X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Aguuu Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś dokładnie 37+0 i mój gin dziś mi powiedział na wizycie, że ciąża już donoszona, że nic tylko czekać. Mała waży już prawie 3200, więc bardzo ładnie, ciągle jest w dobrej pozycji, tylko szkoda że przez to wciąż zdjęcia żadnego nie mamy ładnego pamiątkowego, bo pół ciąży tak leży. No ale nic, za niedługo będzie miała pełno zdjęć na żywo😁 teraz jedynie czekać na wyniki GBS do poniedziałku i mogę rodzić 😂 jak do 5.02 nie urodzę, to mam się zgłosić na KTG i tyle.

emdar, Darrika, Edith, Dariah, mj26, Mysza, . Raga ., ss25, annkaa lubią tę wiadomość

29.01.2020 Zosieńka ❤️ 54cm 3184g
    29.01.2019 [*] Aniołek- 8 tc.
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja liczę tak, że mam 35 +1, więc jak dzisiaj się umawiałam z położną to jej powiedziałam, że jestem w 35 tygodniu i tyle.

I choć zaczęty jest 36, to sobie tak w myślach mówię, że to 35, zawsze tak mi lżej, że może mam jednak więcej czasu na przygotowanie wszystkiego w domu i jeszcze siebie mentalnie na ten hardkor co mnie czeka :D

Dariah lubi tę wiadomość

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza wrote:
    Znalazłam na stronie mp.pl informację, że poród przedwczesny to poród przed 259 dniem ciąży. 259 dzień to 36tc+6... albo 37+0?
    Wychodzi na to, że donoszone dziecko jest 37+0 🙄
    Zależy. U mnie to 36 +0, w pl jeśli dobrze pamiętam 37+0, w innych krajach może być jeszcze inaczej. Wiem, że były różnice kiedy podać antybiotyk gdy wody odejdą, w kwestii podawania oxy itp.

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Nie pamietam dokładnie bo córka przestała jeść mm jak skończyła 1,5 roku. Ale wiem ze były porownania i tez zmieniali opakowania i skład miał być taki sam a okazało się ze jest inny i skoczył w rankingu niżej

Najlepiej to wpisz sobie: zmiana opakowania bebilon 2019.
    Dużo osób alarmowało ze po tym nowym opakowaniu od razu wysypki, problemy z brzuszkiem itd
    My używamy tego mleka od 16 miesięcy, synek miał 5 miesięcy gdy weszła zmiana opakowania, od razu porownalam skład, niczym się nie różnił ani nie wystąpiły żadne niepożądane reakcje. Porownalam je razem z naszym lekarzem i położną i nic nas nie zniechęciło do tego mleka.

ZakręconaOna, JustiJusti lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2020, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy lekarze wysyłają Was na takie kontrolne KTG tak po prostu? Ja jestem w 37+2 tc, żadnych objawów porodu, żadnych skurczy, szyjka normalna, zamknięta....i nic nie mówił żeby udać się na KTG a kolejna wizyta dopiero 28 stycznia....5 dni przed terminem produ.

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenaO wrote:
    Dziewczyny czy lekarze wysyłają Was na takie kontrolne KTG tak po prostu? Ja jestem w 37+2 tc, żadnych objawów porodu, żadnych skurczy, szyjka normalna, zamknięta....i nic nie mówił żeby udać się na KTG a kolejna wizyta dopiero 28 stycznia....5 dni przed terminem produ.
    Ja na ktg chodze juz co tydzien kontrolniw od 35t2d ciazy chyba ale.to tylko dlatego , ze kontroluja malego ruchy / wage itp ... takto bym nie miala wcale 😂 w Polsce pamietam na ktg bylam 2 razy przed tp z synem to mnie ginekolog kontrolnie wyslala w 39/40 tygodniu a pozniej bylam w szpitalu juz z cisnieniem to i tak mialam .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę mieć teraz wizytę na koniec stycznia 37 tydzień, pobranie wymazu i potem niby już mam mieć wizyty co tydzień i w sumie jestem ciekawa czy będzie to ktg chociaż raz zrobione.

Bo jak chodzę na wizyty to zawsze jakieś ciężarne na ktg siedzą, ale nie wiem czy są przed terminem czy już np. Po

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Edith Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenaO wrote:
    Mnie w pierwszej ciąży lekarka wysłała na ktg dopiero jak skończyłam 39 tydzień. Potem byłam ze dwa razy i urodziłam w terminie.
    Teraz też nie mam żadnych oznak porodu, dziecko jeszcze wysoko, szyjka zamknięta, dziecko normalnie rośnie i się rusza, więc lekarz prowadzący powiedział, że aż do dnia cc (38+6) nie ma takiej potrzeby. Także wygląda na to, że przy zdrowej ciąży, jeśli nie pojawiają się skurcze, nie ma potrzeby robienia ktg wcześniej.

Darrika, . Raga ., annkaa lubią tę wiadomość

aZzmp1.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 05:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasem sobie myślę, jak trzymają się inne dziewczyny, co z nami pisały... np. Qastera.
    Jesteście? Co u Was?

aZzmp1.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za gratulacje :)

Ja raczej już funkcjonuje normalnie.. Oprócz wstawania i kładzenia się do łóżka.. Bo to jest katorga.. Dlatego jak już wstanę to staram się jak najwięcej się ruszac..
    Wczoraj rano dopiero mnie na nogi postawili.. Ogólnie jakoś b.dlugo ma to czekali.. Ii miałam łóżko b.wysokie.. Uznałam, że chcą chyba dobić mnie.. :p ja wieczór przyszła salowa ii mi je opuściła
    Aa położne mówiły, że nee idzie 🤦🤦🤦
    Myślałam, że jebnę.. Cały dzień się męczyłam..

Jacek najchętniej spalby z cyckiem w buzi :p
    Wczoraj miałam mały kryzys jak nee umiałam go odłożyć przez 8h.. Aa jak już mi go się udało. To przyszła położna żeby go zważyć.. Ii od nowa..

. Raga ., Edith, Bożenka, emdar, JustiJusti, Darrika, mj26, ss25, annkaa lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenaO wrote:
    Miałam 3 różnych lekarzy prowadzących. Każdy miał inną politykę. Np tam gdzie było mniej usg było więcej ctg. Teraz wykupiłam dodatkowy pakiet i wcale jeszcze nie miałam ctg, a to już 34 tc. W poprzedniej ciąży (ten sam zespół już mi robił, mimo że ciąża bezproblemowa, w przeciwieństwie do pierwszej, zagrożonej przedwczesnym porodem).

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2020, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o ktg to mój ginekolog nie widzi wskazań, jeśli tak będzie dalej to pierwsze będzie pewnie w dniu TP.

• aprill Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ktg co tydzien od 36tc ale to ze wzgledu na cukrzyce ciazowa

km5svcqgdjp9orqj.png
    20.05.2019 - FET blastka 5.1.2 - beta: 9dpt 62,5; 11dpt 152; 13dpt 396; 16dpt 1237; 22dpt 8563
    został 1 ❄️4.2.2
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja milaam narazie jedno kto, 2 tyg temu wiec to było 33+coś
    Ze względu na skręcająca się szyjkę i twardnienia brzucha
    W ciąży z córka miałam od 30tc tez ze względu na szyjkę ;)

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieguska
    Fajnie czytać ze dobrze się czujesz ;) tk najważniejsze ;)
    Czyli Jacuś narazie jest cycoholikiem heheh ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2020, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, niestety straciłam dostęp do starego konta (Linka90). Dlatego też się nie udzielałam, ale na bieżąco Was czytam ☺️
    Pieguska wielkie gratulacje!!

Ja może w piątek dowiem się kiedy planują ustalić termin cc (jestem niecałe dwa lata po poprzednim cięciu, poza tym dochodzi wada macicy). Obecnie jestem 37t3d więc cieszę się z ciąży donoszonej! Od paru dni już jestem całkiem bez leków (Litwinami magnez odstawione).
    Od paru dni czuję się dziwnie pewnie to wynika z powodu odstawienia luteiny - hormony szaleją. Śluzu najwiecej w całej ciąży, ciągły lekki ból bioder i ud.
    Odnośnie KTG - pomimo zagrożenia wcześniejszym porodem, cukrzycy itp nikt mnie na to nie skierował.
    Ogólnie w końcu się cieszę niesamowicie, że mogę cokolwiek się ruszać, i w końcu jakieś kino, randki 🤩
    Jak u Was samopoczucie?

Edith, annkaa lubią tę wiadomość

• Dariah Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie samopoczucie psychicznie bardzo dobrze, fizycznie gorzej hehe
    Zaczyna mnie wsyztsko bolec na dole
    Od bólu miesiączkowego przez ból krzyżowy i skorcze i trwardnienja brzucha i kłucie w szyjce
    Uroki końcówki ;) heheh

. Raga ., ZakręconaOna lubią tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży nie miałam robione go KTG - dopiero w 40,5tc jak już się zgłosiłam do szpitala to miałam robione codziennie aż do 42 tygodnia ciąży ;)

W aktualnej będę mieć pierwszy raz za tydzień czyli w 39tc - mam przyjść godzinkę wcześniej przed wizytą i się położyć.

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh Pieguska ja Ci życzę jak najszybszego powrotu do domu! Bo aura szpitala tylko dołuje i nie da się cieszyć w pełni.
    Jak malutki? Mam nadzieję, że ominie was zoltaczka i nie będzie potrzeby leżenia dłużej niż to wymagane.

3maj się dzielnie kochana!

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppieguska super, że do siebie jakoś dochodzisz. I co planują was w czwartej dobie do domku wypuścic? Czy jak to jest?

U mnie oficjalnie pierwsza nieprzespana noc. Oczy jak 5 zl, mega zgaga, ból kości ogonowej, potem krzyża. To jedno biodro boli, to drugie. Masakra 🤦 mój psiesiek też w sumie nie spał całą noc, tylko się kręcił więc to jego stukanie pazurkami na panelach jeszcze mnie drażniło. Oby dzusiaj było lepiej 😊

Też się zastanawiam jak to jest z tym KTG, mój lekarz nic o tym narazie nie wspomniał, a ja oczywiście zapomniałam zapytać.

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
‹‹ 489 490 491 492 493 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ