X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co? ja tak czytam w necie to waga moich dzieci jest w normie. Nie rozumiem skąd jest ta panika. Może faktyczie jest tak, że w Polsce normy rozmiarowe są inne niż w Holandii? To jest możliwe? Czy w całej Europie są takie same?
    Goplanka pewnie Ty się orientujesz:)

relgh3714vlmssyj.png
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem, że Holendrzy to najwyższy naród w Europie :P Madlen, na belly jest siatka centylowa dla wagi dziecka. Jak nie masz abonamentu premium, to wejdź w "kalendarze na tablicy" i wtedy możesz sobie u kogoś innego podejrzeć :) Moja teściowa, pediatra, specjalista oceny rozwoju, pracująca z wcześniakami, pomiary z usg komentuje "phi!" :D

Madlen222, mada_lena, Goplana, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    wiecie co? ja tak czytam w necie to waga moich dzieci jest w normie. Nie rozumiem skąd jest ta panika. Może faktyczie jest tak, że w Polsce normy rozmiarowe są inne niż w Holandii? To jest możliwe? Czy w całej Europie są takie same?
    Goplanka pewnie Ty się orientujesz:)
    Jeśli chodzi np. o pediatrię to siatki centylowe dla wagi i wzrostu dzieci są wykreślane dla danej populacji i np. inaczej będą wyglądały dla Duńczyków a inaczej dla Chińczyków :) :)
    Siatek centylowych płodu wg wczesnych tygodni (czyli obejmujących 20tc) USG nie mogę wiarygodnych znaleźć, ale myślę że może być podobnie. Choć rozwój płodu akurat wygląda podobnie u każdej rasy, ale normy delikatnie mogą się zawsze różnić pomiędzy krajami.
    Oj tam, ja myślę, że kobiecina pomierzyła coś pi razy drzwi, a oni teraz chcą to zweryfikować. USG płodu to nie taka prosta sprawa. Koleżanka rok w Londynie spędziła, aby tam w jakiejś mekce USG prenatalnego, się nauczyć :)

Madlen222 lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • KasiaKa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam babeczki kochane. Oj, dawno nie pisałam, ale czytałam, przysięgam. Nie miałam jakoś weny i te upały mnie wykańczają. Nigdy tak na mnie nie wpływały jak teraz. Miałam dziś wizytę, ale bez usg, odebrałam wyniki- wszystko dobrze tylko hemoglobina nieco poniżej normy, położna poradziła mi jeść więcej mięsa- wołowinkę i wątróbkę. Mocz ok, toxo powtórzone też ok. Szyjkę krótką mam ale twardą i zamkniętą- chyba taka moja natura. A ciśnienie książkowe.
    No i wczoraj miałam tą sesję zdjęciową z koleżanką. Wybrałyśmy się po deszczu do ruin starego pałacyku a potem ....w pola! Nie wiem jak ja wyszłam, ale ona mądra bo w bluzie i spodniach a ja latałam w spodenkach, i w biustonoszu albo i bez, i tak mnie komary pogryzły że szok. Jak już mi prześle choć kilka zdjęć po obróbce i będą się nadawały do publicznej oceny to wam pokażę :)
    Odważyłam się zrobić dziś pierwsze różowe zakupy, weszłam do ciucholandu i wynalazłam takie piękne ciuszki jak nowe po 3, 4 zł no i kupiłam kilka.
    Oglądałam też łóżeczka turystyczne, bo takie sobie wymyśliłam że będę miała teraz i mam dylemat, które wybrać. Macie jakieś zdanie na temat użytkowania takowych?
    142v9ef.jpg
    caretero grande
    lub
    2m7uo93.jpg
    sun baby

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 18:53

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

Filip 15lat, Igor 12lat, Córka 14tc Aniołek*
    BASIA 3 lata:)
    kefbyf4.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Goplana za odpowiedź:)

relgh3714vlmssyj.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my po wizycie [ dla odmiany na NFZ ] i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona :) Zero kolejki, Pani Doktor przemiła, poświęciła mi odpowiednią ilość czasu, odpowiedziała na wszystkie pytania, sama sporo zadawała, bo to nasza pierwsza u niej wizyta. Zleciła kilka badań, zrobiła USG dowcipne i przez powłoki..... Dziecię ma się dobrze. Nadal jesteśmy dziewczynką - mamy jeszcze duużo miesjca więc korzystamy z pływalni. Ułożona była poprzecznie z wyprostowanymi nóżkami. Buźki nie chciała pokazać Zołza Mała. DR. zwiększyła mi dawkę magnezu bo zauważyła twardy brzuch i szyjka jest trochę krótka 37mm [ zapomniałam zapytać jakie są normy - wiecie może ?? ] Łożysko z przodu, więc ruchy wcale nie są jakieś mocno odczuwalne. Zachęcała do jogi, pilatesu i pływania. Fajnie było :)

Goplana, Madlen222, Viviana, xpatiiix3, mada_lena, desou, Maga31, sylvi, ewelina_d, KocieOczy, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

• Madlen222 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie sądzę, że 37mm to za mało. W Holandii norma owszem jest 40mm, ale to tutaj. Moja przyjaciolka w Polsce w ciązy ma 20mm i lekarz mowi, ze jest ok. Więc nie sądzę abyś musiała w ogóle zawracać sobie tym głowę:)

Lavendula lubi tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zawracam sobie za bardzo. mój "prywatny gin" stwierdził - śliczna szyjka wszystko OK .... :) Od nadmiaru magnezu nic mi nie będzie, a nuż nerwobóle międzyżebrowie nie powrócą.... ;)

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

• Viviana Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana jak ja lubię czytać jak Ty odpowiadasz na te pytania medyczne :)

Madlen ale Cię stresują niepotrzebnie, akurat dziś z ciekawości szukałam ile waży Maluszek w 23tc i Twoje ważą dobrze, wiadomo, że są widełki no i przecież na usg nikt ich nie waży tylko to waga z pomiarów. Trzymaj sie Kochana dzielnie, do wtorku aby patrzeć.

Pati ślicznie wyglądasz, sukieneczka pewnie wygodna, mam dwie podobne, mega na brzuszek.

Kasia Ka jak będziesz miała fotki z sesji koniecznie się pochwal.

Madalena ja biorę Pregna Plus, tabletki mi odpowiadają, kształtem i dobrze je toleruje.

U mnie dziś była taka zlewa z gradem, a obok mojego okna wyrosła tęcza, można ją było prawie dotknąć, ale piękne zjawisko. Pojadłam bobu, nektarynek, mąz widział jak Mała wygina girki aż mi brzuch odskakiwał :)

Madlen222, xpatiiix3 lubią tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane jadę do McDonalda na poprawę humoru:) a w ogóle maa na niego ogromną ochotę!!! może dzieci podjedzą też:)

relgh3714vlmssyj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati sliczna sukienka i cala ty ale zrob cos z tymi nogami bo sa mega biale :) :P

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

• madziulka112 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym zjadła sałatkę kurczak premium z Mc donalda albo stripsy z kfc. Tylko miałam się ogarnąć bo okropnie dużo pieniędzy wydajemy na żarcie na mieście :( No i co zrobić?

ex2btv73x12fukei.png
    6sutvflo52wpzljo.png
  • karmelek Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co osiwieje chyba przy wyborze tego wózka. Mąż nie widzi problemu a ta spacerówka żyć mi nie da..

Desou trochę Cię rozumiem, leże przez większość dnia, ale nie cały.. i też powoli wariuję już mnie boki bolą, ręce cierpną.. czytac już nei mogę bo mi się litery zlewają i też mam za szybkie tępo i już nie pamiętam o co w której książce chodziło ;)

Ewelina a co robisz na tych drutach?? ja kiedyś wzięłam się za szydełko ale po jednej czapeczce i dwóch krzywych bucikach odpuściłam ;)

Madlen ale bliźniaki zawsze są mniejsze :) ostatnio u znajomej urodziły się bliźniaki w 32 tyg. po niecałe 2kg miały, ale najważniejsze że wszystko jest już w porządku i są już szczęśliwe w domku z mamą ;)

Viviana pokaż spodnie :) może coś ściągnę bo ja to tylko w getrach teraz chodzę, albo w sukienkach

Eve Tymoteusz bardzo mi się podoba :) zarezerwowane już chyba od 10lat u mojej przyjaciółki ;)

Dotty nawet mi nie mów :/ generalnei nigdzie nie łaziłam przeszłam do auta podjechałam pod sam dom i hop do łóżka i potem to samo.. autem tez mam max 3minuty drogi, więc może nie skopałam tego badania

pinsleepe podziwiam bo mi mimo iż czasem tęskni się za pracą to nie wyobrażam sobie siedzenia w niej. mogłabym co najwyżej iść kiedy mi się zachce i na ile mi się chce ;)

Patii nie mogę się napatrzeć na ten Twój brzuszek :)

Madalena ja piorę pregnę plus, kapsułka jak dla mnie idealna do połknięcia :) pozostałe braki staram się nadrobić owocami i warzywami

KasiaKa czekam na efekty sesji :) na pewno zdjęcia są śliczne! ja miałam łóżeczko z coneco ale takie najzwyklejsze dodatek miało tylko przewijak z którego i tak nie korzystałam bo używaliśmy je jak synek skończył dopiero jakieś 2latka ;)

O i ja wczoraj byłam najpierw w burger kingu a potem jeszcze na poprawke w kfc :)
    Dobrze że nie mam pod ręką bo bym chyba codziennie łaziła :)

xpatiiix3, Madlen222 lubią tę wiadomość

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj byłam w kfc jadłam frytuśki stripsy i twistera :D no i krushera oszamałam no taką ochotę miałam :P hehe

dziękuję za miłe słówka, sukienusia wygodna ale tak patrzę, że na dłuższą metę pewnie nie ,bo cycuchy ciut przyplaszcza chyba tak z boku popatrzyłam :) a i kupiłam sobie bezszwowy staniczek za dychala niecałego w pepco :d jak znalazł potem do karmienia nawet, ale musiałam rozmiar xl wziąć :P

blue nie chcą się opalić a uwierz sporo chodze po słońcu i ciągle w spodenkach... ;/ może nad morzem chociaż troszkę mi je weźmie wcale słońce mnie nie bierze ani buzi ani ramion nawet... ;oo nie wiem czemu może przez anemie jestem taka biała bo każdy mówi ,że teraz strasznie blada chodzę..

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z wizyty. Szyjka twarda, zamknięta. Cos mówiła, ze chyba krótsza ale nie zmierzyla na usg wiec:/.....hmm ważne ze twarda, zamknięta. Troche twarda macica, pewnie od dzisiejszych spacerów. Niunia główka w dół i nisko, wiec kazała polezec i odpocząć. Poza tym ok. Średnio wazy 685g ale nie do konca wiarygodny pomiar bo ledwo zmierzyla główkę i k. udową kilka razy mierzyla tak mała sie wiercila:) no i w nast tyg test obciążenia. Kazała wziąć cytrynę.
    Także Madlen te pomiary to wiesz;) :)
    Dzisiaj leżymy odpoczywamy i czekamy na zmianę pozycji dziecięcia:)
    A ja na kolacje zjadlam pierś z kurczaka z mizeria :) na maka czy kfc jakos nie mam ochoty. Domowe zarelko mnie kręci :)

Lavendula, xpatiiix3, Viviana, Madlen222, Agata92, Maga31, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie wróciłam z maca:) omg jaka jestem najedzona, że aż nie mam siły aby się iść kąpać...leżę i zdycham..zjadłam dwa chesburgery i jeszcze jakiegoś hamburgera z bekonem ale takiego wielkiego i frytek już nie zjadłam bo nie miałam gdzie ich zjeść...

Kurde tak myślę o tych wymiarach i niby mam przeczucie, że będzie ok ale i tak się martwię...Kurcze czemu mi się zawsze musi coś dziać w ciązy? nie mogłoby być spokojnie?

A wiecie może ile takie maleństwo musi przybierać tygodniowo? Bo może im chodzi o to, że synek za mało przybrał przez ostatnie 3 tygodnie... Bo w 21 tygodniu ważył 352g (wtedy było ok) a dzisiaj 23t6d ważył 500g. Czyli w ciągu 3 tygodni przybrał jakieś 150g. To może o to im chodzi. Sory dziewczyny, że tak Was męczę tymi wymiarami ale ja już na łeb dostaje.

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, jeszcze chciałam powiedzieć wszystkim kobitkom, które martwią się o niewyczuwanie ruchów dzieci czasami:) Dzisiaj ginka mi powiedziała, że dopiero po 26tc ruchy stają się o wiele bardziej regularne, więc nie martwcie się w razie czego:)

relgh3714vlmssyj.png
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż właśnie wywiercił dziurę w ścianie. Do teściów. Kradniemy im pokój dla dziecka.

karmelek, maaartinka, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecię ostatnio miewa czkawki, zwłaszcza w nocy. Rusza się regularnie, i chyba wreszcie brzuszek troszkę urósł!

Ciekawe ile moje waży, a szyjki nie miałam nigdy mierzonej jeszcze :)

nxbhnwz.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.co prawda jestem zapisana do grudniowek,ale poniewaz u mnie beda blizniaki to lekarz powiedzial ze ciaza blizniacza jest donoszona w 36tyg,czyli na koniec listopada.

Madlen222, xpatiiix3, Lavendula, Agusia ;), mada_lena, blue00, Dotty84, Maga31, Ninusia, maaartinka, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
‹‹ 704 705 706 707 708 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ