X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati lepiej to sprawdzić niż potem żałować...
    A tak poza tym to może lepiej nie sprawdzać szyjki samej, tak słyszałam że nie wolno tego robić. Mi nawet lekarz tutaj powiedział, że za często nie sprawdzają bo nie wolno ciągle ingerować gdyż tylko się ją "kusi" do skracania, rozwarcia, itp...

relgh3714vlmssyj.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Pytanko do dziewczyn, którym "wyszły" pępki (w tej, albo poprzedniej ciąży).

Od kiedy pępek wychodzi? tzn od którego tygodnia?
    Ja jutro zaczynam 20-ty i póki co jest tak samo wklęsły jak był - i zastanawiam się, czy to dlatego, że jeszcze jest na to za wcześnie, czy też może nie dane mi jest mieć "guziczek" na brzuchu? ;)

Mój pępek przed ciążą był bardzo głęboki, więc myślałam, ze nie wyskoczy, jednak z każdym tygodniem jest coraz mniej wklęsły, myślę ze robi się guziczek, szczerze mówiąc wolałabym guzik, niż obecny pączek z dziurką, spokojnie myślę, ze wyskoczy ;-0

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati sprawdź, nie ma żartow z szyjka. Daj nam znac co i jak.
    Viviana śląskie i kopytka tez ubóstwiam:) czesto robie, ale pyzy to juz wyższa szkoła jazdy:)
    U mnie tez poki co paczek z dziurką :) chociaz wypycha go coraz bardziej.
    A ja mam do Was pytanie mamusie czy jak wasze dzieciaczki kręcą sie w brzuchu tez macie czasem uczucie ucisku? Mnie czasem az zaboli jak wierci przede wszystkim jak nisko sie ułoży...

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raz na jakiś czas patrze ,bo w tamtej ciąży też się skróciła i rozwarcie sie zrobiło ale to raz czy 2 na miesiąc to wiesz nie sądzę jakoś żebym strasznie ingerowała tam a po drugie jeźeli o to chodzi to dbam o higiene

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Rybka Nemo Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nastka dzięki za info odnośnie wózka bebetto. Kurcze ja już w 12 tygodniu ciązy oglądałam wózki i zakochałam się w tej firmie.

Viviana ja byłam zakochana w Pascalu i Luce, oczywiście kolor szary, ale jak się pojawiła Sylvia to ona przebiła wszystkie. Pani w Hurtowni powiedziała, że mogę wybrać ramę i kolor jaki chcę, 3 tygodnie trzeba czekać od złożenia zamówienia, więc pewnie we wrześniu się wybierzemy. Cena 1480zł, jeśli dokupię za 70 zł gadżety w sensie parasolkę, moskitierę, ochraniacze na koła i coś jeszcze o czym zapomniałam. Ojej jaką ja mam sklerozę w ciąży. Tez uważam, że cena przystępna:)

Marzenia się spełniają gdy ludzie się wspierają:-)
    Nasze kochane serduszko
    https://www.maluchy.pl/li-69440.png
  • anusiaa90 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada_lena wrote:
    Pati sprawdź, nie ma żartow z szyjka. Daj nam znac co i jak.
    Viviana śląskie i kopytka tez ubóstwiam:) czesto robie, ale pyzy to juz wyższa szkoła jazdy:)
    U mnie tez poki co paczek z dziurką :) chociaz wypycha go coraz bardziej.
    A ja mam do Was pytanie mamusie czy jak wasze dzieciaczki kręcą sie w brzuchu tez macie czasem uczucie ucisku? Mnie czasem az zaboli jak wierci przede wszystkim jak nisko sie ułoży...

Mam dokładnie tak samo

rwi37s6.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka ja oglądałam te wózki w necie, ale brałam pod uwagę tez inne, jednak w sklepie jak zobaczyłam to nie chciałam już innych oglądać. Ja też jakby co kolor szary. U mnie 3w1 i te gadżety wychodzi 1560zł. Także cena ok.

Ja mam pytanie, czy którejś z Was Dzidzia jest ułożona poprzecznie? Tzn moje Małe to nawet lekko nogi ma niżej, głowkę wyżej, ale nadal to jest ułożenie poprzeczne. Na każdym usg tak sobie siedzi.

Rybka Nemo lubi tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja na ostatnim usg tez leżała poprzecznie. I wczoraj tez czułam ze tak sobie leżakuje:)

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiaa90 wrote:
    Mam dokładnie tak samo
    Tez cię pobolewa jak sie wierci??

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:
    Mój pępek przed ciążą był bardzo głęboki, więc myślałam, ze nie wyskoczy, jednak z każdym tygodniem jest coraz mniej wklęsły, myślę ze robi się guziczek, szczerze mówiąc wolałabym guzik, niż obecny pączek z dziurką, spokojnie myślę, ze wyskoczy ;-0
    Moj nie robi sie wypukly,ale tak jakby sie rozchodzi na boki- rozszerza sie;/

w57vhgqsvnsaad78.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka Nemo wrote:
    nastka dzięki za info odnośnie wózka bebetto. Kurcze ja już w 12 tygodniu ciązy oglądałam wózki i zakochałam się w tej firmie.

Viviana ja byłam zakochana w Pascalu i Luce, oczywiście kolor szary, ale jak się pojawiła Sylvia to ona przebiła wszystkie. Pani w Hurtowni powiedziała, że mogę wybrać ramę i kolor jaki chcę, 3 tygodnie trzeba czekać od złożenia zamówienia, więc pewnie we wrześniu się wybierzemy. Cena 1480zł, jeśli dokupię za 70 zł gadżety w sensie parasolkę, moskitierę, ochraniacze na koła i coś jeszcze o czym zapomniałam. Ojej jaką ja mam sklerozę w ciąży. Tez uważam, że cena przystępna:)

Rybko, a w jakiej hurtowni oglądałaś? Nie wie skąd jesteś, ja zjeździłam wszystkie sklepy smyk w warszawie, zgodnie z wykazem producenta na stronie i nigdzie na żywo nie widziałam ani Flavio ani Silvi...

Rybka Nemo lubi tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_v_e wrote:
    Moj nie robi sie wypukly,ale tak jakby sie rozchodzi na boki- rozszerza sie;/

Ja myślę a przynajmniej mam nadzieje, ze wyskoczy ok 24 tygodnia jak macica znajdzie się na wysokości pępka ;-0, hmm w sumie masz racje mi robi się mniej wklęsły ale i rozjeżdża się na boki ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 13:26

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • anusiaa90 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada_lena wrote:
    Tez cię pobolewa jak sie wierci??

Czasami jak się przekręca to faktycznie pobolewa albo jak się usadzi bardzo nisko to też boli

mada_lena lubi tę wiadomość

rwi37s6.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FK81 wrote:
    Z innej beczki, ja to chyba w hipochondrię ciazowa popadam jakas.
    Budze sie dzisiaj, pod pacha mnie boli, macam i powiekszona bolesna gulka, taka moze wielkosci fasolki jasia. Juz trzeci raz mam to w ciazy, wyskakuje nagle, boli, ze nie moge na lewym boku spac, a po paru dniach stopniowo zmniejsza sie i znika. Chyba normalnie zaczne se w kalendarzu zapisywac, zeby zobaczyc co ile to wyskakuje.
    Goplanko, olać czy spytac lekarza o co kaman? Nie chce na przewrazliwona wyjsc, a przed ciaza nie mialam takich hecy..
    Przy okazji możesz pokazać, limfa spływa pod pachami głównie z piersi, a teraz wiadomo... co tam się nie dzieje :) puchną jak balony to i mikro stany zapalne się robią. Tak jak napisała Rewolucja - jak boli to dobrze i jak znika też dobrze - no w każdym razie to nie to czego się najbardziej boimy :) Czasami od dezodorantów niektóre mają takie akcje, a ciąża sprzyja różnym dziwacznym zjawiskom :)

FK81 lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada lena ja mam tak samo jak Ty...czasami normalnie aż zaboli i to porządnie...mówiłam o tym lekarzowi, bo ja mam też czasami że mnie tak brzuch ciągnie do dołu, lekarz twierdzi że to wsyzstko jest ok:)

Viviana moje dwie dzidzie leżą teraz poprzecznie...córcia ma główkę po prwej stronie (i strasznie mnie przez to boli prawy bok) i nóżki ma skierowane do lewej strony, natomiast synuś na odwrót... :)

Dziewczęta ja tam cały czas mam wklęsły pępek, choć wydaje mi się że jest mniej wklęsły niż był...Bardziej zastanawia mnie ta linia co się na brzuszku robi...macie to już? bo ja 22 tydzień i nawet kawałeczka nie widzę...

mada_lena lubi tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reverie wrote:
    Nawet na stronie szpitala napisali, że wykupiona położna nie gwarantuje miejsca na oddziale. Paradoksalnie nie boję się porodu, ale tego co nastąpi po nim, szczególnie jeśli chodzi o kwestie karmienia. Dlatego chciałabym trafić tam, gdzie jest dobra opieka nad noworodkiem i gdzie udzielają wsparcia matce.
    Jako drugi wybrałam szpital na Solcu.
    To ciekawe jak rozwiązują sprawę, gdy nie ma miejsca, ale masz położną - jedzie ona z Tobą do innego szpitala? Hmmm... to by było formalnie trudne do rozegrania... Miałyście wśród znajomych taką sytuację?
    Ogólnie, to tyle ciężarnych teraz widzę, że rzeczywiście mogłoby miejsca zabraknąć na porodówce w listopadzie :)

jftycms.png
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie moze jakas liste przygotowana co trzeba kupic dla maluszka? Ja zrobila tak mniej wiecej, moglybyscie dopisac jak cos brakuje, albo powiedziec co jest bezuzyteczne:)Podzielic sie doswiadczeniem:)Przy niektorych rzeczach mam zapisane firmy, porpostu na internecie szukalam opinii:)

ARTYKUŁU HIGIENICZNE:

Strrzykawka do podawania leków
    Witamina D
    Witamina K
    Octanisept
    Gaziki
    Linomag do pupy (zielony)
    Oilatum do kąpieli
    Duże bawełniane waciki do mycia buzi np. dzidziuś
    Nawilżające chusteczki Pampers Sensitive
    Nożyczki do paznokci-Baby Ono
    Sól fizjologiczna w ampułkach
    Szczotka do włosów z naturalnym włosiem
    Pieluszki tetrowe -10x
    Krem natłuszczający na zimę-Lipobase, Iwostin
    Aspirator do nosa-Frida NasalProdukter AB,Katarek
    Termometr do wody
    Termometr Microlife
    Proszek do prania dla niemowląt
    Patyczki higieniczne dla dzieci
    Smoczek
    Pieluszki normalne i z otworem na pępek

KARMIENIE

Laktator elektryczny Avent
    Wkładki laktacyjne
    Butelki ze smoczkiem 2x 125ml
    Podgrzewacz do butelek
    Mleko dla niemowląt

KĄPIEL

Wanienka
    Stojak do wanienki
    Okrycie kąpielowe z kapturkiem 2x
    Ręczniki kąpielowe 2x
    Myjka kąpielowa

POKÓJ

Łóżeczko
    Przewijak
    Materac
    Komplet pościeli 2x
    Ochraniacz na szczebelki
    Prześcieradło 2x
    Kocyk do łóżeczka
    Podkłady na materac np. Bella
    Prześcieradło/podkładka na przewijak
    Kosz na pampersy
    Kosz na ciuszki
    Niania elektryczna z monitorem oddechu
    Łóżeczko turystyczne/kojec
    Karuzela do łóżeczka
    Naklejki na sufit/ściane
    Organizer Mamo Tato
    Zabezpieczenia kontaktów/rogów
    Śpiworek
    Bujaczek

UBRANKA

Czapeczka na zimę
    Skarpetki 10x
    Czapeczki cienkie po kąpieli 2x
    Body z długim rękawem 5x
    Spodenki 5x
    Kombinezon na zimę 68-72
    Pajacyki 10x

ZABAWKI

Mata edukacyjna
    Gryzak
    Grzechotka
    Bajeczki

SPACER

Wózek
    Folia przeciwdeszczowa
    Moskitiera
    Worki na pampersy
    Parasolka
    Kocyk na spacer
    Torba

DO I PO PORODZIE

Majtasy poporodowe
    Wkładki/podkłady poporodowe
    Koszula do karmienia
    Wkładki laktacyjne Lansinoh-w sklepach MotherCare
    Poduszka ciążowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 13:39

Madlen222, Isia14, Reverie lubią tę wiadomość

w57vhgqsvnsaad78.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eve jak dobrze że dałaś tu tą listę bo ja od tygodni się zbieram żeby zrobić i jakoś mi się nie chciało...pozwolę sobie zgapić :)

Moim zdaniem powinnaś jeszcze dodać na listę "KARMIENIE" jakieś mleko, bo co jeśli okaże się że nie będziesz mogła karmić z różnych przyczyn?

e_v_e lubi tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    eve jak dobrze że dałaś tu tą listę bo ja od tygodni się zbieram żeby zrobić i jakoś mi się nie chciało...pozwolę sobie zgapić :)

Moim zdaniem powinnaś jeszcze dodać na listę "KARMIENIE" jakieś mleko, bo co jeśli okaże się że nie będziesz mogła karmić z różnych przyczyn?

Dodane dzieki:)

Madlen222 lubi tę wiadomość

w57vhgqsvnsaad78.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    A ja Was musze dopytać jedno bo nie wiem może mi się wydaje, ale ja od początku raz na jakiś czas sprawdzam się może raz na 2-4 tyg no i dzisiaj się "badam" a ujście szyjki otwarte na palec aż (w sensie ,że palec wchodzi - nie nie gmerałam nic luźno po prostu jest) i miękkie do połowy, a w czerwcu jeszcze było zamknięte i twarde przy ostatniej wizycie jak mnie badał co prywatnie byłam, no i ja miałam tak pod koniec ciąży poprzedniej, to znaczy ,że co ,że i u mnie rozwarcie sie robi..? Bo ja już zgłupiałam troszkę, sorki dopytuje się, bo Wy na świeżo, a ja przechodziłam to półtorej roku temu :P i chyba poprosze ginka ,żeby mnie zbadał w piątek na wizycie, tyle, że on nigdy mnie w tamtej ciąży nie badał dopiero pod koniec właśnie gdzie stwierdził rozwarcie i właśnie mniej więcej tak to wyglądało jak teraz ,że miałam to zewnętrzne rozwarcie... a tak to mimo bóli czy coś to palcem gnój nie tknie, może na IP podskocze, ale tez co powiem, że sama sobie wymacałam to powiedzą mi ,że poj**ana jakaś... albo powiem, że plamienia miałam...?? jak myslicie powinien wtedy chyba sprawdzić, co.??
    No na palec, to już wg niektórych ginków kwalifikuje się do pessara czy szwu, ale może Ci się wydaje, że tyle.... oby :) Ja bym podskoczyła na IP albo do swojej gin, powiedz, że kłucie miałaś czy plamienie... Za dużo mamy do stracenia, żeby się przejmować,że komuś głowę zawracamy. Żeby Cię tylko przez to plamienie, którego nie było w szpitalu nie chcieli zostawić :)

jftycms.png
‹‹ 603 604 605 606 607 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ