X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Dziecku nie sadze aby coś dawało, przyjamnjwj nie przypominam sobie
    Może daja jak sie nie uda podać dwóch dawek matce ?
    Oooo ! Byc moze dlatego wlasnie .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2020, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym GBS+ wszystko zależy czy dziecko donoszone i w jakim czasie od podania antybiotyku matce urodziło się. Jeśli ten czas jest krótszy niż 4h to dziecko jest pod większą obserwacją. Chyba tylko jak jest podwyższone CRP u malucha to podają antybiotyk. Trochę artykułów o tym jest w necie, a najlepiej porozmawiać o tym ze swoim lekarzem.
    Wyczytałam też, że u GBS+ ciężarnych korzystne jest stosowanie probiotyków dopochwowo bo to zmniejsza stopień kolonizacji paciorkowcem. Mi ginekolog polecał Invag.

• emdar Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena, nie stresuj się, podobno średnio połowa rodzących ma GBS dodatni. I jak rozmawiałam z dziewczynami po porodach to faktycznie to "popularne".Mi wyszedł ujemny, a nie wiem czemu ale byłam przekonana że będę miała dodatni wynik. W ogóle moja ginka mówi, że jeszcze 15 lat temu nie było tych wymazów i dzieci rodzily się zdrowe,a to przecież nie jest tak że nie było wtedy tego paciorkowca. Ze po prostu WHO zmieniło standardy, żeby dmuchać na zimne po prostu, i dlatego teraz pobierają wymazy.
    Co do ruchów, to mi ginka powiedziala że po prostu codziennie mam czuć ruchy kilka razy w ciągu dnia(o różnych porach). A żeby liczyć od terminu porodu dopiero(czyli w zasadzie od skończonego 40tc).I że na tym etapie, mały ma prawo ruszac się co dwa-trzy dni słabiej (ale mam gocczuć codziennie właśnie w różnych porach). A położna mówi mi że od skończonego 37tc,wybrać sobie godzinę (najlepiej wieczorem), najeść się porządnie, wygodnie ułożyć, i liczyć czy w ciągu godziny będzie 10 ruchów. I weź tu bądź mądra 🙄.

marlenaO, Edith lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam normalne woreczki strunowe w różnych rozmiarach. To naprawdę fajna sprawa bo nie dość, że wszystko jest na swoim miejscu, łatwiej dla męża dla mnie to tak wydaje mi się, że więcej do torby się mieści 😊

Odnośnie ruchów to mi też mówił lekarz ale na zasadzie żebym zwracała uwagę. Ale mój to tak często się rusza... chociaż bywają takie dni, że np rusza się ale jakby w żółwim tempie wtedy staram się być czujna. Przychodzi 19-20 i się zaczyna bajlando. Niestety wrodzi się w tatusia z tym niespaniem w nocy 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2020, 12:55

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Nie stresuj się
    Ja tez miałam - wiec domyślam się ze teraz tez będzie dodatni
    Po prostu należy być nabtylw wcEnsiw w szpitalu żeby podali 2 dawki antybiotyku w odstępie 4h...
    Ja dostałam po 19 i po 23.
    Dziecku nie sadze aby coś dawało, przyjamnjwj nie przypominam sobie
    Może daja jak sie nie uda podać dwóch dawek matce ?

To jest bardzo ważna informacja ze musi być odstęp czasowy. Tego lekarz mi nie powiedział. W ogóle pobrał i mówi ze będzie wynik a ja sama zaczęłam go dopytywać co w razie wyniki dodatniego, to powiedział ze nic nie robić, dostanę antybiotyk w szpitalu i tyle. Nie wiem czy tak ciężko wszytko wytłumaczyć kobiecie jak krowie na między co i jak, tym bardziej ze to moja pierwsza ciąża. Jak mu się nie chce to powinien jakieś ulotki dać do poczytania albo zmienić zawod.
    Dobrze ze to już końcówka, może w szpitalu trafie na fajne położne chociaż. Moj lekarz pracuje w szpitalu w którym chce rodzic ale ostatnio się wygadał ze on to ma 2-3 dyżury na porodówce w miesiącu bo pracuje tez na innych oddziałach. A jak ma tylko tyle dyżurów to się chyba wcale nie zna na tym zbyt dobrze. A jak zapytałam czy zadzwonić do niego jak zacznę rodzic to powiedział ze jak mam ochotę to mogę ale między wierszami przemawiał „a po co zawracać mi głowę”....Straciłam do niego zaufanie🙈

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Mleko hipp. Córka jadła bebilon ale zmienili skład, jest fatalny.

Ja już po wizycie. Mały fiknął głowa na dół wiec mogę SN. Za tydzień zaczynam KTG u mojego lekarza :)
    Aaa i 2600g (35+3) 🥰
    Hejka. A co się zmieniło w składzie Bebilon 1? Tak porównuje te mleka i nie widzę różnicy :). Zastanawiałam się właśnie nad Bebilon a teraz wbiłaś mi klina :).

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów. Mój gin mi nic nie mówił. Ja sama trochę o tym czytałam. Takie typowe liczenie ruchów itd, to raczej powinny robić kobiety w ciąży zagrożonej lub o podwyższonym ryzyku. W prawidłowo pdzebiegającej ciąży to wystarczy właśnie cały czas obserwować.

Ja np. Zauważyłam, że jak dłużej nie czuje ruchów, to mój organizm sam reaguje i mam nagle w głowie takie "ej, kiedyś je ostatnio ta maruda ruszała? I zaczynam obserwować", ale z reguły w ciągu całego dnia czuje A to wypychanie, a to jakiś kuksaniec :p także bardziej zwracam uwagę czy ruchy gwałtownie nie zmieniają swojej intensywności.

Ha i w końcu zamówiłam materac, skorzystałam tutaj z Waszej wiedzy i kupiłam hevea baby :)

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Fruzia85 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś miałam usg Mała waży 2800 i jest wszystko ok,za tydzień KTG,za 2 wizyta i umawiamy się już na dniach na CC.

ZakręconaOna, Dariah, mj26, Mysza, Scintilla, Dafka, zuzi_c, KasiaM, Darrika, emdar, . Raga ., Bożenka, ss25, Edith, zulka, annkaa lubią tę wiadomość

ex2bdf9hbfpg3rt5.png

3i49k6nlyja0did5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fruzia85 wrote:
    Ja dziś miałam usg Mała waży 2800 i jest wszystko ok,za tydzień KTG,za 2 wizyta i umawiamy się już na dniach na CC.
    Super , ze wszystko ok !:)
    No ciekawe na kiedy tp Ci wyznacza , fajnie tak wiedziec kiedy sie maluszek urodzi hehe . Ale to jak w 38 ci wyznacza to tak.jak.piszesz na dniach jakos bedzie robiona po wizycie .

Ja mam w piatek usg i ktg plus wizyta w szpitalu bedziemy rozmawiac co dalej . Zalezy jak maly rosnie , ciekawa jestem wagi jego ;)

Dariah, Dafka, zuzi_c lubią tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2020, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenaO wrote:
    To jest bardzo ważna informacja ze musi być odstęp czasowy. Tego lekarz mi nie powiedział. W ogóle pobrał i mówi ze będzie wynik a ja sama zaczęłam go dopytywać co w razie wyniki dodatniego, to powiedział ze nic nie robić, dostanę antybiotyk w szpitalu i tyle. Nie wiem czy tak ciężko wszytko wytłumaczyć kobiecie jak krowie na między co i jak, tym bardziej ze to moja pierwsza ciąża. Jak mu się nie chce to powinien jakieś ulotki dać do poczytania albo zmienić zawod.
    Dobrze ze to już końcówka, może w szpitalu trafie na fajne położne chociaż. Moj lekarz pracuje w szpitalu w którym chce rodzic ale ostatnio się wygadał ze on to ma 2-3 dyżury na porodówce w miesiącu bo pracuje tez na innych oddziałach. A jak ma tylko tyle dyżurów to się chyba wcale nie zna na tym zbyt dobrze. A jak zapytałam czy zadzwonić do niego jak zacznę rodzic to powiedział ze jak mam ochotę to mogę ale między wierszami przemawiał „a po co zawracać mi głowę”....Straciłam do niego zaufanie🙈
    "Profilaktykę należy rozpocząć niezwłocznie po przyjęciu
    do szpitala. Rekomendowanym lekiem jest penicylina G poda-
    wana dożylnie w pierwszej dawce wynoszącej 5mln jednostek,
    a następnie 2,5mln jednostek co 4h aż do zakończenia porodu."
    Z zaleceń PTG. Mój ginekolog też nie mówi za wiele, dlatego często sobie doczytuję.

JustiJusti lubi tę wiadomość

• Dariah Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena
    Faktycznie dziwny ten lekarz...
    Najpierw dziwna historia z tym wywoływaniem porodu ze względu na domniemana duża wage dziecka
    Teraz niem informuje o niczym...
    A co do „swojego” lekarza to ja akurat nigdy na to nie liczę
    Wychodzę z założenia ze takich pacjentek jak ja to on ma ze 150, wiec akurat będzie się przejmował jedna mną ze ja rodzę
    Wiec ja się nigdy moe nastawiałam na żadne : idę rodzic tam bo tam jest mój lekarz ;)
    Po 1 - tak jak mówis, dyżur ma raz kiedyś i nie trwa on 24h, wiec generlanie marne szanse ze się trafi z porodem na jego dyżur
    Po 2 - takich jak ja ma 150 albo więcej
    Wiec ani z córka ani teraz nie wybieram szpitala pod lekara ;)
    No chyba ze miałabym planowane cc kiedy faktycznie możesz tak ustawić z lekarze żeby to on robił ;)
    Ale to moje podejście do sprawy ;)

Mysza, zuzi_c, Darrika, mj26, emdar, Scintilla lubią tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fruzia
    Siper ! Ładna waga Dzidzi !
    Czyli cc gdzieś na początku lutego ? ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Fruzia85 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Super , ze wszystko ok !:)
    No ciekawe na kiedy tp Ci wyznacza , fajnie tak wiedziec kiedy sie maluszek urodzi hehe . Ale to jak w 38 ci wyznacza to tak.jak.piszesz na dniach jakos bedzie robiona po wizycie .

Ja mam w piatek usg i ktg plus wizyta w szpitalu bedziemy rozmawiac co dalej . Zalezy jak maly rosnie , ciekawa jestem wagi jego ;)
    29.01 będę mieć skończony 38 tydzień wiec myślę że CC zrobi mi 4.02 to będzie równo 39 tyg czyli książkowe planowane CC

Dariah, ZakręconaOna, Dafka, Darrika, emdar, zuzi_c, Bożenka, Edith lubią tę wiadomość

ex2bdf9hbfpg3rt5.png

3i49k6nlyja0did5.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fruzia85 wrote:
    29.01 będę mieć skończony 38 tydzień wiec myślę że CC zrobi mi 4.02 to będzie równo 39 tyg czyli książkowe planowane CC

no to trzymamy kciuki :) u mnie też będzie równo 39+0 CC

Dariah, Edith, Fruzia85 lubią tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah, zgadzam się z Tobą w 100%. Ja też rodzę w innym szpitalu niż pracuje mój lekarz, bo szanse na to by moja ginka odebrała mój poród są bliskie zeru. Gdybym miała cesarkę to pewnie ze chciałabym u niej, a tak to położna się liczy. Moja ginka to śmieje się, że ona to "lubi" cesarki bo coś się dzieje, a naturalsy to sama fizjologia i medycyna nie ma tam za bardzo co do roboty 😉(no czasem zszyje pacjentkę, ale mówi że położne teraz są takie wprawione że i bardzo dbają o to żeby krocze nie pękło, a po drugie bardzo często same zszywają).

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski!

Przeczytałam na grupie fb odnośnie pajaców. I teraz mam zagwozdkę bo jedna dziewczyna pyta o to czy pod pajac zakładać jeszcze body. Faktycznie tak się robi? Wiem, że w szpitalu będzie ciepło i ciężko mi sobie wyobrazić żeby pod pajaca jeszcze mu body ubierać... ale może się mylę? Jak już to może chociaż takie body ale na ramiączka? Jestem zielona więc pytam żeby później nie wyjść na złą matkę :P

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzi
    W szpitalu to raczej bym nie zakładała bo będzie ciepło
    Chociaż...bratowa rodziła we wrześniu i była włączona klima !! I było mega zimno bo coś sie popsuło hehe ale tk już pech ;)
    Generlanie np w szpitalu gdzie będę rodzic sa tylko kaftanik, goleń nóżki i zawinięte dziecko w kocyk / becik.
    Przede wszytskk będzie to nie wygodne bo dziecko jest często badane / odsłuchiwane itd wiec będziesz musiała tego bodziaka ciągle zdejmować.....
    Wiec ja bym nie nakładała bodziaka pod pajacyka - w szpitalu.
    W domu Np ja nakładałam no uważam żeby bodziak jest przy ciałku a pajac luźny ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Zuzi
    W szpitalu to raczej bym nie zakładała bo będzie ciepło
    Chociaż...bratowa rodziła we wrześniu i była włączona klima !! I było mega zimno bo coś sie popsuło hehe ale tk już pech ;)
    Generlanie np w szpitalu gdzie będę rodzic sa tylko kaftanik, goleń nóżki i zawinięte dziecko w kocyk / becik.
    Przede wszytskk będzie to nie wygodne bo dziecko jest często badane / odsłuchiwane itd wiec będziesz musiała tego bodziaka ciągle zdejmować.....
    Wiec ja bym nie nakładała bodziaka pod pajacyka - w szpitalu.
    W domu Np ja nakładałam no uważam żeby bodziak jest przy ciałku a pajac luźny ;)

no to rewelacja! Tak, tak właśnie chodzi mi tylko o szpital :) Trochę się przeraziłam tymi podziakami ale okej intuicja jednak dobrze mi podpowiadała :P

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu bym nie zakladala bo cieplo a na spacer czy cos mozna zalozyc

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Foto_Anna Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith wrote:
    Piękny ten Jacuś 💛🧸
    Zawsze jestem zdumiona, że dzieci takie gotowe, pięknie utkane przychodzą na świat... Aż mi się nie chce wierzyć, że taki Ktoś gotowy we mnie mieszka 😊
    Tak, ja chyba jestem następna w kolejce - 24.01.

Pięknie powiedziane <3

A potem chyba ja- 28.01.2020 - CC :)

Bożenka, ss25, Dariah, annkaa lubią tę wiadomość

zem3anlikdzagrk5.png

Szczęścia nie można kupić, ale można je sobie urodzić :)
‹‹ 487 488 489 490 491 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ