X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    A ten Devicap nie jest na receptę? Jak szukałam w necie to piszą, że tak.
    Tak na receptę. Z ta rehabilitacja masz rację, ja przez dwa miesiące po porodzie korzystałam, inaczej bym nie dala rady.

JustiJusti lubi tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Ja wczoraj byłam na pierwszej wizycie w szkole rodzenia. Prowadząca raczej na luzie i żartownisia. Zastanawiam się nad tym co powiedziała tzn. o tym spaniu i leżeniu w ciąży (zwłaszcza w 3 trymestrze) na plecach. Wszędzie piszą, że najlepiej spać na lewym boku i ewentualnie czasami na prawym. Natomiast zasypianie na wznak grozi uciskiem i niedotlenieniem dziecka. Ona powiedziała natomiast, że jest to możliwe tylko u niektórych kobiet. Jeśli leżą one na plecach i czują duszności i ciężko im się oddycha to się nie zaleca spania. W innych przypadkach nie ma takiej potrzeby. Co o tym myślicie, bo teraz sama już nie wiem....
    Ja należałam do tych kobiet co leżąc na plecach ledwo mogły oddychać, uszkodzenie kręgosłupa i biodra mam lewostronne więc cały 3 trymestr spędziłam praktycznie na prawym boku.

JustiJusti lubi tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was choruje na niedoczynność tarczycy? Ile bierzecie hormonów?

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę euthyrox 50

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • viki31 Debiutantka

Wysłany: 1 października 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Mam podobne objawy. Moje dotyczą tego, że jak brzuch sporo przyrośnie to ból wróci i jak po porodzie zająć się małym jak dodatkowo będę po CC. Dlatego chcę spróbować zapobiec sytuacji tą rehabilitacją i zajęciami. Wczoraj dzwoniłam do przychodni z NFZ gdzie miałam dziś zacząć fizykoterapię. Jednak tych zabiegów nie mogę wykonywać w ciąży i o dziwo zaproponowali mi je przenieść na koniec marca. Ciesze się, bo zapewne po przyda się też rehabilitacja.
    ale cc bedziesz.miec ze względu na przepukline? ja bronię sie jak moge przed cc nie wyobrazam sobie aby po porodzie bolal mnie brzuch i kręgosłup jednocześnie😣

• Camilla33 Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Ja biorę euthyrox 50
    A na jakim poziomie najwyżej teraz w ciąży miałaś tsh? Moje siegnelo 3,6 i już się martwię.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 10 lat lecze sie na niedoczynnosc tarczycy , w tym zapalenie jej mialam . Jestem uziemiona z lekami na cale zycie juz i Ja biore stowke euthyroxu .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 2,9, ale lekarz nie korygował mi dawki u w sumie nawet tego nie skomentował, powiedział tylko że wyniki są ok. Nie wiem o co chodzi. A wydawało mi się, że jest to za wysoki wynik.. oczywiście zapomniałam poruszyć ten temat ostatnio🤦 na kolejną wizytę idę ze spisanymi pytaniami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2019, 15:58

annkaa lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    A na jakim poziomie najwyżej teraz w ciąży miałaś tsh? Moje siegnelo 3,6 i już się martwię.
    Ale masz chora tarczyce ? 3.6 to nie tragedia , fakt mniejszy hormon moglby byc bo w ciazy lubi skakac ale powinnas miec kontrole czy wlansie rosnie czy nic a nic i zastopowalo sie na tym . Tarczyca " ciazowa " jest podleczana na okres ciazy i po niej w 95 % przechodzi wszystko ladnie . Do endo idz najlepiej , zapewne mala dawke dostaniesz na znizenie i bedzie ok . Nie ma co sie denerwowac na zapas .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Ja miałam 2,9, ale lekarz nie korygował mi dawki u w sumie nawet tego nie skomentował, powiedział tylko że wyniki są ok. Nie wiem o co chodzi. A wydawało mi się, że jest to za wysoki wynik.. oczywiście zapomniałam poruszyć ten temat ostatnio🤦 na kolejną wizytę idę ze spisanymi pytaniami.
    Mi przy pierwszej ciąży i teraz też pilnowali żeby było max 2,5. Taka jest norma dla ciężarnej.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Ale masz chora tarczyce ? 3.6 to nie tragedia , fakt mniejszy hormon moglby byc bo w ciazy lubi skakac ale powinnas miec kontrole czy wlansie rosnie czy nic a nic i zastopowalo sie na tym . Tarczyca " ciazowa " jest podleczana na okres ciazy i po niej w 95 % przechodzi wszystko ladnie . Do endo idz najlepiej , zapewne mala dawke dostaniesz na znizenie i bedzie ok . Nie ma co sie denerwowac na zapas .
    Leczona od 10 roku życia i wraca co jakiś czas 😥 Teraz biorę od 3 tyg 25 eutyroxu, a tsh nadal bez zmian. A jeszcze na koniec maja było 1,58.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    W 2 poprzednich brałam 50 lub 25. Teraz poki co jest ok. Miałam pilnować poziomu 1,5 -2 i co jakoś czas spr ft3 i 4 (bo samo tsh w ciąży lubi skakać )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2019, 16:22

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Mi lekarz powiedział, że w ciąży tarczyca lubi skakac więc trzeba to kontrolować..

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Aguuu Ekspertka

Wysłany: 1 października 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem, to po zmianie dawki na zmiany trzeba czekać ok 4 tygodni, bo tak też w ciągu dnia się zmienia. Ja przed ciążą niby miałam w normie bo ok 3 a czułam się fatalnie... Teraz po wyregulowaniu na trochę poniżej 1 czuję się dużo lepiej i w końcu zaczęły mi spadać kg których przy zdrowym odżywianiu i bardzo aktywnym trybie życia nie umiałam zrzucić. I zaczęłam chudnąć dopiero w ciąży 🤣 ja obecnie biorę 50 i 75 na zmianę i lekarz mi powiedział że jak ta dawka działa to się jej nie zmniejsza tylko kontynuuje.
    Jak się martwisz to idź do endokrynologa albo po prostu do rodzinnego- mi początkowo właśnie lekarz pierwszego kontaktu przepisał euthyrox.

29.01.2020 Zosieńka ❤️ 54cm 3184g
    29.01.2019 [*] Aniołek- 8 tc.
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Mi lekarz powiedział, że w ciąży tarczyca lubi skakac więc trzeba to kontrolować..
    Dokladnie . Dlatego udac sie najlepiej na badania i do endo . ;)

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Leczona od 10 roku życia i wraca co jakiś czas 😥 Teraz biorę od 3 tyg 25 eutyroxu, a tsh nadal bez zmian. A jeszcze na koniec maja było 1,58.
    Najwidoczniej zbyt niski masz hormon podawany . 25 ? Malo serio .
    Szczegolnie ze w kilka miesiecy tak diametralnie ci skoczylo . U Mnie tez wachania byly koszmarne nie raz , zmiana byla co rusz dawki ale w koncu na 100 lece juz rok i pieknie sie trzyma . Idz do endo wiesz . Nie ma kochana co gdybac na necie . Idz do specjalisty on ci zmienic dawke powinien. Witamine d3 bierzesz ? Bo Ona jest cholernie wazna przy chorej tarczycy szczegolnie niedoczynnosci . Jak nie mialas zapalenia powinnas byc rowniez jodowana .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuu wrote:
    Z tego co wiem, to po zmianie dawki na zmiany trzeba czekać ok 4 tygodni, bo tak też w ciągu dnia się zmienia. Ja przed ciążą niby miałam w normie bo ok 3 a czułam się fatalnie... Teraz po wyregulowaniu na trochę poniżej 1 czuję się dużo lepiej i w końcu zaczęły mi spadać kg których przy zdrowym odżywianiu i bardzo aktywnym trybie życia nie umiałam zrzucić. I zaczęłam chudnąć dopiero w ciąży 🤣 ja obecnie biorę 50 i 75 na zmianę i lekarz mi powiedział że jak ta dawka działa to się jej nie zmniejsza tylko kontynuuje.
    Jak się martwisz to idź do endokrynologa albo po prostu do rodzinnego- mi początkowo właśnie lekarz pierwszego kontaktu przepisał euthyrox.
    Taaaak , bo tak wlasnie jest . 3 dla jednej osoby bedzie idealne a dla drugiej jak dla Ciebie czy dla Mnie to juz koszmar . Ja jak mam skok hormonu to odczuwam to odrazu nie wspominajac o tyciu bo to nie przerwany problem u mnie ... drzeniek rak , rozchwianiem emocjonalnym , zawrotami glowy , gula wielka w gardle mi sie robi jakby cos ciagle mi stalo w nim , przeogromne kolatania serca ... no duzo moglabym wymieniac i wtedy wiem ze jest znow cos nie tak . Taki stan sto razy gorszy niz opisalam az myslalam ze zawal dostaje , ledwo oddychalam mialam jak dostalam zapalenie tarczycy a bylam w uk wtedy i nie chcieli nic mi tu porsdzic . Jejku Ja myslalam przez 2 tyg ze schodze doslownie ! Az polecialam do Pl na chwile i poszlam do lekarza to przezegnal sie doslownie . Tarczycy nie mozna lekcewazyc niestety . ;(

Przypadek mojej znajomej , miala zawsze niedoczynnosc . Lekarz tak jej dawke zmienil ze kobicie z niedoczynnosci zrobila sie nadczynnosc ale to nic . Wyregulowalaby hormon gdyby nie to ze zatrzymalo sie jej na 0,0 ! A to jest smiertelne i rzadko wlasnie spotykane zeby stanelo na 0.0 calkowicie . Boze dziewczyna w szpitalu wyladowala , w chwili dostala guzy na tarczycy , zapalenie przoegromne . Ratowali jej zycie :( udalo sie na szczescie .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuu wrote:
    Mi mój gin z kliniki przepisala eutyrox 25, a dziś rodzinny stwierdził, że mimo że klinika ma duże doświadczenie ze względu na to że zajmuje się leczeniem bezpłodność to i tak dobrze pójść do endokrynologa, dostałam skierowanie już się umówiłam, wizytacja kilka dni, powtórzę badanie krwi. Net jest ok ale czasem jak się człowiek naczyta..

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą mialam TSH ponad 4 i brałam euthyox 50-75- byłam w trakcie ustawiania. Teraz biore dawke 100, i od kilku tygodni juz mi nie rośnie, tsh 1,6, ale w ciaży ważniejszy jest wolny hormon czyli Ft4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2019, 17:27

Camilla33 lubi tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 1 października 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Ja biorę 100 od pn do pt
    I 125 w weekend

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 265 266 267 268 269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ