LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Darrika wrote:Dziewczyny a tak z innej beczki, bo mam chyba dzisiaj za dużo czasu na myślenie :p
Czy któraś z Was, poza mną też prowadzi ciążę tylko na NFZ? Czy wszystkie chodzicie dodatkowo prywatnie?
Wyniki wszystkie mam ok do tej pory, lekarz zleca wszystkie badania, usg robi dokładne, łożysko i szyjka są super, dziecko też wygląda na to, że rozwija się prawidłowo, bo nic złego na usg nie wychodzi. Mój gin ma też ten certyfikat do badań prenatalnych. Myślę, czy nie pójść do gina na prywatną wizytę tak, żeby ktoś inny rzucił okiem, ale się boję, że trafię na lekarza, który zwęszy hajs i mi powie jakieś głupoty, czy zleci dodatkowe badania bo coś tam, wiecie o co chodzi? Nie chce sobie niepotrzebnego stresu robić, ale z drugiej strony nikomu nie ufam w 100%, a mój gin też człowiek i może coś przegapić. Ech, te hormonalne rozkimny
Ii na NFZ masz usg co wizytę? Jeśli tak to bym nee szła gdzie indziej..
Ja prowadzę na NFZ ii prywatnie.. Ale na NFZ mam konowala co odwala wizyty.. Ii chodzę tam tylko po skierowania po badania w sumie.. -
ppieguskaa wrote:Ii na NFZ masz usg co wizytę? Jeśli tak to bym nee szła gdzie indziej..
Ja prowadzę na NFZ ii prywatnie.. Ale na NFZ mam konowala co odwala wizyty.. Ii chodzę tam tylko po skierowania po badania w sumie..
Mam usg prenatalne jedno na każdy trymestr z reguły trwały te badania około 20-30 minut - czyli w okolicach 12 tygodnia i teraz połówkowe miałam 22 tydzień i to jest polaczenie usg z usg 3d/4d, więc mam też fajne foty pamiątkowe.
Trzecie usg prenatalne będę miała między 27-32 tygodniem. Pomiędzy tymi na wizytach ginekologicznych też mam usg ale dopochwowe, sprawdza czynność serca i ogólnie chwilkę ogląda i tyle. Wizyty na razie mam co 5 tygodni.
A no i jeszcze w 7 tygodniu też miałam usg na potwierdzenie ciąży, mierzył pęcherzyk i sprawdza bicie sercaWiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2019, 17:52
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
11 cs!🤞⏳️do marca
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
Darrika wrote:Mam usg prenatalne jedno na każdy trymestr z reguły trwały te badania około 20-30 minut - czyli w okolicach 12 tygodnia i teraz połówkowe miałam 22 tydzień i to jest polaczenie usg z usg 3d/4d, więc mam też fajne foty pamiątkowe.
Trzecie usg prenatalne będę miała między 27-32 tygodniem. Pomiędzy tymi na wizytach ginekologicznych też mam usg ale dopochwowe, sprawdza czynność serca i ogólnie chwilkę ogląda i tyle. Wizyty na razie mam co 5 tygodni.
A no i jeszcze w 7 tygodniu też miałam usg na potwierdzenie ciąży, mierzył pęcherzyk i sprawdza bicie serca
Aha.
No to nee wiem co Ci doradzić.. Ja żebym była spokojna musze mieć usg co wizytę (co 3tygodnie u prywatnego..) ii on co wizytę ogląda dziecko dokładnie..
No ja NFZ chodze miałam hmm 3usg No ii byłam w zeszłym tygodniu.. Gdzie zbadał mnie tylko na fotelu.. Ii skomentował.. Że on uważa, że co miesiąc powinno być usg.. No ale państwo refunduje tylko 3..
Wiec no.
No u Ciebie choć chwilę ogląda.. Wiec wydaje mi się, że jakby dostrzegł coś niepokojącego to zrobiłby usg dokładniejsze.. Tak mi się wydaje.. -
marlenaO wrote:W tramwaju brak wolnych miejsc do siedzenia, stajr prowokacyjnie przy mlodej kobiecie i mlodym mężczyźnie ale miejsca chce ustapic tylko 80letnia pani siedzaca 5 miejsc dalej. Mam nadzieje że uda mi sie wychowac moje dziecko trodzke kulturalniej.
Wczoraj w aptece Pani farmaceutka wypatrzyła mnie jak weszłam i poprosiła, baba przedemna taka 50+ to prawie spazmow dostała, bo przecież ona pierwsza była.ZakręconaOna, JustiJusti, annkaa lubią tę wiadomość
-
No właśnie, a ja też się sugeruje tym, że na tych prenatalnych badaniach to wszystko jest cacy, serducho, kości, narządy wewnętrzne, tętno też jest super, przepływy też itd.
No i raz też byłam tak poza terminem, bo bóle głowy zgagi i brzuch też bolał i chciałam się dopytać o leki jakie moge brac itd. To też usg mi zrobił, posłuchał serca i wszystko było ok.
No i na każde moje pytanie mi odpowiada, tłumaczy wszystko obszernie, no fajny gościu jest i też taki spokojny, że nie pozwala mi na panikę czy nerwy. Jeszcze za górą tydzień się do położnej środowiskowej zapisze, więc też myślę jakieś pytania czy wątpliwości to będę mogła uderzać do niej.
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do marca
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
Ja idę w przyszłym tygodniu na ogtt i powiem Wam, że jakoś się denerwuje i boję bo mam już niedoczynność tarczycy i biorę letrox 75, mam nadzieję, że chociaż cukrzyca mnie ominie. Z wyprawki mam mebelki - łóżeczko, komode z przewijakiem i szafę, ubranka 56,62 i troszkę 68 no i rożek. Cały czas przeglądam w necie wózki używane i czekam aż trafi się coś fajnego w miarę tanio. Oprócz tego mam remont całego domu, który kupiliśmy i w tej chwili mieszkamy u teściów. Jestem cały czas w nerwach, że nie zdążymy z remontem do rozwiązania, albo że braknie na coś pieniędzy już jestem mega zmęczona psychicznie tym wszystkim a jeszcze ciekawe kto mi ogarnie cały dom po tym remoncie, ja tydzień przed rozwiązaniem? Na ekipę sprzątająca nie będzie nas stać. Powiem Wam, że zaczyna mnie wszystko przerażać i przytłaczać, mam takie dni depresyjne, że szok. Też zastanawiam się czy kupić laktator przed porodem. A o do ustepowania w kolejce to nie zdarzyło mi się dostapic tej łaski mimo, że mój brzuch wygląda jakbym miała bliźniaki urodzić 😂 a Ja nie z tych co się proszą[/url]
-
Darrika
Ja jie chodzę na NFZ i chyba nigdy ne byłam na NFZ u gina.
Ale...nie dlatego ze uważam ze są gorsi czy coś!
Jak się przeprowadziłam na studia do Poznania to nawet nie wiedizlam gdzie przychodnia moja i jie byłam nigdzie zapisana wiecz polecania koleżanki poszłam prywatnie i tak chodziłam.
Potem pierwsza ciąże prowadziłam na Medicover - trafiłam na meeega babeczkę (pracowała w szpitalu w Poznaniu)
Potem z nią utrzymywałam cały czas kontakt - bardziej prywatny już nawet
Teraz jjz jej nke ma w Medicover
Prowadzę ciąże w Medicover (u innej gin) po to aby mieć za free wszystkie badania - ona ck wizytę bada na fotelu + usg. Zawsze ogląda Dzidzie itd ale np nie drukuje za bardzo zdjec (może jakieś jedno)
Dlatego chodzę prywatnie do tej mojej która prowadziła ciąże z córka - zawsz dokładnie ogląda na usg, z 20 min trwa usg, zawsze mam kilka zdjec itd
Darrika, . Raga . lubią tę wiadomość
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
emdar wrote:Zulka, ze zdjęciem nie pomogę bo atechniczna jestem od zawsze a możesz zdradzić ile przytulaś że polozna kazała Ci się ograniczać?
-
Zulka, a myślałam że ze względu na wagę kazała Ci ze słodyczami zastopować. 4,5 kg na plus to super przyrost na nasz etap ciąży. Zaparcia, wiem co czujesz... Mi pomógł ruch i duuuzo wody, ale bywały momenty mega słabe.
. Raga . lubi tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Darrika, ja to bym pewnie chętnie pochodziła na NFZ, ale(nie wiem jak jest w innych miastach) w Wawie to nierealne. A może tylko w mojej przychodni? Raz się wybrałam do "mojego" rejonowego ginekologa(w sierpniu zeszłego roku jak zaczęłam się starać o ciążę i chciałam zrobić sobie podstawowe badania);juz na wstępie dostałam ochrzaniona ze nie poszłam najpierw przed wizytą do położnej (na moje pytanie "po co, przecież nie jestem w ciąży,i że nie wiedziałam ze takie są procedury";usłyszałam że "takie tu są procedury"). Naprawdę starszy Pan doktor zapytal co mnie sprowadza, no to mówię co i jak, a że mam prawie 37 lat to chcę badania zrobić(wiedziałam już wcześniej że mam za wysokie TSH i prolaktynę), to usłyszałam że wymyślam i że skierowanie na morfologię może mi przepisać. Podziękowałam ładnie i powiedziałam że morfologię mam zrobioną na bieżąco w prywatnej przychodni(Luxmed), to mi Pan doktor powiedział "no to w porządku, proszę przyjść jak będzie Pani w ciąży". No jak się domyślacie więcej mnie tam nie było. Jakoś nie potrafiłabym zaufać lekarzowi, który ma takie podejście, a poza tym jego dostępność była słaba (o braku usg w gabinecie nie wspomnę). I dlatego wybieram prywatną służbę zdrowia, chociaż oczywiście wkurza mnie że co miesiąc mój pracodawca płaci na moje składki, a ja póki co niewiele z tego mam (wiem że miało być bez polityki, dlatego już się zamykam☺️).
annkaa lubi tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Dziewczyny! Ostatni dzień pracy! mam nadzieję... Jutro wizyta i prośba o zwolnienie. Cieszę się
Czy któraś z Was ma problem z bólem bioder w nocy? Pół nocy jest ok, ale drugie pół dramat. Leżąc na boku zaczyna mnie boleć biodro, na którym leżę, więc zmiana stron, ale po chwili zaczyna boleć to drugie. Szału idzie dostać.👩🏼 36 🧔🏻♂️ 36
👦🏼 01.2020 (6 cs)
👦🏼 08.2021 (2 cs)
Walka z IO, nadwagą 💪🏻
Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️ -
Ciążę prowadzę na fundusz, a za rzeczy dodatkowe dopłacam. Jeżdżąc do pl zwykle na samych hormonach wycieczkę miałam w cenie, ale teraz wolę zapłacić i mieć wolny weekend niż tłuc się do pl, zwłaszcza, że te wizyty prawie zawsze kończą się chorobą dziewczyn, tylko że im szybko mija, a ja jak już złapię, to końca nie widać...
-
martakam wrote:Dziewczyny! Ostatni dzień pracy! mam nadzieję... Jutro wizyta i prośba o zwolnienie. Cieszę się
Czy któraś z Was ma problem z bólem bioder w nocy? Pół nocy jest ok, ale drugie pół dramat. Leżąc na boku zaczyna mnie boleć biodro, na którym leżę, więc zmiana stron, ale po chwili zaczyna boleć to drugie. Szału idzie dostać.
Ja mam , niekoniecznie tylko w nocy ale i w dzien np. Jak poleze sobie pare min to nagle tak bola , ze przekrecic sie musze a lada chwilka drugie i takie krecenie , wstawanie . Nie mam.tego codziennie ale jakby tak srednio policzyc to ze 3- 4 razy w tygodniu bol aie pojawia a jest on taki uporczywy :o -
Biodra mnie nie bolą, ale kość ogonowa, spojenie już daje mi w kość. A próbowałaś spać z poduszką między nogami? Biodra bolały mnie właśnie w pierwszej ciąży i poducha mocno pomagała. Ale to kwestie indywidualne, wiec przed zakupem ciążowej zrobiłabym test czy pomaga
-
martakam wrote:Dziewczyny! Ostatni dzień pracy! mam nadzieję... Jutro wizyta i prośba o zwolnienie. Cieszę się
Czy któraś z Was ma problem z bólem bioder w nocy? Pół nocy jest ok, ale drugie pół dramat. Leżąc na boku zaczyna mnie boleć biodro, na którym leżę, więc zmiana stron, ale po chwili zaczyna boleć to drugie. Szału idzie dostać.
Mam to samo.. Noc wygląda obracanie się.. Chyba, ze podczas snu sama obroce się na plecy to śpię jak zabita..🤷 -
Pierwszą ciążę prowadziłam w klinice prywatne ale to było po ivf i kosztowało mnie majątek. Teraz mam po znajomości z NFZ i wszystko za free jestem bardzo zadowolona. Jak lekarz jest ok tzn. Umie zrobić dobre usg i wykonuje badania koniecznie dla danego wieku ciążowego to nie ma potrzeby szukać prywatnie.
Ja się w tej zupełnie naturalnej ciąży czuje o wiele gorzej niż w pierwszej. Z biodrami i ogólnie bolesnymi kośćmi radze sobie poduszką do spania bo bez niej bym chyba nie wytrzymała.annkaa lubi tę wiadomość
-
Mi to z kolei dokucza rwa kulszowa i czasem mam problemy żeby wogole się przewrócić A jak już się uda to stękam😁 no i na plecach za długo nie poleze bo mi się duszno robi.
Wogole się robi jakoś coraz ciężej... sapie jak chodzę, ciężko się zgiąć żeby buty zawiązać😁JustiJusti lubi tę wiadomość
-
Co do bioder to ciekawy temat. Mi np. W nocy nic nie dokucza, śpię raz na prawym raz na lewym boku. Ale jak np. Jestem na budowie i zachce mi się zdrzemnąć to kładę się tam na ala łóżku i np potrafię spać z 4 godziny bez obracania się, ale wtedy zawsze się budzę przez ból biodra33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do marca
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️