WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia 93 ja to z kolei albo gorzka albo właśnie z fistaszkami. Dawno nie mogę dostać tej slonej alpen Gold też była pyszna.

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • Joanna_88 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś z tych ryb musiałabym na obiad wymyślić... Ale nie wiem czy bym potrafiła coś smacznego przygotować :P

ex2bx1hp35w324su.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robie w muticookerze albo na parze albo robię sos smietanowo koperkowy i pieke w nim rybę. A jeśli smażę to osuszona skrapiam cytryna kroje natkę pietruszki i posypuje do tego sól pieprz i pieprz cytrynowy. Mąka jajko i patelnia. Najważniejsze żeby ryba jak kupujesz nie miała więcej niż 15 % glazury. Są droższe ale na jedno wyjdzie i po rozmrozeniu się nie rozpadnie lub zupa w sosie nie zrobi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 09:12

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w kwestii odwiedzin to raczej w szpitalu odwiedzą mnie rodzice i teściowie, pewnie też rodzeństwo, ale ja mam tylko brata, a mąż siostrę. Teściowie mają blisko do szpitala, a rodzice pewnie do nas przyjadą. Zresztą już poprosiłam mamę żeby do nas przyjechała - pracuje, więc w pracy musi wstępnie zaklepać urlop żeby nie było niespodzianki. To nasze pierwsze dziecko i pierwszy wnuk jednych i drugich dziadków, chyba nie miałabym sumienia ich tej radości pozbawić. Poza tym mama pomoże mi nie tylko przy dziecku, ale pewnie ugotuje nam obiad, zrobi zakupy, posprząta i nas ogarnie, kiedy my się będziemy zastanawiali jak to dziecko przebrać :D Myślę, że po jakimś czasie odwiedzi nas też kuzynostwo, poza tym dla mnie to jest miłe, że wszyscy cieszą się z naszego dziecka, że chcieliby nam pomóc. W jednej i drugiej rodzinie nie ma za bardzo już małych dzieci.

201602111680.png
  • Joanna_88 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Bruśka :)

ex2bx1hp35w324su.png
  • Joanna_88 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu po porodzie SN jest się 2 dni (przynajmniej u mnie w mieście i przy założeniu, że wszystko będzie dobrze). Wolałabym, żeby nikt mnie nie odwiedzał i poczekał, aż do domu wrócimy. Chociaż moi rodzice akurat mogliby przyjść. Mam z nimi bardzo dobry kontakt, poza tym, wiadomo, to rodzice, nie w jednej sytuacji już nas widzieli. No ale teściowie? Mogłoby im być przykro, a są w porządku.

ex2bx1hp35w324su.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o szpital, to chciałabym w nim widzieć tylko moich rodziców i teściową. Reszta jak ma ochotę, to niech odwiedzi nas w domu. Zresztą planuję rodzić 40km od domu, więc liczę na to, że nikomu nie będzie się chciało tyle wlec :P

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Kri Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę rodzić 40 km od domu bo na wsi to gdzie ;-) codziennie tak jeżdżę czasem parę razy, odległość nie jest wielka:-) ale mi zabilyscie ćwieka, body i śpioszki to nie to samo?

oar8flw1nowd9vtv.png
    74dipiqv6mmnfuyl.png

• tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jest teraz ciężko 10 km jechać hehe :P Śpiochy i body to co innego, na początku też myślałam, że to to samo :)

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • e-ness Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kri wrote:
    Ja też będę rodzić 40 km od domu bo na wsi to gdzie ;-) codziennie tak jeżdżę czasem parę razy, odległość nie jest wielka:-) ale mi zabilyscie ćwieka, body i śpioszki to nie to samo?

:) je te myślałam ze to to samo:)

body to takie bluzki zapinane w kroku ( dla dorosłych tez są)
    Spioszi to takie jakby ogrodniczki ze stopami
    Pajace to płaczenie jednego i drugiego- taki kombinezon też ze stopami
    PÓŁśpiochy to takie portki ze stopami
    Rampersy to takie pajace bez stóp
    Kaftaniki to bluzeczki rozpinane zakładane pod śpiochu najczesciej

Córeczka lipiec 2007, synek luty 2009,
    córeczka luty 2013, córeczka luty 2016

Moja Wielka Rodzina 2+4+kot
  • e-ness Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy orientujecie się czy zatrucia pokarmowe trzeba gdzieś zgłaszać, np. sanepid, szkoła?

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o kupno ubranek - nie mam w zasadzie jeszcze nic, zamierzam kierować się tym:
    Tematem otwartym pozostaje kwestia, co jeszcze powinno znaleźć się w Szafie Bobasa przed jego narodzinami.
    Zasada nr 1 - nie szalejmy!
    Zasada nr 2 - kupujmy na start wyłącznie ubranka w rozmiarze 62 (lub większym), chyba że spodziewamy się bliźniaków lub wieloraczków!
    Zasada nr 3 - do zakupu ubranek podchodzimy pragmatycznie i praktycznie!

Dlaczego?
    1. Dzieci w ciągu 3-4 tygodni wyrastają ze jednego rozmiaru ubranek i przechodzą w kolejny. 10 kompletów ubranek jest wystarczające do normalnego funkcjonowania, uwzględniającego potrzebę prania i suszenia garderoby. Osobiście sprawdzone :) Przeczytajcie Jak kupować ubranka dla niemowlaka?
    2. W pierwszym miesiącu otrzymacie sporą ilość ubranek w formie prezentów od rodziny, przyjaciół. Z reguły rozmiar 62 przypisany jest 2-3 miesięcznemu dziecku. Osoba wybierająca się z wizytą do noworodka kupi zazwyczaj ubranko w tym właśnie rozmiarze. No chyba że przeczytała wcześniej naszego posta Prezent dla noworodka - pomysły :). :)
    3. Rodzina i przyjaciele są mistrzami w kupowaniu pięknych, nietuzinkowych ubranek na przeróżne okazje - sukieneczek dla dziewczynek, koszul z kołnierzykami dla chłopców. Wy skupcie się na zakupach tzw. zestawów basic, czyli body i pajacyki/śpioszki, które są najpraktyczniejsze dla Was i dzidziusia i będziecie ich używać na co dzień. Koniecznie przeczytajcie Jak kupować ubranka dla niemowlaka?
    4. Jeżeli w planach macie więcej niż jedno dziecko, myślcie długoterminowo i wybierajcie ubrania w kolorach uniwersalnych - biały, ecru, zielony, żółty. Docenicie to za czas jakiś, zwłaszcza przy dzieciach różnej płci. Od znajomych i rodziny na pewno dostaniecie sporo różowo-fioletowej garderoby dla dziewczynek i niebiesko-szarej dla chłopca.
    5. Ubranka większe zdążycie dokupić, macie na to ok. miesiąca po porodzie. Zobaczycie, które rozwiązania sprawdzają Wam się najbardziej, co dostaliście w prezentach etc.

W naszej opinii w szafce naszego Maluszka przed jego narodzinami powinno czekać:

10 kompletów ubranek (w tym 5, które spakujecie do szpitala) - zależnie od sezonu będą to zestawy body + pajacyk/śpioszki + kaftaniki
    2 pary łapek (obydwie spakujecie do szpitala)
    2 cienkie bawełniane czapeczki po kąpieli (obydwie spakujcie do szpitala)
    6 par skarpetek (w tym 3, które zabierzecie do szpitala)
    1 czapeczka na zewnątrz (grubość zależna od sezonu; pamiętajcie że czapeczka zimowa najlepiej żeby miała wewnętrzną stron bawełnianą, jeżeli nie ma - koniecznie dokupcie cieńszą czapeczkę bawełnianą żeby dziecku nie pociła się główka)
    1 szaliczek w formie chustki trójkątnej pod szyjkę (zwłaszcza w porze zimowej)
    ubranie wierzchnie - w ścisłym sezonie letnim wystarczy Wam pewnie jakiś sweterek/bluza albo np. pajacyk welurowy, w pozostałych sezonach zdecydowanie kombinezonik dostosowany grubością do pory roku (koniecznie z rękawami zakończonymi rękawiczkami); jeśli często podróżujecie samochodem, zauważycie, że wożenie dziecka w kombinezonie zimowym jest dla malucha niewygodne - w samochodzie jest w miarę ciepło i maluch się w nim poci. Proponuję zatem zaopatrzyć się w grubszy np. polarowy pajac zakładany dziecku właśnie na okoliczność wycieczki samochodem.
    10 pieluszek tetrowych (w tym 3, które spakujecie do szpitala) - zobaczycie, jak szybko się brudzą
    10 pieluszek flanelowych (w tym 4, które spakujecie do szpitala)
    1 kocyk cienki (na lato najlepiej bawełniany, w innych porach roku polecamy z mikrofibry); jeżeli Wasz maluch urodzi się w sezonie jesienno-zimowym kupcie również 1 gruby kocyk.
    1 rożek (spakujcie do szpitala)

Udanych zakupów! :)

201602111680.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tysiaa93 wrote:
    Jeśli chodzi o szpital, to chciałabym w nim widzieć tylko moich rodziców i teściową. Reszta jak ma ochotę, to niech odwiedzi nas w domu. Zresztą planuję rodzić 40km od domu, więc liczę na to, że nikomu nie będzie się chciało tyle wlec :P

Tysiaa nie martw sie dla nich to pestka jechac 40km :D także przypuszczam, że przyjadą. Za to moi teściowie mają ok 180km do miasta w którym mieszkamy i raczej a wrecz na pewno sie nie pofatygują hehe

Aa mi wystarczy, że beda moi rodzice, mąż i pewnie odwiedzi mnie koleżanka ;)

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    T
    http://static.pokazywarka.pl/i/6088417/429357/image.jpg
    dla Tysi.. Dla Szarańczy E-nesss nie starzy :)

Tusiaa, vayn, e-ness, tysiaa93 lubią tę wiadomość

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipanna ale ładne ręcznie te końce są wykończone ?? Moje nigdy nie były takie ładne . Zawsze to jakieś takie niezgrabne bo chyba mam takie paluchy hehe :D

tulipanna lubi tę wiadomość

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 18:02

tulipanna, tysiaa93 lubią tę wiadomość

• e-ness Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na moje oka to Tulipanna ma pomocnika w postaci maszynki do pierogów:)
    Wyglądają imponująca

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E-ness-NIE!!! Pomocnikiem jest 10 palcow miedzy ktorymi zawija sie ciasto,ta falbanka powstaje od palca :-) popatrzcie jakie nierowne,z maszynki bylyby idealne:) te robota wlasna:)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś

http://static.pokazywarka.pl/i/6088472/932239/image.jpg
    Dla reszty Laseczek! Tylko prosze pamietac ze E-ness ma szarancze:)
    Powiem Wam,ze Julka kiedys ciastoline od mojego faceta matki tak zrobioną w pierogi przywiozla i za punkt honoru postawilam sobie nauczenie sie tej falbanki :) i jak nikogo w domu nie bylo to te ciastoline bralam i sie uczylam :) a dzis na prawdziwych pierogach zastosowalam,zobaczymy czy to sie nie rozpadnie,bo zwykle tak normalnie sklejalam

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • e-ness Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez tak zwijam ale moje takie równiusińkie nigdy nie są:)
    Piękne dzieło:)

tulipanna lubi tę wiadomość

‹‹ 809 810 811 812 813 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ