LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja bym powiedziała tym położnym, że w takim razie nievh weźmie ten talerz, zapozuje do filmiku i w kilku slowach powie, że to jest zdrowe, zblilansowane sniadanie dla kogokolwiek a w szczególności dla ciężarnej a ja to wrzucę na wykop 😂😂😂
Nie no to jest po prostu skandal.
Ale ja takie właśnie sniadania wspominam ze szpitala, chociaz u nas chyba jednak były dwie kromki i jedna mortadela i lisc salaty 🙈
Dlatego biorę swoje żarcie, bo ja bym umarła z głodu. I weź np na takiej diecie rozkrec laktacje 😤2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Hej, rzadko się udzielam ale podczytuje na bieżąco.
Mam pytanie do dziewczyn, które mają planowaną cesarkę, pierwszą. Teoretycznie nie mam wskazań do cesarki, jednak z uwagi na drobną budowę oraz duża wadę wzroku, od zawsze żyłam w przekonaniu że na pewno nie dam rady rodzić sn i wydawało mi się że lekarz i położna będą mieć podobne zdanie. Okazuje się, że nie. Położna nieco potwierdza moje obawy ale "trzeba spróbować". Natomiast zarówno lekarz prowadzący (nie pracuje w szpitalu) jak i lekarz ze szpitala do którego poszłam dodatkowo na wizytę, twierdzą że to zależy jak będzie się sytuacja rozwijać, ale kategorycznie nie robi sie cc na zaplanowany termin, bo to niebezpieczne, musza wystąpić skurcze, tak jest lepiej dla dziecka i później dla obkurczania się macicy. W dodatku wybrałam szpital, w którym jest jedno z najmniejszych ciśnień na porody sn. Dalej nie wiem jak to zorganizować, bo nie dopuszczam myśli że mam rodzić naturalnie, zbyt dużo strasznych historii w ostatnim czasie było w moim otoczeniu z porodami i bardzo sie boje o życie dziecka.
Zastanawiam się zatem skąd tyle planowanych na termin cc, skoro lekarze mają takie podejscie i jak to organizujecie?
Dzięki za odp -
Jeżeli chodzi o budowę to chyba kwestia decyzji lekarzy juz na oddziale, powinni wykonać pomiar. Jeżeli nie ma niewspółmierności główkowo- miednicowej to sama drobna budowa nie jest wskazaniem. Przede wszystkim musisz znaleźć szpital w którym na cesarkę można się umówić. I o to wcale nie jest łatwo, ja będę rodzic we Wrocławiu i jest jeden szpital w którym po okazaniu skierowania od lekarza na cc zapisują na termin i juz. Pozostałe w zależności od sytuacji, ale jeśli nie masz żadnych komplikacji typu cukrzyca, nadciśnienie etc to zgłaszasz się w terminie porodu i tam Cie przyjmują i podejmują decyzje. I teraz jeżeli naprawdę Ci zależy, by w ogóle nie byla podjęta próba porodu SN, a konkretnych wskazań brak, to zostaje wizyta u psychiatry i ewentualne zaświadczenie o tokofobii.
Ja miałam pierwsza cesarkę ze względu na położenie miednicowe, teraz pomimo pierwszej cesarki, cukrzycy ciążowej nie dostałam skierowania na cesarkę i lekarz zaleca próbę porodu SN. Jednak jeśli samo się nie zacznie w związku z pierwsza cesarka mogę nie wyrazić zgody na wywołanie porodu. Skąd jesteś ? Jeśli dolnyslask to mogę polecić super szpital do cc ze skierowaniem - bez gadania.
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Nick89 wrote:Hej, rzadko się udzielam ale podczytuje na bieżąco.
Mam pytanie do dziewczyn, które mają planowaną cesarkę, pierwszą. Teoretycznie nie mam wskazań do cesarki, jednak z uwagi na drobną budowę oraz duża wadę wzroku, od zawsze żyłam w przekonaniu że na pewno nie dam rady rodzić sn i wydawało mi się że lekarz i położna będą mieć podobne zdanie. Okazuje się, że nie. Położna nieco potwierdza moje obawy ale "trzeba spróbować". Natomiast zarówno lekarz prowadzący (nie pracuje w szpitalu) jak i lekarz ze szpitala do którego poszłam dodatkowo na wizytę, twierdzą że to zależy jak będzie się sytuacja rozwijać, ale kategorycznie nie robi sie cc na zaplanowany termin, bo to niebezpieczne, musza wystąpić skurcze, tak jest lepiej dla dziecka i później dla obkurczania się macicy. W dodatku wybrałam szpital, w którym jest jedno z najmniejszych ciśnień na porody sn. Dalej nie wiem jak to zorganizować, bo nie dopuszczam myśli że mam rodzić naturalnie, zbyt dużo strasznych historii w ostatnim czasie było w moim otoczeniu z porodami i bardzo sie boje o życie dziecka.
Zastanawiam się zatem skąd tyle planowanych na termin cc, skoro lekarze mają takie podejscie i jak to organizujecie?
Dzięki za odp
Hej. W dzisiejszych czasach rzeczywiście muszą być mocne wskazania do cesarki. Kiedyś wystarczyła jakaś wada wzroku a teraz bodajże musi się siatkówka odklejać aby było wskazanie. U mnie wskazaniem są komplikacje przy porodzie SN które poskutkowały niepełnosprawnością mojego synka oraz trauma po przebytym porodzie. -
Calanthea wrote:Jeżeli chodzi o budowę to chyba kwestia decyzji lekarzy juz na oddziale, powinni wykonać pomiar. Jeżeli nie ma niewspółmierności główkowo- miednicowej to sama drobna budowa nie jest wskazaniem. Przede wszystkim musisz znaleźć szpital w którym na cesarkę można się umówić. I o to wcale nie jest łatwo, ja będę rodzic we Wrocławiu i jest jeden szpital w którym po okazaniu skierowania od lekarza na cc zapisują na termin i juz. Pozostałe w zależności od sytuacji, ale jeśli nie masz żadnych komplikacji typu cukrzyca, nadciśnienie etc to zgłaszasz się w terminie porodu i tam Cie przyjmują i podejmują decyzje. I teraz jeżeli naprawdę Ci zależy, by w ogóle nie byla podjęta próba porodu SN, a konkretnych wskazań brak, to zostaje wizyta u psychiatry i ewentualne zaświadczenie o tokofobii.
Ja miałam pierwsza cesarkę ze względu na położenie miednicowe, teraz pomimo pierwszej cesarki, cukrzycy ciążowej nie dostałam skierowania na cesarkę i lekarz zaleca próbę porodu SN. Jednak jeśli samo się nie zacznie w związku z pierwsza cesarka mogę nie wyrazić zgody na wywołanie porodu. Skąd jesteś ? Jeśli dolnyslask to mogę polecić super szpital do cc ze skierowaniem - bez gadania.
-
Pewnie tu tez zależy od szpitala. Musisz znaleźć taki, który liczy się z tymi zaświadczeniami i skierowaniami. Różnie już słyszałam, głównie się udaje, ale podobno potrafią na złość robić, w sensie jakoś bardziej pilnują, „bo chora na głowę” - wiem jedynie z opowieści. Sama się z tym nie spotkałam.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Jeśli jesteś pewna, że chcesz cc na zimno, to wg mnie najsensowniejsza opcją jest dogadać się z lekarzem, który takie cc sam wykona.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Akataa no nieciekawie Ale w sumie jedyny minus, to że będziesz musiała wcześniej pojechać do szpitala, a z drugiej strony nie spławią Cię na ip2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Nie wypiwiem się w temacie cc, ale ja z kolei właśnie cc się boję....I kompletnie nie jestem na nie przygotowana gdyby coś nagle poszło nie tak i trzeba było szybko Małego wyjmować, oby nie..
A zapytam Was po ilu dniach od pobrania miałyście wynik gbs??? -
Babulka wrote:Akataa no nieciekawie Ale w sumie jedyny minus, to że będziesz musiała wcześniej pojechać do szpitala, a z drugiej strony nie spławią Cię na ip
Trochę się znartwiłam czytając o możliwych konsekwencjach dla maluszka. 😔 Na pewno ten antybiotyk załatwia sprawę?
Sansivieria wrote:A zapytam Was po ilu dniach od pobrania miałyście wynik gbs???
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2023, 11:45
-
ehh z tym GBSem to tez jest dziwna sprawa, u mnie na poczatku ciazy wyszlo w wymazie, zadnych antybiotykow w ciazy nie bralam, w moczu nie wyszlo. Teraz odbieram wymaz i GBSa nie ma..i nie wiem czy sie moze do porodu pojawic ponownie jeszcze czy nie wiec wezme ze soba 2 wyniki do szpitalai niech zdecyduja ale wolalabym wziac antybiotyk skoro juz nosicielem bylam
wynik mialam po kilku dniach -
Chyba musisz wcześniej niestety, ale już nie pamiętam ile godzin. Kilka godzin przed porodem w każdym razie musisz mieć podany antybiotyk. Nie martw się wyhamowaniem akcji, w domu też może wyhamowac i przed samym parciem też. To jest normalne. Ja niestety tego nie wiedziałam przed 1 porodem i się denerwowałam że jest przerwa zamiast się zdrzemnąć w tym czasie. I jeszcze oxy dalam sobie podać2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja miałam taką historię z GBS. W pierwszej ciąży stwierdzono obecność, ale że tego się nie leczy, miałam dostać antybiotyk przy porodzie, wody odeszły, urodziłam w dwie godziny, antybiotyk podali, ale nie zdążył zadziałać, bo to 4h muszą minąć. Syn miał delikatnie podwyższone crp, jedna doba więcej w szpitalu. Crp spadało samoistnie. Byłam przekonana, że w tej ciąży też będę miała GBS, ale wynik ujemny. Ale pojawiła mi się jakaś dziwna swedziawka, więc poprosiłam o kolejny wymaz, pod kątem infekcji. Z tego wymazu wyszedł gbs. Więc ja pierniczę no. Tydzień odstępu i raz jest, a raz go nie ma. Zrobiłam też posiew z moczu, bo już nie wiedziałam, z czego te objawy - no i wyszło, że w moczu też gbs. Mam nadzieję , że mi gin przepisze jakiś antybiotyk, bo serio zaczynam się męczyć. A czekam na jego odpowiedź od wtorku 😔🤬Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
nie no jakas masakra z tym GBSem, zdecydowanie cala metodyka tego badania jest slaba bo do porodu jeszcze czas i moze sie pojawic wychodzi na to no nic bede sie pytac mojego lekarza co i jak, bardzo to jakies niepewne i niejasne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2023, 13:13
-
Ja jeszcze nie miałam pobieranego, dopiero za tydzień chyba jest w planach, więc zobaczymy. Ale moja koleżanka miała jakąś taką historię, że za późno przyjechała do szpitala i jej nie zdążyli podać, więc z tego co wiem w tej sytuacji powinni podać dziecku. A tego też nie zrobili. I to w szpitalu klinicznym uck Niestety synek się zaraził i musiała z nim leżeć na pediatrii. Dlatego koniecznie trzeba tego pilnować.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska