X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    groszek87 wrote:
    (...) od wrzesnia zapisalam sie juz na dalszy kurs niemieckiego i aqua fit. By wyrwac sie z domu ;)

Groszek87 z tego co wiem (bo też się tym interesowałam) wszelkie kursy językowe na zwolnieniu nie są dozwolone
    "Także uczestnictwo w różnego rodzaju zajęciach dokształcających, na przykład kursach językowych, można uznać za niewłaściwy sposób korzystania ze zwolnienia lekarskiego. Pracownik przebywający na zwolnieniu powinien bowiem postępować w taki sposób, aby jak najszybciej odzyskać sprawność zdrowotną i wrócić do pracy. Wiąże się to z wypełnianiem zaleceń i wskazówek lekarskich. Nawet jeżeli więc na zwolnieniu - dla przykładu - lekarz zanotował „pacjent może chodzić", to taki zapis upoważnia go jedynie do wykonywania zwykłych czynności życia codziennego, takich jak poruszanie się po mieszkaniu, udanie się na zabieg czy kontrolę lekarską."
    http://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/794722,czy-pracownik-moze-dorobic-sobie-na-zwolnieniu-lekarskim.html
    lub
    http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasady_podlegania/679163,Nieprawidlowe-wykorzystywanie-zwolnienia-lekarskiego.html

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fryzia33 wrote:
    Hej. Dawno sie nie odzywalam i raczej nie nadrobie czytania. Blylam na wizycie 20 czerwca wszystko bylo wporzadku nawet serduszko bilo, a dzis zaczelo sie krwawienie i takie klucie z prawej strony. Do szpitala nie jade jutro zadzwonie do swojego gina, moze dla Was wyda sie to glupie ale gdyby cos bylo nie tak to nie chce zeby mnie lyzeczkowali, chce jezeli bedzie to mozliwe oczyscic sie sama,a wiem ze jak pojade teraz do szpitala to oni mnie bez tego nie wypuszcza. A jutro pojade do swojego lekarza zrobi mi usg i powie co dalej. Boje sie mam nadzieje ze wszystko wporzadku bo krwawienie zbieglo sie w czasie gdy mialabym dostac okres.

Mi ginekolog powiedział, że plamienia w dniu spodziewanej @ są normalne w ciąży i nie wytwarzają większego zagrożenia dla dziecka ;) trzymaj się ;)

• Helmi Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline, aiwlys co u Was?

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś znów pobieranie krwi i czekamy na wyniki. Plamienie lekko ustaje. Wczoraj teoretycznie był jego brak (myślę, że powodem jest luteina dopochwowo). Dziś rano znów ale bardzo leciutko :). Ordynator powiedział, że czekamy na wyniki bety i jeśli dziś plamienia ustaną to jutro badanie i usg i może mnie wypuszczą. A jeśli nie to i tak do max środy muszę wypisać się na żądanie, bo nie mam gdzie mojego łobuza zostawić.

Co do karty ciąży jeszcze nie została mi założona. Jeśli wyjde jutro rano to może uda mi się zdążyć na wizytę , która mam ok. 14:30. Wtedy wszystko sie okaże :)
    Pierwszą ciążę przechodziłam na nfz i wszystkie badania miałam refundowane. Nie przelewa się u mnie na tyle, że mając wybór między badaniami na nfz, a prywatnie, będę jeszcze dopłacać. I taą ciążę zamierzam przejść tak samo. ;)

• groszek87 Koleżanka

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka, ja mieszkam w Berlinie, w de chyba nie ma takiego zakazu, przynajmniej nie slyszalam o tym.. na zwolnieniu mam napisane, ze dzwigac dzieci nie moge, siedziec na podlodze itp.,nie jest napisane,ze zle sie czuje czy cos. to tyczy sie jakby tylko mojego zawodu. Jak rozmawialam z dyrektorka(Niemka) i mowilam jej,ze na jakis kurs sie chyba zapisze bo zwariuje to tylko pokiwala glowa i stwierdzila,ze chyba zrobilaby to samo. Pewna na 100% nie jestem, zapytam jeszcze pozniej moze na Mamuskach w Niemczech,ale wydaje mi sie,ze czegostakiego niema,zreszta ciezko byloby im to chyba zweryfikowac ze chodze.

h4zp43r888mabn8m.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie do lekarza u którego leczyłam niepłodność. Badania robie w Medicover bo mam opłacone w pracy :)

A propos zwolnienia to np. nie mogę jechać do Siostry czy do Rodziców na wieś? Musze być w domu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 09:38

ganngox10a3bxdik.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się orientuję lekarz zaznacza w zwolnieniu czy choroba wymaga leżenia w domu czy można chodzić. W ciąży można chodzić.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Katarzyna.G Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dzis rano doszedl mi jakis taki dziwny objaw. Odczuwam jakby takie uklkucia w pochwie. Dziwne uczucia, nie mozna tego nazwac bolem, nie jest to bardzo uciazliwe.

8.01.2016 - 23.03.2016 [*] Mój mały Aniołek

8uneyx8d1vxarn72.png

yuuds65gf87b5p5x.png
  • Mmeryy88 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas czuje różne rzeczy w dole brzucha. Mam nadzieje, ze to pozytywne. W końcu coś się tam dzieje, zmienia ;-)

Magda86_0309 lubi tę wiadomość

ganngox10a3bxdik.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmeryy88 wrote:
    Ja chodzę prywatnie do lekarza u którego leczyłam niepłodność. Badania robie w Medicover bo mam opłacone w pracy :)

A propos zwolnienia to np. nie mogę jechać do Siostry czy do Rodziców na wieś? Musze być w domu?
    to zalezy jakie masz L4 ja mialam lezace do 6mca i mialam co miesiac kontrole...pozniej chodzące i kontrole sie skonczyly jak nie ma cie w domu a masz kontrole musisz usprawiedliwic np ze bylas w aptece lub u lekarza w przypadku lezacego chodzacego nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 10:04

Mmeryy88 lubi tę wiadomość

• Helmi Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie ogolnie piersi juz mniej coś bolą, mniej mnie mdli, nie wiem czy to dobrze.
    brzuch pobolewa czasem a czasem cos kluje z jednej czy drugiej strony :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po "wizycie".Zapisałam się do doktora na wizytę na... połowe sierpnia, to najbliższy termin :-( Ale pani położna była wyjątkowo miła i powiedziała żebym założyła karte tam gdzie jestem teraz, a potem przeniosła się i została już u nich w poradni, i odrazu w szpitalu jako "ich" pacjentka. Dodatkowo ze względu na samopoczucie pani skierowała mnie na IP, miałam zrobiony wywiad i badanie. Od strony ciaży jest wszystko ok, maluszek fika usg w porządku, chociaż samo badanie bolesne :-( Lekarz powiedział, ze taka moja uroda ciążowa i mam wybór albo przemęczyc się w domu leżąc, albo kilka dni kroplówki. Narazie wróciłam do domu, ale nie wykluczone ze jak nie mina problemy, to za kilka dni pójde jednak na kroplowkę. Póki co nie chciałam zostać, nawet torby nie miałam, musiałabym się jakos do tego szpitala przygotować. Zobacze jeszcze kilka dni jak bedzie. Mam dużo pić, jedzenie jest mniej ważne, ale pić cokolwiek, kupic sobie elektrolity i próbować przetrwać.

29bc599a58.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie zamiast akcji serca i zarodka jest tylko Pecehrzyk 6 mm
    Czyli powtórka z rozrywki

• Helmi Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ktory to u Ciebie tc?
    może za wcześnie jeszcze??

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Malwa30 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    saxatilia wrote:

który tydzień u Ciebie Kochana ? kiedy byłaś na usg ?

xnw4krntb6zbdc82.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:
    Fryzia daj znac co i jak trzymam kciuki :)

Magda pewnie sprobuj chociaz podstawowe u internisty ale powiem Ci ze na podstawowych duzo nie zaoszczedzisz bo sa najtansze. Najdrozsza wlasnie kila, hiv, toxo. Fajnie jakbys miala gina na nfz to bys wszystko za darmo zrobila :)

Ja się chyba przerzucę na gina, który przyjmuje na NFZ.

Ja byłam dzisiaj u lekarza rodzinnego. Bez problemu dał mi skierowanie na:
    1.antygen Hbs
    2.Białko całkowite
    3. Glukozę
    4. Kreatyninę
    5.Morfologię krwii obwodowej z płytkami krwii

Nie mógł mi tylko dać na grupę krwii, HIV i VDRL, ale tym się na razie nie martwię, pójdę w czwartek do gina, to albo da mi prywatnie skierowanie, albo faktycznie pójdę do innego na NFZ.

Jutro idę do laboratorium zrobić te badania ze skierowania:
    - czy na pewno zrobią mi za free?
    - czy trzeba być na czczo, czy wręcz przeciwnie?

rrb7y10.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    saxatilia wrote:
    a ktory tydzień?

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulacja była 1 czerwca 11 dni po ową wyszedł test.
    Dziś jest 6 tydzień 6 dzień

• cinnamon cookie Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda glukozę na pewno trzeba na czczo

11 cykl - <3 :)
    f2wl20mmrxkgechr.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyniki na czczo to na pewno, ja jak mialam skierowanie od lekarza z nfz to miałam wszystko darmowe tylko musiałam zrobić wyniki w tej przychodni w której byłam u lekarza

7v8r3e3k6t0s43kt.png
‹‹ 177 178 179 180 181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ