Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Agusia ;) wrote:Ja na obiad mam brązowy ryż z warzywami z piekarnika, do tego łosoś również z piekarnika i surówka z pekińskiej z jabłkiem i marchewką
Do szkoły rodzenia też nie chodziłam a ostatnio położna mi powiedziała, ze widać, że dużo czytam bo jestem zorientowana
Agusia, Skarbie to takie warzywa mrożone dajesz? Spodobał mi się ten pomysłLubię rybke z piekarnika i uwielbiam jak na talerzu jest duzo różnych rzeczy.. jakieś urozmaicenie. Mój maż natomiast po prostu najchetniej zalewałby makaron sosem i to wszystko
Agusia ;) lubi tę wiadomość
-
Ja na obiadek mam podudzia z kurczaka, a do tego ziemniaki duszone z warzywami na patelni:)
Tak się chwalicie wózeczkami dla sowich dzieciaczków to i ja sie pochwalę bryką. W końcu mąż złożył
a tutaj mój piękny fotelik:) drogi, ale porządny:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 12:53
Agata92, Agusia ;), lkc, misiaczk25, Maga31, AgataP, Madlen222, anusiaa90, Fidelissa, scindapsus, Amnezja lubią tę wiadomość
Marzenia się spełniają gdy ludzie się wspierają
Nasze kochane serduszko
https://www.maluchy.pl/li-69440.png -
Paju to lista z mojego szpitala:
WYPRAWKA DLA NOWORODKA
20-30 pieluszek jednorazowych,
jedna paczka nawilżonych chusteczek,
puder lub krem przeciw odparzeniom,
4 pieluchy tetrowe,
trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego – trzy pajacyki)
dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka)
dwie pary skarpetek
rożek, ew. kocyk
łagodne mydełko przeznaczone specjalnie do skóry noworodków
NIEZBĘDNIK OKOŁOPORODOWY DLA MAMY
podpaski duże poporodowe
majtki jednorazowe poporodowe
szlafrok
koszule do karmienia - 3 sztuki
skarpetki
biustonosz dla karmiących matek - 2 sztuki
kapcie i klapki pod prysznic
ręczniki - 1 duży i 1 mały
kosmetyki (dezodorant, szczoteczka i pasta do zębów, płyn do higieny intymnej, żel pod prysznic, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka lub grzebień)
jednorazowa maszynka do golenia
wkładki laktacyjne
maść na obolałe brodawki
ew. lakator (w oddziale nie ma możliwości wypożyczenia)
papier toaletowy, papier ręcznikowy
leki, które przyjmujemy
ulubiony jasiek
czasopismo, książka, notatnik, długopis, odtwarzacz mp3, telefon komórkowy+ ładowarka, aparat fotograficzny+ ładowarka
chusteczki higieniczne
sztućce i kubek (opcjonalnie)
przekąski, herbatniki lub biszkopty
ulubiona herbata lub kawa bezkofeinowa
sok - jabłkowy, winogronowy lub brzoskwiniowy
woda niegazowana
herbatki laktacyjne
odzież na wyjście
Paju lubi tę wiadomość
-
Natka zabiłaś mnie
Każdy mówił, ze pampersy drogie, no to nawet nie przeliczałam
Muszę zacząć to robić.
Pati no właśnie też mi przyjaciółka mówiła, ze na początku tak zmieniała często a później hmm.. oszczędniejTo chyba każda mama się uczy tego
Ciekawe jak przy 5 dziecku jest
:D
xpatiiix3, Agusia ;), lkc lubią tę wiadomość
-
Pati no możliwe, tak czy siak nie 28
Rybka nemo też mamy fotelik cybexa tyle że ja kupiłam używany i dałam 100 zł
a zdjęcie bryki się nie otwiera u mnie. Pati żadna wyrodna matka, po prostu doświadczona
ooo jest zdjęcie brykiWiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 12:56
Rybka Nemo, xpatiiix3, lkc lubią tę wiadomość
-
Kochane, co do pieluch -
podpowiedziała mi to mama mojego M. - kiedyś używano tego do tetrówek, ale myślę, że do pamperów też się może sprawdzić przy luźnych kupkach - będę testować:
http://www.aptekagemini.pl/baby-ono-wkladki-do-pieluch-110-sztuk.html
tym samym, żywotność pieluszki się zwiększa:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 12:57
-
doti24 wrote:Ja też mam tak, że z jednej strony chciałabym zrobić tysiąc rzeczy, czasem aż mi nudno, a z drugiej nie umiem się za nic zabrać i najchętniej przelażałabym cały dzień
No ja mam tak samo i do tego dochodzi jeszcze co jakiś czas "depresja", że cały dzień sama w domu, nie mam co robić, nudzę się bla bla bla... I tak wczoraj przeryczałam mężowi pół wieczoru, że już nie daję rady i że chyba wrócę do pracy na ostatnie kilka tygodniOczywiście dziś już mi przeszło i znowu leżę...
Maga31 lubi tę wiadomość
-
ChciałabymJuż wrote:Agusia, Skarbie to takie warzywa mrożone dajesz? Spodobał mi się ten pomysł
Lubię rybke z piekarnika i uwielbiam jak na talerzu jest duzo różnych rzeczy.. jakieś urozmaicenie. Mój maż natomiast po prostu najchetniej zalewałby makaron sosem i to wszystko
Dokładnie tak kupuje warzywa mrożone mix na patelnię orientalne, piekę je na blaszce razem z rybką, warzywa ściągam wcześniej do miseczki (bo się przypalają), jak ugotuje ryż, dorzucam do warzyw mieszam wtedy jest fajny smak i jest kolorowo, do tego rybka i surówka, my z mężem oboje lubimy takie mixy hihi, chociaż sosami z makaronem nie gardzimy
To mój przepis nie daję sosu sojowego a i tak jest pysznie:
http://babeczkapiecze.blogspot.com/2013/04/osos-z-piekarnika-z-warzywami.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 13:01
-
A co do maści to ja kupiłam tylko Bepanthen, żadnego sudocremu nie kupowałam. Jeśli coś się będzie dziać to w ostateczności kupię linomag zielony i tyle.
Pieluszków 1 mam na razie 2 paczki, sklepy dookoła pootwierane więc jak coś to mężuś będzie jeździł i kupowałNata, xpatiiix3 lubią tę wiadomość
Marzenia się spełniają gdy ludzie się wspierają
Nasze kochane serduszko
https://www.maluchy.pl/li-69440.png -
ooo policzyłam i dady wychodza ponad 50 gr a pampki 48 gr :-)ja sobie zdałam sprawę że teraz muszę ciągle patrzeć czy mam naładowany telefon bo przecież rodzić można zacząć w każdej chwili.. torbę spakujemy w weekend niech sobie stoi, w sumie wszystko mam naszykowane tylko musze włożyć to do torby hehe. Ja dla dziecka musze wziąć jedynie pampersy,tetrówki, krem do pupki, ciuszki, kocyk lub bet, chusteczki do tyłka. Biorę jeszcze smoka, szczoteczkę do włosków bo dzieci lubią jak się je mizia.
lkc, Rybka Nemo lubią tę wiadomość
-
Paju najlepiej poprosić w szpitalu, w którym bedziesz rodzić, zeby Ci dali liste, bo u mnie np. jest taka:
- dokumenty,
- badania
- karta przebiegu ciąży
RZECZY OSOBISTe:
szlafrok,
koszyula rozpinana z przodu 2-3 szt.
ręczniki kąpielowe 2 szt.
ręczniki papierowe grube 1 szt.
pantofle
klapki pod prysznic
przybory toaletowe
żel do higieny intymnej
(położna do tego jeszcze mówiła, zeby wziąć irygator tantum rosa i te saszetki, zeby później polewać sobie krocze)
bielizna jednorazowa 3 szt. (najlepiej siateczkowe)
podpaski poporodowe 3 op. (najlepiej bella)
podkłady na łóżko SENI 5 szt.
woda niegazowana (z dzóbkiem) łatwiej pić + taka w zwykłej butelce, żeby sobie dolewać
szminka ochronna do ust
maść na brodawki
Dla DZIeCKA:
rożek
kaftanik rozpinany 3 szt.
body z dł. rękawem 3 szt.
śpiochy 3 szt.
czapeczka 3 szt.
skarpetki 3 szt.
rekawiczki 3 szt.
pieluchy tetrowe 5 szt.
pampersy mała paczka
chusteczki nawilżone
maść ochronna na pośladki np. Linomag
Ja do tego dla siebie jeszcze oczywiscie pobrałam gumki do włosów, wkładki laktacyjne, skarpetki, tel. i ładowarke, staniki, suszarkę
Aaaa i położna mówiła, zeby wziąć coś do jedzenia, np. biszkopty, banany, chleb typu wasa. Bo podczas porodu raczej moga nie pozwolic jesc (żeby w razie gdyby doszło co cc to nie było problemu) ale po porodzie podobno strasznie sie chce jesc, a jak sie rodzi w nocy to nie zawsze szpitale maja coś dla tej kobity.Paju lubi tę wiadomość
-
dziewczyny jak wyparzyć laktator? cały włożyć do wrzątku i gotować?
jutro idę do endo, z racji że robili mi tsh w szpitalu to nie robiłam drugi raz teraz bo bez sensu co tydzień się kłuć, tymbardziej że w następnym muszę zrobić badania do gina świeżutkie.
-
Lavendula wrote:Zaliczka na wózek wpłacona
Dokupiłam chusteczki w Rossmannie
Znów są pampersy te najmniejsze w dobrej cenie - zastanawiam się ile dziennie taki mały człowiek zużywa pieluch - dokupiłabym jeszcze, ale nie wiem czy nie wyrośnie za szybko.... Co na to doświadczone Mamy ??Rybka Nemo lubi tę wiadomość
-
AgataP wrote:no ja spodziewam sie dziewuchy
i co do sudocremu musze uwazac,wiec bede stosowac go w ostatecznosci ale wlasnie nie jestem pewna czy za kazda zmiana pieluszki smarowac tylek,u nas nie polecaja,jedynie co to woda z mydlem dla dzieci i to wsio.Jade teraz kupic wlasnie bepanthen tu w irlandii jest dosc tani ,niech lezy na polce,linomagu nie ma chyba nwet w Irl a sudocremu sie boje jak sie naczytalam o tych zrosnietych wargach sromowych.
Znalazłam artykuł na ten temat:
"Czy to prawda, że synechię powoduje używanie chusteczek dla niemowląt i kremów przeciw odparzeniom?
Nie. A przynajmniej nie bezpośrednio. Synechia bierze się z wysuszenia i mikrourazów, które są tego wysuszenia następstwem. Jeżeli stosujemy kremy przeciw odparzeniom, a nie natłuszczamy dodatkowo krocza, może to doprowadzić do sklejania się warg sromowych i w dalszej kolejności do ich zrośnięcia. Dlatego nie jest prawdą, jak to można wyczytać w sieci, że Sudocrem powoduje synechię. Nie. Jednakże w sprzyjających okolicznościach przyrody może się przyczynić do jej powstania. To samo z zasypkami w postaci pudru. Puder wysusza, dlatego nie powinien być stosowany u dziewczynek, ale sam puder jako taki synechii nie powoduje. Pośrednio się przyczynia – to tak."
http://dzieciowo.pl/2012/05/synechia-problem-malych-dziewczynek.html
AgataP lubi tę wiadomość