X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tak samo jak Wy ze zmęczeniem, rano mogłabym góry przenosić a im później i im więcej czynności tym zmęczenie w brzuchu i pobolewanie w kroczu większe. A co do wielkości brzucha już większość praktycznie zaczęła 6 miesiąc także musi być widać;) ja mam kurtkę w której wyglądam jak jakas buka w namiocie i mąż się śmieje ze taka biedroneczka się zrobiłam i dobrze, niech postronni wiedzą że brzuszek idzie i należy się szacunek 😉 nie ma się co przejmować czy widać bardzo czy nie

kurczak lubi tę wiadomość

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie nie jestem zupełnie przewrażliwiona na punkcie swojego wyglądu w ciąży, a i tak mnie to po prostu dziwi. Tak jakby się dziwić żyrafie, że ma długą szyję. No 3 letnie dziecko może ale dorosły człowiek to już trochę przypał 🤷‍♀️
    Sama słyszałam wielokrotnie komentarze na temat wielkiego brzucha i w ogóle mnie one nie dotykały tylko bardziej irytowało mnie to, że chyba miało na celu mi to dowalić pod przykrywką ciekawości czy żartu a ukryta wredota to jest coś czego nie lubię najbardziej. Wolę jak ktoś jest chamski wprost - przynajmniej uczciwy.
    Cieszę się z mojego brzucha i wtedy i teraz, bo tam siedzi moje wyczekane dziecko. Więc jak ktoś próbuje mi to jakoś uprzykrzyć, to mimo że to się nie udaje, to taka osoba ma już u mnie przesrane 🤣
    Swoją drogą właśnie zamówiłam na vinted sukienkę na sesję, dla córki już mam i czeka :) Robimy minisesje świąteczną ale u fotografki, która ma scenerie w bielach, boho, to od razu będzie sesja na 3 latka i ciążowa ☺

Ariane, Akataa, kurczak lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga1185 wrote:
    Nie wiem Akata, jak dajesz radę w tych górach, choć może to kwestia kondycji…
    Pewnie tak, przed ciążą niemal każdy weekend spędzaliśmy aktywnie, do tego miałam 2 treningi wspinaczkowe w tygodniu, to na pewno teraz procentuje.
    I szczerze mówiąc, to ja mam dolegliwości, o których pisze Babulka po 8h pracy przy kompie. Niby wstaję raz na godzinę się rozprostować, ale niewiele to daje i lepiej fizycznie się czułam ogarniając tą przeprowadzkę w czasie urlopu, gdzie od rana do 22 byłam ciągle w ruchu. 🤷‍♀️ Teraz po pracy to tylko pozycja leżąca. 😆
    Tak to chyba już jest w tej ciąży, że każda z nas się będzie z jakimś dyskomfortem mierzyć. Tyle się w tych naszych ciałach zmienia, że aż dziwne by było, gdyby coś nie dokuczało. 🙃

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Maija Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie brzuch nie pobolewa raczej, ale czuję krocze dość mocno, jakby spojenie łonowe mi się rozchodziło 😣 mam nadzieję, że to nie to. A wczoraj malutka jakoś się tak dziwnie ułożyła, że miałam wrażenie, że zaraz mi wyskoczy. Taki dziwny nacisk na szyjkę, nawet nie wiem, jak to nazwać. Ale nic na szczęście nie bolało. Dziś już lepiej, nawet byłam na spacerze i jest okej 😊
    Brzuszek mam bardzo już okazały, jest zdecydowanie większy niż w pierwszej ciąży na tym etapie. Ale to chyba taki urok tych kolejnych ciąż 😁

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Ariane Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was miala podwyższone neutrofile w ciąży? czytam ze w 3 trymestrze to normalne, a ja juz od drugiego mam trochę powyżej normy...
    Hemoglobinę mam 11,7 wiec pewnie dostane żelazo, ferrytyna wyszła bardzo niska 6,8

age.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    A wczoraj malutka jakoś się tak dziwnie ułożyła, że miałam wrażenie, że zaraz mi wyskoczy. Taki dziwny nacisk na szyjkę, nawet nie wiem, jak to nazwać. Ale nic na szczęście nie bolało.

ja mialam tak samo ostatnio, takie uczucie jakby miala wyskoczyć i w ogole jakby mi sie zrobil jakis tunel w pochwie, takie pykanie dziwne, ciezko to nazwac :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2022, 15:20

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was miala podwyższone neutrofile w ciąży? czytam ze w 3 trymestrze to normalne, a ja juz od drugiego mam trochę powyżej normy...
    Hemoglobinę mam 11,7 wiec pewnie dostane żelazo, ferrytyna wyszła bardzo niska 6,8
    Tak to normalne. Konieczne żelazo, już nie masz zapasów.

No pykanie w pochwie też mam jak się obróci miednicowo i sobie tupta 🤣🤣🤣

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to Wy czujecie obroty? Może ja nie jestem świadoma, a też się obraca? 🫠 czasem czuję kopnięcia na maksa po prawej stronie, na usg zawsze ułożenie poprzeczne. A tak to raczej w centrum brzucha 🫢

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja czuję. Ale to zależy od ruchliwości dziecka i chyba od budowy czy unerwienia matki. Niektóre moje koleżanki się dziwiły, że mnie bolą kopnięcia bo ich dzieci ledwo tam smyrały.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mój Maluch też jest w tych ruchach bardzo oszczędny. Niby czuję go czasem w różnych miejscach, ale wciąż to są takie bardziej "bulgnięcia", dla mnie odczuwalne tak, jak drganie mięśnia. Ciekawe czy na kolejnym usg będzie odwrócony jakoś inaczej niż dupką do świata i głową w dół🤭

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Maija Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję, już baaaardzo mocno. Lekarz właśnie też mi powiedział, że muszę mieć bardzo unerwioną macicę. Ostatnio też sam stwierdził, podczas USG, że dzidzia jest bardzo....agresywna 🙈 kopała w głowicę, cuda wyczyniała, brzuch mi falował. Taki temperament chyba 😬

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie ja w 16tc powiedziałam lekarzowi, że czuję ruchy już od tygodnia to z politowaniem zapytał czy to na pewno ruchy. I w tym momencie dostał kopa w głowicę usg i mówi "no faktycznie" 🤣🤣🤣

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ariane Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe są zachowania w brzuchu tych bobasków:) ja mam podobnie jak Akataa, czuje bulgotanie, smyranie, kopnięcia ale nie mam pojęcia kiedy się obraca ani nic, no i jej ruchy mnie nie bolą. Mam w ogóle wrażenie że jest bardzo spokojna itylko w określonych porach raczy mnie jakimś delikatnym kopniaczkiem

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, że to dziecko też jest delikatniejsze niż pierwsza córka, ale nie pamiętam dokładnie jak to było na poszczególnych etapach.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo wyraźnie czuje ruchy i zmiany pozycji. Z córka było delikatniej, ale oba jak usadowiła się w pozycji miednicowej to tak została do porodu, czułam ruchy na samym dole i bol pachwin. Teraz w ciągu dnia zmienia się to kilkukrotnie, czasami takie akrobacje, ze az podskakuje :)

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja bardzo czuję kopnięcia. Nieraz to już ciężko mi się skupić np. Na rozmowie, bo młoda tak kopie. Ale zawsze raczej w okolicach pępka. Wczoraj po boku. Ale nie czuje obrotów, albo ich nie rozróżniam. Ciekawe.

Calanthea a jak się nie obróciła to miałaś CC czy naturalnie? 🤔

202302176752.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się wydaje że Synek się więcej wierci niż Córka poprzednio. Wyraźnie widać jak brzuch podskakuje, dużo tego, ale obrotów to nie czuje, nic takiego innego niż kopnięcia. Za to Córka często miała czkawkę, ale to było na pewno później.

Jakoś nie przejmuje się tak bardzo wyglądem, tym dużym brzuszkiem, ale on trochę komplikuje różne ruchy, zakładanie butów, skarpetek, nie mówiąc o goleniu się. Poza tym to go kocham i niech rośnie ile trzeba dla dobra Bobo!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2022, 19:37

age.png
    age.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    No właśnie ja bardzo czuję kopnięcia. Nieraz to już ciężko mi się skupić np. Na rozmowie, bo młoda tak kopie. Ale zawsze raczej w okolicach pępka. Wczoraj po boku. Ale nie czuje obrotów, albo ich nie rozróżniam. Ciekawe.

Możliwe, że jest główką do dołu cały czas. Moja to się kręci wokół własnej osi 😂 bo raz kopniaki czuję po pęcherzu i mam wrażenie, że zaraz mi nogę wystawi przez pochwę, a raz właśnie powyżej pępka 😅

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 19 października 2022, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:

Cesarka i to w 38 tc, ale wspominam dobrze ;)

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 20 października 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    Cesarka i to w 38 tc, ale wspominam dobrze ;)

Na pierwszej wizycie potwierdzającej ciąże lekarka powiedziała mi, że czeka mnie CC, bo mam dwurożna macicę (chyba, nie rozumiałam jej wtedy) i bardzo prawdopodobne, że dziecko się nie obróci. Ona była tego taka pewna… ale moja lekarka totalnie to na razie „olewa” i powiedziała, że może być różnie i mam się nie nastawiać. Będzie co będzie, byle zdrowo :) Dlatego pytam z ciekawości właśnie.

Nie wiem czy planujecie kokony, kurki do karmienia, ale na Limango teraz jest promocja na produkty La Millou.
    https://www.limango.pl/campaign/80723

202302176752.png
‹‹ 176 177 178 179 180 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ