X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez wczoraj mąż pierwszy raz widział jak brzuch mi skoczył 😁 chociaż zastanawiał się, czy to na przykład moje jelita nie poruszyły mi brzuchem 😅

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • olencja Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma19 wrote:
    U nas tez wczoraj mąż pierwszy raz widział jak brzuch mi skoczył 😁 chociaż zastanawiał się, czy to na przykład moje jelita nie poruszyły mi brzuchem 😅
    Haha na pewno to był potwór z lochness 🤣

Gemma19 lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma19 wrote:

Ja jak już czuje takie „drgania” to tez je widzę 😀 Jak popołudniu będzie impreza to może uda się mężowi zaprezentować te wygibasy :D

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie wyrzucanie ubranek po szpitalu to paranoja. Tak jak dziewczyny piszą, trzeba by było wyrzucić wszystko co się wtedy ze sobą miało. I dziecko też 🤣 Jego przecież w 60 stopniach nie wypierzemy 🤣 Ciekawa jestem czy te dziewczyny właśnie kosmetyczki czy całą swoją garderobę też wyrzucają?
    Ja jak leżałam z małą na oddziale potem musiałam mieć swoją pościel (bo mnie wypisali i byłam z nią na oddziale jako opiekun) i poprosiłam męża żeby mi przywiózł jakaś taka stara koldre i poduszke i potem to wyrzuciłam. Nie mialam wtedy suszarki więc troche tak syfiasto i to było w sumie i tak do wyrzucenia, więc nie żal.
    A jak teraz już kilka razy byłam na ip, to też powinnam cały ten strój wyrzucić 🤷‍♀️ Bo przecież nadal będę miała te ubrania jak się dziecko urodzi 😉 A na ip czy sorze są o wiele gorsze syfy niż na oddziale noworodkowym.

Biorę ze sobą rzeczy, które będzie się dało wyprać w min 60 stopniach, jak nie więcej. Żadnych tkanych kocyków czy drogocennych ciuchów. Rożek też biorę taki bez wypełnienia, bawełniany, mozna w 90st prać. I nie jest od mamyginekolog 😅

Te 3 lata temu też miałam ze sobą sprej do dezynfekcji (wtedy to nie było jeszcze popularne 😆) i np stolik sobie dezynfekowałam czy telefon co jakiś czas. Miałam ze sobą plastikową lampkę na baterie (super przydatne) i ją też tym sprejem po powrocie przejechałam.

Co do kosza na pieluchy to miałam taki zwykły z pokrywką koło przewijaka ale pieluchy zawijalam w woreczki. Może taki szczelny byłby lepszy 🤔

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka i ja myśle podobnie. Też tak zrobię. Ciuszki, które mogę wyprać w 60 i tyle. Koszule moje itp to samo. Czytałam też o sposobie na „mrożenie”. Że dziewczyny mrożą rzeczy które ciężko wyprać 🤠 Ale też raczej obieram strategie 60 st + prasowanie i tyle :)

Babulka lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z przydatnych rzeczy na porodówkę ponoć warto wziąć dluuugi kabel do ładowarki bo zdarza się że kontakt od łóżka może być daleko.
    Psikadelko do dezynfekcji super patent!

Babulka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze dziewczyny, że piszecie o tych rzeczach dziecka, bo od sprzecznych informacji można oszaleć. No i właśnie, dziecka nie wypierzemy 😂 jedynie co to położna ze szkoły rodzenia polecała na poród wziąć stary duży t-shirt, nie koszule do karmienia, bo szkoda koszuli 😅ale to raczej mówiła o samym porodzie, żeby nie było płaczu że coś nie zeszło w praniu. Też myślę że wzięcie rzeczy dających się wyprać w wysokiej temperaturze będzie wystarczające 🙂 poza tym kurde, przecież nie jeden komplet ubrań dziecko będzie miało, a niektóre pewnie wiele zestawów pobrudzi i co, tak do kosza od razu? Bez sensu🤷🏼‍♀️

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Z przydatnych rzeczy na porodówkę ponoć warto wziąć dluuugi kabel do ładowarki bo zdarza się że kontakt od łóżka może być daleko.
    Psikadelko do dezynfekcji super patent!

Jak leżałam na ortopedii kiedyś to i przedłużacz mi brat przywoził 🤪
    Niby pierdoly, a jak poprawiają komfort 😃

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na stronie szpitala też jest, że może być stary tshirt ale wtedy jak kangurowac i karmić 🤔 Myślę że lepiej jednak cos na guziki chociaz, chocby to była koszula nocna z pepco. Moja do porodu się nie zniszczyła i planuję w niej rodzić drugi raz :) Miałam jakaś tanią z allegro z napami.
    Ale moja koleżanka np chciała koniecznie super piekna koszule typowo porodowa bo dla niej to było jak sukienka, ona sie chciala czuc pieknie itd. I to też jest ok. Mi jak sie rozkręciły skurcze to miałam totalnie gdzieś jak wyglądam, jaką mam fryzurę i co mam na sobie 😅
    Ale warto żeby tylek zaslanialo przy siadaniu, zeby nie siadac majtkami na tych roznych szpitalych rzeczach.

Olencja długi kabel zdecydowanie! Zapomniałam o tym :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja, zobacz jak moja Kicia tyłkiem grzeje brzuch z Fasolą. Dzisiaj odpoczywam i nigdzie nie łażę, a na obiad idziemy do wege knajpki, więc futrzasta korzysta z mojego leżakowania :D
    https://images92.fotosik.pl/622/1334d8cdedf984c1med.jpg

Sansivieria, Akataa, Ariane, Moniek330 lubią tę wiadomość

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Olencja, zobacz jak moja Kicia tyłkiem grzeje brzuch z Fasolą. Dzisiaj odpoczywam i nigdzie nie łażę, a na obiad idziemy do wege knajpki, więc futrzasta korzysta z mojego leżakowania :D
    😍😍😍

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żadnej rzeczy ze szpitala nie wyrzuciłam, czy to dziecka czy swojej. A też się o tym wtedy naczytałam. Ale t-shirt też nie wydaje mi się praktyczny ze względu na karmienie zaraz po porodzie. Jak Corke zmierzyli, zważyli, ocenili te punkty to od razu miałam Ją u siebie jeszcze na sali porodwej do cycusia, więc trzeba się jakoś dostać do jedzonka.

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nawet po narodzinach jak jeszcze jest pepowina podlaczona to kładą na klatce piersiowej i dziecko powinno leżeć na skórze mamy wtedy :) Mojej się nie dało położyć na klatce, bo miała za krótką pępowinę i leżała mi na brzuchu plecami do mnie 🤣 Ona zawsze wszystko po swojemu 🤣

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Ooo jak bosko❤️❤️❤️❤️ cudna trikolorka. Jak tam historia dentystyczna w końcu?

u5cvp2.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też zastanawiałam się jak to potem z karmieniem, jak t-shirt bym miała 😅 także jednak lepiej kupić coś taniego ale z dostępem do piersi 😁 bo jakoś z podwiniętym t-shirtem nie uśmiecha mi się leżeć 🤣

Piękna kotka 🥰 ja mam kota, srebrzystego dachowca 😅 i uwielbia mi włazić na brzuch, tylko teraz to pilnuje, bo jak chce zeskoczyć to może mi poturbować dziecko 😂

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Ooo jak bosko❤️❤️❤️❤️ cudna trikolorka. Jak tam historia dentystyczna w końcu?

Cudna. 2 lata temu jeszcze by się nie położyła na kolanach. Teraz uwielbia. Oczywiście na swoich warunkach ;)

Jesteśmy umówieni w listopadzie do dentysty, się okaże. Się śmiejemy, że prezentu na 13te urodziny nie dostała to dostanie leczenie zębów 😃

Pomarańcza tez tego pilnuje. Ona ugniata mi brzuch to ją przesuwam 🫣 Jak będzie większy to już chyba nie da rady 😀 To więcej tutaj kociar 🥰

202302176752.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam do niewyspanych, mieliśmy wczoraj wieczorem akcję z pożarem instalacji elektrycznej w piwnicy w bloku. Zostaliśmy bez prądu. Ale najgorsze, że całe mieszkanie zaśmierdnięte... 🤢 Bałam się tam spać, żeby nie wdychać tego świństwa i się w środku nocy ewakuowaliśmy do teściów. Spakowałam na szybko rzeczy z szafy na przebranie i wszystko wali. 🤮 Nie dość, że w sobotę się przeprowadzamy, to jeszcze teraz czeka mnie pranie wszystkich tekstyliów. Chyba suszarkę kupimy od razu jak się wprowadzimy, bo nie wiem jak to ogarnę. 😔

Co do śmietników na pieluchy, moja siostra polecała ten, że niby nic z niego nie czuć:
    https://www.smyk.com/p/magic-pojemnik-na-pieluchy-szary--worki-i6852174

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu Akataa 😱 Dobrze, że się stamtąd wyprowadzacie. Nie zazdroszczę przeżyć i teraz prania tego wszystkiego 😭

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa dobrze, że mieliście gdzie iść w nocy! I że nic się Wam nie stało, bo te pożary…

202302176752.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No najadłam się trochę strachu, ale najważniejsze, że nikomu nic się nie stało, nie był to jakiś duży pożar i mieszkańcy szybko zareagowali.
    Z tym "iść" to tak nie do końca, bo do teściów mamy ponad 1h autem, ale rozważałam jeszcze spanie w śpiworze puchowym na balkonie lub w aucie, więc mąż zarządził podróż. 😆 Wiecie, może gdyby nie ciąża, to bym olała i spała przy otwartym balkonie (choć też słabo, bo u nas już smog 😷), ale bałam się czy te smrody małemu nie zaszkodzą. A że prądu brak, to nawet oczyszczacza powietrza nie mogłam załączyć.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ