X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Fiolk@ Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    infinity888 wrote:
    Fiolka gratulacje mozesz podac namiary na lekarza w Katowicach - koncowke ciazy bede w kato i dobrze wiedziec do kogo sie udac;)

Wspolczuje takiego badania..ja przed ciaza trafilam na konowala, ktory wmawial mi, ze mam pcos i brak pecherzykow- a byla u niego w 15dc zeby sprawdzic czy jest po owulacji bo niestety w lux medzie nue bylo terminow ( a pecherzyki byly urosly bo sprawdzalam co 2 dzien)okropienstwo..

Doktor Marcin Nylec - w Katowicach przyjmuje w 5 różnych miejscach także jest dostępny i rozchwytywany przy okazji. Doktor około 30stki ale zna się na rzeczy, bardzo miły. Ma ogromną wiedzę, w czasie badania omawia wszystko dokładnie, pokazuje na monitorze. Jest bardzo rzeczowy i ma przede wszystkim wiedzę. Rozmawiałam z nim na temat genetyki i dziedziczenia pewnych cech. Bardzo fajnie wszystko narysował, wytłumaczył. Przede wszystkim poświęca pacjentowi tyle czasu ile potrzeba i odpowiada na każde pytanie. Moja wizyta trwała 45 minut. Polecam serdecznie :-)

w5wqio4puxjzt1om.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:
    ale ten czas leci :) ledwo co się dowiedziałyśmy wszystkie o ciaży a już niedługo każda zacznie II trymestr :)

Też o tym myślałam :) Tylko, że uświadomiłam sobie, że o ciąży dowiadujemy się około 5-6 tygodnia ciąży, więc za nami życie w "świadomej" ciąży tylko/aż przez 6 tygodni :)

Helmi lubi tę wiadomość

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • mmonis Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Super wieści po wczorajszych badaniach :) Oby tak dalej. Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :).

A ja dzisiaj mam doła :( Oglądałam zdjęcie usg mojej córci z 10 tc i tam pęcherzyk był idealnie okrąglutki. A pęcherzyk mojego groszka w 10 tc jest podłużny jak kiełbaska i zaczynam się martwić. Co prawda lekarz nic nie mówił że jest coś nie tak ale ja się dopatrzyłam i naczytałam. Czy to może być wina sprzętu, czy to naprawdę jest problem. Nie plamię już i też się nakręcać. Wariatka że mnie.

xnn974v.png
    wvwcex3.png
  • Wiesiołki Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmonis wrote:
    Hej
    Super wieści po wczorajszych badaniach :) Oby tak dalej. Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :).

A ja dzisiaj mam doła :( Oglądałam zdjęcie usg mojej córci z 10 tc i tam pęcherzyk był idealnie okrąglutki. A pęcherzyk mojego groszka w 10 tc jest podłużny jak kiełbaska i zaczynam się martwić. Co prawda lekarz nic nie mówił że jest coś nie tak ale ja się dopatrzyłam i naczytałam. Czy to może być wina sprzętu, czy to naprawdę jest problem. Nie plamię już i też się nakręcać. Wariatka że mnie.

No wariatka totalna;p

nie nakręcaj się! sama szukasz sobie problemów tam gdzie ich nie ma, stres nie robi dobrze. Pierwsza zasada: NIE CZYTAMY INTERNETÓW! ;) ;) uspokój się i ciesz się, że lekarz powiedział, że wszystko dobrze i nie plamisz:)

201702067452.png
  • Karoliskaxxx Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Ja oczywiście standardowo nie wyspana. Nie wiem czemu ale nie mogą spac w nocy. Wiem ze juz kiedys pytałam ale nadal mnie nurtuje jedne pytanie. Jak dlugo można spac na brzuchu? Dopóki nam wygodnie?

h4zprjjgbi9wgjhi.png

Córeczka Lenka- 28.03.2015
    Aniołek 13tydz (*) 09.2011
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmonis u mnie w 5 tyg pęcherzyk był taki bardziej okrągły, potem był własnie podłużny tak jak mówisz jak kiełbaska dokładnie :) teraz znow jest bardziej okrągły :) chyba nie ma co panikować. ja ogolnie zaglądam do dwóch różnych lekarzy i żaden nie powiedział ze ten podłużny pęcherzyk był nieprawidłowy :)
    a moze to zalezy tez od ułozenia glowicy przy usg? sama nie wiem tak gdybam :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoliskaxxx wrote:
    Witam. Ja oczywiście standardowo nie wyspana. Nie wiem czemu ale nie mogą spac w nocy. Wiem ze juz kiedys pytałam ale nadal mnie nurtuje jedne pytanie. Jak dlugo można spac na brzuchu? Dopóki nam wygodnie?

z tego co czytalam kiedys to mozna spac na brzuchu tak dlugo jak bedzie Ci wygodnie :)
    ja uwielbiam na brzuchu ale cos teraz nie moge bo cycki wtedy zbytnio bola :D wiec klade sie tak jakby troche na brzuchu ale prawa noge mam tak mocno podgiętą i wtedy nie naciskam tak na biust i wygodnie mi sie tak spi :)

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi wrote:
    z tego co czytalam kiedys to mozna spac na brzuchu tak dlugo jak bedzie Ci wygodnie :)
    ja uwielbiam na brzuchu ale cos teraz nie moge bo cycki wtedy zbytnio bola :D wiec klade sie tak jakby troche na brzuchu ale prawa noge mam tak mocno podgiętą i wtedy nie naciskam tak na biust i wygodnie mi sie tak spi :)

Ja też tak słyszałam- że dopóki jest wygodnie:)

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę wam troszkę tych wyników usg prenatalnych. Ja wizytę mam na 26-go więc jeszcze parę dni poczekam. A usg 3d dopiero pod koniec sierpnia więc może wtedy będzie coś więcej widać
    U mnie (totalna dziura na mazurach) jest tylko jeden lekarz który takie badania wykonuje (choć prenatalnymi tego nazwać nie można a do tego kase zgarnia za to jak w dużych miastach za usg genetyczne razem z testem pappa. No ale cóż, chcemy wiedzieć na kogo tak czekamy, bo z córką 3 lekarzy się pomyliło i na jaw wyszło dopiero na 20 godzin przed porodem, więc wszyscy w niezłym szoku byliśmy, że jednak nie Marcelek się urodzi ;)

Nieukowa lubi tę wiadomość

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Kasiula02 Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy możecie mi doradzić na temat badań prenatalnych? Czy te z Was, które zdecydowały się na te badania są po czy przed 35 rokiem życia?
    Mi gin. powiedziła, że chodzi tylko o chromosom 21, ale czytam i jeszcze jest wada cewy nerwowej i coś jeszcze...
    Chyba najważniejsze pytanie: z jakich badań się one składały (mam mętlik w głowie przez te internety) test Papaa, usg czy coś jeszcze?
    Jeśli to nie tajemnica, prosiłabym o koszty całego badania prenatalnego.

Dzięki za wyrozumiałość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 14:00

f2w3s65gt51mqu6j.png
  • jestemhela Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula02 wrote:
    Czy możecie mi doradzić na temat badań prenatalnych? Czy te z Was, które zdecydowały się na te badania są po czy przed 35 rokiem życia?
    Mi gin. powiedziła, że chodzi tylko o chromosom 21, ale czytam i jeszcze jest wada cewy nerwowej i coś jeszcze...
    Chyba najważniejsze pytanie: z jakich badań się one składały (mam mętlik w głowie przez te internety) test Papaa, usg czy coś jeszcze?
    Jeśli to nie tajemnica, prosiłabym o koszty całego badania prenatalnego.

Dzięki za wyrozumiałość.

http://www.superstyler.pl/dziecko/mamaginekolog-szczerze-o-badaniach-prenatalnych-badania-prenatalne/

wyżej masz link do informacji

ja wykonywałam ostatnio, jestem przed 30-stką.
    Mieszkam w Warszawie więc ceny są tu dosyć wysokie, dziewczyny w innych miastach mają o wiele taniej. Zapłaciłam 250 zł za usg genetyczne oraz pobrano mi krew na test pappa kolejne 250 zł. połączenie usg i testu pappa daje odpowiedź w 95 % czy dziecko jest zdrowe, czy nie :) samo usg ok. 80 %.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 14:06

• Iśka79 Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też wszystkie IgG mocno dodatnie (toksoplazmoza, różyczka, Cmv), a IgM ujemne, także jestem mega zadowolona i się odstresowałam, nawet jak będę miała kontakt z wirusem czy tokso, to moment przeciwciała załatwią i dzidzia bezpieczna.
    ja mam 36 lat skończone i z marszu dostałam skierowania na badania prenatalne, chociaż akurat nie zależało mi tak na nich za bardzo, jest to badanie z krwi (test pappa) i usg takie mega dokładne. Chyba dobrze pamiętam, termin mam na 11 sierpnia, więc jeszcze troche czekania. U mnie to wychodzi bezpłatnie, na nfz, z racji wieku.
    na brzuchu już nie mogę spać:( a tak lubię, piersi nie pozwalają :(

2nn3gov3pka4krpz.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestemhela właśnie jak to jest, daje odpowiedź czy dziecko jest zdrowe? Wykryje też wady serca, mózgu? Czy to nie te badania?

ex2bcwa1570qltn4.png
  • jestemhela Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream wrote:
    jestemhela właśnie jak to jest, daje odpowiedź czy dziecko jest zdrowe? Wykryje też wady serca, mózgu? Czy to nie te badania?

tu:
    http://www.superstyler.pl/dziecko/mamaginekolog-szczerze-o-badaniach-prenatalnych-badania-prenatalne/

jest wszystko dokładnie opisane i zwięźle :)

z tego co wyczytałam cel usg - badanie anatomii płodu, m.in. obecność lub brak kości nosowej, przepływ przez zastawkę trójdzielną w sercu oraz przepływ przez przewód żylny.... wiele wad można wykluczyć na podstawie tego badania - mi badała wszystko, główkę też... aaa większość wad rozwojowych można wykluczyć na usg połówkowym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 14:29

Babydream lubi tę wiadomość

• Babydream Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi żadnych przepływów nie badał :( a głowka tylko tyle że prawidłowa i czaszka też.
    Poza tym stwierdził obecność kości nosowej i zbadał przezierność

ex2bcwa1570qltn4.png
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekjąc na wizytę od mojego gina rozmawiałm z kobitkami w ciazy i wszytskie nie zależnie od wieku dostały skierowanie na test pappa najmłodsza jaka siedziała w poczekalni miala 24 lata. nie wiem czy w prywatnych klinikach jest to standardem - bo te badania obejmuje pakiet zdrowotny? nie mam pojecia, obecnie jestem po 30 ale w poprzednich ciążach też miałam test pappa, lekarze na których trafiłama poprostu mówili mi że warto dla pewniści je zrobić to nie zastanawialam się i je robiłam.

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012

Wysłany: 22 lipca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do usg polówkowego w obydwu moich poprzednich ciążach w sercu płodu wykryto pojedyńcze ognisko hiperechogenne - bright spot - ile stresów miałam

dostałam skierowanie na echo serca płodu w obu przypadkach było prawidłowe, po nardzoinach dziecka z maluszkami kilku miesięcznymi ponownie poszłam na echo - również było porawne.

Jest to podobno rzadkie zjawisko - i każdy lekarz mi to potwierdził - a ja tak w obu ciążach miałam - ciekawe ja będzie tym razem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 15:06

km5svcqgq5dggbpx.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaZtrójmiasta będzie dobrze :) trzeba być dobrej myśli
    Widzę że masz już dwie córeczki, teraz jakiś kozoczek by się przydał ;)

ex2bcwa1570qltn4.png

Wysłany: 22 lipca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream wrote:
    MamaZtrójmiasta będzie dobrze :) trzeba być dobrej myśli
    Widzę że masz już dwie córeczki, teraz jakiś kozoczek by się przydał ;)
    tak - mały rodzynek w tym babińcu:)

km5svcqgq5dggbpx.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PFFfff zrobiłam dziś sobie CMV IgM i wyszedł ujemny już myślałam, że zemdleje jak zobaczyłam wczoraj dodatnie Igg.

w4sq3e3ki6xapks2.png
‹‹ 247 248 249 250 251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ