LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Calanthea no to faktycznie dylematy. A może w tym 38 tc samo się zacznie i obędzie się bez indukcji.
Akataa ja sądzę, że nie zlikwidują porodów rodzinnych, przynajmniej w większości szpitali. Już i tak były wielkie afery o ich przywrócenie, inrerwencje w szpitalach fundacji rozdzic po ludzku itd. Myślę, że większość szpitali obawiać się będzie afer, bo jednak ja nie uważam, żeby były jakieś podstawy do takich regulacji. Jak był covid i wszyscy myśleli, że ludzkość wyginie 😅 to jednak była trochę inna sytuacja, niż epidemia grypy. Zakazy odwiedzin są zrozumiałe, ale porod to zupełnie co innego.
W ogóle czytam teraz "porod naturalny" i dużo wspominam mój pierwszy poród i rzeczywiście te realia szpitalne sa tak oderwane od fizjologii porodu. Teraz widzę, że mój poród przebiegał wręcz ksiazkowo, ja sobie radzilam swietnie (ah ta skromnosc😅) a bez sensu podali mi oxy pod koniec i przebili pęcherz. W ogóle mój poród naprawdę był najlepszy do momentu wejscia na salę porodowa 🤣
Nie dziwię się, że coraz więcej kobiet chce rodzić w domu ale ja bym się na to nigdy nie zgodziła. Za duże ryzyko. Zresztą w Gdańsku była słynna afera że położna jezdzaca do porodow domowych ma jakies zarzuty karne bo coś tam zaniedbywala, przegapila moment, kiedy trzeba transferowac do szpitala i dziecko mialo jakies powiklania.
Poza tym nikt nie potrafi mi powiedziec co jesli dojdzie do dystocji barkowej, co jak wypadnie pepowina, jak nagle spanie tetno dziecka itd. Tylko odpowiedzi, że położna jak widzi ze cos jest nie tak to zamawia transport. No ale czasami trzeba ciąć w czasie ponizej 4 minut a tak to nawet helikopterem sie nie doleci 🤷♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Dzięki dziewczyny za rady! Ta znajoma położna powiedziała, że nie będzie mnie namawiać, ze mam sama wybrać, ale mogę dzwonić o każdej porze dnia i nocy, jak się zacznie. Wyśle mi swój grafik i jeżeli zaczęłoby się w jej grafiku to „mam jechać jak w dym”, a jak nie to dzwonić i ona zadzwoni do koleżanek. Stopień referencyjności maja niższy, niż ten z moja lekarka, wiec to mnie gryzie trochę.
Ale dobra. Jeszcze chwila jest na rozważania. Dziękuje za Wasze wskazówki! Zobaczymy czy moja lekarka cos powie jutro na wizycie, ale pewnie nic wiążącego. Zwłaszcza, że ja i tak na NFZ tam to z jakiej paki ma mnie pamiętać 🤭
Straszne to, o czym piszecie, że dziewczyny „wykupują” położna, żeby w ogóle czuć się zaopiekowane… przecież my i tak ogromne pieniądze płacimy w składkach za te opiekę. A tu…
Babulka moja kumpela miała dwa porody domowe. Nie ogarniam. Totalna abstrakcja, głównie ze względu na dziecko! -
Kurczak ja wychodzę z założenia, że też nie warto się nastawiać, że na pewno w tym szpitalu itp bo to są tak dynamiczne sytuacje, że potem w połowie porodu zaczniesz się denerwować, że nie idzie tak jak planowałaś a to szkodzi oksytocynie 😁 Ja mniej więcej się zdecydowałam na szpital ale nastawiam się, że i w innym mogę urodzić, tak samo z tym dowozeniem rzeczy. Pakuję się tak, żebym nie miała problemu jak nie będzie mógł mi ktoś dowieźć.
Na samotny poród się nie nastawiam ale jak będzie trzeba to i tak urodzę. No ale szkoda by było, żeby mąż nie widział przyjścia na świat swojego dziecka uważam (i widzę po tamtym porodzie), że to dla mężczyzny też jest ważne w kontekście nawiązywania więzi. No ale nie na wszystko mamy wpływ, więc nawet się nie zastanawiam.
Z pamiętnika wicia gniazda, dziś córka na balu w przedszkolu a ja wyprałam nowe poduszki dla nas do łóżka, stare zaraz pójdą na śmieci, przyszly pojemniki na zabawki i posegregowalam troche zabawek, z których starsza już wyrosla a zanim mlodsza dorosnie to troche minie. Po przedszkolu przyjezdza facet z karcherem wyprac dywan.
Chcialam dzis pojechac na kawe i ciasto na plaze ale za leniwa bylam 🙈 A muszę to zrobić, chcę taki samotny spacer przed porodem ❤
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2023, 13:12
kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka też prawda. I się śmieje, ze jak spanikujemy, bo ja tak naprawdę nie wiem co mnie czeka (!!!) to szybko pojedziemy do tego bliższego, ze znajoma położna. Mamy do niego 10 min, do kolejnego 30 min. Zobaczymy.
To masz jeszcze siły, choćby z tymi zabawkami. Ja dziś słabszy dzień… Z dobrych wieści hemoglobina 3 tyg temu 10.1, a dziś już 10.7 także tabsy zrobiły swoje
I od wczoraj młoda mnie tak jakoś kopie po „flakach”. Nic przyjemnego… 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2023, 13:25
Babulka lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj jeszcze prasowanko mam 😵😁 i może coś ruszę z ta torba do szpitala 😳
Ja również poród domowy traktuje trochę w kategoriach fanaberii. Oglądałam film „Cząstki Kobiety” po tym już zupełnie przestałam rozumieć, kto chciałby tak ryzykować. Filmu w ciazy nie polecam !Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Kurczak nie mam w ogóle siły, dlatego pół dnia leżę i przeglądam internet 🤣 Ale mam taki wewnetrzny przymus, żeby odgracic mieszkanie, córce pokój zostawić w stanie na tip top, pozbyć się niepotrzebnych rzeczy, zorganizować wszystko i odkreślić wszystkie zaległości, że to jest niesamowite. Hormony 🤷♀️
Nawet nie mogę zdzierżyć, że w jej koszach na zabawki są właśnie jakieś zdekompletowane zabawki i albo je poskladam do kupy albo wywalam, bo musi być ogarnięte. A normalnie nie jestem takim świrem 😂
Nawet wywolalam zdjecia i uzupelniam albumy, bo tez wiem ze jak tego nie zrobie to juz sie nigdy nie wydarzy, bo bombelek będzie miał tyle fotek, że bym musiala potem z 2 tysiące zdjec wywolywac i ukladac 🤣 Ale akurat zdjecia sa dla mnie wazne a tez wiem ze jak nie wywolam to za 20 lat moze sie okazac magicznie ze ich nie ma bo dysk na usb to juz tylko w muzeum itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2023, 13:43
kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
No to widzę wicie gniazda wjeżdża nam na całego. Ja od soboty w kółko piorę, przekładam do suszarki, część rozwieszam na stojaku, część prasuję, składam, golę "spypciałe" ciuszki i zabawki, układam w szufladach... A przez to wszystko tylko coraz większy chaos wokół. 🤣 Ciągle odkładam skracanie zasłon, bo tak mi się nie chce za to brać... Wczoraj powiesiłam firanki u Małego, skracałam je jak jeszcze nie miałam maszyny podklejając na taśmie i kurna jedna dłuższa mi wyszła i się zastanawiam czy to jeszcze poprawiać. 😅 Jeszcze muszę pomyć te wszystkie gumowe i plastikowe zabawki, uszyć pokrowiec na rogala i przewijak i pewnie jeszcze kilka rzeczy, o których teraz nie pamiętam. Chciałam przed porodem się polenić, ale chyba mi to nie wyjdzie. 😃
-
Akataa a co Ty masz tyle zabawek już? 😅 ja mam wypraną jedną taką przytulankę, reszta czeka aż skończy te 2-3 mce i zacznie w ogóle coś używać z tego 😅
Myślę, że moja przed Wielkanocą zabawek używać nie zacznie 😁2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Akataa a co Ty masz tyle zabawek już? 😅 ja mam wypraną jedną taką przytulankę, reszta czeka aż skończy te 2-3 mce i zacznie w ogóle coś używać z tego 😅
Myślę, że moja przed Wielkanocą zabawek używać nie zacznie 😁 -
Mi dzisiaj tak prasowanie szło, że prawie po córkę bym się spóźniła (staram się do 15:45 najpóźniej odebrać) 🙈
W głowie dochodzą tylko rzeczy do zrobienia "przed" 🙈 zamiast ubywać to przybywa, leżę i myślę co tu jeszcze "koniecznie" trzeba zrobić 🤣
Jak rodziłam córkę nie trafiłam na dyżur swojego lekarza (byłam w szpitalu ok 1 w nocy, a dyżur zaczynał o 7), ale już na IP widziałam zmianę w traktowaniu jak się zapytała czy prowadzę u ich lekarza ciążę. Potem okazało się, że cesarkę będzie mi robił kumpel mojego lekarza, w moim imieniu nawet skontaktował się z nim. Tylko u mnie to była cesarka, więc istotny był lekarz bardziej niż położna.
A teraz mój lekarz, po aferzesprzed kilku miesięcy, chwilę przed świętami zakończył tam pracę i też się stresuję który szpital wybrać...kurczak lubi tę wiadomość
15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
-
Akataa a to ja też sporo dostaje po innych dzieciach i teraz mam też sporo po córce i kuzynkach, ale to się nie opłaca teraz myć i prać. Bo takiemu 2-4 miesieczniakowi i tak nie dasz wymytego kilka mcy temu. Bo do dzioba wszystko wsadzi 😁
Matita u mnie było tak samo tylko nie miałam cc. Zrezygnowałam z tego lekarza bo nie bylam zadowolona z prowadzenia ciąż no i teraz mam takiego, co w szpitalu nie pracuje. I identycznie, już na izbie był zwrot jak padało jego nazwisko.
I też się tak umeczylam tym robieniem wymyslanych na bieżąco czynności, że ledwo się dowlokłam do przedszkola przed 16 😂😂😂
Dziś np na liscie było mycie filtrów od kratek wentylacyjnych 🤦♀️ a teraz jeszcze te kratki w okapie kuchennym na mnie patrzą, także już mam na jutro zadanie 🤦♀️🤦♀️🤦♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Az mnie się udzieliło ! Babulka weź przestań, bo ja się zajadę 😂😂😂 poprasowałam, przygotowałam komodę i naszykowalam cześć rzeczy do torby 😁
Te które będą brały laktator do szpitala, kiedy wysterylizować części ?
No i w ogóle smoczki i butelki teraz czy po porodzie ? Mam jedna butelkę na wszelki wypadek.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Babulka wrote:Akataa a to ja też sporo dostaje po innych dzieciach i teraz mam też sporo po córce i kuzynkach, ale to się nie opłaca teraz myć i prać. Bo takiemu 2-4 miesieczniakowi i tak nie dasz wymytego kilka mcy temu. Bo do dzioba wszystko wsadzi 😁
-
Ja tylko smoczek do szpitala sterylizuje i tam jak będzie potrzebny to przeleje wrzątkiem.
Reszte jak będzie w użyciu. Ja mam 4 butelki i w sumie nie wiem czy wszystkie użyje to szkoda rozpakowywac nawet.
Akataa to trochę roboty Ci odjelam skoro innym dolozylam 😂Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Stokrota to nie jest normalne, jakaś faza mnie chwyciła 🤣
Ale fakt jest taki, że czasem trzeba to wszystko wyczyścić.
Jak sie czujesz?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska