X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalej czekam kosmos jakis z tym nfz :/

Ja zauwazylam ze mnie po swiezych czeresniach szczypie jezyk az nie moge ich zjesc...
    Ale jadlam obgotowane w pierogach i byly pyszniutkie :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 wrote:
    Hej dziewczyny. Jacqueline super brzusiu - ja jestem z tych co kochają jeść więc ogólnie mam duży brzuch - ale już powoli widzę jak się podnosi do góry :P... dzisiaj coś mnie pobolewa kręgosłup - jak na ostrą miesiączkę Trochę się martwiej w I ciązy tak nie miałam. Mąż powiedział wczoaj teściowej - nie lubie francy ale było mi mega przykro bo się wcale nie ucieszyła - a jak mnie zobaczyła nie zaputała nic jak tam co tam - minę miała nie tęga i nic się do mnie nie odzywała. Druga jej synowa rodzi w grudni - to ciągle dzwoni do niej dopytuje jak się dowiedziała o jej ciązy to z radości płakała... jak o mojej pierwszej się dowiedziała też się cieszyła bo to była pierwsza wnuczka... ale do cholery to dziecko jest gorsze. Jestem wściekła. Na szczescie moi rodzice ciesza się na maxa.

nie przejumj sie głupia babą, najwazniejsze, ze Wy sie cieszycie

rrb7y10.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:
    Hej dziewczyny przepraszam że dopiero teraz ale wczoraj byłam cały dzień poza domem a jak wróciłam to mnie ścięło i poszłam spać o 21 ;P
    Co do wizyty oczywiscie niepotrzebnie panikuje. Wszystko jest ok moja fasolka ma ok 28mm Pani Dr powiedziała że Usg wskazuje na 10 tydzień serduszko bije. Ale w tym gabinecie mają jednak strasznie słaby sprzęt. Zdjęć nie drukuje a miałam Usg dopochwowo więc tętna sprawdzić też nie można było. Moja cysta się lekko pomniejszyła więc jest dobrze.
    Teraz zastanawiam się nad badaniami prenatalnymi czy je robić. Z jednej strony to tez dla mnie dobra okazja by zobaczyć fasolkę na dobrym sprzęcie razem z mężem i dostac jakies zdjęcie też.
    Wy robicie prenatalne przy pierwszej ciąży.

Ps. Dziewczyny 1 dzień nie zaglądam aa tu 5 stron do nadrobienia :P Buziaki i udanych wizyt dla wszystkich.

super, ze serduszko bije :)

rrb7y10.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski.

Moja teściowa też zareagowała bardzo nieładnie, czym mnie zdziwila, bo nie ma jeszcze wnuków i wie że sie długo staraliśmy i mieliśmy problemy. Za to teść rozpłakał się ze szczęścia a ja z nim, jak zobaczyłam jak się ucieszył no i wyściskał i wycałował mnie :) no nic, ale teściowej to jeszcze wygarnę.

a propos jedzenia, to ja mam smaka na wszystko sezonowe, bób, fasolka szparagowa, młode ziemniaki, groszek mmm! cieszę się, że mnie nie ciągnie do fast foodów, ale żeby nie zgrywać świętej, w zeszłym tygodniu opierdzieliłam frytki z maca aż mi się uszy trzęsły :)

• Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:
    Hej laski.

Moja teściowa też zareagowała bardzo nieładnie, czym mnie zdziwila, bo nie ma jeszcze wnuków i wie że sie długo staraliśmy i mieliśmy problemy. Za to teść rozpłakał się ze szczęścia a ja z nim, jak zobaczyłam jak się ucieszył no i wyściskał i wycałował mnie :) no nic, ale teściowej to jeszcze wygarnę.

a propos jedzenia, to ja mam smaka na wszystko sezonowe, bób, fasolka szparagowa, młode ziemniaki, groszek mmm! cieszę się, że mnie nie ciągnie do fast foodów, ale żeby nie zgrywać świętej, w zeszłym tygodniu opierdzieliłam frytki z maca aż mi się uszy trzęsły :)

Przyznam szczerze, że nie rozumiem takiego podejścia teściowych- jak można się nie cieszyć, że będzie się miało wnuczka? Niepojęte. Jak tak czytam, to zastanawiam się, jaka będzie reakcja moich teściów. Raczej pewnie pozytywna, bo są fajnymi ludźmi i lubimy się, ale jednak zawsze trochę niepewności zostaje. Nie wiem jeszcze, kiedy im powiemy. Moi rodzice też jeszcze nie wiedzą. Jutro mam wizytę serduszkową, tzn. chciałabym, żeby okazała się serduszkową, więc jeżeli wszystko pójdzie dobrze i będzie biło mocne serduszko, to pewnie wtedy podzielimy się wiadomością.

Ale stresa mam ogromnego...

rrb7y10.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlatego z mojej rodziny nie wie nikt chcialam uniknac "a po co tak szybko Dawid za maly" bla bla za to wiedza kolezanki ktore raczej szczerze sie ciesza :)

zbikowa, Magda86_0309 lubią tę wiadomość

• zbikowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda nie stresuj się, na pewno będzie jutro serduszko! Trzymam kciuki. My postanowiliśmy nie robić tajemnicy, co ma być to będzie, ale jesteśmy dobrej myśli :)

No i koniecznie daj znać jak Twoi rodzice i Teściowie zareagowali :)

Magda86_0309 lubi tę wiadomość

• Atka41 Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was, od jakiegoś czasu Was podglądam, bo czekałam na USG, które potwierdzi, że jest dziecię i akcja serca. Wczoraj zobaczyłam 8mm Bąbla z bijącym sercem więc dziś z czystym sumieniem zgłaszam się jako lutówka 2017 :D
    Mam już 2 synków na stanie - lat 10 oraz 6 a teraz czekamy na trzecie dziecię - synowie bardzo chcieliby mieć siostrę ;) Ale jak będzie brat to też radość będzie wielka. Najważniejsze, żeby się zdrowo rozwijało. U mnie z racji wieku niestety już dość duże ryzyko ale jestem dobrej myśli :)
    Terminu jeszcze nie mam konkretnego - z rożnych kalendarzy wychodzi w przedziale 18-21 lutego.
    Pozdrawiam Was wszystkie i życzę nam nudnych i spokojnych donoszonych ciąż :D

Pozdrawiam

Helmi, Magda86_0309, jestemhela, Penduka1, Mmeryy88 lubią tę wiadomość

• zbikowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atka witamy! Ja mam termin na 21 lutego, ale lekarz mowi że to jeszcze płynne, wiec jestesmy na bardzo podobnym etapie :) będę trzymać kciuki!

• łazienkowa22 Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja teściowa też nie skakała z radości z naszej pierwszej ciąży- może dlatego, że to 13 wnuczątko, chociaż nasze pierwsze. Jak dostałam krwawienia w 7tc i zapłakana się pakowałam do szpitala to powiedziała, że pewnie w ciązy nie byłam i okres dostałam. Później zarzucała mi że jestem za słaba, anemiczna i stąd problemy z ciążą, bo ona żadnych nie miała... Teraz też żadnego wsparcia... Niedawno mówiła, że wszystkie rzeczy po córeczce powinniśmy sprzedać, więc odpowiadam, że nie sprzedam, bo będzie kiedyś drugi maluszek i nie będę od nowa wszystkiego kupować. Odpowiedziała, że zanim będzie drugi dzidziuś to myszy wszystkie rzeczy zjedzą... Jak narazie przez 5lat nie zjadły a teraz zjedzą? :P
    Przykre takie zachowania, zwłaszcza jak się razem mieszka. Staram się nią nie przejmować, choć jej uwagi bolą

Jestem Paulina :)
    30.09.11r córeczka
    maj 2016, 4/5tc anioleczek ;(
    16ud3e3k5go6s19q.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, ale.sie obsmialam , tej dyskusji o KFC- ja dzis tez mialam potrzebe i zezarlam twistera ;) one musza cos w sobie miec... W poprzedniej ciazy tez mnie od czasu do czasu na kfc ciagnelo...
    Z innych podniet jadlabym domowa pizze i domowe burgery na zmiane ;) w poprzedniej ciazy nalogowo jadalam korniszonki i pieczarki w occie, no i zdarzalo mi sie jesc codziennie lody magnum ;) teraz staram sie nie jesc slodyczy a owoce, ale czasami jakas czekolada mnie zaatakuje podstepnie :)

Prenatalne ja robie i licze sie z decyzja, ze jak cos bedzie nie tak to amniopunkcja itd. Jestem genetykiem i za duzo sie naogladalam ludzkich dramatow zwiazanych z ciezkimi wadami genetycznymi. A statystycznie w 1 ciaza na 30 trafia sie taka ciezka wada wiec to wcale nie jest rzadkosc. W mojm watku czerwcowek byly 2 takie przypadki- 1 zespol Downa z ciezkimi uszkodzeniami narzadow i 1 przepuklina rdzenia kregowego. 1 z tych mam zdecydowala sie urodzic.

Ina.a, Penduka1 lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Karoliskaxxx Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie teściowa nie wykazuje szczególnych emocji. Powiedziała tylko ze dobrze ze dlugo nie czekaliśmy na drugie. Niby jak bylam z Lena w ciąży to się cieszyła, mowila ze to i to nam kupi a w końcu kupila tylko wanienke. Teraz tez zbytnio sie nie stara. Zauwazylam ze dziecko jej córki jest ważniejsza wnuczką. Ale jakos mi to wisi.
    A tak w ogóle to mój teściówa sama ma 3,5-letniego syna:)

h4zprjjgbi9wgjhi.png

Córeczka Lenka- 28.03.2015
    Aniołek 13tydz (*) 09.2011
  • Atka41 Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrula wrote:
    Miała któraś styczność już z tą kliniką?:)

Ja miałam ale 6 lat temu. Jak znam życie i jednostki takie jak /Szpital to niewiele się tam zmieniło od tego czasu ;)
    Ogólnie jestem zadowolona ale wiadomo, Szpital Państwowy to nie prywatny gabinet więc na godzinę się tam nie umówisz. Zazwyczaj są to widełki godzinowe i czekasz na lekarza, który w tym czasie zazwyczaj ma jeszcze inne obowiązki na oddziale i pacjentki na Program Badań Prenatalnych przyjmuje kiedy ma chwilkę wolnego. Wcześniej przed USG w gabinecie pielęgniarek pobierają krew do testów z krwi (Papp-a oraz freeBetaHcg). Na wyniki też trzeba czekać ale nie pamiętam czy to był tydzień, dwa czy trzy.
    Z racji wieku na pewno mój dr da mi też takowe skierowanie i jeśli się zdecyduję to też na pewno zrobię to badanie na Kopernika.
    Zresztą tam też zamierzam rodzić...
    Pozdrawiam :)

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos wozkow to wiadomo, nie ma idealu. My mieszkamu w parterowym szeregu i nie musimy za duzo nosic po schodach wiec mamy raczej z tych kasywniejsxych, Baby Jogger Summit. Polecam aktywnym, biegalam z nim, jezdzilam na rolkach i nawet po gorach chodzilismy (Tatry, Sudety). Tak na przechadzki osiedlowe chyba kazdy 3w1 bedzie okej :P najlepiej soe przymierzyc w sklepie i brac co fajnie lezy w rekach :)

Ja rodzicom i tesciom nie mowilam- powiem kolo 12tc, choc jeszcze bede przed druga wizyta... Wolalabym powiedziec po prenatalnych ale jie wiem czy nie.bedzie za bardzo widac do poczatku sjerpnia...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • sandrula Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atka41 wrote:
    Ja miałam ale 6 lat temu. Jak znam życie i jednostki takie jak /Szpital to niewiele się tam zmieniło od tego czasu ;)
    Ogólnie jestem zadowolona ale wiadomo, Szpital Państwowy to nie prywatny gabinet więc na godzinę się tam nie umówisz. Zazwyczaj są to widełki godzinowe i czekasz na lekarza, który w tym czasie zazwyczaj ma jeszcze inne obowiązki na oddziale i pacjentki na Program Badań Prenatalnych przyjmuje kiedy ma chwilkę wolnego. Wcześniej przed USG w gabinecie pielęgniarek pobierają krew do testów z krwi (Papp-a oraz freeBetaHcg). Na wyniki też trzeba czekać ale nie pamiętam czy to był tydzień, dwa czy trzy.
    Z racji wieku na pewno mój dr da mi też takowe skierowanie i jeśli się zdecyduję to też na pewno zrobię to badanie na Kopernika.
    Zresztą tam też zamierzam rodzić...
    Pozdrawiam :)

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!
    Bardziej chodzi mi o terminy bo zaczął mi się 11 tydzień a badania są do 13t 6d wiec mało czasu, mam nadzieje ze się zalapie na jakiś dzień..

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:

Prenatalne ja robie i licze sie z decyzja, ze jak cos bedzie nie tak to amniopunkcja itd. Jestem genetykiem i za duzo sie naogladalam ludzkich dramatow zwiazanych z ciezkimi wadami genetycznymi. A statystycznie w 1 ciaza na 30 trafia sie taka ciezka wada wiec to wcale nie jest rzadkosc. W mojm watku czerwcowek byly 2 takie przypadki- 1 zespol Downa z ciezkimi uszkodzeniami narzadow i 1 przepuklina rdzenia kregowego. 1 z tych mam zdecydowala sie urodzic.

Już niedługo takie decyzje podejmie za nas państwo. Wczoraj trafił do sejmu projekt ustawy antyaborcyjnej. Jesienią ma być głosowanie. Szkoda tylko, ze potem tak trudno jest wyegzekwować środki na leczenie i rehabilitacje, skoro tak bardzo nasz rząd broni życia poczętego.

Ale nie chcę robić tu dymu, każda ma swoje zdanie na ten temat :)

• Atka41 Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrula , to dzwoń jak najszybciej :)

6 lat temu zainteresowanie programem też było duże - czekałam w kolejce ale nie było większego problemu z ustaleniem terminu :)

Tu szczegóły i numery telefonów:
    http://su.krakow.pl/o-k-kliniki-pooznictwa-i-perinatologii-krakow/program-badan-prenatalnych

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli PiS przyjmie tą ustawę to taki strzał w kolano sobie sprawią...

U mnie teściowie czy rodzice wieść o ciąży teraz przyjęli bez większego entuzjazmu, ale nie w sensie, że się nie cieszą, tylko martwią po tym wszystkim ;) Mam wrażenie, że teściowa bardziej martwi si o tą ciążę ode mnie, bardzo się przejmuje, fajni są, ale daleko mieszkają (może dlatego tacy fajni :P Każdemu bym takich teściów życzyła ;)

Magda86_0309 lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie zauważyłam jakiejś nadmiernej radości ze strony teściów. Teściową powiedziala ze się domyślała po naszej ostatniej wizycie u nich, a teść nic nie powiedział. A jego matka to stwierdziła ze to za wczesnie na drugie dziecko

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy tylko ja jeszcze nikomu nie powiedziałam?

201703012752.png
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ