Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Doti powodzenia na wizycie. Mnie brodawy swedza i bolą a raz takie coś zaschniete zdrapalam ale położna powiedziała że to normalne.
Vayn ale pikny brzusio.
Mnie wywalilo bardzo ale ja do chuderlaczkow nie należę. Co do spania to lekarz mi kazał jak najwięcej na lewym boku. Śpie różnie kupiłam poduszkę do spania na boku w biedrze bo inaczej już nie umiem. Tyle tylko że ja cały czas leżę więc pewnie dlatego. Na plecy jak się położę to maluszek zaczyna harcowac.
Lulu ja poczułam pierwsze ruchy mini gdzieś półtora tyg temu także jeszcze spokojnie masz czas. Ja mam łożysko na przedniej ścianie i dość spora warstwie tłuszczu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 12:17

Nasz kochany Olus
-
Dziewczyny,ale macie piekne brzuszki moj to maluszek
cos takiego jak vayn pozniej troszke sie powieksza.
Doti oby maluszek sie dzis pokazal
ja mialam podwyzszona prolaktyne i aby zajsc w ciaze musialam barc tabletki,z piersi nic mi nie wycieka.
tysiaa ja pisalam o tej aplikacji"moja ciaza" fajna jest nie??fajnie opisuja dokladnie tydzien po tygodniu
-
Ja jakieś bąbelki czułam w 13 tyg, tydzień temu czułam dwa razy wyraźne pęknięcia, ale od tamtej pory całkowita cisza. Wczoraj lekarz pytał o ruchy to w sumie nie potrafiłam potwierdzić czy to na pewno było to i tak czekam do kolejnych znaków.. A plecy to masakra dziś kwiatki przesadziłem to teraz leżę bo aż chodzić nie mogłam. I jak obiad zrobię tyle postoje tylko to też tak boli.a przed ciążą to musiałabym nieźle się nadźwigać żeby tak bolało.

Skutki nie bolą ale ogromne są! Ze 3 razy większe niż były. -
Ja się właśnie zastanawiam czy mi to się od oliwki nie zrobiło w lipcu dostałam strasznego uczulenia na słońce i dermatolog kazała oliwki nie używać że wzg. Na zapachy że niby te substancje uczulaja ale znów niedawno wrocilam do oliwki do brzucha i z rospedy i górę zasmarowalam zobaczymy.
Pocieszacie mnie w tym że nie jestem jedyną która się smaruje jak jej się przypomni. Ja nigdy tego nie lubiłam jak się dowiedziałam o ciąży to przez pierwsze 4 tyg smarowalam się solidnie potem raz na dwa dni potem uczulenie a teraz to jak mi się przypomni choć się zmuszam. Leniwa jestem. Ale się boję bo navudach i tak mam rozstępy po dojrzewaniu i często mnie ciągnie blizna na brzuchu po wyrostku.
-
Taka ładna pogoda więc poszłam na spacerek. No ale żeby nie iść tak bez celu poleciałam do lumpa i patrzcie na te cudeńka. Normalnie jak nowe...
http://www.fotosik.pl/zdjecie/906c4503e93facaf
http://www.fotosik.pl/zdjecie/91503ad3492eaf77
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c49d03799915c864
http://www.fotosik.pl/zdjecie/55f95b156cc62370
Bruśka lubi tę wiadomość
-
A co do smarowania ja używam olejku babydream z rossmana. Staram się smarować codziennie po kąpieli ale nie zawsze wychodzi. A piersi raz na jakiś czas przesmaruje. Na razie rozstępów nie widzę więc jest dobrze. Położyłam się na chwilkę i Synek harcuje. Zaraz zrobimy obiadek a na deser sałatkę owocową... Aż mi ślinka cieknie...
-
Nie było mnie tutaj jeden dzień, a tyle napisałyście - dopiero nadrobiłam zaległości

Lexi - śliczne ciuszki
ja ostatnio kupiłam świetne śpiochy i elegancką koszulę - w końcu będziemy mieć 5 wesel, więc syn musi pięknie wyglądać
Bruśka lubi tę wiadomość
-
Proszę 20 tydzień
20
Twoje dziecko mierzy już około 16 - 23 cm (6.3 - 9 cali) i waży już około 300 gramów (10 1/2 uncji).
Dziecko osiągnęło już półmetek w Twoim brzuchu!
Dziecko połyka sporo wód płodowych, co jest dobrym ćwiczeniem dla jego układu pokarmowego. W jego jelitach odkłada się tak zwana smółka, pierwsza kupka, którą zrobi Twój malec tuż po porodzie (niektóre dzieci wydalają smółkę podczas porodu lub nawet chwilę przed). Jest ona klejąca i ma czarny kolor.
Skóra staje się twardsza i tworzą się poszczególne jej warstwy, tj. naskórek (epidermis), zewnętrzna część skóry oraz znajdująca się pod nią skóra właściwa (dermis). Na tym etapie na skórze dziecka tworzy się również ochronna maź płodowa (vernix caseosa). Jest to gęsta tłusta substancja, która izoluje skórę dziecka od czynników infekcyjnych znajdujących się w płynie owodniowym. Ułatwi ona również wędrówkę Twojego maluszka na świat w czasie porodu. Twoje dziecko potrafi już chwytać swoimi małymi rączkami. Jeśli w tym tygodniu masz badanie USG, lekarz z dużym prawdopodobieństwem będzie już w stanie określić płeć dziecka.
Gratulacje, dotarłaś do półmetka! Większość kobiet odczuwa już ruchy dziecka kilka razy na dzień. Od tego czasu będziesz przybierała na wadze około 500 gram tygodniowo. Dziennie potrzebujesz około 300 - 500 dodatkowych kalorii, aby dostarczyć odpowiednią ilość pożywienia dla siebie i dziecka. Jeśli rozpoczynałaś ciążę z niedowagą może to być trochę więcej, jeśli z nadwagą mniej.
Twój brzuszek już jest na tyle duży, że pępek zrobił się płaski bądź nawet wyskoczył na zewnątrz. Nie zapominaj o intensywnym nawilżaniu skóry brzucha, piersi i pośladków, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia rozstępów i ulżyć swędzącej, naciągniętej skórze.
Linia (tzw. Linea Negra) idąca od pępka w dół w dalszym ciągu ciemnieje i pozostanie taka jeszcze jakiś czas po porodzie.
Górna część macicy sięga już niemalże wysokości pępka. Rosnąca macica będzie zajmowała coraz więcej miejsca i tym samym może napierać na sąsiadujące z nią narządy takie jak płuca, nerki i żołądek. Nacisk macicy na płuca może powodować zadyszkę nawet przy niewielkim wysiłku fizycznym. Ściśnięty żołądek może częściej powodować niestrawności. W tym okresie najlepiej jedz mniejsze a częstsze i lekkostrawne posiłki. W późniejszym terminie nacisk na pęcherz może powodować potrzebę częstszego oddawania moczu.
Upewnij się że spożywasz wystarczającą ilość żelaza odpowiedzialnego za produkcję hemoglobiny przenoszącej tlen. W czasie ciąży Twoje ciało potrzebuje więcej żelaza, aby poradzić sobie z większą ilością krwi w organizmie, z potrzebami rosnącego dziecka i łożyska.
-
nick nieaktualny
-
O kurde Agnesia! Spory brzunio! Pieknosci!
Ja sie smaruje balsamem Oilatum bo inne mnie uczulaly. I kupilam taka szczotke w rossmanie okraglą z naturalnego wlosia i w czasie prysznica hartuje skore brzucha,ud,piersi mocno szorujac. Mama mi tak poradzila a jej w czasie ciazy ze mna mojego ojca siostra. Zadnych rozstepow nie miala nigdzie a i sutki jej nie pękały i nie polaly pozniej jak juz ja sie dorwalam:)