ja na pewno w takiej sytuacji powiedziałabym takiemu specjaliście, że nie jest prowadzącym i nie dysponuje odpowiednio długą dokumentacją - a ja tak, i nie zawaham się jej przedstawić w sądzie. Przy odpowiedniej dokumentacji tylko debil, będzie się chciał narażać - ale... na debila zawsze można trafić... Dlatego uważam, że kontakt z przypadkowymi ludźmi lepiej ograniczyć do minimum. Czasami nie ma innego wyjścia...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:02
Marzena27, Amnezja lubią tę wiadomość
-
A to lista z mojego szpitala:
WYPRAWKA DLA NOWORODKA
20-30 pieluszek jednorazowych,
jedna paczka nawilżonych chusteczek,
puder lub krem przeciw odparzeniom,
4 pieluchy tetrowe,
trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego – trzy pajacyki)
dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka)
dwie pary skarpetek
rożek, ew. kocyk
łagodne mydełko przeznaczone specjalnie do skóry noworodków
NIEZBĘDNIK OKOŁOPORODOWY DLA MAMY
podpaski duże poporodowe
majtki jednorazowe poporodowe
szlafrok
koszule do karmienia - 3 sztuki
skarpetki
biustonosz dla karmiących matek - 2 sztuki
kapcie i klapki pod prysznic
ręczniki - 1 duży i 1 mały
kosmetyki (dezodorant, szczoteczka i pasta do zębów, płyn do higieny intymnej, żel pod prysznic, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka lub grzebień)
jednorazowa maszynka do golenia
wkładki laktacyjne
maść na obolałe brodawki
ew. lakator (w oddziale nie ma możliwości wypożyczenia)
papier toaletowy, papier ręcznikowy
leki, które przyjmujemy
ulubiony jasiek
czasopismo, książka, notatnik, długopis, odtwarzacz mp3, telefon komórkowy+ ładowarka, aparat fotograficzny+ ładowarka
chusteczki higieniczne
sztućce i kubek (opcjonalnie)
przekąski, herbatniki lub biszkopty
ulubiona herbata lub kawa bezkofeinowa
sok - jabłkowy, winogronowy lub brzoskwiniowy
woda niegazowana
herbatki laktacyjne
odzież na wyjścienatasza82 lubi tę wiadomość
-
ja herbatkę z liści malin kupiłam w sklepie ekologicznym, piłam przed zajściem w ciążę bo koleżanka powiedziała ze jest lepsze ukrwienie endometrium więc piłam sobie po okresie do owulacji
super lista, szkoda że u mnie nie ma takiej w szpitalu ale zawsze można się na podstawie Waszych spakować
ja mam zamiar za jakieś dwa tygodnie to uczynić.
-
U mnie taka lista
Dla mamy:
Szlafrok
Koszule
Kapcie
Ręczniki 2x
KLapki
wkładki laktacyjne
Majteczki jednorazowe
Kosmetyki (do mycia się, krem/ balsam jakiś i pomadka szczoteczki i pasta do zębów)
Ładowarka
Telefon
Woda (zgrzewka na cały pobyt śmiało;)
Ubranie na wyjście ze szpitala
Dla dziecka:
Pampersy (niekoncznie, w razie co maja na oddziale)
Chusteczki mokre
Wyprawka na wyjscie plus fotelik samochodowy
Przyszedł szlafrok ,jak babcia wróci wszystko spuje w torbę juzWiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:23
lkc lubi tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel