X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Ja moje tsh mam 0.28 a mój ginekolog powiedział, że normy dla ciężarnej zaczynają się od 0 także lepiej niskie niż gdyby bylo za wysoko
    Ja moje mam nizsze ciut niz Ty i juz jest bardzo zle dla lekarzy i zmieniaja mi juz dawke bo ogolnie od 10 lat sie lecze na niedoczynnosc a nagle bach w nadczynnosc .
    Nie pamietam jakie sa normy dla ciezarnych , w kazdym razie 0 to smiertelny pogranicznik . ( tu nikogo nie strasze bo rzadko kiedy akurat na zero tsh wskakuje albo troche wiecej albo wyzej malo kiedy na rowne zero ) .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Glukoza dla kobiet w ciąży jest inna.. Bodajże do 92.
    Byc moz3 . Ja nie twierdze , ze jest jak mowie bo 4 lata temu bylam w ciazy ponad i cukier robilam w wtedy byla do 99 bodajze . Najwidoczniej sie zmienilo , Teraz nie wiem dokladnie ale wlasnie glukoza kolezanki za wysoka mi sie wydaje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2019, 18:45

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Byc moz3 . Ja nie twierdze , ze jest jak mowie bo 4 lata temu bylam w ciazy ponad i cukier robilam w wtedy byla do 99 bodajze . Najwidoczniej sie zmienilo , Teraz nie wiem dokladnie ale wlasnie glukoza kolezanki za wysoka mi sie wydaje
    Spokojnie;)
    Ja nikogo tutaj nee oskarżam ;)
    Po prostu normy się zmieniły..

4018d16ae9.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Spokojnie;)
    Ja nikogo tutaj nee oskarżam ;)
    Po prostu normy się zmieniły..
    W porzadku . :) to tylko internet czasem mozna miec inne odczucie niz miala na mysli druga osoba ale spokojnie . Nie poczulam sie oskarzona hehe

Wlasnie w necie przeczytalam ze do 90 jest norma dla ciezarnych ale dopytalam kolezanki co miala cukrzyce ciazowa teraz w ciazy i ona mowi ze u niej norma jest fo 92 wlasnie tak jak napisalas .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na wyniku normy 70-99 Ale to pewnie dla normalnych pacjentów. Zapewne w ciąży to już kiepski wynik. Nie mniej na razie się nie martwię, bo 3 miesiące temu, zanim zaszłam w ciążę też miałam badania i glukoza ma czczo wyszła mi 99.

TSH dla kobiet w ciąży jak przeglądam neta, to na ten trymestr mieszczą się w normie. Zobaczymy co wyjdzie ma usg, jeżeli z maluchem jest wszystko ok, to ja też będę spokojna.

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2019, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży byłam pod opieką diabetologa, norma dla kobiety w ciąży to 90. Aż wyjęłam stary dziennik pomiarów żeby się upewnić. Ale co lekarz to i opinia.

• Darrika Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki wynik w sumie nie musi jeszcze oznaczać cukrzycy ciążowej, a mogłam się takiego w sumie spodziewać, bo jestem amatorem słodyczy :p No noc, trzeba słodkie odstawić i zamiast ciastka, zjeść coś innego, może będę sobie chrupać marchewki :D

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Ja moje mam nizsze ciut niz Ty i juz jest bardzo zle dla lekarzy i zmieniaja mi juz dawke bo ogolnie od 10 lat sie lecze na niedoczynnosc a nagle bach w nadczynnosc .
    Nie pamietam jakie sa normy dla ciezarnych , w kazdym razie 0 to smiertelny pogranicznik . ( tu nikogo nie strasze bo rzadko kiedy akurat na zero tsh wskakuje albo troche wiecej albo wyzej malo kiedy na rowne zero ) .
    Wiesz, może tu jest różnica bo ty się zmagasz już z tsh, ja jeszcze nigdy nie miałam z tym problemu dlatego tak mi lekarz powiedział.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2019, 20:52

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia byc moze . ;) nie neguje tego.
    Darika no to nie tylko odstawienie slodyczy hehe . Dziwi mnie tylko ze lekarz nic z tym nie zrobil jak mialas 99 bez ciazy ni bo to juz pogranicze takie . Teraz masz za wysoko i ok narazie ok ale pozniej nie mozna tego zaniedbac . No nic przede wszystkim krzywa i wszystko sie wyjasni . Byc moze da ci glukometr do mierzenia cukru narazie i pozniej wlasnie krzywa . Bedzie dobrze :)

Darrika lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Darika no to nie tylko odstawienie slodyczy hehe . Dziwi mnie tylko ze lekarz nic z tym nie zrobil jak mialas 99 bez ciazy ni bo to juz pogranicze takie . Teraz masz za wysoko i ok narazie ok ale pozniej nie mozna tego zaniedbac . No nic przede wszystkim krzywa i wszystko sie wyjasni . Byc moze da ci glukometr do mierzenia cukru narazie i pozniej wlasnie krzywa . Bedzie dobrze :)
    Spokojnie.. Mi jeszcze kazał powtórzyć badanie bo podobno w ciąży w 1 trymestrze tsh też bardzo lubi sobie skakać..

Darrika lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem spokojna Gusia ;)
    Nad wyraz spokojna hehe
    No nic . Oby bylo ok wszystko hehe

gusiaa lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:

To było badanie do medycyny pracy, lekarz mi powiedział, że 99 to się mieści w normie nie ma co się martwić.

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2019, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy w zadnym badaniu okresowym nie przekroczylam 90, a w ciazy sytuacja ulegla zmianie. Mimo zdrowego trybu życia, regularnemu uprawianiu sportu nie uniknelam cukrzycy ciężarnych. Czysta loteria. Zaraz północ, napilam się melisy ale jakoś nic nie pomaga. Mąż i synek dawno śpią, o 7 mam być w laboratorium pobrać krew na test pappa a o 16 usg. Stres mnie wykończy.

• Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Ty chyba w uk? Każdy kraj ma inne normy glukozy i testu obciążenia, tak samo jak różne produkty różnie (osobniczo) wpływają na wynik. Raczej dąży się do stabilnych wyników, no ale :)

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_po_przejściach wrote:
    Ty chyba w uk? Każdy kraj ma inne normy glukozy i testu obciążenia, tak samo jak różne produkty różnie (osobniczo) wpływają na wynik. Raczej dąży się do stabilnych wyników, no ale :)
    Z uk ale pierwsza ciaze prowadzilam i zakonczylam w Polsce . Tez jestem zdania , ze dazy sie do stabilnych wynikow wiec nie rozumiem tego " no ale " ... :) nie chce odbierac tego zle wiec dlatego mowie , ze go nie rozumiem .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny
    Czytam czytam ale nke miałam czasu pisać - teraz wracamy z wakacji wiec mam czas w aucie ;)
    Nie odniosę się od postów ale bardziej do tematów ;)

Spanie
    - supet ze nie jestem jedyna co spi na brzuchu bo nawet ostatnio się zatanqialam czy tak można ale ja po prostu nie umiem spać inaczej. I muszę tez sobie kupić te poduszkę C do spania bo się przyda l;)
    - bezsenność..ehhh ja to jak zasnę to śpię jak dziecko (zazwyczaj) ale zaznać...o Marko! Ile ja się nakręcę, kładę się la dieta o łóżka i zasną ie mogę...a potem budzie się o 6....

Wyniki
    - wiem ze tsh w ciąży powinno być zbliżone do 1 (ja mam nieodczynnosc wiec wynik 0.1 jest mi obcy) ;)
    Ale najbardziej to mnie śmieszy to ze normy w PL normy w UK! To jakieś górę jesst albo są normy zdrowotne albo nie ma..dla mnie to jakaś paraboja i robienie z ludzie debili...ale to moje zdanie ;)

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, w sklepie internetowym Lidla jest jakaś obniżka min letnich ciuchów do 70%taniej. Jeszcze nie korzystałam tam z zakupów - po ilu dniach miałyscie dostawę? Pytam po planujemy po 8smym urlop i zastanawiam się czy jest szansa, że w tydzień to dojdzie 🤔?

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Foto_Anna Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Kochane :)

Wczoraj stuknął mi 14tc, 4 miesiąc i drugi trymestr! :) <3

Póki co, samopoczucie w drugim trymestrze jest wciąż słabe (MDŁOŚCI!), ale podobno to ma być "złoty czas ciąży" więc czekam :D

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty i badania w tym tygodniu, większość z nas wówczas chyba będzie już po prenatalnych.
    Widziałam, że założono już wątek "Kwiecień 2020" :O
    Jak ten czas leci!

ZakręconaOna, Bożenka, zulka, Scintilla, Edith, Shas91, Wachciowa lubią tę wiadomość

zem3anlikdzagrk5.png

Szczęścia nie można kupić, ale można je sobie urodzić :)
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj taaaak . Ja mam ogolnie od zawsze problem z szybkim zasnieciem . Moj maz i syn przyloza twarz do poduszki i z reka na sercu . Trzy oddechy i spia ! A Ja to kupe czasu nakrece sie , na mysle przy okazji , na wierce , na wstaje i poporawiam . Koszmar .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foto_Anna wrote:
    Witajcie Kochane :)

Wczoraj stuknął mi 14tc, 4 miesiąc i drugi trymestr! :) <3

Póki co, samopoczucie w drugim trymestrze jest wciąż słabe (MDŁOŚCI!), ale podobno to ma być "złoty czas ciąży" więc czekam :D

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty i badania w tym tygodniu, większość z nas wówczas chyba będzie już po prenatalnych.
    Widziałam, że założono już wątek "Kwiecień 2020" :O
    Jak ten czas leci!
    Oj leci leci niesamowicie ten czas . Przeciez dopiero co My dowiedzialysmy sie o ciazy a tu juz 3-4 miesiace w niej jestesmy .

Foto_Anna lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ