Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Agatka_46 wrote:Witaj Aleksandra moja corka ma tak na imie I ur.sie 17 lutego I teraz termin tez mam na 17 lutego
To bardzo mi miło.A ja jestem z 17 września.
Co do sikania, to ja też chodzę kilkanaście razy dziennie do toalety, ale teraz to już pryszcz, bo cały pierwszy trymestr chodziłam z podobną częstotliwością w to samo miejsce, ale w innym celu i sikanie jest jednak o niebo przyjemniejsze.
Infinity, ja mam połówkowe wyznaczone na 20+4dn, ale też słyszałam już różne wersje kiedy się powinno chodzić. -
anaaa wrote:Rowniez cieplo witamy i zapraszamy☺️
Co do ruchów to moja pierwsza wizyta wiec nie mam pojęcia jak to ma wyglądać ale czuje takie bulkanie trosze po wyżej wzgórka czy jest to mozliwe zeby dziecko było tak nisko?
[*] 7.01.2014
[*] 21.09.2015 -
Anaaa możliwe, ja też czuje kopniaki bardzo nisko.
Infiniti jak ja się zapisywałam to mnie zapytano o termin OM i babka sama powiedziała że to wychodzi po 16 września czyli po skończonym 20 tc. -
ja byłam dziś na kontroli termin na 23.02
na 90% chłopak, starszy brat ma 13 lat, więc płeć była mi bez różnicy. Dzidziuś cudowny ma 11cm i 150g jedynym minusem jest fakt, że łożysko mam z przodu, ale już lekko przesunięte więc lekarz jest dobrej myśli.
jestemhela, AleAleksandra lubią tę wiadomość
-
Na dzisiejszej wizycie wszystko dobrze, serduszko ładnie bije. Dostałam kolejne skierowanie na badania ogólne moczu i krwi i zaproszenie na za dwa tygodnie na usg. Już nie mogę się doczekać!
Połówkowe prenatalne wypadną u mnie w 20t5dAguŚka89, Brunetka, paulka86, jestemhela, Mmeryy88 lubią tę wiadomość
-
Czesc kobitki! A u mnie mieszka dziewuszka, Lilka
Bylam w 18+2 na usg 4d i mam rewelacyjne fotki, film plus lekarz de facto zrobil mi polowkoweniby wczesnie, ale udalo sie wszystkie narzady zbadac, mozdzek, mozg, serducho, policzyc paluszki, ocenic ilosc wod... Takze chyba odwolam polowkowe, ktore mialam miec w 23tc...
Poza tym... Wlasnie czekam na lotnisku. Lece sama na delegacje sluzbowa na tydzietraktuje ja jako wakacje od starszaka i meza
na miejscu dolaczy do mnie kumpelka, ktora mieszka na miejscu i popoludnii bedziemy zwiedzac
troche juz tesknie za synkiem, ale poradzi sobie z kochana babcia, a mi sie odpoczynek od codziennosci przyda zeby.naladowac baterie na opieke nad malym i Lilka za krotka chwile
paulka86, gosia86, Czarnaa94, Papcia, Brunetka, Paulina89, evs, jestemhela, zbikowa, AleAleksandra, Iśka79, Mmeryy88 lubią tę wiadomość
-
Nieukowa gratulacje córeczki
I podziwiam za ten wyjazd! Ja czasem myślę że też bym chętnie wyjechała sama choć na 2 dni ale tak na prawdę to pewnie nawet nie mogłabym spać w nocy -
Vriola wrote:ja byłam dziś na kontroli termin na 23.02
na 90% chłopak, starszy brat ma 13 lat, więc płeć była mi bez różnicy. Dzidziuś cudowny ma 11cm i 150g jedynym minusem jest fakt, że łożysko mam z przodu, ale już lekko przesunięte więc lekarz jest dobrej myśli.
Ja też wczoraj usłyszałam " łożysko przodujące " ale nic więcej nie wiem, a to co się naczytałam to szkoda gadać. Jedyne pocieszenie, że to podobno może wrócić do normy jeszcze więc jestem dobrej myśli.Aleksandra -
aleksandraola wrote:Ja też wczoraj usłyszałam " łożysko przodujące " ale nic więcej nie wiem, a to co się naczytałam to szkoda gadać. Jedyne pocieszenie, że to podobno może wrócić do normy jeszcze więc jestem dobrej myśli.
Dziewczyny, łożysko przodujące, a łożysko na przedniej ścianie to dwie różne rzeczy.
Ja też mam łożysko na przedniej ścianie.aleksandraola, Czarnaa94 lubią tę wiadomość
-
Brunetka dobrze mówi. Też mam łożysko umiejscowione nisko na przednie ścianie i nie jest to łożysko przodujące.
A z łożyskiem całkowicie przodującym też można normalnie donosić ciążę (przykład to chociażby moja mama) tylko wówczas rozwiązanie odbywa się poprzez cesarskie cięcie.
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Nie martw się
"Łożysko przodujące
Łożysko to „wędrujący” narząd. Zwykle łożysko umiejscawia się w górnej części macicy, na jej przedniej lub tylnej ścianie. Jednak nie zawsze tak się dzieje. Czasami jest usadowione w dolnej jej części, a więc w pobliżu ujścia szyjki macicy, przez którą dziecko ma wydostać się na świat. I wtedy mogą pojawić się problemy. W skrajnych przypadkach łożysko może zupełnie zagrodzić dziecku drogę, zasłaniając całe ujście wewnętrzne kanału szyjki macicy (tzw. łożysko całkowicie przodujące). Wtedy dziecko nie ma innego wyjścia – musi urodzić się przez cesarskie cięcie. Ale są to bardzo rzadkie sytuacje, dotyczą 1 proc. porodów. Często natomiast, bo aż u 30 proc. ciężarnych, łożysko we wczesnej ciąży zasłania ujście kanału szyjki macicy, ale potem „wędruje” wyżej, umożliwiając normalny poród. Jak to się dzieje, skoro jest „przyklejone” do ściany macicy? Faktycznie łożysko przylega do macicy na stałe w jednym i tym samym miejscu, ale ponieważ macica mocno się rozciąga i jej dno podnosi się coraz wyżej – wraz z rozciąganiem się ścian macicy łożysko również się unosi, zmieniając swoje położenie względem ujścia szyjki macicy. Jeśli więc np. w 16. tygodniu ciąży lekarz odkryje podczas badania USG, że masz „przodujące łożysko” albo usadowione bardzo blisko szyjki macicy – to nie powinnaś się tym martwić na zapas, bo to się może jeszcze zmienić. Szanse na to, że łożysko odsłoni ujście macicy, są tym większe, im młodsza jest ciąża i im wyżej znajduje się łożysko. Tak naprawdę o łożysku przodującym można mówić najwcześniej po 20. tygodniu ciąży, gdy umiejscawia się ono w dolnej części macicy i zasłania jej ujście – całkowicie lub częściowo (tzw. łożysko brzeżnie przodujące).
Przodujące łożysko częściej występuje u kobiet, które:
- miały ten problem już w poprzedniej ciąży
- miały czyszczoną jamę macicy (po poronieniu lub aborcji)
- przeszły operację cesarskiego cięcia
- mają za sobą kilka ciąż i porodów
- urodziły bliźniaki lub wieloraczki
- miały w przeszłości powikłaną ciążę z wadami rozwojowymi płodu."
http://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/ciaza-lozysko-jak-powinno-byc-ulozone-w-brzuchu-ciezarnej,538_2266.htmlevs lubi tę wiadomość
-
AgataL wrote:Ma wywalone na wszystko, nie chce się myć, pomagać, odrabiać lekcji itd najchętniej cały dzień gapił by się w youtuba
Moja teściowa ma 3 synów, teraz już dorosłych. Mój mąż jest najstarszy i ma 3 i 4 lata młodszych braci. Wszyscy dali jej popalić jako dzieci, a później nastolatkowie.
My mamy jednego chłopaka, ale biorąc pod uwagę genetyczne uwarunkowania (w linii mojego męża wśród rodzeństwa i kuzynostwa jest 6 kuzynów i tylko 1 kuzynka) na jednym synu może się nie skończyć
Jakiś czas temu z polecenia kupiliśmy książkę "Dzikie stwory. Sztuka wychowywania chłopców" S.James&D.Thomas. Mogę polecić wszystkim mamom chłopakówmój M przeczytał jako ciekawostkę i odniósł do swoich wspomnień, ponoć bardzo trafnie napisane... A mnie trochę pomógł zrozumieć mojego małego Odkrywcę i zadziwiające jak proste rady mogą pomóc w dotarciu do tak małego dziecka
poradnik jest przeznaczony dla rodziców chłopców w wieku od około 2 do 22 lat, jak napisali autorzy
-
Brunetka wrote:Nie martw się
"Łożysko przodujące
Łożysko to „wędrujący” narząd. Zwykle łożysko umiejscawia się w górnej części macicy, na jej przedniej lub tylnej ścianie. Jednak nie zawsze tak się dzieje. Czasami jest usadowione w dolnej jej części, a więc w pobliżu ujścia szyjki macicy, przez którą dziecko ma wydostać się na świat. I wtedy mogą pojawić się problemy. W skrajnych przypadkach łożysko może zupełnie zagrodzić dziecku drogę, zasłaniając całe ujście wewnętrzne kanału szyjki macicy (tzw. łożysko całkowicie przodujące). Wtedy dziecko nie ma innego wyjścia – musi urodzić się przez cesarskie cięcie. Ale są to bardzo rzadkie sytuacje, dotyczą 1 proc. porodów. Często natomiast, bo aż u 30 proc. ciężarnych, łożysko we wczesnej ciąży zasłania ujście kanału szyjki macicy, ale potem „wędruje” wyżej, umożliwiając normalny poród. Jak to się dzieje, skoro jest „przyklejone” do ściany macicy? Faktycznie łożysko przylega do macicy na stałe w jednym i tym samym miejscu, ale ponieważ macica mocno się rozciąga i jej dno podnosi się coraz wyżej – wraz z rozciąganiem się ścian macicy łożysko również się unosi, zmieniając swoje położenie względem ujścia szyjki macicy. Jeśli więc np. w 16. tygodniu ciąży lekarz odkryje podczas badania USG, że masz „przodujące łożysko” albo usadowione bardzo blisko szyjki macicy – to nie powinnaś się tym martwić na zapas, bo to się może jeszcze zmienić. Szanse na to, że łożysko odsłoni ujście macicy, są tym większe, im młodsza jest ciąża i im wyżej znajduje się łożysko. Tak naprawdę o łożysku przodującym można mówić najwcześniej po 20. tygodniu ciąży, gdy umiejscawia się ono w dolnej części macicy i zasłania jej ujście – całkowicie lub częściowo (tzw. łożysko brzeżnie przodujące).
Przodujące łożysko częściej występuje u kobiet, które:
- miały ten problem już w poprzedniej ciąży
- miały czyszczoną jamę macicy (po poronieniu lub aborcji)
- przeszły operację cesarskiego cięcia
- mają za sobą kilka ciąż i porodów
- urodziły bliźniaki lub wieloraczki
- miały w przeszłości powikłaną ciążę z wadami rozwojowymi płodu."
http://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/ciaza-lozysko-jak-powinno-byc-ulozone-w-brzuchu-ciezarnej,538_2266.html
No staram się nie martwić ale czasami się nie da, czytałam właśnie kiedy najczęściej występuje i nic do mnie nie pasuje. To moja pierwsza ciąża, ale tak jak pisze jestem w 18 tc więc wychodzi na to, że mam szanse, że wszystko wróci do normyAleksandra -
aleksandraola wrote:Ja też wczoraj usłyszałam " łożysko przodujące " ale nic więcej nie wiem, a to co się naczytałam to szkoda gadać. Jedyne pocieszenie, że to podobno może wrócić do normy jeszcze więc jestem dobrej myśli.
W pierwszej ciąży miałam jakoś w 17 t.c. zdiagnozowane łożysko przodujące, też byłam przerażona, bo i tak miałam dość problemów wcześniej, ciąża zagrożona, krwiak... Ale mnie się przesunęło wyżej w kilka tygodni i później było już prawidłowo umiejscowione i z tego co wtedy lekarz mi mówił, to często się tak zdarzaaleksandraola lubi tę wiadomość