SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi150 wrote:
    Ja zawsze leki kupowałam w aptece Melissa z Łodzi wysyłkowo ale często się zdarza, że mają braki w asortymencie. Dlatego teraz Gemini. Co prawda Myszko jak masz ochotę i czas to możesz szukać w różnych sklepach i aptekach ale zazwyczaj człowiek chciałby zamówić wszystko na raz i mieć z głowy. Na jednym zaoszczędzisz na innym produkcie możesz trochę stracić ale finalnie i tak wychodzi chyba w miarę rozsądnie cenowo.
    Lexi, jeśli możesz podaj swój spis rzeczy aptecznych :)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli na poprzedniej stronie znajdziesz co teraz zamawiałam. A jak masz jeszcze coś poza tym daj znać, jeszcze zaktualizuję swoje zamówienie ;)

tulipanna lubi tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • madzia.rka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    a i mam pytanko do dziewczyn które sa już jakiś czas na zwolnieniu
    jestem teraz 2 miesiąc wiec powinien mi wyplate wyplacac już zus - mam takie pytania:
    1) czy to wyplacaja częściami - tzn jak mam l4 po 2 tygodnie z hakiem to wyplacaja za taka czesc?
    2) czy pieniądze przychodzą na konto tak jak przychodzila pensja czy przynosi listonosz do domu?
    3) od zlozenia zwolnienia ile się czeka na te pieniazki?

będę wdzieczna jak ktoś się podzieli jak to jest u niego:)

Jestem na l4 od początku jeśli Twój zakład ma poniżej 20 pracowników tak jak mój to wyglądało to tak.

Pierwsze l4 które płacił Zus dostałam rolnictwo 30 dni po dostarczeniu l4 do zusu przez pracodawcę. wypłacił wtedy za cały okres na zwolnieniu. Teraz kiedy jest ciągłość płacą około 01 każdego miesiąca za poprzedni miesiąc ale w taki sposób ja mam przeważnie zwolnienie np od 05,10-03.11to płacili za 05/10-30/10do 02 11 natomiast za te trzy dni listopada dostałam w okolicy 15 listopada. I schemat się powtarza co miesiąc. Teraz miałam ta kontrol to nie wiem jak mi wypłaca bo na czas kontroli zasiłek jest wstrzymany

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 12:56

relganlia0g8wnrx.png
    Nasz kochany Olus <3
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie mam dwóch pracodawców - pierwszy i glowny to oswiata wiec dostaje z góry bez zmian, bo wlasnie jest więcej niż 20pracownikow
    ale mam tez czesc etatu u innego i to jest male przedsiębiorstwo, maja mniej niż 20 pracowników wiec tu wlasnie będzie zus ;/

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia.rka wrote:
    Jestem na l4 od początku jeśli Twój zakład ma poniżej 20 pracowników tak jak mój to wyglądało to tak.

Pierwsze l4 które płacił Zus dostałam rolnictwo 30 dni po dostarczeniu l4 do zusu przez pracodawcę. wypłacił wtedy za cały okres na zwolnieniu. Teraz kiedy jest ciągłość płacą około 01 każdego miesiąca za poprzedni miesiąc ale w taki sposób ja mam przeważnie zwolnienie

madzia.rka a dostalas na konto czy listonoszem?

f2wlj48apsehglf6.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i tak mi się jeszcze przypomniało kila rad od młodych mam. Po pierwsze osłonki na sutki warto mieć już w szpitalu (wcześniej wyparzyć) bo niestety pierwsze karmienia mogą być ciężkie i bolesne a osłonka pomaga i dodatkowo wyciąga sutki. Dobrze wziąć ze sobą też do szpitala ręcznik papierowy do wycierania krocza. Bo wiadomo krew będzie a po co ręcznik brudzić (na to bym nie wpadła) a tak osuszamy krocze i wyrzucamy :) No i rada nr 3. Będziemy rodzić w okresie zimowym i z pogodą może być różnie więc warto przed każdorazowym wyjściem zabezpieczać cycuchy pieluszką co by nie zmarzły. Niestety będzie z nich się sączyć mleczko co daje wilgoć i co może powodować przewianie lub inne tego typu przygody co jest baaardzo niefajne. Dlatego grzać cycuchy :D

tulipanna, Evans lubią tę wiadomość

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • madzia.rka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    madzia.rka a dostalas na konto czy listonoszem?

Dostałam na konto bo moj pracodawca przekazał.

relganlia0g8wnrx.png
    Nasz kochany Olus <3
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam na SR wlasnie tez mowila polozna żeby wziąć do szpitala koniecznie te osłonki - tylko nie kojarzyłam to chodzi o te takie nakładki co nie? a nie o wkładki laktacyjne - bo to na co innego tak?
    ja jeszcze zielona w tym jestem

f2wlj48apsehglf6.png
  • madzia.rka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam dostawac do głowy przed czwartkowa wizyta i brzuch mi sie spina co troche. Próbuje sobie przegadac ze jest oki wszystko i basta ale swiruje powoli.

relganlia0g8wnrx.png
    Nasz kochany Olus <3
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia.rka wrote:
    Zaczynam dostawac do głowy przed czwartkowa wizyta i brzuch mi sie spina co troche. Próbuje sobie przegadac ze jest oki wszystko i basta ale swiruje powoli.
    Na pewno jest wszystko w porządku ale nie dziwię się ani trochę, że się denerwujesz.

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    a i mam pytanko do dziewczyn które sa już jakiś czas na zwolnieniu
    jestem teraz 2 miesiąc wiec powinien mi wyplate wyplacac już zus - mam takie pytania:
    1) czy to wyplacaja częściami - tzn jak mam l4 po 2 tygodnie z hakiem to wyplacaja za taka czesc?
    2) czy pieniądze przychodzą na konto tak jak przychodzila pensja czy przynosi listonosz do domu?
    3) od zlozenia zwolnienia ile się czeka na te pieniazki?

będę wdzieczna jak ktoś się podzieli jak to jest u niego:)

Wszytsko zależy ile pracowników ma Twoja firma. Jeśli Twoja firma ma więcej niż 20 pracowników dalej przelew będziesz dostawać ze swojej firmy. Firma sobie zasiłek po prostu potrąca w swoich rozliczeniach z ZUS.

Jeśli masz poniżej 20 pracowników (ja tak mam w obecnej firmie) zasiłek wypłaca ZUS.
    Na pierwsze pieniądze niestety chwilę czekasz bo oni sobie to tam weryfikują , pracodawca wysyła zwolnienie do ZUS i to wszytsko trwa ja dostałam za październikowe zwolnienie wypłatę w połowie listopada. (ponad miesiąc od skończenia L4). Wypłaty dostaje teraz regularnie na konto. Pracodawca podaje Twój numer konta do ZUS w druku z 1 zwolnieniem,które przechodzi na zasiłek (po 33 dniach L4). Wypłaty masz za zwolnienie. Ja mam teraz kilka dni po tym jak zwolnienie mi się kończy. Mam nadzieje,że nie zamieszałam. Wiadomo w innym ZUS może się to nieznacznie różnić ale generalnie powinno być tak samo.

szara myszka lubi tę wiadomość

201602171662.png201311165165.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi150 wrote:
    Tuli na poprzedniej stronie znajdziesz co teraz zamawiałam. A jak masz jeszcze coś poza tym daj znać, jeszcze zaktualizuję swoje zamówienie ;)
    a zastrzel- nie widzę...

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tysiaa93 wrote:
    Na pewno jest wszystko w porządku ale nie dziwię się ani trochę, że się denerwujesz.
    tysia! COśTy zawterem zrobiła!!!???? :P

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    Nam na SR wlasnie tez mowila polozna żeby wziąć do szpitala koniecznie te osłonki - tylko nie kojarzyłam to chodzi o te takie nakładki co nie? a nie o wkładki laktacyjne - bo to na co innego tak?
    ja jeszcze zielona w tym jestem
    Osłonki to takie właśnie silikonowe nakładki a wkładki laktacyjne to takie okrągłe jakby płatki kosmetyczne. I jedne i drugie wypada mieć w szpitalu.

szara myszka lubi tę wiadomość

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    a zastrzel- nie widzę...
    A to proszę jeszcze raz :)
    Zamówiłam teraz: leki na biegunkę, wodę morską, aromactiv, herbatkę z kopru, kropelki na kolkę, pedicetamol, czopki glicerolowe, witamina k+d3, octenisept, gaziki jałowe, gaziki z alkoholem, sól fizjologiczną, sudocrem, bephanthen, maść na brodawki, wkładki laktacyjne, osłonki na piersi, tantum rosa i mydełko białego jelenia.

Tysia właśnie co to za lis? :) Były u nas już psy, wilki i koty ale lis? :D

tulipanna lubi tę wiadomość

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    tysia! COśTy zawterem zrobiła!!!???? :P
    Jestem słodkim liskiem :D

madzia.rka, tulipanna, lula.91 lubią tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi150 wrote:
    A no i tak mi się jeszcze przypomniało kila rad od młodych mam. Po pierwsze osłonki na sutki warto mieć już w szpitalu (wcześniej wyparzyć) bo niestety pierwsze karmienia mogą być ciężkie i bolesne a osłonka pomaga i dodatkowo wyciąga sutki. Dobrze wziąć ze sobą też do szpitala ręcznik papierowy do wycierania krocza. Bo wiadomo krew będzie a po co ręcznik brudzić (na to bym nie wpadła) a tak osuszamy krocze i wyrzucamy :) No i rada nr 3. Będziemy rodzić w okresie zimowym i z pogodą może być różnie więc warto przed każdorazowym wyjściem zabezpieczać cycuchy pieluszką co by nie zmarzły. Niestety będzie z nich się sączyć mleczko co daje wilgoć i co może powodować przewianie lub inne tego typu przygody co jest baaardzo niefajne. Dlatego grzać cycuchy :D

Ja np przy pierwszym dziecku w ogóle osłonek nie potrzebowałam. Karmiłam piersią od początku. W razie podrażnień w ogóle lepszy niż jakiś bephanten czy coś jest własne mleko. Rozsmarować i poczekac aż wyschnie. Działa cuda ;) Osłanianie cyców fakt ważne bo o zapalenie piersi nietrudno. Biustonosz do karmienia warto miec 1 rozmiar większy jeśli chodzi o miseczkę,żeby wepchać wkładkę jeszcze. Najlepiej bez fiszbin jakichkolwiek.

Evans lubi tę wiadomość

201602171662.png201311165165.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie kupuję żadnych "leków" dla dziecka, typu witaminy, czopki itd. po pierwsze to i tak nie wiem co i kiedy miałabym dać, po drugie raczej pediatra albo położna o tym powie, preparaty na kolki są od chyba 20 dnia życia, nie można dawać od samego urodzenia, więc zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. W domu będzie z nami mąż jak wrócimy, a do apteki mam przejść przez ulicę. No i nie chcę pchać w małą od razu chemii, zwłaszcza, że nie wiem czego ile i kiedy.
    Co do farbowania to też tak słyszałam, że najlepiej iść krótko przed bo później pieluchy i cieknące cycki i nie ma się czasu, żeby np. tak jak w moim przypadku - mam bardzo długie i gęste włosy spędzić u fryzjera ok. 4 godzin. Kurcze to już nie będzie tak jak teraz, że mówię do M. obiadu nie będzie, mam fryzjera. Teraz jeszcze trzeba będzie dzwonić do teściowej żeby dziecko podrzucić :)

tulipanna, Astra, Moniaa lubią tę wiadomość

201602111680.png
  • Evans Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj mam wizyte u Lekarza :) I podejrzenie swojego bobasa , juz go nie widzialam 2 miesiace ....
    Wczoraj pojechalam do szpitala na test glukozy na 3 godziny , ale sie zdziwilam ... , bo ja myslalam , ze z ranka pobiora krew I pojade do pracy , a za 3 h wroce I znowu pobiora krew I koniec , a tu nie!!! Trzeba siedziec , bo krew beda pobierac 4 razy , co godzine ehhhhh zrezygnowalam, nie mam czasu , na jutro kombinuje .... A tez jutro ide na klase rodzenia, w moim szpitalu jest prowadzona przez 2 srody grudnia , razem 6 h tylko , po porodzie chce jeszcze wziasc klase karmienia piersia , tyle sie az u mnie dzieje :D duuuzo ostatnio :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 13:20

f2wle6ydurxmnzb6.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evans cztery razy? U nas tylko albo AŻ trzy razy pobierają :)
    No niestety trzeba po wypiciu glukozy na dupie siedzieć i tylko do kibelka chodzić :P

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
‹‹ 1086 1087 1088 1089 1090 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ