Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Asia099, mój kazał brać tylko kwas foliowy, bo nie chciał dodawać kolejnej chemii do łykania (muszę mieć rozpisaną listę leków, bo bym się pogubiła). Generalnie słyszałam opinie, że jeśli nie ma potrzeby (czyli znacznych niedoborów) to nie powinno się brać dodatkowych witamin. Suplementacja jest generalnie polecana przy dużych wymiotach, bo wtedy jest ryzyko awitaminozy.
Nastka, szczęściara z Ciebie:-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 21:05
-
Enigma Nam się udało po pierwszym transferze pierwszego zarodeczka:) Też zauważyłam, że mamy podobne terminy. Transfer miałam 26 lutego, a suwaczek mam ustawiony wg OM.
Mnie lekarz powiedział, że w pierwszym trymestrze mam łykać tylko kwas foliowy, a od drugiego trymestru przepisze mi witaminy. Zresztą w sobotę jadę na badania, a w poniedziałek na wizytę, więc jak będzie coś nie tak zapytam lekarza.Marzenia się spełniają gdy ludzie się wspierają
Nasze kochane serduszko
https://www.maluchy.pl/li-69440.png -
Rybka Nemo, ja miałam transfer 25.02:-) i suwaczek też ustawiłam według OM, na USG wyszedł mi Kropek starszy o 3 dni, nie wiem jak to było policzone, czy gin wpisywał czy samo się obliczyło:-) Fajnie, że udało Ci się za pierwszym razem:-D
Ja jeszcze czekam z oglądaniem, część ciuszków dostanę po bracie (ma parkę, czyli będzie komplet dla chłopca i dla dziewczynki), nie wiem co z wózkiem, ale też chyba odziedziczę po bratanicy. Jak będę wiedzieć co będę miała to wtedy zrobię listę potrzebnych rzeczy. Ale pochodzić po sklepach to mam straszną ochotę teraz jestem na etapie szukania pamiętnika ciążowego. Uważam, że to super pamiątka dla mnie i dla dziecka.
Sylvi, ja też tak trochę się boję, więc powstrzymuje się przed przeglądaniem. Ale czasem nieskutecznie;-) Myślę, że po 12tc zacznie się szaleństwo.
Kupujecie poduchę do spania i karmienia? Taką http://motherhood.pl/sklep/kojec-motherhood-2Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 21:36
Rybka Nemo lubi tę wiadomość
-
Enigma jak znajdziesz jakis fajny pamiętnik to daj znac
hmm raczej sobie ta poduchę odpuszczę
my pewnie większość rzeczy dostaniemy, nam pozostanie zakup wózka, a myślałam też o takim hmmm łóżeczku turystycznym, kojcu? będziemy mieszkać w domku piętrowym więc wyrko by było na górze kojec na dole... coś takiego http://allegro.pl/kojec-arti-basic-new-t-lozeczko-turystyczne-gratis-i4071159350.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 21:46
-
Sylvi, popatrzę w empiku, może będzie coś ładnego. Chyba, że nic mnie nie zachwyci to popatrzę na allegro. Ja wyczytałam, że taka poducha to fajna sprawa i w czasie ciąży i później do karmienia. Taki kojec to fajna sprawa, dzieci mojego brata jak już były trochę większe to tylko w takim łóżeczku spały, a w zasadzie młoda dalej w nim śpi:-D
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 21:43
-
asia099 wrote:Cześć dziewczyny, weekend upłynął mi na grillowaniu Pyszna karkóweczka z grilla to coś o czym marzyłam
Goplana
Ile mogą kosztować takie badania genetyczne?
Ja płacę 2600,- -> test Harmony, wysyłają krew do USA
btw - Zaśniad groniasty głównie rozpoznaje na podstawie obrazu USG, beta tylko pomocniczo
-
sylvi wrote:ałć... nieźle sobie za to liczą;/
No nie powiem... boli... za to wiarygoność powyżej 99%
- ale wszystko kwestia rozważenia za i przeciw - test PAPA daje już ok 80% wiarygodności, więc przy niskim ryzyku wad jest to zdowalające
- jak kogoś stać to można się szarpnąć
Zawsze jednak trzeba się zastanowić co z takim wynikiem później zrobić... bo jeśli nie jest się zdecydowanym na ewentualna terminację ciąży lepiej sobie odpuścić oba testy. -
Enigma co do poduchy ja tam nie korzystałam, nie było źle ale teraz przy dwójce chyba się zaopatrzę, bo będę musiała czasem karmić i no karmić drugiego siedzącego obok a nie będę mogła mieć rąk zajętych hehe
z innych potrzebnych rzeczy po Marcelu mam ciuszki i sporo z metkami jest ,bo nie zdążył nawet założyć większości tych maleńkich, bo dostałam sporo letnich ciuszków a była zima hehe chociaż przez pierwszy miesiąc życia nosił 48/56, a teraz wielkolud mi urósł i nosi 92/98... hehe wózków mam jak w Moskwie rakiet ,ale nowe dziecko nowy wózek i dokupię do Niego podstawkę by Marcel mógł podróżować a mi będzie wygodniej hmm wyprawki itd wszystko nowe, butelki mam no i moje cudeńko laktator który uratował mnie tyle razy hehe smoki i wsio inne co potrzeba nowe no a kosmetyki to ciągle mam dokupowane więc też nie ma problemu, u mnie zakupy wielkie nie będą hehe ,no i muszę w kocu zaopatrzyć się w jakiś balsamik o brzunia hehe bo jak mi wystrzeli to znowu popęka No, więc na początek zajme się zakupami dla siebie, bo dla maluszka większość mamWiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 22:58
Livia
Nela
Marcel
-
Gosia_1987
Witaj i super, że długo się nie musieliście starać. Jesteśmy w jednym wieku, i ja też już uznałam, że to dobry moment, choć starania zaczęły się wcześniej. A teraz nie pozostaje nic innego jak tylko cieszyć się ciążą
Enigma
Witaj i duużo odpoczywaj, aby dzieciątko rosło zdrowe.
Co do usg, to często słyszę że usg są robione co 3 tygodnie/co miesiąc ale też nie wiem czy tak do końca nie jest szkodliwe. Kiedyś gdzieś wyczytałam, że nie szkodzi, a innym razem, że nie ma co za często robić.
Aga89
Ja też mam po ponad miesiącu wizytę, więc nie jesteś sama. I mam ją 24-go prywatnie, ale umówiłam się na 14-go na nfz, z jednej strony żeby zobaczyć ile już maluszek urósł, a z drugiej strony chcę dostać skierowanie na jakiekolwiek badania. To jest chory kraj, żeby za wszystko trzeba było płacić. Ale co dostanę, to się okaże.
A żeby Cię uspokoić, to w zdrowej ciąży można zrobić 3 główne badania usg i jest ok.
A mój mąż zapowiedział już urlop na wrzesień,(bo po sezonie mamy więcej pieniędzy, hehe) ale wymyślił, że pojedziemy do Zakopanego, tyle że to będzie 7 m-c ciąży i jestem pewna, że nie dam rady tyle wysiedzieć w jednej pozycji, ze zgiętymi nogami w samochodzie. Chyba, że pociągiem, to będzie lepiej. A ode mnie do Zakopanego to ok 10-12 godzin jazdy.
Mysz86
Jeśli chodzi o jazdę samochodem dłuższy czas, to raczej chodzi o niewygodną pozycję oraz częstość zatrzymywania się do wc. Ale zapytaj się, to będziesz spokojniejsza, bo to zawsze powie lekarz.