X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma19 wrote:
    Sansiviera super wyniki 🥰
    Dziewczyny, czy któraś z was tez jest tak nieprawdopodobnie wykończona? Ja się słaniam na nogach ze zmęczenia :( co prawda opiekuje się codziennie moim synkiem, ale wydaje mi się, ze w 1 trymestrze miałam więcej energii niż teraz. Poruszę ten temat z ginem, bo idę w piątek, ale już się zaczynam zastanawiać czy wszystko jest Ok:/
    Poza tym nie wiem nawet czy to pisałam, ale oprócz zmęczenia tę ciąże fizycznie znoszę o wiele lepiej niż poprzednią, natomiast psychicznie… szkoda gadac 🙄 mam stwierdzony zespół lęku uogólnionego i hipochondrię, ale teraz tak mocno mi się to wszystko nasiliło, ze nie ma dnia, żebym nie wymyśliła choroby synowi/mężowi/sobie 😔 nie daje sobie rady, ale na mysl o terapii aż mnie strzyka (chodziłam już do niejednego terapeuty). Dzisiaj dla przykładu ryczalam, bo się boje, ze nie przeżyje porodu i zostawię dwoje dzieci, a wczoraj mój syn miał (w mojej głowie oczywsice) neuroblastomę… 😖

Co do zmeczenia, czy wyniki typu morfologia masz dobre? zelazo itd? Podejrzewam ze lekarz tam bedzie szukal przyczyny, a co do nastrojow i dołów. Ja mam nerwicę lękową, przed ciążą chodziłam na roczną terapię u świetnej psychoterapeutki, po poronieniu moje lęki bardzo skupiły się wokół tematu zdrowia, bałam się badań bardzo stresowaly mnie wyniki, kazdy najmniejszy objaw urastał do rangi wielkiej choroby( na ogół rak) a jak zaczynalam czytac o tym w internecie (czesto to jest bardzo zle wyjście) to bylo jeszcze gorzej. Terapia poznawczo behawioralna mi BARDZO pomogla, naprawde bardzo. Byla to najlepsza decyzja jaka moglam podjąć. Ja tez trafiłam na świetną konkretną babkę wlasnie po opiniach na znanym lekarzu, jest to niestety wydatek spory ( mialam wizyty raz w tygodniu online 150 zl za godzine) ale uwazam ze warto. Ba, uważam że kazdy czlowiek powinien raz w zyciu przejść terapie bo nie ma ludzi bez przejść życiowych, bez stresów, bez traum i bez problemow. W obecnej ciazy jakos daję radę ale gdyby nie terapia to podejrzewam ze przejscia w 1 ciazy bardzo by sie uaktywniły, a tak biorę się w garść i nie daję lękom przejąć nade mną kontroli. Uczyłam się ponad rok jak kontrolować, rozpoznawać że wpadam w spiralę lęku i mam po terapii narzędzia jak sobie z tym radzić, także bardzo polecam, nie musisz iść wtedy w farmakologie. Natomiast jesli bedzie juz bardzo zle i nie bedziesz mogla funkcjonowac to farmakologie tez stosuje sie w ciazy, wg mnie musisz zadbac o spokoj dla siebie. Na pewno duzo relaksacji, zajmowanie glowy pozytywnymi rzeczami, odpędzanie lękowych myśli jak tylko się da, zajmowanie się czymś fajnym jakimś hobby ktore Ci sprawi radość i odciągnie od lęków o zdrowie

age.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:

Właśnie mnie ból głowy i gardła wybudził, także rano też wezmę paracetamol 🥴

ja mialam infekcje gardla w 1 trymestrze i płukałam gardło wodą z solą , ohydztwo ale u mnie pomoglo :) Ginekolog polecał mi równiez do plukania Gargarin ( w ciazy mozna podobno)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 10:42

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane napisałaś w sumie moje myśli.
    Ja po poronieniach zapisałam się na terapię do psychotraumatologa i jakość mojego życia wzrosła niesamowicie. Ja jestem w dlugoterminowej terapii, trochę inny nurt niż behawioralna, także jakiś czas miałam wrażenie, że nic to nie daje, nie dowiaduje się niczego, czego nie wiedziałam. Ale mózg działa niesamowicie i naprawdę jest plastyczny. W tej ciąży jestem spokojniejsza, niż w pierwszej, która była z 1 cyklu starań bez żadnych komplikacji po stronie dziecka. Do kwestii obaw i lęków też naprawdę inaczej podchodzę. Uważam, że życie z takimi lękami, nerwami itd to tak jakby żyć ze złamaną nogą i nie iść do chirurga czy tam ortopedy. Życie jest na to za krótkie.

A co do płukania to niestety nie mogę bo rzygam :( nawet psiknąć sprayem mi ciężko bo od razu mi się cofa 😏

Jeden plus, że covid ujemny :)

Ariane, kurczak lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ariane napisałaś w sumie moje myśli.
    Ja jestem w dlugoterminowej terapii, trochę inny nurt niż behawioralna, także jakiś czas miałam wrażenie, że nic to nie daje, nie dowiaduje się niczego, czego nie wiedziałam. Ale mózg działa niesamowicie i naprawdę jest plastyczny. W tej ciąży jestem spokojniejsza, niż w pierwszej, która była z 1 cyklu starań bez żadnych komplikacji po stronie dziecka. Do kwestii obaw i lęków też naprawdę inaczej podchodzę. Uważam, że życie z takimi lękami, nerwami itd to tak jakby żyć ze złamaną nogą i nie iść do chirurga czy tam ortopedy. Życie jest na to za krótkie.

Zgadzam sie w 100% :) ja w ogole na poczatku terapii mialam watpliwosci, jak cos takiego moze mi pomoc? jak mi to ma niby dac rozwiazanie, co rozmowa z jakas obca osoba ma mnie zmienic jak sama ze soba sobie nie radze? Nie bylam w stanie normalnie spać ani funkcjonować, ciagle strerroryzowana przez wlasne emocje co mnie jeszcze bardziej wkurzało. Ten brak kontroli nad soba i to ze zyje nie bedac szczesliwa ani spokojna tylko sie tak miotam jak na wietrze, nie wierzyłam ze terapia mi pomoze ale nie bylo wyjscia, sprobowalam bo jak nie to, to co mi moze pomoc a tylu osobom juz pomoglo to cos musi jednak byc magicznego w tej terapii. I faktycznie mijaly miesiace a ja sie bardziej skupialam na sobie, na swoich reakcjach na zrozumieniu siebie, wsłuchaniu sie, na kontroli i na wiekszym dojściu do głosu rozsądku a nie tylko emocji, takze ciesze sie ze Tobie Twoja terapia rowniez pomaga i tez uwazam ze zostawienie swoich problemow tak o niczego nie rozwiaze i po prostu czlowiek bedzie chory dalej...

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Ja w sumie jestem dość świadoma swoich emocji i tego skąd się biorą, dlatego co mi mogła ta kobieta pomóc? Jednak pomogła.
    Poszłam na terapię dla swojej córki. To jest duży koszt, nie oszukujmy się i trzeba mieć czas. Mam opcję wizyt zdalnych też. Ale nie mogę pozwolić, żeby moje dziecko miało niestabilną matkę, która reaguje lękowo na problemy i ciągle się czymś zamartwia. Dopiero po jakimś czasie zaczęłam widzieć, że to też dla mnie.
    W mojej trzeciej ciąży (teraz jestem w czwartej) miałam taką szajbę, stres i nawet ataki paniki, że nie wyobrażam sobie tak żyć. Już wtedy byłam w terapii ale jeszcze krótko. Potem coś zaczęło trybić w mojej głowie.
    Nie znaczy, że się nie martwię, bo każdy myślący człowiek się martwi, ale jak ma powód i nie kreuje sobie sam zmartwień.

Też się bardzo cieszę, że terapia Ci pomogła. Oby jak najwięcej osób skorzystało z tej formy pomocy.

Ariane lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Aypis Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    I jak wyniki? Kto siedzi w brzuszku? ☺️

Z opóźnieniem, bo musiałam to przetrawić ale wygląda na to, że będzie córeczka :)
    Gorzej, że czeka nas amniopunkcja, bo wykryli anomalię w chromosomie X - monosomię (zespół Turnera). Nie chcę się źle nastawiać (bo swoje przeryczałam). Czytałam, że w wielu przypadkach NIFTY się myliło co do tej anomalii ale już stresik wjechał. Dziś idziemy do mojego gina aby nas pokierował dalej. Już dostał wyniki i szykuje skierowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 13:52

💊 udało się w 1 cyklu stymulowanym clo

⏸ 8.06
    ❌ 23.08 - podejrzenie monosomii chromosomu X (nifty pro)
    💗 8.09 - amniopunkcja wykluczyła zespół Turnera - zdrowa Łucja! 👧🏼

☀️ 27.01.23 - Lusia już z nami! 37+2 / 2750g / 55cm
    age.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aypis wrote:
    Z opóźnieniem, bo musiałam to przetrawić ale wygląda na to, że będzie córeczka :)
    Gorzej, że czeka nas amniopunkcja, bo wykryli anomalię w chromosomie X - monosomię (zespół Turnera). Nie chcę się źle nastawiać (bo swoje przeryczałam). Czytałam, że w wielu przypadkach NIFTY się myliło co do tej anomalii ale już stresik wjechał. Dziś idziemy do mojego gina aby nas pokierował dalej. Już dostał wyniki i szykuje skierowanie.

Trzymam kciuki za pomyślne badanie i wierzę ze będzie dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 14:39

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, daj znać kiedy będziesz miała amnio :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aypis, trzymam kciuki żeby wszystko jednak było ok 🙂
    Ja po USG, wszystko ok, połówkowe będzie w 21 tyg. Jedyne co to mówił że mam nisko łożysko, ale póki co się tym nie przejmujemy, zobaczymy jak będzie na połówkowych. No i będzie dziewczynka 🙂

Babulka, Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Utne sobie dziś łeb. Od kilku dni już mnie szlag trafia z tym bólem. Chyba pora wrócić do kawy bo ciśnienie jak u trupa.

u5cvp2.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aypis wrote:
    Trzymam kciuki, by wszystko było dobrze ✊

Olencja mnie dziś zaczęła bolec, tez już ledwo daje radę 😵😵😵

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Maija Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aypis wrote:
    Wierzę, że wszystko będzie dobrze 😍 trzymam mocno kciuki 💪🏻❤️

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• olencja Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    Trzymam kciuki, by wszystko było dobrze ✊

Olencja mnie dziś zaczęła bolec, tez już ledwo daje radę 😵😵😵
    Może to od tej pogody okropnej. Zamiast siedzieć sobie na dworze to muszę gnić w chałupie bo na balkonie za gorąco. :(

u5cvp2.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Chyba pora wrócić do kawy bo ciśnienie jak u trupa.
    Ja już wróciłam do jednej dziennie. Zaczęła mi wchodzić tak normalnie, a wcześniej łyka nie mogłam zrobić.

age.png
    age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Może to od tej pogody okropnej. Zamiast siedzieć sobie na dworze to muszę gnić w chałupie bo na balkonie za gorąco. :(
    Wyszłam dziś na zakupy i ledwo wróciłam. Przez godzinę odpoczywałam 😵 staram się codziennie wychodzić na spacer, ale dziś nie dam rady, jest chyba gorzej niż w tropikach 🥵

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bez paracetamolu nie funkcjonuje. Tak mnie glowa boli jakby ktoś mlotem walil. A u mnie nie ma upału 🥺

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Ja już wróciłam do jednej dziennie. Zaczęła mi wchodzić tak normalnie, a wcześniej łyka nie mogłam zrobić.
    Ja nigdy nie piłam z mlekiem a teraz bez niego nie przełknę kawy. Zawsze czarne espresso a teraz profanacja ...

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ja bez paracetamolu nie funkcjonuje. Tak mnie glowa boli jakby ktoś mlotem walil. A u mnie nie ma upału 🥺
    No właśnie,ale ja nie wylaże z domu w zasadzie,a mimo to jakoś na mnie ten skwar działa. W domu mam klimę inaczej chyba bym umarla. Już myślałam że ten ból głowy z braku wychodzenia mam ale jednak po kawie (bezkofeinowej w dodatku) przeszło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2022, 18:48

u5cvp2.png
  • kawoholiczka Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to u Was z fast foodami? Odrzuciłyście frytki, Mc na bok? Na co dzień zdrowo się odżywiam, ale jak raz w tygodniu nie zjem frytek to nie wytrzymam. Mam oczywiście wyrzuty sumienia…

👱‍♀️26
    Dziewczynka w drodze 🍼🎀
    ⏸ 10.06.2022 r. 15dpo
    10.06.2022 - beta: 32,24 mlU/ml
    12.06.2022 - beta: 89,70 mlU/ml
    17.06.2022 - beta: 1826,11 mlU/ml
    22.06.2022 5t+1d pęcherzyk 11,1 mm
    04.07.2022 1,12 cm człowieczka i bijące ❤
    26.07.2022 - 3,50 cm dzidziusia, tętno 174 🥰
    27.07.2022 wykonanie Nifty Pro - zdrowa dziewczynka
    18.08.2022 badanie prenatalne 👍

Kolejna wizyta: 10.10.2022
    II prenatalne

Femibion 2, Neoparin, Luteina, Aspargin
  • olencja Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2022, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raz zjadłam od początku ciąży i starczyło mi. Naszło mnie i jak to zjadłam to szybko odeszło 😁

kawoholiczka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
‹‹ 72 73 74 75 76 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ