Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Penduka1 wrote:Apropos prentalnych.. ja mam termin na 1 lutego, w dni badan prenatalnych bede w 11 tyg 5 dniu. Ostatnio zarodek byl o 1 dzien wiekszy... Na prenatalne wybieram się już 18 lipca. Czy to nie za wczesnie? Miesiąc temu kropeczka miala jakies 16 mm. Ktos wie ile musi miec minimum cm zeby sie nadawala na prentalne? ktos z Was jeszcze ma prenatalne w przyszłym tygodniu?
Ja znalazłam taką informację:
Badanie może być wykonane, jeżeli długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu wynosi od 45 do 84 mm. (http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/usg-genetyczne-plodu-cel-i-przebieg-badania_38529.html)
Mi przy wyznaczaniu terminu położna kierowała się tym, żeby był przynajmniej 11t6d, ale tak naprawdę w większości opracowań podają już od 11tc.
Ja dwa tygodnie temu miałam kropkę 15mm, a mam dwa tygodnie i 4 dni po Tobie badania wyznaczone, więc chyba powinno być ok. W najgorszym wypadku będą musieli je powtórzyćPenduka1 lubi tę wiadomość
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Penduka1 wrote:Apropos prentalnych.. ja mam termin na 1 lutego, w dni badan prenatalnych bede w 11 tyg 5 dniu. Ostatnio zarodek byl o 1 dzien wiekszy... Na prenatalne wybieram się już 18 lipca. Czy to nie za wczesnie? Miesiąc temu kropeczka miala jakies 16 mm. Ktos wie ile musi miec minimum cm zeby sie nadawala na prentalne? ktos z Was jeszcze ma prenatalne w przyszłym tygodniu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 12:40
-
nick nieaktualnyBadania prenatalne powinno wykonywać się conajmniej w 10tygodniu, a najpóźniej w 12tygodniu 6dniu. Przeważnie ustalają dlatego terminy ok. 11-12 tygodnia, żeby było "optymalnie".
Ja mama ustalone prenatalne na 16.08 u mnie będzie to 12tydzien1dzien.
Chociaż na początku proponowali mi termin na 09.09 (11tydz1dz).
Niestety mój ma urlop od 10go, a poza tym po cichu licze jakąś sugestie płci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 13:51
-
jola0101 wrote:No ja wczoraj byłam u lekarza, mam dalej brać duphaston i no spe, dodatkowo dostalam pumafucin dopochwowo przez 5 dni na noc, przez złe wyniki w moczu, chyba mam grzybice w pochwie. No mój dzidziuś ma 1,7 cm, tętno 152, a GS to 8, lekarz powiedzial ze jak do tej pory wszystko jest prawidlowo, ale jednak strach zostake. Badania prenatalne mam 3 sierpnia.
No to ja tak samo jadę na Duphastonie od samego początku nospa czasem też potrzebna jak ból brzucha wraca no i dopochwowo też biorę już drugą serię tabletek po pierwsza nie pomogła. Nigdy żadnych poważnych infekcji nie miałam, ale lekarka powiedziała, że tak czasem się dzieje w ciąży.
Prenatalne mam 25 lipca także czekam niecierpliwie. -
Jacqueline-tule do serduszka i strasznie współczuję
Aiwlys-zazdroo też cc- z jakiego powodu będzie ? i piękny tatoo i like !
Magda86_0309-ależ masz figurkę -fiu fiu
Agatka 46 -gdzie Ty Słońce jesteś gruba ? chyba w uszach co
Poza tym co u mnie-kolejna wizyta Fasolinka ma 20.3 mm-lekarz zasugerował prenatalne-z racji że jestem po operacji bariatrycznej -pani z rejestracji nie widziała powinowacenia jednego z drugim gdyż w końcu operowano mi żołądek nie macice ale żeby mieć spokój jestem w stanie dać 400zł termin na 8sierpnia -może powiedzą kto mieszka ? hyhy pewnie antenka się pokarze
a potem musze zacząć myśleć jak wymyśleć cc-może niektóre mnie zlinczują ale miałam potworne porody -3 poród załatwiłam sb od ortopedy wskazanie do cc i była dla mnie zbawieniem szybko i przyjemnie
ciekawi mnie czy po jednej cc można sb zażyczyć kolejną ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 14:04
-
Malwa tak jak napisała Agatka, w ustawie masz zagwarantowane że po cc masz prawo nie zgodzić się na poród SN. Nikt nie ma prawa Cie do niego zmusić. Wiem ze w szpitalach dzieje się co innego ale wiele kobiet po prostu o tym nie wie.
Malwa30, Karoliskaxxx lubią tę wiadomość
-
Ja też mam umówiony termin badań prenatalnych dokładnie za tydzień w czwartek będę w 11t 5d i mam nadzieję że moja Fasolka kochana nie będzie za mała i ładnie się rodzicom ukaże na monitirze.
Trochę mam stresa nie powiemPenduka1 lubi tę wiadomość
-
Fiolk@ wrote:Ja też mam umówiony termin badań prenatalnych dokładnie za tydzień w czwartek będę w 11t 5d i mam nadzieję że moja Fasolka kochana nie będzie za mała i ładnie się rodzicom ukaże na monitirze.
Trochę mam stresa nie powiem -
Doktor wyliczyła mi żeby prenatalne zrobić między 17,a 30 lipca. Termin 21 lipca był jedyny na jaki mi się udało zapisać z racji okresu urlopowego lekarzy, a dzwoniłam do 5 różnych specjalistów. A teraz jak Was Tak czytam to się zastanawiam jaka duża będzie moja Fasolka i czy uda się to badanie zrobić. Według Usg z 30 czerwca miała ponad 15 mm. Hmm co wy na to?
-
nick nieaktualny
-
Malwa30 wrote:
a potem musze zacząć myśleć jak wymyśleć cc-może niektóre mnie zlinczują ale miałam potworne porody -3 poród załatwiłam sb od ortopedy wskazanie do cc i była dla mnie zbawieniem szybko i przyjemnie
ciekawi mnie czy po jednej cc można sb zażyczyć kolejną ?
Z tego co wiem jest tak jak piszą dziewczyny, jeśli miałaś już jedną cesarkę-kolejna powinna być na żądanie.
Kurczę, zazdroszczę Ci- mi poród spędza sen z powiek odkąd zaczęłam miesiączkować Marzy mi się CC, ale zupełnie nie wiem jak to wymyśleć -
Jacqueline - bardzo bardzo mi przykro w takiej sytuacji trudno cokolwiek napisać! mam nadzieję, że traficie na dobrych specjalistów i dowiecie się co i jak. Na pewno nie myśl w ten sposób, że to Twój organizm zabija, to nie możliwe kochana! Raczej odwrotnie, możesz mieć np. małoselektywną macicę, która przyjmuje nawet wadliwe zarodki, które nie mają szans na przeżycie - ale to tylko jedna z wielu teorii, inna dość prawdopodobna - o której czytałam - to wadliwe plemniki (jako przyczyna wczesnych poronień), bądź jak wyżej dziewczyny pisały - Wasze geny do sprawdzenia. Ale skoro raz się udało, to przy dobrej diagnostyce, na pewno się jeszcze uda.
Jola0101 - u mnie podobnie, dzidziuś widziany wczoraj 1,45 cm, luteina pod język (bo ta dowcipna jednak mi nie służy), infekcja i pimafucin trochę się martwię tą infekcją tak wcześnie,dalej niby wszystko ok, ale coś kosmówka cienka (nie do końca zrozumiałam) i mam pilnować tj luteiny.
Sylwciaaa - plamienie to może być z wielu różnorodnych powodów, natomiast usg na pewno pokaże co z serduszkiem, bo już u mnie (7 tydzień skończony) b.dobrze widać i serduszko pikało szybciutko i b.widocznie, więc nie da się przegapić co jest.