LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Darrika, a jak często orzystawiwsz córkę do piersi? Może warto spróbować w ciągu dnia przystawiać ją co 1h, maks 2, tak na 10min do każdej piersi? Albo może jakiś gorszy dzień z tym karmieniem 🤷
Co do wizyty u gina, to mam odwołaną, a do innego lekarza nie chce isc.. ja miałam szycie od połowy wargi po samą dupę i w środku też. Z chęcią bym poszła do gina się sprawdzić jak tam wszystko wygląda i czy już mam zielone światło, bo nie wiem jak to jest przy szyciu w środku 🤷 Mam nadzieję, że wszystko tam w środku jest ok😅
Ja od wczoraj mam dwie czerwone plamy przy sutku, czyli zapalenie się robi. Robię ciepłe okłady,po karmieniu zimna kapustą i od wczoraj się nie pogarsza, ale wcale też nie jest lepiej.. zapalenie robi mi się od sutka, bo nie chce się wygoić. Smaruje czystą lanoliną. I nie wiem co z tym fantem zrobić. Już tyle tygodni minęło i ciągle problem z tym sutkiem.
-
Dziewczyny czy zdarzyło się Wam zachłyśnięcie waszych dzieci ? Nasza dziś podczas przewijania oczy w słup cała czerwona i nie może złapać oddechu... i to nie zaraz po karmieniu tylko po drzemce... wydaje mi się ze jak ja zaczęłam klepać po plecach to wypluła gęsta ślinę... może sobie z ta ślina nie radzi...matko myslalam ze zejdę... trwało to może 10 sek a wydawało mi się ze godzinę...
-
Wiesz co Bożenka, w ciągu dnia to często jest przy cycu co godzinę, góra dwie. Poza tą jedną drzemką która ma 3-4 godziny. Wieczór i noc też z reguły co 2 godziny, czasem śpi dłużej to nie budzę.
No i też zawsze przed butlą cyc najpierw jeden i drugi minimum 10 minut każdy i dopiero butla. No będę próbować cały czas, nie mam zamiaru się poddać tak szybko, najmniej chciałabym karmić 3 miesiące chociaż, najlepiej to 6 ale zobaczymy jak to będzie.
Jeszcze dzisiaj będziemy walczyć, ml z jutro będzie lepiej, A jak nie to kupię te nakładki na próbę33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
Malaw wrote:Dziewczyny czy zdarzyło się Wam zachłyśnięcie waszych dzieci ? Nasza dziś podczas przewijania oczy w słup cała czerwona i nie może złapać oddechu... i to nie zaraz po karmieniu tylko po drzemce... wydaje mi się ze jak ja zaczęłam klepać po plecach to wypluła gęsta ślinę... może sobie z ta ślina nie radzi...matko myslalam ze zejdę... trwało to może 10 sek a wydawało mi się ze godzinę...
A ze slina moja tez czasem ma problem, tak jakby wlasnie nie radzila sobie z przelykaniem jejWiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2020, 15:10
-
U nas na przewijaku nigdy się coś takiego nie zdarzyło, poza ulewaniem, muszę w końcu coś odłożyć pod niego żeby byk przechylony lekko.
Zuza się czasem krztusi na cycku albo butli, ale zawsze odkaszlnie ładnie i dobrze, bo bym chyba zawału dostała33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
Bożenka wrote:Darrika, a jak często orzystawiwsz córkę do piersi? Może warto spróbować w ciągu dnia przystawiać ją co 1h, maks 2, tak na 10min do każdej piersi? Albo może jakiś gorszy dzień z tym karmieniem 🤷
Co do wizyty u gina, to mam odwołaną, a do innego lekarza nie chce isc.. ja miałam szycie od połowy wargi po samą dupę i w środku też. Z chęcią bym poszła do gina się sprawdzić jak tam wszystko wygląda i czy już mam zielone światło, bo nie wiem jak to jest przy szyciu w środku 🤷 Mam nadzieję, że wszystko tam w środku jest ok😅
Ja od wczoraj mam dwie czerwone plamy przy sutku, czyli zapalenie się robi. Robię ciepłe okłady,po karmieniu zimna kapustą i od wczoraj się nie pogarsza, ale wcale też nie jest lepiej.. zapalenie robi mi się od sutka, bo nie chce się wygoić. Smaruje czystą lanoliną. I nie wiem co z tym fantem zrobić. Już tyle tygodni minęło i ciągle problem z tym sutkiem.28 lat, pierwsze dziecko ❤️
Chłopiec 🧸
-
Darrika wrote:Te nakładki wybrałyście w rozmiarze M nie ? Chyba na próbę wezmę też Medela
-
Dwa razy dzisiaj na chwilkę sięgłam po laktator, łącznie może 12 minut, takie szybkie ściąganie, wyszło zaledwie 30 ml. Potem cyk spacer godzinny z małą i po powrocie na cyca ja wzięłam i całe 50 minut ładnie jadła, z oby cycków hmmm oby później też tak było, może ten laktator coś pomaga i muszę pilnować żeby codziennie chociaż trochę ściągać33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
Darrika wrote:Wiesz co Bożenka, w ciągu dnia to często jest przy cycu co godzinę, góra dwie. Poza tą jedną drzemką która ma 3-4 godziny. Wieczór i noc też z reguły co 2 godziny, czasem śpi dłużej to nie budzę.
No i też zawsze przed butlą cyc najpierw jeden i drugi minimum 10 minut każdy i dopiero butla. No będę próbować cały czas, nie mam zamiaru się poddać tak szybko, najmniej chciałabym karmić 3 miesiące chociaż, najlepiej to 6 ale zobaczymy jak to będzie.
Jeszcze dzisiaj będziemy walczyć, ml z jutro będzie lepiej, A jak nie to kupię te nakładki na próbę -
Bożenka wrote:Ja od wczoraj mam dwie czerwone plamy przy sutku, czyli zapalenie się robi. Robię ciepłe okłady,po karmieniu zimna kapustą i od wczoraj się nie pogarsza, ale wcale też nie jest lepiej.. zapalenie robi mi się od sutka, bo nie chce się wygoić. Smaruje czystą lanoliną. I nie wiem co z tym fantem zrobić. Już tyle tygodni minęło i ciągle problem z tym sutkiem.
U mnie pomaga branie ibuprofen (ciągle przez 2-3 dni póki pierś nie przestanie być bolesna). Ibuprofen działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, p. bólowo. Jak nie będzie poprawy będzie potrzebny antybiotyk. Do tego ważne jest regularne opróżnianie piersi i możliwie częste karmienie spod pachy. Gdzieś czytałam o pozytywnym wpływie lecytyny (do zapobiegania zastojom, ale nie spr). U mnie stan zapalny pojawia się gdy zbyt długo noszę dziecko w chuście tkanej, dobrze dociągniętej (w elastycznej u mnie problem prawie nie występował
-
Malaw wrote:Dziewczyny czy zdarzyło się Wam zachłyśnięcie waszych dzieci ? Nasza dziś podczas przewijania oczy w słup cała czerwona i nie może złapać oddechu... i to nie zaraz po karmieniu tylko po drzemce... wydaje mi się ze jak ja zaczęłam klepać po plecach to wypluła gęsta ślinę... może sobie z ta ślina nie radzi...matko myslalam ze zejdę... trwało to może 10 sek a wydawało mi się ze godzinę...
-
Mama_po_przejściach wrote:Jeśli mogę coś radzić, to odpuść nakładki. Pierś musi mieć kontakt ze śliną dziecka. W czasie karmienia postaraj się myśleć o dziecku w superlatywach (że je kochasz, ma śliczne włosy itp) Najlepiej żeby nikt ci nie przeszkadzał. Dużo pij płynów (ale nie kawy, herbaty i raczej odpuść zioła np miętę itp. Pracuj z laktatorem co 3 h i uwierz że laktacja ruszy (ja ściągałam najpierw laktatorem (ściąganie + pobudzanie laktacji kombinowane z ręcznym ściąganiem) pôźniej dawałam dziecku by wisiało na cycku. Poczytaj może o systemie SNS (wspomaganie laktacji) i raczej odpuściłabym butelkę (mimo że kp prawie rok zabiła mi laktację, gdy trafiłam do szpitala, a dziecko posmakowało butelki przez kilka tyg. (zapomniało jak się efektywnie ssie )
Dzięki za rady kochana będę działać, na razie nakładki odpuszczam, bo widzę poprawę po laktatorze. Butli na razie nie mogę odpuścić, bo mała na cycku nie przybiera ale akurat mam wrażenie, z butla nie zakłóca nam laktacje, bo właściwie jest dokarmianiu mm już 3 tygodnie. Jak się uporam z tym kryzysem i mała nie będzie wariować na cycku to będę dalej próbowała zostawiać mm żeby została na samym cycku.
Ogólnie mam pozytywne nastawienie i wierzę, że się kp utrzyma, kryzysy mam w nocy jak jestem zmęczona A mała mi katuje cycki pięciami i głową ale pić nie chce, albo złapie dwa łyki i idzie w kimę33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
Mama dziękuję za radę. Zobaczę jak jutro będzie, jak nie zauważę poprawy to wezmę ibuprofen. Przystawiam ją spod pachy i klasycznie, ale mam wrażenie, że mleko nie chcę za bardzo lecieć z tej piersi, chociaż czuję, że po karmieniu jest luźniejsza. Jakas dziwna ta pierś.🤷🤷
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2020, 20:58
-
Ja w sumę nawet ochote na seks mam ale boje się ze będzie bolec przez to szycie
Z córka nie miałam szycia wiec nie obawiałam sie za bardzo
Hmmm No nic tak jak mówicie w sumie chciałabym już mieć to za sobą hehe
Justi
My byliśmy prywatnie
Wizyty tak zorganizowane były ze pacjenci się wcale nie widzieli nawet
Wiec zadowolona byłam bardzo09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
My bioderka mamy odwołane nawet prywatnie, może by się udało w innym gabinecie ale się trochę boję sama już nie wiem, pediatra mówiła, że za jej młodych czasów bioderka się sprawdzało w 8 tygodniu.
Więc na razie do tego 8 tygodnia chyba poczekamy i zobaczymy jak będzie wyglądać sytuacja z wirusem33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
Ja na temat naszego kp nie wypowiadam sie juz , mam dosc ale nie odpuszczam . Wszystkiego prawie sprobowalam juz , rzygac mi sie chce tym wszystkim powiem tak ! Jeszcze chyba wyprobuje metode sns bo nakladki mozna sobie o kant chuja za przeproszeniem potluc . Co do rozmiaru ja mam 24 mm bo mam suty jak wentyle od stara , doslownie !
Co do seksu to My mamy juz ze 3 za soba , jest super procz pozycji od tylu .
Bozenka to jak czerwone plamki sie robia to zapalenie idzie ?
Mnie wczoraj wyskoczyly mimo sciagania melka normalnie 3 plany czerwone plus teraz na otoczkach sutkow 3 biale kropki jakbym miala kanaliki kuzwa zapchane . ?! Nigdy nie mialam z tym stycznosci nawet z zapaleniem jakos a co dopiero z zatkanymi kanalikami