Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurczeee nie sądziłam, że jeszcze któraś z nas zdecyduje się na pieluchy wielorazowe
Ekologicznie to na pewno, ale myślę właśnie nad kwestiami typu: prala non stop pracująca plus to gotowanie to też zużycie prądu albo gazu, no i czy będzie na takie rzeczy czas ? Ale podoba mi się ten wątek
-
nick nieaktualnyAle ja nie stoję przy pralce, włączam i odchodzę. Wracam, jak się wypierze. Wyjmuję, wkładam do suszarki i wracam, jak się ususzy, wyciągam, składam, ew. prasuję (ale nie przepadam, więc nie robie).
RewolucjaSięDzieje, Lavendula lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
wow podziwam za pieluchy wielorazowe - u mnie szczytem prania były ubranka i jak najszybsze wyrzucenie brudnej pieluchy do paklanków czyli takich woreczków co nie przepuszczają zapachów i same pachną - absolutnym szczytem było wypranie upapranych ubranek jak bokiem coś wyszło..
-
no ja nie wiem czy to taniej jest, codziennie pranie i suszenie i prasowanie? a sztuka pampersa 59 groszy. Ekologicznie jak najbardziej, no i czy bez chemii?? to nie używasz proszku?? ja na bank będę używała pampersów nie wyobrażam sobie tetrówek, ale podziwiam Was za chęci
Madlen222, Dotty84 lubią tę wiadomość
-
Natchnęłyście mnie dziewczyny, szczególnie tym faktem, że sama zaprzestałam używania podpasek... Z tym odparzaniem to prawda... dlatego nie stosuję nawet wkładek higienicznych, a o podpaskach już zapomniałam z 5 lat temu na rzecz tamponów celulozowych...
Ech, biedne to moje dziecię, bo ja chyba nie dam rady sumiennie prać tetry...
Marynka, a jak suszysz w suszarce to zawsze pieluszki prasujesz, bo z mojej suszarki to harmonijka jak psu z gardłaa prasować nienawidzę...
-
nick nieaktualnyNata wrote:no ja nie wiem czy to taniej jest, codziennie pranie i suszenie i prasowanie? a sztuka pampersa 59 groszy. Ekologicznie jak najbardziej, no i czy bez chemii?? to nie używasz proszku?? ja na bank będę używała pampersów nie wyobrażam sobie tetrówek, ale podziwiam Was za chęci
Nie używałam proszku do prania, tylko płatki mydlane. Tylko trzeba je najpierw rozpuścić w gorącej wodzie. -
nick nieaktualnyGoplana wrote:Natchnęłyście mnie dziewczyny, szczególnie tym faktem, że sama zaprzestałam używania podpasek... Z tym odparzaniem to prawda... dlatego nie stosuję nawet wkładek higienicznych, a o podpaskach już zapomniałam z 5 lat temu na rzecz tamponów celulozowych...
Ech, biedne to moje dziecię, bo ja chyba nie dam rady sumiennie prać tetry...
Marynka, a jak suszysz w suszarce to zawsze pieluszki prasujesz, bo z mojej suszarki to harmonijka jak psu z gardłaa prasować nienawidzę...
Nie prasowałam, bo nie lubię. Już mam duże dzieci, więc to parę lat temu było. Prasowałam tylko dla noworodka. Potem sobie odpuściłam, porządnie poskładałam i było.
-
Nata wrote:no ja nie wiem czy to taniej jest, codziennie pranie i suszenie i prasowanie? a sztuka pampersa 59 groszy. Ekologicznie jak najbardziej, no i czy bez chemii?? to nie używasz proszku?? ja na bank będę używała pampersów nie wyobrażam sobie tetrówek, ale podziwiam Was za chęci
Nie jestem radykałem w tej kwestii i używałam i takich i takich typów pieluch, ale można to porównać do jedzenia:
gotowanie z "surowców", gdzie trzeba kupić składniki, użyć wody, prądu, gazu etc., a "gotowanie" z tacki gdzie jest przetworzone jedzenie, a wsadzasz ją tylko do mikrofali celem podgrzania
Co kto lubi, ale moim zdaniem to dobrze, że zaczynamy myśleć trochę więcej o ekologii.
Aha! do prania można używać orzechów - ZERO PROSZKU:D
Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
Nata wrote:no o tych orzechach słyszałam
próbowałaś?
Dobrze to ujęłaś: "próbowałam", no cóż..fenomenalnego odzewu jeśli chodzi o fleki to po orzechach nie było, dodawałam sody, bo białe było beżowo-bure, zdecydowanie lepiej sprawdzają się płatki mydlane (zalecane dla wszystkich AZS - voila!).
Skończyło się oczywiście na proszkach dla dzieci
Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
Viviana wrote:Dziewczyny które znają się na TSH i tarczycy prosze o pomoc.
Robiłam TSH w połowie kwietnia w Luxmedzie wynik 0,75, a wczoraj znowu zrobiłam tylko w laboratorium w przychodni i wynik 3,31, nie wiem czemu tak mi tarczyca skoczyła?
Czy w II trymestrze to jest za wysoki wynik? Też powinno być około 2,0? Martwię się czy to Dzidzi nie zaszkodziło, ale skąd taka różnica w tak krótkim czasie? -
Goplana w takim razie dziękuję, za wyprowadzenie z błędu
Dotty no to świetna wiadomość, że wszystko w normiea mi powiedzeli, że nie ma sensu tylko coś tam na h mi zrobili jeden wynik był ok więc już nie kazali robić krzywej na początku lipca będę miała
Ja pamki i huggiesy uwielbiam hehe dla mnie były świetne, a dada i babydream przeciekały Nam i to była porażka i strata kasy tyle zużyłam i tylko w domu po paczce co dostałam, bo strach było wyjść, bo zaraz przesikany był, stare happy też do dupy były, a te nowe happy też są super, ale to ostatnio dopiero kupiła mama mi i też pasująno i bambino heheh tanie i rewelacyjne 2 paczki 5 teraz jak kupuje starcza mi na miesiąc koszt 40 zł miesięcznie
także oooooooooogromna oszczędność bo na pampersy wydawałam ok 80
a co do uczuleń moi bracia mieli od pampków tych z rumiankiem.. a mój malec nic
a ja dzisiaj byłam w aptece dla brata po elektrolity hehe i durnia udałam stanęłam (myślę pchać się nie będę) w kolejce ale patrę ochroniarz się na mnie patrzy a kolejka zakręcona przez całą wielką aptekęno i ja drapie się po czole a tu podchodzi pani w zaawansowanej ciąży to idzie do pierwszego okienka burak zaśmiałam sie pod nosem i podziękowałam, aż tak źle z moim brzuchem chyba haha..
Rewolucja ojj tak po cycusiu kupki są bezwonne i u jest plus, gorzej jak mm się wtrąci już, a teraz u mojego na samym jedzeniu normalnym to ja czasem mało co się nie pożygam z tym ciążowym węchem jak u psa gończego.. hahaha raz tylko zjadłam jajko, nigdy więcej karmiąc cycem tego nie zrobiłam, tak mnie zagazował zgniłym jajcem jak cycka ciągał ,że płakałam przez ten smród już karmiąc Go... hahaa dobrze ,że tylko zapaszki nie takie a się nie męczył
hehe śmiechem żartem ja od porodu ani razu tampona nie użyłam, a przed pierwszą ciążą tylko tampony, potem bałam się, z resztą byłam taka ciasna, że nie wsadziłabym sobie nawet mini... i tak zostało tylko podpachy
Livia
Nela
Marcel
-
Lawendua współczuje, oby szybko Ci przeszło po tych ziołach......
Iza oby synek szybko wyzdrowiał
Co do porodu- rodzimy razem, ktoś musi pilnować naszych interesów jak bede wyła
Jutro dwie jazdy, instruktor sie drze, ze jeżdzę za wolno a ja tak wole i bezpieczniej i mniej nerwowo i co mi zrobi? Hehe
Objechaliśmy markety budowlane, szukając kontaktów, drzwi wew, bojlerow itp....zero wdzięczności od rodziców...
Jak sie denerwuje to rycze i brzuch mnie boli....
Ja tez mam tak często, ze wstaje i mnie boli podbrzusze. Wczoraj taki piekacy bol w dole pępka.
A dzis czuje sie jakbym miała zapalenie pęcherza. Piecze, co chwile mi sie chce...poczekam do jutra i chyba zadzwonię do ginki....
Nie wiem co mozna brać i skąd sie to przywloklo.....
Tez zmykam spać