X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam trochę ubranek, koszule do szpitala, koszyk w Gemini i na Allegro. Tyle ;)
    W grudniu te duże rzeczy: wózek, fotelik i komoda. Mam nadzieję, bo ja jak ja, ale u męża średnio z czasem i zapałem bo żyje teraz remontem domu😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy cc miałam podpaski te granatowe nanoc z belli (zależało mi żeby nie było waty), majtki siateczkowe z canpola lub babyono wielorazowe, je jednorazowe okazały sie beznadziejne i na łóżku podkład z canpola chyba 60x90. Majtki wzięłam rozmiar większe bo miałam dren z krwią i nosiłam w środku. Podkładów nie użyłam wszystkich, miałam jedna paczkę. W szpitalu dawali a w domu przestałam krwawić. Do kapieli delikatne mydło w płynie bez zapachu (po porodzie strasznie mnie odrzucało od tych zapachów) i BARDZO miękka gąbka do mycia bo całe ciało mnie bolało pare dni. Mąż mnie kapał przez jakiś tydzień i mu strasznie jeczalam ze mnie bolą mięśnie gorzej niż przy chorobie. Ogólnie to w szpitalu był sklep medyczny i apteka i tam bez problemu w normalnej cenie mąż dokupił co potrzeba

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na katar miałam sopelek (???), ten zwykły do buzi, rok temu kupiłam elektryczny ale lekarze zawsze mówili ze odciągać max 2 razy na dzień bo czym więcej się odciąga tym więcej kataru się produkuje. Lepiej obrócić na bok i poklepać po plecach.

• ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam aspirator taki do ust.. Przy noworodku się sprawdził..
    Ii mam też katarek do odkurzacza.. Ii to jest zbawienie gdy dziecko już mobilne ii silne.

Camilla33 lubi tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuu wspolczuje i doskonale Cie rozumiem . Mialam pare dni temu to samo , ledwo na oczy nagle widzialam , niedobrze mi sie zrobilo , zakret w glowie taki , ze w salonie z kanapy wstac nie moglam . Maz w pracy , Ja z synem ... zmierzylam sobie cisnienie a tam 142/94/113 puls . Wody napilam sie , polezalam i przeszlo 0lpo jakis 30 minutach .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie. Maluch waży ok. 1800 g. Pewnie nie będzie za duży, ale pierwszy synek nie ważył więcej niż 3 kg, więc zupełnie się tym nie martwię.
    Po rozmowie z położną zdecydowałam się jednak na drugą cesarkę, lekarz tak to widzi, a ja nie mam na tyle odważnej i walecznej natury, żeby sama decydować o VBAC.
    Wczoraj zamówiłam większość brakujących rzeczy na Allegro, zmobilizowało mnie to, że miałam na miesiąc Smarta i wzięłam rzeczy od różnych sprzedawców. Podkłady i majtki siateczkowej Hartmann, podkłady na łóżko Seni, Waterwipes do pupki malucha w szpitalu plus mnóstwo płatków kosmetycznych Kindii Pure do domu. Jakoś spokojniejsza jestem, że te higieniczne zakupy zrobione, jak przyjdą, będę mogła spakować torbę do szpitala.
    Jeśli chodzi o aspirator do nosa, to mamy i Fridę i katarek i różnych okresach czasu różne rzeczy się sprawdzały. Plusem Fridy jest to, że można ją zabrać ze sobą na wyjazdy, a nigdy nie wiadomo, kiedy może pojawić się katar.

Darrika, Camilla33, Bożenka, Mysza, . Raga ., ZakręconaOna, Dafka, ss25, Fruzia85, Foto_Anna, zuzi_c, JustiJusti lubią tę wiadomość

aZzmp1.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie kupiłam 2 paczki wkładek bella mamma takie jakieś pomarańczowe. Zobaczymy jak się sprawdzą.

A te wody plodowe są podawane też w jakiejś innej jednostce niż AFI? Bo ja nigdy gina o to nie pytałam, a patrzę na te wydruki z usg i praktycznie nic nie kumam :D

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs!🤞⏳️do marca

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • Edith Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko wiem, że żeby określić wagę dziecka mierzą jego główkę (BPD), obwód brzuszka (AC) i długość kości udowej (FL). A potem program sam wylicza szacunkową wagę.

aZzmp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Ja sobie kupiłam 2 paczki wkładek bella mamma takie jakieś pomarańczowe. Zobaczymy jak się sprawdzą.

A te wody plodowe są podawane też w jakiejś innej jednostce niż AFI? Bo ja nigdy gina o to nie pytałam, a patrzę na te wydruki z usg i praktycznie nic nie kumam :D
    Na połówkowych podał mi objętość najgłębszej kieszonki. Chyba MVP się to nazywa. Mama ginekolog pisała o tej metodzie na swoim blogu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2019, 21:09

• Darrika Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza wrote:
    Na połówkowych podał mi objętość najgłębszej kieszonki. Chyba MVP się to nazywa. Mama ginekolog pisała o tej metodzie na swoim blogu.

Takiego czegoś też na wydruku z usg nie mam. No nic, zapytam go o to przy ostatnim usg tego 23 grudnia.

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

12 cs!🤞⏳️do marca

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Takiego czegoś też na wydruku z usg nie mam. No nic, zapytam go o to przy ostatnim usg tego 23 grudnia.
    Spokojnie, gdyby wód było za mało lub za dużo lekarz by od razu o tym poinformował.

ZakręconaOna, Mysza, Dariah, Darrika lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nareszcie dzisiejszy dzien sie konczy , przeszlam go strasznie . Nie dosc , ze cala noc nie spalam z bolu glowy ale to taki bol mialam migrenowy , ze czlowiek mial ochote zasadzic barana w sciane z nadzieja , ze bedzie bardziej bolalo niz ta migrena 😂 o 13 zrobilam sobie dopiero kanapke na sniadanie , mala piętke od chlebla bo maz rano o 8 byl po swiezy chlebek specjalnie ... a wczesniej lezalam z okladami z zamrazarki , tone przeciwbolowych wzielam i nic ! Plakac sie az chcialo naprawde . Zjadlam pol tej piętki , wypilam pol herbaty i w szale bolu naszykowalam sobie juz ketonal sluchajcie . Mialam ostatnia tabletke i tak.siedzialam patrzylam czy Ja wziac bo Ja naprawde nie moglam juz wytrzymac az na oczy nie widzialam dobrze ! Ale mowie nie , nie biore . Schowalam Ja i jak nie zaczelam wymiotowac , boze dopomoz . Wyrzygalam chleb z wlasnej komuni 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 jak Boga kocham z wlasnej komuni ... polozylam sie , wzielam paracetamol kolejny i 30 min a mnie bol zniknal ! Mialam i mam do tej pory takie cos w glowie ze odczuwam nawrot tego bolu ale on jednak nie wraca . Dziwne bardzo ... w kazdym badz razie zrobilo mi sie lepiej to wstalam sie wykapac , upierdzielilam bitki z ziemniaczkami i mizeria. Zjadlam jak ptaszek ale zjadlam , wypilam herbate i tyle. Dzis wiecej zjesc nie moge abaolutnie !
    Takze tym milym akcentem jestem w lozku juz i koncze na dzis . Dobrej nocy babeczki ! Oby jutro bylo.lepiej .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.S Wam tez tak zasuwa siara z piersi ? Fakt nie zalewa mnie jakos wiec wkladek nie musze zakladac jeszcze ale lekko dotkne piersi przy kapieli nawet a tam kropla za kropla ! :D dawno nie widzialam mleczka u siebie hahaha .

W ogole snilo mi sie ostatnio , ze mega duzo z Nas urodzilo w grudniu !!! Na koniec najwiecej , Ja urodzilam w styczniu po nowym roku :D
    Hahahaha

Dariah lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakręcona a chorujesz na migrenowe bóle głowy? Ja od 9 lat, zaczęło się od silnego stresu po którym w 3 dobie świat zaczął falowac, migac, ściany się ruszaly, straciłam przytomność na godzinę, później wymioty. Mam takie migreny z aurą kilka razy w roku, ale naprawdę musi coś się wydarzyć albo muszę być skrajnie zmęczona. Przyjmuje wtedy cinie, ale 2 ciąży nie można, tylko paracetamol, leżenie, dużo płynów i cisza. Niby po 30 miały minąć, a już na bank po urodzeniu dziecka haha i co ? ..uj z tego.
    A co do snu, może być proroczy 😋 Z tego co słyszę, co opowiada położna to sporo porodów jest zaraz po 34 tyg.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co nigdy nie mialam stwierdzonej migreny przez lekarza , napewno walcze z bolami ciaglymi glowy . To tak ! Od lat prawie codziennie , zdarza sie , ze mam je co 2 dni :/ ale czasami sa takie , ze rozrywa mnie wlasnie jak przy typowej migrenie . Nie moge wtedy najmniejszych dzwiekow slyszec , swiatlo kazde az pali w oczy , oklady , tabsy , woda , lezenie , rzyganko zdarzy sie i tak potrafi ze 2 dni trwac ale to naprawde takie jak dzis i wczoraj sa bardzo rzadko ale sa .

Ja tam sie nie pogniewam absolutnie jakby moj sen byl proroczy . Wiadomo :) lepiej dzidzi w brzuszku dluzej posiedziec niz za krotko ale nie mowie tu o porodach w 32 czy 34 tygodniu ale 36 + to juz jak najbardziej . Wystarczy mi jedna ciaza przenoszona ( 42tc urodzilam ) , ta jeszcze mi tak daje w kosc ze Ja tam sie pisze na porod w styczniu hehehe. :Pchociaz przy mojej szyjce zelaznej to ciul wie , zapewne przenosze znow i bede ponownie witac dziecko jako jedna z ostatnich na forum hahahaha .
    Tak jak kiedys , wszystkie pazdziernikowe porodzily a Ja az na listopad musialam zachaczyc hahaha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2019, 23:44

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, urodziła któraś z Was dziecko przez planowaną cesarkę? Zastanawiam się, jak jest z laktacją, jak tak nagle kończy się ciążę i czy można sobie jakoś pomóc z tym karmieniem...

aZzmp1.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam cesarke poprzednio.. Z laktacja nee miałam problemu..

Z tego co wiem.. Laktacje pobudza wydalenie łożyska.. Wiec czy to sn czy CC bez różnicy..
    Noi to sprawa indywidualna.

Edith, RudyLis, ZakręconaOna, JustiJusti lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    P.S Wam tez tak zasuwa siara z piersi ? Fakt nie zalewa mnie jakos wiec wkladek nie musze zakladac jeszcze ale lekko dotkne piersi przy kapieli nawet a tam kropla za kropla ! :D dawno nie widzialam mleczka u siebie hahaha .

W ogole snilo mi sie ostatnio , ze mega duzo z Nas urodzilo w grudniu !!! Na koniec najwiecej , Ja urodzilam w styczniu po nowym roku :D
    Hahahaha

U mnie zależy, pierwsza siara pojawiła się w prawej piersi, jakoś w 6 miesiącu. Potem trochę było, potem nie było. Ale od jakiś 2 tygodni to są dni, że jak lekko naciska pierś to leci tak, że aż kapie na podłogę, A za chwilę np. 2 dni nic

Wkładki przez to zaczęłam nosić, bo jak się pora o coś, czy przytulne do męża to faktycznie leci :)

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

12 cs!🤞⏳️do marca

• Dariah Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w tej ciąży poleciało z 2-3 razy
    W poprzedniej ani razu..;)

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Fruzia85 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith wrote:
    Dziewczyny, urodziła któraś z Was dziecko przez planowaną cesarkę? Zastanawiam się, jak jest z laktacją, jak tak nagle kończy się ciążę i czy można sobie jakoś pomóc z tym karmieniem...
    Ja miałam planową cesarke. Nie było problemów z laktacją. To jest tak samo jak przy naturalnym trzeba przystawiac i pokarm się wystymuluje. Bez względu na rozwiązanie oksytocyna się uwalnia i maszyna rusza. Inna sprawa to umiejętności Maluszka albo średnio ogarnia albo ciągnie jak odkurzacz i bolą brodawki. Nie jest to łatwe niestety.
    Ja mam odciągacz do odkurzacza jak dla mnie rewelacja. 3 sekundy i nosek czysty,stestowaliśmy tylko w przeziębieniu.

Edith, JustiJusti lubią tę wiadomość

ex2bdf9hbfpg3rt5.png

3i49k6nlyja0did5.png
‹‹ 389 390 391 392 393 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ