Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
infinity888 wrote:Fiolka gratulacje mozesz podac namiary na lekarza w Katowicach - koncowke ciazy bede w kato i dobrze wiedziec do kogo sie udac;)
Wspolczuje takiego badania..ja przed ciaza trafilam na konowala, ktory wmawial mi, ze mam pcos i brak pecherzykow- a byla u niego w 15dc zeby sprawdzic czy jest po owulacji bo niestety w lux medzie nue bylo terminow ( a pecherzyki byly urosly bo sprawdzalam co 2 dzien)okropienstwo..
Doktor Marcin Nylec - w Katowicach przyjmuje w 5 różnych miejscach także jest dostępny i rozchwytywany przy okazji. Doktor około 30stki ale zna się na rzeczy, bardzo miły. Ma ogromną wiedzę, w czasie badania omawia wszystko dokładnie, pokazuje na monitorze. Jest bardzo rzeczowy i ma przede wszystkim wiedzę. Rozmawiałam z nim na temat genetyki i dziedziczenia pewnych cech. Bardzo fajnie wszystko narysował, wytłumaczył. Przede wszystkim poświęca pacjentowi tyle czasu ile potrzeba i odpowiada na każde pytanie. Moja wizyta trwała 45 minut. Polecam serdecznie -
Helmi wrote:ale ten czas leci ledwo co się dowiedziałyśmy wszystkie o ciaży a już niedługo każda zacznie II trymestr
Też o tym myślałam Tylko, że uświadomiłam sobie, że o ciąży dowiadujemy się około 5-6 tygodnia ciąży, więc za nami życie w "świadomej" ciąży tylko/aż przez 6 tygodniHelmi lubi tę wiadomość
-
Hej
Super wieści po wczorajszych badaniach Oby tak dalej. Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty .
A ja dzisiaj mam doła Oglądałam zdjęcie usg mojej córci z 10 tc i tam pęcherzyk był idealnie okrąglutki. A pęcherzyk mojego groszka w 10 tc jest podłużny jak kiełbaska i zaczynam się martwić. Co prawda lekarz nic nie mówił że jest coś nie tak ale ja się dopatrzyłam i naczytałam. Czy to może być wina sprzętu, czy to naprawdę jest problem. Nie plamię już i też się nakręcać. Wariatka że mnie.
-
mmonis wrote:Hej
Super wieści po wczorajszych badaniach Oby tak dalej. Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty .
A ja dzisiaj mam doła Oglądałam zdjęcie usg mojej córci z 10 tc i tam pęcherzyk był idealnie okrąglutki. A pęcherzyk mojego groszka w 10 tc jest podłużny jak kiełbaska i zaczynam się martwić. Co prawda lekarz nic nie mówił że jest coś nie tak ale ja się dopatrzyłam i naczytałam. Czy to może być wina sprzętu, czy to naprawdę jest problem. Nie plamię już i też się nakręcać. Wariatka że mnie.
No wariatka totalna;p
nie nakręcaj się! sama szukasz sobie problemów tam gdzie ich nie ma, stres nie robi dobrze. Pierwsza zasada: NIE CZYTAMY INTERNETÓW! uspokój się i ciesz się, że lekarz powiedział, że wszystko dobrze i nie plamisz:) -
Witam. Ja oczywiście standardowo nie wyspana. Nie wiem czemu ale nie mogą spac w nocy. Wiem ze juz kiedys pytałam ale nadal mnie nurtuje jedne pytanie. Jak dlugo można spac na brzuchu? Dopóki nam wygodnie?
-
mmonis u mnie w 5 tyg pęcherzyk był taki bardziej okrągły, potem był własnie podłużny tak jak mówisz jak kiełbaska dokładnie teraz znow jest bardziej okrągły chyba nie ma co panikować. ja ogolnie zaglądam do dwóch różnych lekarzy i żaden nie powiedział ze ten podłużny pęcherzyk był nieprawidłowy
a moze to zalezy tez od ułozenia glowicy przy usg? sama nie wiem tak gdybam -
Karoliskaxxx wrote:Witam. Ja oczywiście standardowo nie wyspana. Nie wiem czemu ale nie mogą spac w nocy. Wiem ze juz kiedys pytałam ale nadal mnie nurtuje jedne pytanie. Jak dlugo można spac na brzuchu? Dopóki nam wygodnie?
z tego co czytalam kiedys to mozna spac na brzuchu tak dlugo jak bedzie Ci wygodnie
ja uwielbiam na brzuchu ale cos teraz nie moge bo cycki wtedy zbytnio bola wiec klade sie tak jakby troche na brzuchu ale prawa noge mam tak mocno podgiętą i wtedy nie naciskam tak na biust i wygodnie mi sie tak spi -
Helmi wrote:z tego co czytalam kiedys to mozna spac na brzuchu tak dlugo jak bedzie Ci wygodnie
ja uwielbiam na brzuchu ale cos teraz nie moge bo cycki wtedy zbytnio bola wiec klade sie tak jakby troche na brzuchu ale prawa noge mam tak mocno podgiętą i wtedy nie naciskam tak na biust i wygodnie mi sie tak spi
Ja też tak słyszałam- że dopóki jest wygodnie:)
-
Zazdroszczę wam troszkę tych wyników usg prenatalnych. Ja wizytę mam na 26-go więc jeszcze parę dni poczekam. A usg 3d dopiero pod koniec sierpnia więc może wtedy będzie coś więcej widać
U mnie (totalna dziura na mazurach) jest tylko jeden lekarz który takie badania wykonuje (choć prenatalnymi tego nazwać nie można a do tego kase zgarnia za to jak w dużych miastach za usg genetyczne razem z testem pappa. No ale cóż, chcemy wiedzieć na kogo tak czekamy, bo z córką 3 lekarzy się pomyliło i na jaw wyszło dopiero na 20 godzin przed porodem, więc wszyscy w niezłym szoku byliśmy, że jednak nie Marcelek się urodziNieukowa lubi tę wiadomość
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Czy możecie mi doradzić na temat badań prenatalnych? Czy te z Was, które zdecydowały się na te badania są po czy przed 35 rokiem życia?
Mi gin. powiedziła, że chodzi tylko o chromosom 21, ale czytam i jeszcze jest wada cewy nerwowej i coś jeszcze...
Chyba najważniejsze pytanie: z jakich badań się one składały (mam mętlik w głowie przez te internety) test Papaa, usg czy coś jeszcze?
Jeśli to nie tajemnica, prosiłabym o koszty całego badania prenatalnego.
Dzięki za wyrozumiałość.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 14:00
-
Kasiula02 wrote:Czy możecie mi doradzić na temat badań prenatalnych? Czy te z Was, które zdecydowały się na te badania są po czy przed 35 rokiem życia?
Mi gin. powiedziła, że chodzi tylko o chromosom 21, ale czytam i jeszcze jest wada cewy nerwowej i coś jeszcze...
Chyba najważniejsze pytanie: z jakich badań się one składały (mam mętlik w głowie przez te internety) test Papaa, usg czy coś jeszcze?
Jeśli to nie tajemnica, prosiłabym o koszty całego badania prenatalnego.
Dzięki za wyrozumiałość.
http://www.superstyler.pl/dziecko/mamaginekolog-szczerze-o-badaniach-prenatalnych-badania-prenatalne/
wyżej masz link do informacji
ja wykonywałam ostatnio, jestem przed 30-stką.
Mieszkam w Warszawie więc ceny są tu dosyć wysokie, dziewczyny w innych miastach mają o wiele taniej. Zapłaciłam 250 zł za usg genetyczne oraz pobrano mi krew na test pappa kolejne 250 zł. połączenie usg i testu pappa daje odpowiedź w 95 % czy dziecko jest zdrowe, czy nie samo usg ok. 80 %.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 14:06
-
u mnie też wszystkie IgG mocno dodatnie (toksoplazmoza, różyczka, Cmv), a IgM ujemne, także jestem mega zadowolona i się odstresowałam, nawet jak będę miała kontakt z wirusem czy tokso, to moment przeciwciała załatwią i dzidzia bezpieczna.
ja mam 36 lat skończone i z marszu dostałam skierowania na badania prenatalne, chociaż akurat nie zależało mi tak na nich za bardzo, jest to badanie z krwi (test pappa) i usg takie mega dokładne. Chyba dobrze pamiętam, termin mam na 11 sierpnia, więc jeszcze troche czekania. U mnie to wychodzi bezpłatnie, na nfz, z racji wieku.
na brzuchu już nie mogę spać a tak lubię, piersi nie pozwalają -
Babydream wrote:jestemhela właśnie jak to jest, daje odpowiedź czy dziecko jest zdrowe? Wykryje też wady serca, mózgu? Czy to nie te badania?
tu:
http://www.superstyler.pl/dziecko/mamaginekolog-szczerze-o-badaniach-prenatalnych-badania-prenatalne/
jest wszystko dokładnie opisane i zwięźle
z tego co wyczytałam cel usg - badanie anatomii płodu, m.in. obecność lub brak kości nosowej, przepływ przez zastawkę trójdzielną w sercu oraz przepływ przez przewód żylny.... wiele wad można wykluczyć na podstawie tego badania - mi badała wszystko, główkę też... aaa większość wad rozwojowych można wykluczyć na usg połówkowym.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 14:29
Babydream lubi tę wiadomość
-
czekjąc na wizytę od mojego gina rozmawiałm z kobitkami w ciazy i wszytskie nie zależnie od wieku dostały skierowanie na test pappa najmłodsza jaka siedziała w poczekalni miala 24 lata. nie wiem czy w prywatnych klinikach jest to standardem - bo te badania obejmuje pakiet zdrowotny? nie mam pojecia, obecnie jestem po 30 ale w poprzednich ciążach też miałam test pappa, lekarze na których trafiłama poprostu mówili mi że warto dla pewniści je zrobić to nie zastanawialam się i je robiłam.
córeczka 2010 córeczka 2012 -
co do usg polówkowego w obydwu moich poprzednich ciążach w sercu płodu wykryto pojedyńcze ognisko hiperechogenne - bright spot - ile stresów miałam
dostałam skierowanie na echo serca płodu w obu przypadkach było prawidłowe, po nardzoinach dziecka z maluszkami kilku miesięcznymi ponownie poszłam na echo - również było porawne.
Jest to podobno rzadkie zjawisko - i każdy lekarz mi to potwierdził - a ja tak w obu ciążach miałam - ciekawe ja będzie tym razemWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 15:06
córeczka 2010 córeczka 2012