LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Akataa wrote:Jeny ja o wyprawce to nie chcę nawet myśleć, przytłacza mnie ilość rzeczy, które trzeba kupić. Na razie nabyłam kilka bodziaków przy okazji zakupu ubrań dla siebie, bo w pakiecie było taniej. Kilka rezczy dostanę od siostry, ale to głównie zabawki i nosidełko. Na początku października przeprowadzamy się z naszej kawalerki do ciut większego mieszkania i tam wynajmowała dotąd rodzinka z maluszkiem i wiem, że będą chcieli odsprzedać część dziecięcych rzeczy, więc coś tam się zacznie kompletować, ale ogólnie nim się nie przeprowadzimy, to nie mam co kupować, bo i tak nie mam gdzie tego trzymać na razie. 😅
Może ma któraś taką listę "must have" na pierwsze miesiące życia dziecka + dla mamy do porodu?
Odebrałam wyniki Pappy u mas wyszło ryzyko pośrednie, ale wysokie miałam wyjściowe ( ze względu na wiek ), trochę popsuło nam wyniki wysokie tętno dzidziusia, ale i tak było mniejsze niż na poprzedniej wizycie. Wg giną jest graniczne, biorąc pod uwagę mój ogromny stres, który wpływa na maluszka. Każda wizyta to droga przez mękę, mam sie tym nie martwić. Wiec generalnie z wyników jestem zadowolona i uspokojona. Mogłabym teoretycznie zrobić nifty, ale to kolejne dni nerwow, dam mojemu maluchowi spokój.
Wczoraj z mężem długo rozmawialiśmy, tłumaczył, ze nie mogę tak sie zamartwiać, ale po tym co przeszliśmy ta ciąża dla mnie jest tak nierealna, ze doszukuje sie wszystkiego, co może pójść nie tak…Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Pomarańcza wrote:Ja mam prenatalne 20+0 😅 Anirak, chyba jesteś jedyną spodziewająca się bliźniaków 🥰 jak się z tym czujesz? 😁 Podwójne szczęście, pewnie brzuszek szybciej rośnie jak dwójka ma pokładzie 😉
-
kawoholiczka wrote:Tak naprawdę jak są jakieś bóle to lepiej pytać lekarza. Ale właśnie teraz zaczyna się ta macica intensywnie rozciągać. U mnie czasem czuję, ale nie jest to długi ból i teraz bardziej przy pachwinach.
Gratulacje bliźniaków!!! 👶👶 my z mężem marzyliśmy o bliźniakach! Ale jedna niunia jest w brzuszku (może na początek wystarczy) 😂 Czy będą one takie same czy dwujajowe? 😊kawoholiczka lubi tę wiadomość
-
Calanthea wrote:Jej ja mam to samo. Mąż mówi, żebym zrobiła listę, ale ja nie wiem co na tej liście ma być 😂🤭
Wczoraj z mężem długo rozmawialiśmy, tłumaczył, ze nie mogę tak sie zamartwiać, ale po tym co przeszliśmy ta ciąża dla mnie jest tak nierealna, ze doszukuje sie wszystkiego, co może pójść nie tak…
Mąż ma rację, sama to sobie mówię i mój mąż tak samo, nie przejmować się co ma być to będzie. Trochę trudniej to na samej sobie wyegzekwować, taki luz zwłaszcza jak się ma ciężkie przeżycia za sobą które nas kształtują...Ja sobie mówię że nie ma sensu tracić energii na rzeczy na które nie mamy wpływu, powtarzam to jak mantrę i wynajduje jakieś odmóżdżające relaksujące zajęcia żeby zająć głowę, głównie książki A co do wyprawki, ja pewnie jeszcze poczekam, po stracie ciąży jestem w takim zawieszeniu, ciesze się ale jestem niepewna tego co będzie
-
Akataa dzięki za wyczerpującą odpowiedź, bardzo wyczerpującą!! 😄 nachodzilas się w życiu, zazdroszczę miejsca zamieszkania, też mnie zawsze bardziej ciągnęło w góry, najbardziej w Tatry, ale teraz zmieniliśmy kierunek na morze bo dziecko, które nie lubi chodzić, jak moja Córka, zdecydowanie prędzej zabawi się gdy ma pod dostatakiem piasku i wody.
Babulka Ty też masz miejscówkę godna pozazdroszczenia, super! Ode mnie nad morze 600km, w góry 200km.Akataa lubi tę wiadomość
-
Dzis odebrałam kompletne wyniki z prenatalnych, do usg dołączyli wyniki z krwi i...jest dobrze! Wynik ogólnie mówiąc prawidłowy!!! "Nie stwierdzono na ten moment nieprawidłowości w budowie płodu, brak podwyższonego ryzyka zmian chromosowych w oparciu o NT, ocenę FHR i test PAPP-A".
Oczywiście ryzyko podstawowe mam dużo gorsze:
Trisomnia 21 1:123 skorygowane 1: 1194
Trisomnia 18 1:314 skorygowane 1: 6272
Trisomn 13 1:980 skorygowane 1: 19600.
Powiedzcie mi tylko, że dobrze myślę i dotyczy mnie to skorygowane???Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2022, 18:49
Akataa, Ariane, Babulka, Maija, kurczak, Pomarańcza lubią tę wiadomość
-
Sansivieria wrote:Dzis odebrałam kompletne wyniki z prenatalnych, do usg dołączyli wyniki z krwi i...jest dobrze! Wynik ogólnie mówiąc prawidłowy!!! "Nie stwierdzono na ten moment nieprawidłowości w budowie płodu, brak podwyższonego ryzyka zmian chromosowych w oparciu o NT, ocenę FHR i test PAPP-A".
Oczywiście ryzyko podstawowe mam dużo gorsze:
Trisomnia 21 1:123 skorygowane 1: 1194
Trisomnia 18 1:314 skorygowane 1: 6272
Trisomn 13 1:980 skorygowane 1: 19600.
Powiedzcie mi tylko, że dobrze myślę i dotyczy mnie to skorygowane???
Tak należy patrzeć na skorygowane bo ono bierze pod uwagę USG i Pappe razem.
Super, że masz wyniki prawidłowe.
Sansivieria lubi tę wiadomość
-
kinga1185 wrote:Anirak, gratuluje bliźniaków. Moja siostra ma i z czasem będzie tylko na plus 😉, choć początki trudne.
Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość
-
Anirak właśnie fajnie że za jednym razem załatwisz sprawę 😁
Nie oszukujmy się, będzie pewnie ciężko, ale potem takie rodzeństwo to jest coś pięknego 😍
Sansiveria świetne wyniki, gratuluję 🥰
Ja odbieram wyniki w piątek rano i martwię się. Nawet nie tym, że dziecko jest chore, tylko że ryzyko wyjdzie pośrednie albo wysokie 😐
Dodatkowo przeziębiłam się i problem, bo płukać gardła nie daję rady (wymioty od razu) nawet psikanie tantum verde powoduje odruch wymiotny i niespecjalnie pomaga. Prenalen ma propolis a ja jestem uczulona, więc też odpada.
Macie jakieś inne pomysły? Czy po prostu wyleżeć?Anirak49 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka, są jeszcze tabletki do ssania, o smaku kakao? One są dla ciężarnych, bo takie dostałam w aptece. Ale czy pomagają... Mam wrażenie że nic co jest przeznaczone dla ciężarnych nie pomaga 🙄 ale wtedy akurat dostałam antybiotyk, bo nic nie pomagało przez kilka dni i stwierdzono zapalenie gardła 🤷🏼♀️
Babulka lubi tę wiadomość
-
Babulka, można pastylki isla. A jak bardzo boli, to można paracetamol. Ja właśnie mam ból gardła i jak rano się nie poprawi to biorę paracetamol. A oprócz tego herbata z dokiem malinowym, cytryna i imbir w herbacie super robią.
Babulka lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Sansiviera super wyniki 🥰
Dziewczyny, czy któraś z was tez jest tak nieprawdopodobnie wykończona? Ja się słaniam na nogach ze zmęczenia co prawda opiekuje się codziennie moim synkiem, ale wydaje mi się, ze w 1 trymestrze miałam więcej energii niż teraz. Poruszę ten temat z ginem, bo idę w piątek, ale już się zaczynam zastanawiać czy wszystko jest Ok:/
Poza tym nie wiem nawet czy to pisałam, ale oprócz zmęczenia tę ciąże fizycznie znoszę o wiele lepiej niż poprzednią, natomiast psychicznie… szkoda gadac 🙄 mam stwierdzony zespół lęku uogólnionego i hipochondrię, ale teraz tak mocno mi się to wszystko nasiliło, ze nie ma dnia, żebym nie wymyśliła choroby synowi/mężowi/sobie 😔 nie daje sobie rady, ale na mysl o terapii aż mnie strzyka (chodziłam już do niejednego terapeuty). Dzisiaj dla przykładu ryczalam, bo się boje, ze nie przeżyje porodu i zostawię dwoje dzieci, a wczoraj mój syn miał (w mojej głowie oczywsice) neuroblastomę… 😖 -
Gemma ja tak mam i też przez to trafiłam ostatnio do szpitala. Już na nogach nie miałam siły ustać. Trochę postawili mnie na nogi ale za to wróciłam z infekcją 🤦♀️
Pamiętaj, że w ciąży również leczenie psychiatryczne jest możliwe i wskazane. To nie jest żaden stygmat, tak jak zęby się leczy u dentysty tak stany lękowe u psychoterapeuty i psychiatry, można brać odpowiednio dobrane leki.
A szukałaś terapeuty na znanym lekarzu? Tam każdy ma szczegółowy opis plus opinie, ja tak trafiłam za 1 razem.
Właśnie mnie ból głowy i gardła wybudził, także rano też wezmę paracetamol 🥴Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 03:22
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Gemma, Kinga, Babulka, Stokrota dziekuje!!
Gemma moja przyjaciółka ma stwierdzoną nerwicę lękową i na stałe bierze leki od psychiatry, od ponad roku. Może dzięki temu normalnie funkcjonować. Ona też często wyolbrzymia lub wyszukuje dolegliwości, zle sie czuje gdy tylko pomyśli że coś się Jej może stać, trudno to opisać..glowa wprowadza Ja w ogromne obawy o swoje zdrowie, a pośrednio i zdreie rodziny oczywiście. To okropna chotoba, w ogóle na Jej przykładzie śmiem twierdzić że psychiczne dolegliwości są chyba nawet gorsze od fizycznych, trudniej he nazwać i wyleczyć, dużo zależy od świadomości problemu i samozaparcia. Wiec domyślam się o czym piszesz i że Ci z tym ciężko, zwłaszcza w ciąży. Jak pisze Babulka, szukaj koniecznie leczenia. -
Sansivieria super wieści!
Gemma19, może troszeczkę zwolnij, odpocznij, zrelaksuj się? 😊 Każda kobieta przechodzi ciąże inaczej. Jedna będzie biegała w drugim trymestrze a inną spacer zmęczy. Może odpoczynek pomoże. A myśli postaraj się zająć jakaś dobrą książka, serialem?Ariane lubi tę wiadomość
👱♀️26
Dziewczynka w drodze 🍼🎀
⏸ 10.06.2022 r. 15dpo
10.06.2022 - beta: 32,24 mlU/ml
12.06.2022 - beta: 89,70 mlU/ml
17.06.2022 - beta: 1826,11 mlU/ml
22.06.2022 5t+1d pęcherzyk 11,1 mm
04.07.2022 1,12 cm człowieczka i bijące ❤
26.07.2022 - 3,50 cm dzidziusia, tętno 174 🥰
27.07.2022 wykonanie Nifty Pro - zdrowa dziewczynka
18.08.2022 badanie prenatalne 👍
Kolejna wizyta: 10.10.2022