X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Mamusia_synusia Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też postanowiłam kupić ten "cudowny" gryzak kidsme i co??? I mały w ogóle go nie toleruje :( chyba przyzwyczaił się do memłania tego siatkowego, który poza tym jest większy. Zadowolona kupiłam gryzak i zapasowe 2 końcówki a tu klops.

Biedroneczko ja rozszerzając dietę w momencie problemu z kupką dawałam surowego jabłuszka. Tzn. skrobałam na czubek łyżki, więc był to tylko sok. Ale 4-5 kropelek i problem rozwiązywał się nawet tego samego dnia a najpóźniej następnego ;)

A kaszkę glutenową lekarka zaleciła dać na początku rozszerzania diety czyli jak miał 5,5 miesiąca. Tylko był problem bo musiałam znaleźć bezmleczną z uwagi na uczulenie. Wprowadziłam jak każdy nowy produkt i teraz pochłania na śniadanko aż mu się uszy trzęsą :)

• Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia synusia moja jabłko je tarkuje jej na tarce i nie pomaga,juz myslalam o jakimś soczku,zeby kupic.

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png

Wysłany: 4 września 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm... no to może faktycznie ta śliwka... Na mojego ostatecznie też działają jakiekolwiek czopki. Normalnie jak musiałam użyć czy viburkol czy panadol to nie da rady bo od razu pampers pełny ;)

A soczki to wszystkie raczej chemia i cukier. Stoją takie naturalne na półce w sklepie 2 lata. Nie jestem przeciwniczką ale może Ci nie pomóc. Lepiej chyba coś surowego

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronko,soczek a w zasadzie wieksza ilosc plynu powinna pomoc.
    Mamusia Synusia a na co uczulenie?

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlewam 50 ml soku jablkowego i 150-200 wody i jest git. Zmniejszam ilosc soku co troche.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi gotuję osobno jajka na twardo. Młodej wyjmuję żółtko i kruszę do zupki

Moja nadal pić nic nie chce. Dzisiaj kupiłam sok malinowy 100% w takiej litrowej butli szklanej. Zobaczymy ile to warte, jak coś skończy jako dodatek do kaszek czy budniu.

Dzisiaj jadłam serek waniliowy. Mina Poli "myślałaś mamo, że nie widzę?!" Zjadła mi połowę :/

Wysłany: 4 września 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli na mleko. Jak był tylko na cycu do 6,5 miesiąca to nie mogłam zjeść nawet pół jogurtu bo od razu mały miał ktostki na policzku, które zlewały się w czerwoną plamę. Nawet proszki na laktację mające bakterie kwasu mlekowego też go uczulały. Jak musiałam przed wyjazdem na wakacje wprowadzić mm to po HA zwymiotował więc jest na pepti

O właśnie Biedronko dawaj malutkiej wodę do picia. Też jest skuteczna, zwłaszcza po owocach ;)

• Tusiaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczko a nie myslałas zeby ugotować jabłko i sliwke i dać małej do picia jako kompot ? może to by pomogło :)

Vayn Ty chyba szczwiowa robiłas no nie? a jak nie Ty to poprosze przepis mamuski która robiła :P aaa mogłabym Kubie dac troche takiej zupki z kasza manna czy lepiej nie ryzykowac z ta trawa? :D

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • Bagabaga Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia_synusia szkoda, ze twojemu Kidsme nie pasuje :(

Mila - Ja zrobiłam cukinię ze skórką. Jak jest mała sztuka to spokojnie można zrobić, bo się zblenduje. Tylko pestki wyjmij! bo ja nie wyjęłam z jednej i gorzka była ;p

A jajko też wg najnowszych zaleceń można całe... Nie trzeba rozdzielać.
    Co do tych zaleceń WHO. Wszędzie trąbią o tym, że wg nich dietę należy rozszerzać od 6 m-ca, a w tych co ja mam, że od 4 można. I to znalazłam najnowsze z 2015. Czy któraś z was ma jeszcze nowsze?
    Nie to, żebym się sztywno ich trzymała, ale jest to dla mnie jakiś odnośnik i już nie wiem czy głupia jestem i są jakieś z 2016?

atdc6iyei0o27of5.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bagabaga głupia nie jestes to oni z nas głupich robią :D :D

a ja zrobiłam cukinie z pestkami. Malutkie były a smak i tak miała jakis taki mdły. Nastepnym razem zrobie z jakims mięskiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2016, 18:38

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baga można całe, ale do zupy ciężko. Wlałam takie rozbełtane prosto do gotującej się zupy i jak była super tego samego dnia tak następnego już niebardzo. Dlatego wolę ugotować osobno i wkruszyć do miseczki :-)

Podobno nawet przy mm zalecają rozszerzanie po 6mscu. Na każdej grupie na fb widzę takie posty.

Wysłany: 4 września 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do jajka to lekarka zaproponowała mi żebym najpierw upiekła sama ciasto i dała małemu. Później na twardo a na końcu jajecznicę. Nic nie wspominała o rozdzielaniu. Tylko my jeszcze czekamy bo jak ja jadłam żółtko to miał krostki na policzku jak po mleku :(

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia Synusia my tez na pepti. Tzn kaszki na pepti bo na noc cycujemy jeszcze. Ale my profilaktycznie z mlekiem bo ja alergik mega jestem wiec ryzyko spore

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Bagabaga Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vayn chyba jesteśmy na tych samych grupach na fb :) Tam też sie pytam aby ktoś mi link wkleił do tych zaleceń, bo ja mam jakieś inne. Autentycznie. I to nie chodzi o to, że chcę swoje racje komuś przeforsować. Tylko ciągle o tym słyszę a tego nie widziałam. UFO...

Nie no pewnie, że całe ciężko do zupy. Ja tak tylko mówiłam, bo myślałam, że wprowadzacie osobno. No ale Pola to już stara wyjadaczka. Tak jak mój mały pewnie jajecznice już je :)

atdc6iyei0o27of5.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde,Jagoda starszak a my ani mieska jeszcze ani jajka.. Ale juz przed chrzcinami nie bede ryzykowac

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png

Wysłany: 4 września 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bagabaga też żałuję z tym kidsme bo jest dużo ładniejszy i bardziej praktyczny w porównaniu do tej przebarwionej od banana siateczki, z której jak mały memła to jest usmarowany jak nieboskie stworzenie :/

• Bagabaga Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pewnie Tuli.

Ja jeszcze wieprzowine i wołowinę muszę, ale tak jak przed niczym coś mnie powstrzymuje. Nie wiem czemu...

atdc6iyei0o27of5.png

Wysłany: 4 września 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli Jadódka jest o 1 dzień starsza od mojego syneczka :) My ruszyliśmy na szybko z rozszerzaniem diety bo straciłam pokarm na wakacjach a mały miał skończone 6 miesięcy więc i tak już było zielone światło. Po powrocie poszły w ruch warzywa a później owoce i mięsko

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baga no już 1,5 miesiąca młoda wcina "dorosłe" jedzenie. Ja to w sumie nie bawiłam się w pojedyncze smaki tylko od razu kilka. Młoda słabo przybierała i tak jakoś czułam presję... No, ale póki co tylko po jogurcie naturalnym trochę ją wzdęło - no ale tak jak małż nietolarancja laktozy. Zobaczymy jak po tym serku będzie.

Tuli do roku podstawa to mleko i tego się trzymajmy :) Ma czas

tulipanna lubi tę wiadomość

• Lexi150 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli może zapobiegawczo wit. C i wapno?

Baga ja gdzieś wyczytałam o tych zaleceniach WHO że one odnoszą się do dzieci z całego świata z różnych grup społecznych więc nie bardzo chyba są wyznacznikiem. Tzn ja tak myślę, że jak dziecko jest gotowe to się rozszerza bez względu na to czy kp czy mm. Jedne mogą potrzebować tego w 4 miesiącu inne dopiero w 7.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
‹‹ 1977 1978 1979 1980 1981 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ