X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Fryzia33 Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja od poczatku ciąży miała 3 cm ale teraz zaczął się od środka robić taki lej i ta zwarta cześć ma 2 cm. Ja trochę zawiodłam się na swoim lekarza bo chodzę prywatnie i wiem że mógłby założyć mi krążek w gabinecie ale nie chciał powiedział że to szpital zakłada i skierował mnie a w szpitalu powiedzieli ze nie założą mi więc się nie zostałam i umówiłam się do lekarza który zakłada. Zobaczymy co on powie jeżeli nie będzie możliwości tylko też powie że szpital to wtedy pojadę ale myślę że jeżeli siostrze męża założył to mi też założy chociaż żeby mieć ten komfort psychiczny że dalej nie pójdzie

relgi09kiihpljzd.png
    relgi09kvref0kv4.png
    relgi09kfizn0g38.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie czytalam w necie ze niektóre szpitale mimo ze sama kupisz krazek to go nie zaloza. Na szczęście tu tak nie jest. Nfz refunduje tylko szew pod narkoza.
    Moja szyjka jest niestety bardzo miekka i to przewazylo szalę oraz ze dzidzia zeszla na dol wiec poprostu taka uroda mojej szyjki ze tego nie wytrzymuje. Lekarze choc mowia ze bardzo ich to nie pokoi to dodaja ze przy krazku będę mogla normalnie funkcjonować oczywiście nie wolno sie.forsowac i trzeba uwazac na siebie i kontrolowac u lekarza czy.krazek spelnia swoja funkcje.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Fryzia33 Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka89 oby nam się z tymi krazkami udało i żebyśmy dotrwaly chociaż do połowy stycznia. Wiadomo że nie będzie można dźwigać czy się forsowac ale dla mnie duże znaczenie będzie miało to że chociaż na spacery z córką będę mogła wyjść.

relgi09kiihpljzd.png
    relgi09kvref0kv4.png
    relgi09kfizn0g38.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny badzcie dobrej mysli i niestresuj sie niejedna donosila z okazkiem czy skrocona szyjka takze i u Was bedzie dobrze:)

A powiedzcie mi czy macie linie negra ta ciemna kreske??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam tej lini. W pierwszej ciazy tez nie mialam a jestem ciemnej.karnacji

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby jakos dotrwac do m/w daty porodu I w koncu miec to za soba. Calutka noc nie spalam tak mnie brzuch bolal, a do tego nogi i plecy, nie potrafilam znalesc sobie pozycji do spania. Usg umowilam sobie na 1.12. to bedzie akurat trwal 31tc. Tydzien wczesniej mam wizyte u ginki. Jutro koncze magiczne 28tc, dzidzius juz bezpieczniejszy I dodaje mi to otuchy. Blizna po cesarce mnie bardzo ciagnie, kto powinien sprawdzic w jakim ona jest stanie? Ten dr od usg? Czy moja dr? Musze sie o to zapytac.
    Z tymi szyjkami jak juz sie cos dzieje to wielka niewiadoma, nigdy nie przewidzisz czy szyjka da rade czy nie, grunt to byc pod opieka lekarza ktory bedzie monitorowal sprawe I cieszyc sie ze dzieciaczki juz mimo wszystko sa takie duze. Trzymajcie sie dziewczyny.

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie znam długości szyjki. Takie trochę podejrzany mi się wydaje ten pomiar recznie, podobno szyjka się wydłużyć nie może a w poprzedniej ciąży co usg miałam inne wyniki, czasami z dnia na dzień mi się wydłużyla o 1,5cm (!) także jesli nie ma żadnych kluc, krwanie, skurczy ani bólu to nie ma się co tym przejmowac...
    Co śmieszne lekarze oceniali albo na oko albo przez brzuch albo na samolocie a podobno jedyne dokładne badanie jest przez pochwe...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 20:44

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin nigdy nie podaje długości szyjki, zawsze tylko mówi, że zamknięta i w porządku. Od rana jak wstałam to pobolewają mnie trochę pachwiny i kilka razy czułam lekkie kłucie w pochwie ale tylko rano. Mam nadzieję, że nic się nie będzie działo bo wizytę mam dopiero 25-tego. Czy kłucie w pochwie może świadczyć o tym, że coś z szyjką się dzieje? Kopniaki czuję zarówno wysoko jak i bardzo nisko w pochwie a nawet często tam od strony pupy
    Ja na początku ciąży miałam bardzo mocne kłucia w pochwie, brzuch mnie rzadko bolał i wszystko było ok ale te kłucia były dziwne, te dzisiejsze to pikuś przy tamtych.

Jak często macie wizyty? Ja do tej pory mam co 4 lub 3,5tyg(do 3 miesiąca miałam częściej bo mi się nałożyły wizyty jak zmieniłam lekarza). Od kiedy są częściej?

Kciuki za wszystkie szyjki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 19:19

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko szyjka jest podstepna tu sa ciezarne ktore nie mialy zadnych objawow a juz maja nawet rozwarcie. Na szczęście u mnie pomimo wszystkiego ujscie zamknięte bo mialam teraz po wizycie spawdzane.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba zaufac lekarzowi prowadzacemu bo inaczej czlowiek by zwariowal. Tylko na tym etapie lekarz powinien glowica dopochowa mierzyc szyjke bo rekami sprawdzi tylko twardosc i czy zamknieta takze sama dopiero teraz sie doksztalcilam.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnią wizytę miałam równie 2tyg temu (26+0) i jak dotąd lekarz nie sprawdzał szyjki głowicą tylko ręcznie. Następną wizytę mam za 2tyg (30+0) zobaczymy jak wtedy będzie mi sprawdzał.

Aguska kciuki za Twoją szyjkę, idziemy łeb w łeb (28+0) z tego co widzę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 20:22

AguŚka89 lubi tę wiadomość

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wydaje ze lekarz czuje recznie jak mnie wiecej jest szyjka i jak go cos niepokoi to sprawdza dopochwowo usg. Mi sprawdzili na ip jak przyszlam z bolem dlatego wiem inaczej bym tez niewiedziala. Mi teraz dala wizyte za 3tyg od ostatniej a tak to mialam co 4tyg... i z tego co pamietam to mialam pod koniec ciazy rozwarcie na 3cm i tak lazilam ponad tydzien czasu jak nie lepiej a porod zaczal sie 2 dni przed terminem

Papcia, Czarnaa94 lubią tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej odnośnie szyjki to można ją zmierzyć tylko przez usg dopochwowe. Ja trafiłam 3 tygodnie temu do szpitala i lekarz badając mnie na samolocie stwierdził ze szyjka jest skrócona. Następnego dnia roztrzęsiona poleciałam na usg i szyjka mierzyła uwaga 5,1 cm.... Także wydaje mi się że to ręczne badanie to jest takie baardzo naciągane

Nieukowa lubi tę wiadomość

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie recznie to sobie mozna zmierzyć framuge w oknie a nie szyjkę. .. tak jak pisałam, co lekarz to mi inaczej mierzył w tamtej ciąży a niby eksperci z dyplomami... lejka tez się nie da palcami wyczuć, tylko usg. A są kobitki co rodzily wcześciaki z powodu lejka nawet jak się z zewnątrz ok wydawało...

Ja byłam zamknięta na 4 spusty aż do samego produ. No ale jak się wczesniej rodziło to podobno można chodzic z 1-2cm rozwarciem i 2 tygodnie zanim się urodzi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2016, 20:43

Papcia lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Fryzia33 Przyjaciółka

Wysłany: 11 listopada 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi właśnie przy badaniu ręcznym szyjka wydawała się super, twarda zamknięta i długa. Jednak na usg było widać jak od środka robi się lej.

relgi09kiihpljzd.png
    relgi09kvref0kv4.png
    relgi09kfizn0g38.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że tylko przez usg mozna zmierzyc szyjke. Ona moze byc twarda i zamknieta a sie skrocic. Mi od jakiegoś czasu gin mierzyla no i tak podstepna szyjka zostala zdemaskowana we wtorek.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już nie wiem dziewczyny. Mój lekarz badał ostatnio szyjke ręcznie tylko. Mimo że mam skrócona i leżałam w szpitalu. On nigdy nie mierzy aparatem. Niby tytuł doktora i leki mi dobral ale nie do końca mu ufam. Wcześniej dwa dni po wizycie wylądowałam w szpitalu mimo iż w badaniu ręcznym wszystko było ok. Skurczy na razie nie mam ale gdy się przemecze brzuch mnie ciagnie w dół.

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    To ja już nie wiem dziewczyny. Mój lekarz badał ostatnio szyjke ręcznie tylko. Mimo że mam skrócona i leżałam w szpitalu. On nigdy nie mierzy aparatem. Niby tytuł doktora i leki mi dobral ale nie do końca mu ufam. Wcześniej dwa dni po wizycie wylądowałam w szpitalu mimo iż w badaniu ręcznym wszystko było ok. Skurczy na razie nie mam ale gdy się przemecze brzuch mnie ciagnie w dół.

Zarówno w pierwszej ciąży, jak i teraz, lekarze badają najpierw palpacyjnie (czy twarda czy miękka), a później przez USG dopochwowe długość i zamknięcie... Myślę, że nawet najlepszy lekarz nie jest w stanie tylko palpacyjnie ocenić stanu szyjki, przede wszystkim długości, no i tego, czy robi się lejek, bo on się robi "od środka"!

Moim zdaniem powinnaś udać się do innego lekarza na kontrolę, żeby dokładnie zbadał Ci przez USG szyjkę. Lepiej mieć pewność.

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy lekarz może zmierzyć szyjke usg brzusznym?

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz szyjki nie bada palpacyjnie za często, raczej przez USG. Ja na każdej wizycie mam sprawdzaną, bo ja miałam dwie konizacje szyjki co spowodowało, ze części pochwowej właściwie nie mam. Zostaje tylko ta wewnętrzna. W tamtej ciazy w 24 tygodniu skrocila sie do 17 mm, lezalam dużo, miałam pessar. Teraz o dziwo dwóch lekarzy zmierzylo ją na 39 mm, więc póki co paniki nie ma. Zresztą podobno dopoki szyjka jest zamknięta i twarda to nawet krótka może bardzo mocno trzymać. Gorzej jak zaczyna sie robić rozwarcie, czyli ten lejek. Ja w ostatniej ciąży bardzo sie martwilam o szyjke, teraz też sie zastanawiam czy na pewno da radę do końca.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
‹‹ 380 381 382 383 384 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ