X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika, a jak często orzystawiwsz córkę do piersi? Może warto spróbować w ciągu dnia przystawiać ją co 1h, maks 2, tak na 10min do każdej piersi? Albo może jakiś gorszy dzień z tym karmieniem 🤷
    Co do wizyty u gina, to mam odwołaną, a do innego lekarza nie chce isc.. ja miałam szycie od połowy wargi po samą dupę i w środku też. Z chęcią bym poszła do gina się sprawdzić jak tam wszystko wygląda i czy już mam zielone światło, bo nie wiem jak to jest przy szyciu w środku 🤷 Mam nadzieję, że wszystko tam w środku jest ok😅

Ja od wczoraj mam dwie czerwone plamy przy sutku, czyli zapalenie się robi. Robię ciepłe okłady,po karmieniu zimna kapustą i od wczoraj się nie pogarsza, ale wcale też nie jest lepiej.. zapalenie robi mi się od sutka, bo nie chce się wygoić. Smaruje czystą lanoliną. I nie wiem co z tym fantem zrobić. Już tyle tygodni minęło i ciągle problem z tym sutkiem.

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Malaw Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy zdarzyło się Wam zachłyśnięcie waszych dzieci ? Nasza dziś podczas przewijania oczy w słup cała czerwona i nie może złapać oddechu... i to nie zaraz po karmieniu tylko po drzemce... wydaje mi się ze jak ja zaczęłam klepać po plecach to wypluła gęsta ślinę... może sobie z ta ślina nie radzi...matko myslalam ze zejdę... trwało to może 10 sek a wydawało mi się ze godzinę...

p19uk0s3fe2kcge1.png

3i496iyeu0huzgvk.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co Bożenka, w ciągu dnia to często jest przy cycu co godzinę, góra dwie. Poza tą jedną drzemką która ma 3-4 godziny. Wieczór i noc też z reguły co 2 godziny, czasem śpi dłużej to nie budzę.

No i też zawsze przed butlą cyc najpierw jeden i drugi minimum 10 minut każdy i dopiero butla. No będę próbować cały czas, nie mam zamiaru się poddać tak szybko, najmniej chciałabym karmić 3 miesiące chociaż, najlepiej to 6 ale zobaczymy jak to będzie.

Jeszcze dzisiaj będziemy walczyć, ml z jutro będzie lepiej, A jak nie to kupię te nakładki na próbę

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • aprill Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malaw wrote:
    Dziewczyny czy zdarzyło się Wam zachłyśnięcie waszych dzieci ? Nasza dziś podczas przewijania oczy w słup cała czerwona i nie może złapać oddechu... i to nie zaraz po karmieniu tylko po drzemce... wydaje mi się ze jak ja zaczęłam klepać po plecach to wypluła gęsta ślinę... może sobie z ta ślina nie radzi...matko myslalam ze zejdę... trwało to może 10 sek a wydawało mi się ze godzinę...
    Moja raz na przewijaku tez zrobila sie cala czerwona i przestala oddychac, okazalo sie ze mleko cofnelo sie do nosa i zatkalo calkiem. Dosc dlugo ja cucilismy i nie mogla po tym sie uspokoic i zlapac oddechu 😕 Dzisiaj byla podobna sytuacja ale byla mniejsza ilosc mleka i szybko sie uporalysmy.
    A ze slina moja tez czasem ma problem, tak jakby wlasnie nie radzila sobie z przelykaniem jej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2020, 15:10

km5svcqgdjp9orqj.png
    20.05.2019 - FET blastka 5.1.2 - beta: 9dpt 62,5; 11dpt 152; 13dpt 396; 16dpt 1237; 22dpt 8563
    został 1 ❄️4.2.2
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na przewijaku nigdy się coś takiego nie zdarzyło, poza ulewaniem, muszę w końcu coś odłożyć pod niego żeby byk przechylony lekko.

Zuza się czasem krztusi na cycku albo butli, ale zawsze odkaszlnie ładnie i dobrze, bo bym chyba zawału dostała

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
  • mj26 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Te nakładki wybrałyście w rozmiarze M nie ? Chyba na próbę wezmę też Medela
    Tak, zamówiłam M :)

28 lat, pierwsze dziecko ❤️
    Chłopiec 🧸 atdc2n0an2zfp7d7.png
  • mj26 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Darrika, a jak często orzystawiwsz córkę do piersi? Może warto spróbować w ciągu dnia przystawiać ją co 1h, maks 2, tak na 10min do każdej piersi? Albo może jakiś gorszy dzień z tym karmieniem 🤷
    Co do wizyty u gina, to mam odwołaną, a do innego lekarza nie chce isc.. ja miałam szycie od połowy wargi po samą dupę i w środku też. Z chęcią bym poszła do gina się sprawdzić jak tam wszystko wygląda i czy już mam zielone światło, bo nie wiem jak to jest przy szyciu w środku 🤷 Mam nadzieję, że wszystko tam w środku jest ok😅

Ja od wczoraj mam dwie czerwone plamy przy sutku, czyli zapalenie się robi. Robię ciepłe okłady,po karmieniu zimna kapustą i od wczoraj się nie pogarsza, ale wcale też nie jest lepiej.. zapalenie robi mi się od sutka, bo nie chce się wygoić. Smaruje czystą lanoliną. I nie wiem co z tym fantem zrobić. Już tyle tygodni minęło i ciągle problem z tym sutkiem.
    Ja właśnie wczoraj byłam u gina i mam zielone światło ale chyba nie skorzystam, bo samo badanie bolało a co dopiero seks ...

28 lat, pierwsze dziecko ❤️
    Chłopiec 🧸 atdc2n0an2zfp7d7.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Te nakładki wybrałyście w rozmiarze M nie ? Chyba na próbę wezmę też Medela
    Ja mam medeli te na 20 mm ..Ona ładnie z nich je ale teraz ma taki dziwny czas . Do tego znowu dziś śpi jak taki ptaszek 🤷‍♀️

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa razy dzisiaj na chwilkę sięgłam po laktator, łącznie może 12 minut, takie szybkie ściąganie, wyszło zaledwie 30 ml. Potem cyk spacer godzinny z małą i po powrocie na cyca ja wzięłam i całe 50 minut ładnie jadła, z oby cycków hmmm oby później też tak było, może ten laktator coś pomaga i muszę pilnować żeby codziennie chociaż trochę ściągać

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika życzę wytrwałości 😏 ja tak właśnie zakładałam sobie na początku, że pół roku chcę karmić, ale tutaj chyba nic nie można sobie zaplanowac😝 z tym laktatorem to super jakby podziałało. 😀

Darrika lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mj no mi też się nie spieszy do.seksu, ale w sumie wolałabym chyba mieć ten pierwszy raz za sobą.. chociaż boję się mega bólu i tego, że luźno będzie, bo na jakieś 2 cm mi się rozeszła rana po szyciu 😖

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Wiesz co Bożenka, w ciągu dnia to często jest przy cycu co godzinę, góra dwie. Poza tą jedną drzemką która ma 3-4 godziny. Wieczór i noc też z reguły co 2 godziny, czasem śpi dłużej to nie budzę.

No i też zawsze przed butlą cyc najpierw jeden i drugi minimum 10 minut każdy i dopiero butla. No będę próbować cały czas, nie mam zamiaru się poddać tak szybko, najmniej chciałabym karmić 3 miesiące chociaż, najlepiej to 6 ale zobaczymy jak to będzie.

Jeszcze dzisiaj będziemy walczyć, ml z jutro będzie lepiej, A jak nie to kupię te nakładki na próbę
    Jeśli mogę coś radzić, to odpuść nakładki. Pierś musi mieć kontakt ze śliną dziecka. W czasie karmienia postaraj się myśleć o dziecku w superlatywach (że je kochasz, ma śliczne włosy itp) Najlepiej żeby nikt ci nie przeszkadzał. Dużo pij płynów (ale nie kawy, herbaty i raczej odpuść zioła np miętę itp. Pracuj z laktatorem co 3 h i uwierz że laktacja ruszy (ja ściągałam najpierw laktatorem (ściąganie + pobudzanie laktacji kombinowane z ręcznym ściąganiem) pôźniej dawałam dziecku by wisiało na cycku. Poczytaj może o systemie SNS (wspomaganie laktacji) i raczej odpuściłabym butelkę (mimo że kp prawie rok zabiła mi laktację, gdy trafiłam do szpitala, a dziecko posmakowało butelki przez kilka tyg. (zapomniało jak się efektywnie ssie :()

8p3ovfxms5h3ke1x.png

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:

U mnie pomaga branie ibuprofen (ciągle przez 2-3 dni póki pierś nie przestanie być bolesna). Ibuprofen działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, p. bólowo. Jak nie będzie poprawy będzie potrzebny antybiotyk. Do tego ważne jest regularne opróżnianie piersi i możliwie częste karmienie spod pachy. Gdzieś czytałam o pozytywnym wpływie lecytyny (do zapobiegania zastojom, ale nie spr). U mnie stan zapalny pojawia się gdy zbyt długo noszę dziecko w chuście tkanej, dobrze dociągniętej (w elastycznej u mnie problem prawie nie występował

8p3ovfxms5h3ke1x.png

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malaw wrote:
    Zachłyśnięcia czasem się zdarzają. Teraz ponieważ co chwile jest przeziębiony, wypluł mi takiego gluta (gęsta flegma i tym się krztusił). Czekam aż zaczną działać inhalacje (oskrzela i płuca czyste, choć charczy, świszczy, ma chrypkę...

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_po_przejściach wrote:
    Jeśli mogę coś radzić, to odpuść nakładki. Pierś musi mieć kontakt ze śliną dziecka. W czasie karmienia postaraj się myśleć o dziecku w superlatywach (że je kochasz, ma śliczne włosy itp) Najlepiej żeby nikt ci nie przeszkadzał. Dużo pij płynów (ale nie kawy, herbaty i raczej odpuść zioła np miętę itp. Pracuj z laktatorem co 3 h i uwierz że laktacja ruszy (ja ściągałam najpierw laktatorem (ściąganie + pobudzanie laktacji kombinowane z ręcznym ściąganiem) pôźniej dawałam dziecku by wisiało na cycku. Poczytaj może o systemie SNS (wspomaganie laktacji) i raczej odpuściłabym butelkę (mimo że kp prawie rok zabiła mi laktację, gdy trafiłam do szpitala, a dziecko posmakowało butelki przez kilka tyg. (zapomniało jak się efektywnie ssie :()

Dzięki za rady kochana :) będę działać, na razie nakładki odpuszczam, bo widzę poprawę po laktatorze. Butli na razie nie mogę odpuścić, bo mała na cycku nie przybiera :/ ale akurat mam wrażenie, z butla nie zakłóca nam laktacje, bo właściwie jest dokarmianiu mm już 3 tygodnie. Jak się uporam z tym kryzysem i mała nie będzie wariować na cycku to będę dalej próbowała zostawiać mm żeby została na samym cycku.

Ogólnie mam pozytywne nastawienie i wierzę, że się kp utrzyma, kryzysy mam w nocy jak jestem zmęczona A mała mi katuje cycki pięciami i głową ale pić nie chce, albo złapie dwa łyki i idzie w kimę :D

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama dziękuję za radę. Zobaczę jak jutro będzie, jak nie zauważę poprawy to wezmę ibuprofen. Przystawiam ją spod pachy i klasycznie, ale mam wrażenie, że mleko nie chcę za bardzo lecieć z tej piersi, chociaż czuję, że po karmieniu jest luźniejsza. Jakas dziwna ta pierś.🤷🤷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2020, 20:58

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze zatoki mnie zaczynają boleć , jak myślicie mogę wziąć przy kp Ibuprom zatoki? On mi zawsze pomagał.
    Dziewczyny byłyście z maluszkami na sprawdzeniu bioderek? Ja bym chciała pójść ale nikt u mnie prywatnie nie przyjmuje , masakra jakaś

preg.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumę nawet ochote na seks mam ale boje się ze będzie bolec przez to szycie :/
    Z córka nie miałam szycia wiec nie obawiałam sie za bardzo
    Hmmm No nic tak jak mówicie w sumie chciałabym już mieć to za sobą hehe

Justi
    My byliśmy prywatnie
    Wizyty tak zorganizowane były ze pacjenci się wcale nie widzieli nawet
    Wiec zadowolona byłam bardzo

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bioderka mamy odwołane nawet prywatnie, może by się udało w innym gabinecie ale się trochę boję :/ sama już nie wiem, pediatra mówiła, że za jej młodych czasów bioderka się sprawdzało w 8 tygodniu.

Więc na razie do tego 8 tygodnia chyba poczekamy i zobaczymy jak będzie wyglądać sytuacja z wirusem

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na temat naszego kp nie wypowiadam sie juz , mam dosc ale nie odpuszczam . Wszystkiego prawie sprobowalam juz , rzygac mi sie chce tym wszystkim powiem tak ! Jeszcze chyba wyprobuje metode sns bo nakladki mozna sobie o kant chuja za przeproszeniem potluc . Co do rozmiaru ja mam 24 mm bo mam suty jak wentyle od stara , doslownie !

Co do seksu to My mamy juz ze 3 za soba , jest super procz pozycji od tylu . :/

Bozenka to jak czerwone plamki sie robia to zapalenie idzie ?
    Mnie wczoraj wyskoczyly mimo sciagania melka normalnie 3 plany czerwone plus teraz na otoczkach sutkow 3 biale kropki jakbym miala kanaliki kuzwa zapchane . :/?! Nigdy nie mialam z tym stycznosci nawet z zapaleniem jakos a co dopiero z zatkanymi kanalikami

de7e166350.png

b2727090e5.png
‹‹ 753 754 755 756 757 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ