X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati u mnie od wczoraj znowu twardnienie się zaczęło i napinanie. Zawsze miałam pod wieczór, a dziś już mnie złapało. Ciekawe co gin powie w piątek, narazie biorę no-spe, leżę i magnez 2x1. Jak brałam no-spe ostatnio to mi te twardnienia przeszły, więc ją odstawiłam i po tygodniu znowu mnie łapie.

Martinka, a no nie wiem od kiedy gin daje takie zaświadczenie, to normalne, że teraz wszędzie sa komputery, ja tylko mówię, jak prawo stanowi, a że nie da się inaczej pracować to wiem. U mnie nawet w pracy nie zawsze był czas pójśc do toalety czy zjeść, więc w ogóle dla kobiety w ciąży brak warunków.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!!! no ale ze mnie czubek!!! napisałam bardzo długi wątek i nacisnęłam nie ten guziczek i się wykasowało...
    Ok od początku...Miałam dzisiaj okropny koszmar oczywiście z moimi dziećmi w roli głównej, nie będę tego opisywać bo po co wbijać sobie jakies chore klimaty. Często mam takie koszmary, że coś się dzieje złego z dziecinkami. Wy też tak macie?
    Jeśli chodzi o łożysko...nie martwcie się, o przodującym można mówić po 23tc (tak mi powiedział lekarz) a do tego czasu ono cały czas ma prawo się przesuwać. Ja w 13 tc miałam krwawienia i właśnie przez łożysko które było z przodu i uwierało na szyjkę macicy, ale podobno teraz poszło w górę. Także głowy do góry!!!
    Ja na L4 od 2 tygodni i powiem Wam że wcale nie narzekam...śpię do której chce, oglądam tv...jest fajnie, beztrosko, choć czasami nudno i smutno. Byłoby mi lepiej gdybym mieszkała w Polsce, wtedy mogłabym dowiedzić koleżanki, rodzinę a tu...trochę jak w więzieniu...no ale cóż takie życie...poszłabym na basen, któy mam pod domem, ale niestety mam zakaz od lekarza...także nic tylko w domu siedzieć..spacerować też za dużo nie mogę, o sprzątaniu nie wspomnę...tak więc jestem uziemiona...
    W piątek kolejna wizyta u lekarza, a więc dowiem się czy dalej L4 wymagane...jeśli nie to też się wcale nie pogniewam, gdyż od 20tc muszę pracować tylko 4h dziennie a od 26tc muszę przestać, takie prawo w Holandii. Tak więc dam radę:)
    Dziewczyny powiedzcie mi czy Wy tez macie tak strasznie wysuszoną skórę na nogach? Bo ja masakrycznie, ale dopiero mi się zrobiło od paru dni. Smaruję co dziennie balsamem, ale to nic nie daje.
    I jeszcze jedno pytanie: czy woda z cytryną jest dobra w ciąży? bo ja jej dużo piję ale nie wiem czy cytryna jest dobra dla dzieci...wiecie coś na ten temat?

relgh3714vlmssyj.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidelissa wrote:
    to daj znac o co chodzi:)
    Ano byłam, i faktycznie finansowo mi się nie opłaca, ale to nie dotyczy każdego.
    Otóż sprawa wygląda tak, że na zwolnieniu ZLA, ZUS liczył mi średnią z 12 ostatnich miesięcy. Jak wrócę, szpital liczy mi średnią z ostatnich 3 miesięcy, a że przez ostatnie 3 m-ce byłam na zwolnieniu i nie pełniłam dyżurów, więc średnia to dla nich goła podstawa. Tak samo pewnie sprawa wygląda jeśli któraś miała w ostatnich trzech miesiącach przed ciążą dużo nadgodzin - wtedy średnia pensja wypłacana przez pracodawcę jest podczas ciąży i macierzyńskiego wyższa (bo liczona z ostatnich 3 m-cy), jeśli pójdzie na początku na zwolnienie i chce wrócić, będą liczyć średnią z miesięcy kiedy była na zwolnieniu.
    Jeśli ktoś ma stałą pensję każdego miesiąca, bez znacznych wahań, nie ma to dla niego znaczenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2014, 14:04

Fidelissa lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja mam nadzieję, że łożysko się przesunie bo wolałabym sn rodzić, no ale zobaczymy. Ja też mam suchą skórę, może za mało wody piję sama nie wiem, bo niby mówią żeby nawadniać od środka też.

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ja piję dużo wody a mimo wszystko te nogi okropnie suche...nie wiem od czego to...może brak mi jakiejś witaminki...

relgh3714vlmssyj.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada_lena wrote:
    Goplana fartuch zawsze mozesz rozpiac;) pokazałam mężowi wozki, ktore ostatnio wrzuciłas -tutek bialy mu sie spodobał. Oczy sie zaswiecily:) chyba decyzja została podjęta:)
    Wózek Tutek Grander ma jak dla mnie super design, ale niestety niefajne opinie znalazłam o nim w necie. Min. 3 przypadki pęknięcia stelaża na pół :/ i że dziecko zsuwa się w spacerówce, bo jest nie najlepiej wyprofilowana :/
    Teraz nie wiem co z tym z zrobić :|

Dzisiaj byłam w Świecie Dziecka i oglądałam inny wózek w eko skórze, też polski - Jedo Bartatina Alu Elegance.
    Równie lekki co Tutek i wg sprzedających mają minimalną liczbę reklamacji.

ctsc53yydpgk_t.jpg
    fikmwghw8vm4_t.jpg

Jak mi nie przejdzie choroba na Tutka :) to na pewno go rozważę.
    Jeszcze muszę zobaczyć Tutka na żywo, na szczęście sklep firmowy mam dosyć blisko.

W takiej wersji:
    http://jedo.pl/pl/#/bartatina/alu%20plus%20elegance/memo/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2014, 20:16

jftycms.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie wzdęcia, mnie bardzo łapią, najbardziej po obiedzie, wtedy albo pomaga poleżeć, albo biorę Espumisan, po jednej tabletce mi przechodzi nawet, ale musze zapytać gina czy można ten Espumisan tak brać ciągle.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Strupka Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam skórę strasznie przesuszoną, byłam z tym nawet u dermatologa, i w sumie jedyne co mi powiedział to to, że tak na moją skórę wpływa ciąża, pozostaje mi tylko porządnie ją natłuszczać i po ciąży powinno wszystko wrócić do normy. Najgorzej jest chwilę po kąpieli, wtedy to mam aż takie suche czerwone placki, szczególnie na nogach. Póki co smaruję masłem shea i jest trochę lepiej.

relg9vvjdzp246mx.png
  • Strupka Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viviana wrote:
    Dziewczyny a macie wzdęcia, mnie bardzo łapią, najbardziej po obiedzie, wtedy albo pomaga poleżeć, albo biorę Espumisan, po jednej tabletce mi przechodzi nawet, ale musze zapytać gina czy można ten Espumisan tak brać ciągle.

Mi lekarz zalecił espumisan że mogę spokojnie brać regularnie, ale na szczęście problem z wzdęciami mi minął i od dłuższego czasu nie mam z tym problemu.

Viviana lubi tę wiadomość

relg9vvjdzp246mx.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strupka wrote:
    Ja mam skórę strasznie przesuszoną, byłam z tym nawet u dermatologa, i w sumie jedyne co mi powiedział to to, że tak na moją skórę wpływa ciąża, pozostaje mi tylko porządnie ją natłuszczać i po ciąży powinno wszystko wrócić do normy. Najgorzej jest chwilę po kąpieli, wtedy to mam aż takie suche czerwone placki, szczególnie na nogach. Póki co smaruję masłem shea i jest trochę lepiej.
    Masło jest najlepsze, spróbuj na lekko wilgotną skórę po kąpieli, do tego można jakiś olejek albo oliwkę na najbardziej suche miejsca. Ja stosuję oliwkę na mokro na całe ciało, po wytarciu ręcznikiem balsam albo masło i jest już git :) a też mnie te suchoty męczyły :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2014, 13:57

Strupka lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja smaruję oliwką a wczoraj kupiłam sobie balsam nivea baby też dobrze nawilża. teraz jak smaruję kilka razy dziennie to jest lepiej, trzeba po prostu się smarować moja kochana innej opcji chyba nie ma. Ja w sumie wzdęć wielkich nie mam więc nie pomogę w tym temacie.

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja smarowałam się balsamem ale od dzisiaj zaczęłam oliwką...mam nadzieję, że będzie lepiej...co do wzdęć to miałam okropne jak zaszłam w ciążę, wtedy jeszcze tylko się domyślałam, że mogę być w ciąży. Miałam tak wielki brzuch że masakra...teraz wzdęcia już przeszły więc nie pomogę...

relgh3714vlmssyj.png
  • KUNIAK Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    Wózek ma jak dla mnie super design, ale niestety niefajne opinie znalazłam o nim w necie. Min. 3 przypadki pęknięcia stelaża na pół :/ i że dziecko zsuwa się w spacerówce, bo jest nie najlepiej wyprofilowana :/
    Teraz nie wiem co z tym z zrobić :|

Dzisiaj byłam w Świecie Dziecka i oglądałam inny wózek w eko skórze, też polski - Jedo Bartatina Alu Elegance.
    Równie lekki co Tutek i wg sprzedających mają minimalną liczbę reklamacji.

ctsc53yydpgk_t.jpg
    fikmwghw8vm4_t.jpg

Jak mi nie przejdzie choroba na Tutka :) to na pewno go rozważę.
    Jeszcze muszę zobaczyć Tutka na żywo, na szczęście sklep firmowy mam dosyć blisko.

W takiej wersji:
    http://jedo.pl/pl/#/bartatina/alu%20plus%20elegance/memo/

Kurcze ładny!!
    Chyba zanim wywalę chorą kase na Emaljunge, to też go poszukam żeby sobie obejrzeć na żywo:)

gg64l6d8uplrbvce.png
  • Strupka Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana dzięki za podpowiedź spróbuje połączenia z oliwką po kąpieli:)

relg9vvjdzp246mx.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to oliwka wysusza zamiast nawilżać dobrze ,z resztą ja tam wolę alsamem 10 razy się posmarować niż oliwką :P nie lubię tłustego balsam zaraz wsiąka i nawilża głebiej a oliwka tyle że na skórze długo jest i sobie błyszczy się :P takie tam moje skromne zdanie :D masełka owszem też dobrze nawilżają :)

Mój Miłoszek to się rozszalał teraz po całym brzuszku buszuje troszkę wygodniej mu ,bo ciut odpuściło mi i skacze z boku do boku... heheh napierdziela baseny ten pływak mały heheh :D

lecę ja na zastrzyk... ojj jak ja tego nie lubię...

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • scindapsus Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaartinka wrote:
    Scindapsus ale przecież pracodawca mógłby powiedzieć, że o niczym nie wiedział?
    A tak to jak coś nawali to będzie jego wina..
    A jeśli będę dawała L4 to chyba zaznaczają tam, że to z powodu ciąży? I to chyba wystarczy żeby dostać 100% pensji?

Na zaświadczeniu o ciąży jest rubryczka w jakim celu się wystawia (przedstawienia w miejscu pracy). Mnie położna i ginka powiedziała, że do kadr niosę oba. Bez zaświadczenia 100% nie dostanę.

Może trafiłaś na porządnego, nie chcącego robić wałków szefa, który chce mieć porządek w papierach ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2014, 14:27

8809cc9767.png
    http://babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=Patrycja&year=2014&month=11&day=10&babycount=1
  • Jula222 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane powiedzcie mi czym mogę sie wspomóc bo zwariuje..

od kilku dni mam bole podbrzusza plus wrażenie strasznego twardnienia.
    Jak wstaje z krzesla, fotela, łózka to własenie najbradziej boli, albo jak się zgarbie np do laptopa ktory lezy na lozku to również..
    Co to może w ogóle być? Jestem panikarą jeśli chodzi o ciąże ze względu na poprzednią poronioną i za przeproszeniem cholernie się boje czy z Maluszkiem jest ok..
    no-spa nie pomaga na te bole i twardnienie..

bl9chdgeprsz4jls.png
    ug379vvjahkjd57g.png
    Aniołek 2.02.2013 (11 tydz.) [*][*][*] Zawsze będziesz w naszych serduszkach Aniołeczku!
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    Z tego co wiem to oliwka wysusza zamiast nawilżać dobrze ,z resztą ja tam wolę alsamem 10 razy się posmarować niż oliwką :P nie lubię tłustego balsam zaraz wsiąka i nawilża głebiej a oliwka tyle że na skórze długo jest i sobie błyszczy się :P takie tam moje skromne zdanie :D masełka owszem też dobrze nawilżają :)

Dobrze mówisz :) Na suchą skórę oliwka i olejki wręcz wysuszają, ale jak się zastosuje na mokrą to odtwarza warstwę lipidową i trochę zamyka wilgoć w skórze. Niestety dla bardzo suchej skóry to też za mało, do tego najlepiej dodać balsam (który u mnie sam też się nie sprawdził).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2014, 14:25

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana ja ostatnio pod koniec prysznica posmarowałam się oliwką i różnica jest naprawdę, gdy się nakłada na suchą skórę oliwkę a mokrą.

Też miewam suchą skórę, czasem zaczerwienioną, mnie narazie pomaga balsam nawilżający z Palmersa, jest w promocji duża tuba, dla kobiet w ciązy.

Jula trudno mi powiedzieć bo mnie na twardnienie brzucha pomaga 1 tabletka no-spy, po 30min puszcza mnie skurcz, to co piszesz zdarzało mi się na początku, że nie mogłam sie schylić, i kojarzę to bardziej z naciąganiem więzadeł, musisz spytać gina na wizycie.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie wszystkie dziewczyny!:) Można się jeszcze do Was dołączyć?

Agata92, mada_lena, Dotty84, xpatiiix3, sisiiii, Isia14, RewolucjaSięDzieje, Fidelissa lubią tę wiadomość

‹‹ 418 419 420 421 422 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ