Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
u mnie w szpitalu mowili ze ich interesuje tylko termin z ostatniej miesiaczki.
ten z usg to raczej taki szacunkowy jest bo wszystko zalezy od dokladnosci pomiarow..Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 12:22
Viviana lubi tę wiadomość
Aleksandra Joanna 17.11.2014
Joanna Małgorzata 12.03.2019 -
Viviana wrote:Chciałam Was podpytać, bo wczoraj gin na usg pytał, czy jestem pewna daty miesiączki, nie wiedziałam o co chodzi, a ja mam na opisie termin porodu wg usg 7.11. a z om 19.11. Wcześniej Mała była do przodu zawsze o 5 dni. No i wychodzi, że dziś z usg mam 35t6d, czy to ma znaczenie jakieś te terminy z usg a om?
Kochana, wg usg ja powinnam rodzić 1 listopada, a nie 17 wg OM.
Te rozbieżnosci wynikają z wielkości dziecka, im większe, tym wydaje się starsze, stąd wcześniejszy termin porodu.
Ja mam cykle 28 dniowe, więc wiem że termin z OM jest ok, tylko synek duży
A najlepsza była mina teściowej, jak wróciliśmy we wtorek z usg i mówię, że Szymek wyprzedza koscią udową o tydzień, brzuszkiem o 2 tyg, a głową o 3 tyg termin z OM.
Teściowa patrzy, patrzy i zatroskana pyta- Ale nie ma wodogłowia?
To jej mówię- nie, ma po prostu dużą głowę żeby mnie konkretnie porozrywać przy porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 12:32
Viviana, Milaszka, lkc, Agusia ;), Agusia ;), natasza82, Fidelissa, Rybka Nemo, Mamadomina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyprosze bardzo,moje odswiezone wlosy, w tym swietle to cholere widac
(bardziej blond niz niewiadomojakikolor)
brzuch jak brzuch w 9 MIESIACU nie mozna sie juz spodziewac malutkiej pileczki...moja fryzjerka zachwycona bo tez jest w ciazy i miala z kim pogadac
jade sobie dogodzic shoppingiem...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 12:33
xpatiiix3, Strupka, Agata92, santoocha, Viviana, Milaszka, lkc, Isia14, ÓptimusPrime, Nata, Agusia ;), Goplana, Dotty84, blue00, Mag.1990, Paju, natasza82, Fidelissa, sisiiii, Madlen222, Rybka Nemo, Mamadomina, misiaczk25, scindapsus, Amnezja, anusiaa90, Maga31 lubią tę wiadomość
-
Moja kosmitka he
tak pięknie teraz leży i się naświetla
Monique, AgataP, santoocha, Agata92, Viviana, Milaszka, lkc, Isia14, ÓptimusPrime, Goplana, blue00, Marzena27, Dotty84, Mag.1990, Paju, natasza82, Fidelissa, sisiiii, Rybka Nemo, FK81, Mamadomina, misiaczk25, scindapsus, Amnezja, anusiaa90, Lavendula, Maga31 lubią tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
Hello,
ostatnio wylądowałam na IP w szpitalu i lekarz zrobił takie szybkie USG stwierdzając, że dzidziuś ma główkę jak na 36t4d. Było to w moim 34tygodniu i 3 dni dokładnie. Czy to znaczy, że Filip będzie po prostu duży, czy raczej mogę przez to urodzić wcześniej...? Wagi niestety nie podali a szkoda. -
Fidelissa wrote:Chodzi o to aby wychodząc przez kanał rodny nie zaraził siè paciorkowcem. Ja sie nie zarazę
)
Kochana, ale to właśnie o to chodzi - że podaje się mamie antybiotyk kilka godzin przed porodem, żeby Maluszek dostał go jeszcze przez łożysko, a nie igłą po porodzie
Sprawdź ze swoim lekarzem, ja w ten sposób to zrozumiałam:)Milaszka, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyxpatiiix3 wrote:Moja kosmitka he
tak pięknie teraz leży i się naświetla
ojej kosmitka malutka !! kochana jest !!! jeszcze chwilke i zmykacie do Marcela do domu zobaczysz!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 12:37
xpatiiix3 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnylkc wrote:u mnie w szpitalu mowili ze ich interesuje tylko termin z ostatniej miesiaczki.
ten z usg to raczej taki szacunkowy jest bo wszystko zalezy od dokladnosci pomiarow..
Dokladnie to samo u nas mowia. Ewentualnie z pierwszego usg jest najbardziej wiarygodny termin, bo wtedy rozmiary sa dosc rowne. Pozniej dziecko kazde rosnie w swoim tempie, stad te rozbieznosci.
Optimus, ja tez migrenowiec.. I ponoc w ciazy u wiekszosci kobiet migrena sie nasila.. Ja na szczescie podczas ciazy mialam tylko raz.. Uf, ale glowa bolala 4 dni w dzien i w nocy, oczywiscie ze wszystkimi mozliwymi skojarzeniami. Dretwienie, platanie mowy, mroczki i te pe!. Wiec trzymam za Ciebie kciuki zeby szybko sie skonczylo i wiecej nie wrocilo!!!
Na swieta mam nadzieje podjem wszystko oprocz grzybow., tu jednak boje sie ryzykowacnajwyzej delikatne pieczarki pojda w zamianke
Dzis do nas orzyjezdzaja dziadkowie meza, wiec zaraz zabieram sie za pieczenie ciasta. Kruchego ze sliwkamniam! Niech dupa jeszcze urosnie, a co!
Ciesze sie na ich przyjazd, bo sa strasznie pozytywni! Pomimo 80lat trzymaja sie super, no i stanem zdrowia, sposobem poruszania teraz blizej mi do nich niz do kogokolwiek innegowiec wszystko powolutku, na spokojnie
Fidelissa lubi tę wiadomość
-
santoocha wrote:Eve, to jesteś kolejna do rozładunku
Don't worry, teraz już jesteśmy bezpieczne.
Jak ktoś mi mówi, że migrena to nie choroba to gotowa jestem zabić.
Ataki mam rzadko, za to o takim nasileniu, ze zawsze ląduję w szpitalu (drętwienie połowy ciała, wymioty, wykręcanie nadgarstków i stóp, utrata przytomności i ten zabójczy ból głowy). COŚ OKROPNEGO!
Żaden kac gigant się nie umywa.
Ja dziś zdychająca, zatoki zawalone, głowa jak napompowana, noc nieprzespana, bo mężu popił wczoraj jak wyszliśmy ze znajomymi i koncertował chrapaniem pół nocy.
Jeszcze telefon od klienta obudził mnie o 6:15.
Chyba zerwę się dziś z pracy wcześniej i wyleżę się z cytrynką, czosnkiem i miodem pod kocykiem.
Santoocha, Ty to powinnaś dostać porządne lanie!
Nie dość, że do samego końca chodzisz do pracy, to jeszcze teraz z chorobą!
Pierwsze co mi lekarz powiedział jak tylko powiedziałam mu o objawach (podobne do twoich): PROSZĘ KONIECZNIE ZOSTAĆ W DOMU I WYPOCZYWAĆ! Nie można dopuścić, żeby choroba się rozwinęła (temperatura zwłaszcza)...
Natychmiast do łóżka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Goplana, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
Monique wrote:Hello,
ostatnio wylądowałam na IP w szpitalu i lekarz zrobił takie szybkie USG stwierdzając, że dzidziuś ma główkę jak na 36t4d. Było to w moim 34tygodniu i 3 dni dokładnie. Czy to znaczy, że Filip będzie po prostu duży, czy raczej mogę przez to urodzić wcześniej...? Wagi niestety nie podali a szkoda.
Mam podobnie wczoraj usg 34t0d a główka na 36t5d, pytałam od razu gina czemu główka taka duża, mówił, że lepiej jak główka niż brzuszek za duży a co do terminu porodu to też tego nie wiem, dziś na wizycie u prowadzącego zapytam o ten termin porodu wg usg, ale chyba faktycznie dzieci rosną swoim tempem. -
Pojadę niedługo, szczególnie że jutro musze być do końca, bo moja nowa pracownica poprosiła czy może jutro wyjść 2 godz wczesniej, bo musi dziecko odwieźć do rodziców (do innego województwa).
Niech jedzie, chociaż ja nie odważyłabym się prosić o wolne po tygodniu pracy...
No cóż, ma umowę na 7 mcy- do mojego powrotu z macierzyńskiego, jak się nie wykaże, to jej po tym czasie podziękujemy.
Na razie piję gorącą herbatkę, zaraz wezmę kolejnego apapa. -
Lafar_ra wrote:Też bym chciała wiedzieć jak to jest bo z ostatniej miesiączki termin mam na 24.11.2014 a z usg z przedwczoraj na 7.11 i nie wiem czy się sugerować tym terminem z usg
Dziewczyny, jedyny miarodajny termin z USG to ten który jest robiony na początku ciąży...więc jeśli Wam gin wyznaczył na początku to tego należy się trzymać. Teraz każde dziecko inaczej rośnie i te terminy zmieniają się na podsawie wagi - ale nie można się tym sugerować.
Gdyby faktycznie tak było to by oznaczało, że każde dziecko rodzi się z dokładnie z taką samą wagą i tylko manewruje terminem - a to nie prawda
Termin wg OM możne być miarodajny tylko jeśli miało się regularne cykle - 28 dniowe (jeśli regularne ale dłuższe albo krótsze to trzeba odpowiednią korektę w dniach zrobić i tez będzie ok)
Ale najskuteczniejszy jest termin z początkowego USG - wtedy kiedy wszystkie płody rozwijają się w tym samym tempie
Goplana, Viviana, ap1526, Lavendula lubią tę wiadomość
-
no to mam piękny kaszel, mam prenatal grip brała któraś z Was?? idę pranie wieszać, muszę iść do sklepu po kiełbasę bo chcę barszcz dzisiaj ugotować. Ten z kiszenia buraków też pycha, stoi już w lodówce i dojrzewa.
-
mój zestaw na aktualną infekcję:
- mleko z miodem
- herbata z sokiem z czarnej porzeczki albo maliny
- prenalen krople do nosa
- prenalen syrop
- tantum verde tabletki do ssania (w ograniczonej ilości) - chciałam kupić tabletki Penalen, ale pani w aptece nie miała
I oczywiście to wszystko i tak gówno daje
Ale na psychikę może trochę podziała hihi
Na razie obserwuję temperaturę, bo teść powiedział, że przy temperaturze trzeba by już rozważyć antybiotyk, bo temperatura może być dla maluszka b. niebezpieczna...Reszta objawów raczej groźna nie jest. -
Milaszka dziadkowie mojego meza tez sa wspaniali pozytywni i kochani. Dla nich mniejszym problemem jest przyjechac pociagiem 300 km mimo ok 80 lat niz tesciom 100 km samochodem. Az sie za nimi stesknilam:)
Agata jestes super piekna mamuska patrzac na sam twoj wyglad nie da sie ciebie nie lubic:)AgataP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHehehe z wygladem gazeli to mi daleko,ale fakt,stojac na wprost lub tylem mozna by zauwazyc cos w rodzaju talii hehehhe,brzuch wywalilo do przodu niz na boki,szkoda,ze w tylku troche kg zabraklo bo plaski jak decha
,Pati,corcia to taka mala zabcia,tez mam zdjecia Natalki gdy byla naswietlana,nie lubila tego hehe
AgataP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA propo swiatecznego zarelka,nie wyobrazam sobie nie zjesc kapusty z grochem,to moj rarytasik,ale strach jest czy dziecko nie bedzie pozniej przez nia cierpiec,ech,chociaz po miesiacu powinno byc lepiej z trawieniem u maluszka
AgataP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEvik wrote:Milaszka dziadkowie mojego meza tez sa wspaniali pozytywni i kochani. Dla nich mniejszym problemem jest przyjechac pociagiem 300 km mimo ok 80 lat niz tesciom 100 km samochodem. Az sie za nimi stesknilam:)
Agata jestes super piekna mamuska patrzac na sam twoj wyglad nie da sie ciebie nie lubic:)
Właśnie oni jadą do nas pociągiem 8,5 godziny.. i przyjadą pewnie wypoczęci i uśmiechnięciEvik, Mamadomina lubią tę wiadomość