X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    A czy lekarz może zmierzyć szyjke usg brzusznym?

Mój sprawdza tylko przez USG dopochwowe.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjka mierzona jest usg dopochwowym. U mnie niestety jest miękka. Moja gin mowila ze to sie moglo mechanicznie skrocic czyli dziecko zeszlo nisko o conajmniej miesiac wczesniej i szyjka nie wytzymala pod naporem szczegolnie ze dziecko ulozylo sie posladkowo i wali mocno nozkami mi w krocze. Dzis tez mala miala intensywny poranek i myślałam że zejde jak znowu mi ta szyjke obkopala. Czekaja jeszcze na wymaz szyjki bo to podobno wazne jesli chodzi o zalozenie krazka i powtorza usg dopochwowe. Narazie sprawdzaja codziennie recznie czy ujscie zamknięte.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę od paru dni jak jestem aktywna czuję że muszę się położył bo brzuch zaczyna być twardy. Dzis ze strychu mąż znosił rzeczy dla dziecka. Chwyciłam jakis wór, jakis karton z ciuchami trochę posprzątalam i juz plackiem leżę, bo brzuch sie stawia. A dzieci dalam do babci i chciałam ogarnac temat... ehhh

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjkę można zmierzyć przy usg przez brzuch, miałam tak mierzone raz na połówkowych i potem raz przez mojego gina. Ale to jest wg mnie zupełnie niemiarodajne, dopochwowo na pewno dokładniej. Wydaje mi się że w badaniu ręcznym doświadczony lekarz jest w stanie określić czy ta szyjka jest krótka czy długa ale na pewno poza tym powinno też być wykonywane usg dopochwowe. Jak się któraś z was martwi to zawsze można poprosić swojego gina żeby zmierzył tą szyjkę, a jak odmówi to ja bym już takiego pożegnała i nie wróciła. Niestety ciężko teraz o dobrego lekarza a takich którzy olewają pacjentki nie brakuje. Moja bratowa np przez całą ciążę nie była badana na fotelu ani przez usg dopochwowe, dopiero w terminie porodu żeby sprawdzić czy coś się zaczyna. Dla mnie to jest niepojęte.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Szyjkę można zmierzyć przy usg przez brzuch, miałam tak mierzone raz na połówkowych i potem raz przez mojego gina. Ale to jest wg mnie zupełnie niemiarodajne, dopochwowo na pewno dokładniej. Wydaje mi się że w badaniu ręcznym doświadczony lekarz jest w stanie określić czy ta szyjka jest krótka czy długa ale na pewno poza tym powinno też być wykonywane usg dopochwowe. Jak się któraś z was martwi to zawsze można poprosić swojego gina żeby zmierzył tą szyjkę, a jak odmówi to ja bym już takiego pożegnała i nie wróciła. Niestety ciężko teraz o dobrego lekarza a takich którzy olewają pacjentki nie brakuje. Moja bratowa np przez całą ciążę nie była badana na fotelu ani przez usg dopochwowe, dopiero w terminie porodu żeby sprawdzić czy coś się zaczyna. Dla mnie to jest niepojęte.

Masz rację. Ja zmieniłam lekarza po 3-mcu ciąży m.in. dlatego, że ani raz mnie nie badała na fotelu. Zmieniłam na fajnego lekarza, ręcznie bada szyjkę zawsze ale nie usg dopochwowym. 25-tego mam wizytę także zobaczę czy zrobi a jak nie to o nie poproszę. W sumie tyle z Was ma problemy z szyjką, że zaczęłam się niepokoić.

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnoe nie wpadajmy wszystkie w paranoje szyjkowa odrazu;) moja gin zrobila mi powcipne usg dopiero jak mialam bole brzucha zeby sprawdzic czy szyjka ok a tak to tylko mowila ze jest ok. Niewiem jak Wam ale 3dni wolne to stanowczo za duzo i tak mi sie dluuuuzy okropnie:/ zrobilam liste potrzebnych rzeczy do kupienia przed porodem taka dokladna (choc pewnie jeszcze sie tak duzo rzevzg znajdzie) rozpisalam ile kasy na to mniej wiecej i od grudnia zaczynam zakupy takie duuuze juz sie ciesze na sama mysl o tym:) ciuszkow mam sporo po starszaku takze tylko co nie co bede musiala kupic wiec kupno plynow kremow pieluch jakos bardziej mnie cieszy:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem tego samego zdania, 4 dni tylko szyjki na forum. Nie zrozumcie mnie źle, ale można się nakręcić od czytania. Trzymam kciuki za dziewczyny którym się skracają i życzę im jak najlepiej, ale reszta dwa głębokie wdechy na uspokojenie :)

Nitka, chcesz się podzielić może listą? Ja swoją też już zaczęłam tworzyć, ale jest jeszcze trochę niekompletna.

aisa, bebag, Nieukowa lubią tę wiadomość

• Mila123 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz zapisalam liste do szpitala dla dzidziusia i na pierwsze dni beda nowe a reszta po starszym synku do tej pory bylam przekonana ze mam ich mnostwo a teraz sama juz nie wiem co ja w ogole mam w grudniu zaczne sie tym zajmowac szykowac pomalu zeby nie wszystko naraz chce zostawic pranie prasowanie lozeczko ukladanie ubranek i przystosowanie pokoju zostawic na ostatni miesia bo wiem jak mi sie on dluzyl i ciagle tylko o porodzie myslalam teraz chce miec glowe zajeta w tych ostatnich dniach.

dqpr20mm1kch4v18.png

gg642n0ani1ltrjk.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stawiacie do pionu dziewczyny i dobrze, przyda mi się :D

Chętnie bym zobaczyła Wasze listy, szczególnie że wiele z Was będzie mamusiami nie pierwszy raz i macie doświadczenie. Ja zielona w temacie jestem, coś tam popisałam ale na pewno wiele mi brakuje

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o moja liste wyglada narazie tak: oliwka, sol fizjologiczna, sol morska do noska, sudocrem, bepanthem , patyczki do uszu dla dzieci, krem do pielegnacji skory, plyn do kapieli, gaziki nasaczone spirytusem, plyn odkazajacy do kikuta, aspirator do noska, nozyczki campol baby , szczotka do wlosow, pieluchy, pieluchy tetrowe, proszek do prania, smoczki, puder do pupy,przewijak, wanienka, lozeczko , materac, podklady na materac, laktator, przescieradlo, spiworek do spania, butelka do karmienia, mleko bebilon, oslonki na sutki, wkladki laktacyjne, skarpetki, rekawiczki, tamtum rosa saszetki, podpaski poporodowe, majtki poporodowe, szczotka do butelek, rozek, czapeczka zimowa i szalik, krem ochronny na buzie, zatyczki do uszu dla taty;) oto moje wypociny...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o rzeczy do szpitala moja lista: dokumenty: dowod osobisty, karta ciazy, wynkki ostaynich badan, krew rh przeciwciala hbs wr, ksiazeczka z cukrami, 2pizamy,klapki, szlafrok, kosmetyczka:szczotka szampon susarka szczoteczka pasta zel pod prysznic zel do higien intymnej krem recznik gumka do wlosow, podpaski poporodowe, majtki poporodowe i zwykle , okulary, skarpetki, woda niegazowana ladowarka tel, oslonki na sutki, bepanthen do sutek. a dla Maluszka: koszulki2 pieluchy mokre chusteczki pieluchy tetrowe2-3 pajacyk skarpetki czapeczka smoczek. Ciuszki na wyjscie przywiezie tata.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka - wg mnie gaziki z alkoholem bez sensu. Lepiej zwykle jalowe gaziki bo wiele rzecxy z nimi zrobisz (np. przemyjesz zaropiale oko), a alkoholowy masz już octenisept do pepowiny na liście. On nie szczypie i lepiej odkaża niż zwykły alko.
    Zrezygnowałam tez z pudru- masz na liście kremy a mąka ziemniaczana działa jak najlepszą zasypka.
    I szalik- dla noworodka bez sensu, grozi uduszeniem. Kombinezon odpowiedni z kapturem, kocyk i czapecza i juz.
    Wykreslilabym tez mleko modyfikowane jeżeli nie wiesz czy nie będziesz karmić piersia- ja miałam tylko takie 2 saszetki jednorazowe. To można zawsze kupić w prawie każdym sklepie.

Poza tym ok i masz chyba wszystko z kosmetyków ;)
    Dodałabym jeszcze Pedicetamol koniecznie i termometr elektroniczny z elastyczna końcówka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 11:19

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z rzeczy do szpitala: nie polecam piżam, w szpitalu każą wierzyć krocze wiec leży z gołym tyłkiem, podkladem poporodowa między nogami i w koszuli nocnej ;) po cc tez nie możesz brzucha obciskac gumka od piżamy.
    Moja rada: dużo koszul nocnych, jak macie takie do karmienia to tym lepiej. Najlepiej 1 koszula na każdy dzień pobytu w szpitalu. One się brudzą od krwi nawet jak się bardzo uważa. Jeśli nie od razu, to wezcie 2 i miejcie spakowane dla męża żeby dowiózł.

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, zapiszę sobie wszystko :) a te podkłady na materac to dla dziecka? jeśli tak to jakie macie na myśli? osłonki na sutki i wkładki laktacyjne jakie polecacie?

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o pizame to wladnie mam na mysli koszule;) niewiem czy kombinezon dojdzie az pod buzie wiec wole miec szalik zeby w razie czego okryc szyjke. A co do tych gazikow to wlasnie niemoge se przypomniec czym robialam starszakowi 6 lat to jednak kupa czasu wiec zostawilam se tu furtke na rozmowe z polozna o tym ;) a jesli chodzi o puder to ja tylko tego uzywalam krem w razie czego na odpazenia wole zeby byl. Z mlekiem to chcialam taka jajas mala paczke w razie czego ale fajnie ze sa saszetki nigdy nic niewiadomo wiec lepiej miec...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina wpisz w google podklad na materac dla dziecka i Ci wyskoczy, lepiej zakladac niz miec mokry materac... z jednej strony jest material a z drugiej folia nieprzemakalna i wkladasz pod przescieradlo. Jesli chodzi o oslonki ja mialam z aventa a wladki z campol babies

Mila123, karolina1488 lubią tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do listy trzeba dopisac jeszcze pare rzeczy np reczniki z kapturkiem koce oslonki na lozeczko termomentr do wody i do pokoju, ja to akurat mam... dopisujcie dziewczyny co tam jeszcze to skompletujemy wszystko i o niczym sie niezapomni;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Mila123 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Karolina wpisz w google podklad na materac dla dziecka i Ci wyskoczy, lepiej zakladac niz miec mokry materac... z jednej strony jest material a z drugiej folia nieprzemakalna i wkladasz pod przescieradlo. Jesli chodzi o oslonki ja mialam z aventa a wladki z campol babies
    To takie ceratki sa mi zostaly po starszym ale dokupie jeszcze jedna

dqpr20mm1kch4v18.png

gg642n0ani1ltrjk.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja wygprawka wygląda tak https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hxGncQacCtRkntfUwRsY7zrvIexWG4Z-Yt2DKs9gxEw/edit?usp=sharing

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam kilka ceratoflanelek jak kładlam małego bez gaci na macie do zabaw. A na lozeczko zakładałam taki gruby ochraniacz z Ikei i wystarcza mimo że nie miał gumy na spodzie.

Generalnie nie lubie nadmiaru rzecxy- termometr do wody mi był zbędny, łokciem można temp. wody sprawdzić. Noworodek nigdy nie narzekal :) termometu do pokoju nie miałam bo moja niania elektroniczna miała termohigrometr.

Ręczniki z kapturkiem- zdecydowanie tak. Super są te z Ikei.
    Kocyki i spwiwrki warto mieć, ja nie używałam przez 1rz w ogóle kołdry i poduszki dla dziecka...

Osłonka na szcxebelki- przydaje się ale dla starszego niemowlęcia. Nie ma co ograniczać ruchu powietrza i ryzykować SIDs na poczatku, dopiero jak się 4-6mc dziecko obraca i wali w szcxebelki to warto to kupić i założyć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2016, 13:48

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
‹‹ 381 382 383 384 385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ