X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • sandrula Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę robić badania prenatalne bo urodziłam sie z rozszczepem podniebienia.. Dlatego będę je miec za darmo. Lekarz mowil ze miedzy 11 a 14 tyg ciąży. Prawdopodobieństwo że moje dziecko takze będzie miało ta wadę wzrasta dwukrotnie jesli matka ja miała. Ale jakos sie nie boję. Wiem, ze teraz medycyna poszla do przodu, wiem ze u mnie nie ma po tym śladu i da się normalnie żyć :) chce tylko wiedzieć wcześniej żeby się do tego przygotować odpowiednio:)

Wiesiołki lubi tę wiadomość

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie ja w pierwszej ciąży nie robiłam z niewiedzy i opieszałości gina ( chodziłam prywatnie) - nie powiedział o tym nie robił usg przeziernistości - zmieniłam gina w 20 tyg - wiadomo było za późno - na szczęście urodziłam piękna i zdrową córę. Teraz chyba zrobie aby USG

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może po prostu nie doczytałam czego można się z nich dowiedzieć ale nie będę czytała bo nie chce się stresować. raczej nie będę robiła, noo chyba, że ginekolog zaleci to go posłucham bo mu ufam :):)

201702067452.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz bardzo was przepraszam nie spodziewałam się że tak o mnie myślicie :) To miłe :)
    Aaa mam już wreszcie karte ciąży i wczoraj robiłam dodatkowe badania krwi.
    Mam teraz znowu inny powód do zmartwień. Miałam 2 szczurki hodowlane jedną musiałam uśpić w maju z powodu guza :( wczoraj zauważyłam u tej drugiej to samo a rośnie w takim tempie że to masakra jakaś. Czekam na męża i do weta ;( Jestem do niej strasznie przywiązana i nie wiem jak to ogarne jak będzie znowu źle.

w4sqvfxmck01v371.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 wrote:
    Wiecie ja w pierwszej ciąży nie robiłam z niewiedzy i opieszałości gina ( chodziłam prywatnie) - nie powiedział o tym nie robił usg przeziernistości - zmieniłam gina w 20 tyg - wiadomo było za późno - na szczęście urodziłam piękna i zdrową córę. Teraz chyba zrobie aby USG
    mialam to samo tez nie mialam badania przeziernosi i tez zmienilam lekarza

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na żadne testy PAPP-a się nie zdecyduję bo to jest tylko statystyka i jeśli coś by nie tak wyszło to wtedy zalecają amniopunkcję, a na to w życiu nie pójdę. Jeśli lekarz zauważyłby coś niepokojącego na tym usg pierwszego trymestru, to pewnie pomyślelibyśmy o tym całym Nifty czy Harmony, wiem, że to kupa kasy, ale amniopunkcja potrafi się mylić też, a niestety zdarzają się powikłania po amnio.

Także nie zamierzam sobie dokładać stresów, bo zostanie ze mnie kłębek nerwów ;) A gdzie cieszenie się z ciąży ;)

W ciąży z córką nie szłam na to specjalistyczne prenatalne takie do lekarza z tym całym certyfikatem bo i o tym nie wiedziałam, organy i przezierność badał gin u którego prowadziłam ciążę, ma dobre opinie. I teraz też tak zrobię :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2016, 13:20

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede u swojego gina 18 lipca to zapytam ale raczej nie bede robic

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream wrote:
    Jak będę miała córkę też nazwę Pola. Śliczne imię! :)
    Grzeczna dziewczynka? ;)
    Nieskromnie powiem dziecko anioł <3 naprawdę grzeczniutka

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja własnie czytam na temat tych badań i juz sama nie wiem. Tam gdzie miałabym się udać. piszą tak:
    http://www.sonomedico.pl/index.php/diagnostyka-prenatalna-42486.html

w4sqvfxmck01v371.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja usg będę robić na pewno. Z córeczką też robiłam. I wcale nie chodzi o to że gdyby tfu tfu coś było nie tak to usunę ciążę ale żeby być przygotowanym na wszystkie możliwe okoliczności. Choćby Np rodzic w szpitalu o wyszej referencyjności (chociaż i tak w takim rodzilam bo mam do niego najbliżej i mój lekarz tam.pracuje)

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Penduka1 Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:
    Ja bede u swojego gina 18 lipca to zapytam ale raczej nie bede robic

Helmi ja mam USG pierwszwego trymestru właśnie 18 lipca :)

Ja robie sobie zarówno USG jak i testy Pappa ze względu na moją mutację. Jak wyjdą źle pewnie będę robić Harmony/Nifty. Ale oczywiście nie zakładam złych scenariuszy tutaj!

f2w3hgqs2yrmivyr.png
  • Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Ja usg będę robić na pewno. Z córeczką też robiłam. I wcale nie chodzi o to że gdyby tfu tfu coś było nie tak to usunę ciążę ale żeby być przygotowanym na wszystkie możliwe okoliczności. Choćby Np rodzic w szpitalu o wyszej referencyjności (chociaż i tak w takim rodzilam bo mam do niego najbliżej i mój lekarz tam.pracuje)

Tak, usg to standard ale mówimy o np tescie Papp-a a to z krwi.

201702067452.png
  • Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penduka1 wrote:

Ja robie sobie zarówno USG jak i testy Pappa ze względu na moją mutację. Jak wyjdą źle pewnie będę robić Harmony/Nifty. Ale oczywiście nie zakładam złych scenariuszy tutaj!

I masz pełne uzasadnienie na wykonanie tych testów :) oczywiście w związku z tym masz je za darmo?

201702067452.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny pytanie, czy możemy używac spray na komary? takie te zwykłe standardowe brosy lub offy?

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Penduka1 Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołki wrote:
    I masz pełne uzasadnienie na wykonanie tych testów :) oczywiście w związku z tym masz je za darmo?

Tak, przez mutacje i wcześniejsze poronienia są bezpłatne chociaż nie idę Państwowo bo nie udało mi się wstrzelić z nimi przed moją wizytą umówioną u lekarza. Okazało się ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, że są w pakiecie Medicover i to tam właśnie będę je robić.

f2w3hgqs2yrmivyr.png
  • Katarzyna.G Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penduka1 wrote:

Ja też 18 lipca :) już się nie mogę doczekać. :)

Penduka1 lubi tę wiadomość

8.01.2016 - 23.03.2016 [*] Mój mały Aniołek

8uneyx8d1vxarn72.png

yuuds65gf87b5p5x.png
  • Penduka1 Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna.G wrote:
    Ja też 18 lipca :) już się nie mogę doczekać. :)

Kasiu ja podobnie jak Ty poroniłam na początku tego roku. Szybko nam się udało :)

f2w3hgqs2yrmivyr.png
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wózka to wkleję zdjęcie jak znajdę na to sposob☺ ja akurat mieszkam w domu I nie muszę nosić wózka, za to lubię te cięższe o dużych kołach.

Badania prenatalne chyba zrobię bo mi przysługują z racji wieku bezpłatne ale te inwazyjne to na pewno nie, tylko usg i z krwi.

A wiecie co, taka ciekawostka- drugi raz w ciąży zjadłam twister w KFC i na kilka godzin mdłości jak ręką odjąć, mój żołądek był zachwycony. Po niczym innym nie było mi tak lekko i smacznie. Ech mogłabym takie jeść codziennie.

Iśka79 lubi tę wiadomość

29bc599a58.png
  • Karoliskaxxx Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja usg pierwszego trymestru 8 sierpnia. Żadnych testów ani nic nie mam zamiaru robić. W piatek mam pierwsze USG w tej ciąży. Troche sie stresuje czy wszystko dobrze.

h4zprjjgbi9wgjhi.png

Córeczka Lenka- 28.03.2015
    Aniołek 13tydz (*) 09.2011
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:
    dziewczyny pytanie, czy możemy używac spray na komary? takie te zwykłe standardowe brosy lub offy?

Ja właśnie się trochę boje i nie używałam, tak samo jak tej płynnej chemii do kontaktu.

29bc599a58.png
‹‹ 190 191 192 193 194 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ