X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag ja też czułam delikatniejsze ruchy, ale wydawało mi się, że mała odwróciła się tyłkiem do przodu i bombarduje mnie od strony kręgosłupa. następnego dnia już było ok. Daj znać co lekarz Ci powie na te delikatne ruchy.

• sandra_zog Przyjaciółka

Wysłany: 17 listopada 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jak sobie radzicie z nudą w ciąży (szczególnie te leżące :) Ja sie zabrałam za robótki ręczne jako że dziecko zimowe i powiema Wam że chyba nawet nieźle mi idzie, w związku z czym musze się pochwalić, gdyby któraś chciała sobie coś zamówić to zapraszam.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1b0138a7ca87.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/98b439765ec8.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/62dfc5848031.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 14:24

Nitka_lutowa, evs, Mila123 lubią tę wiadomość

eiktyx8d41ciyrnj.png
  • sandrula Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra_zog wrote:
    Hej dziewczyny, jak sobie radzicie z nudą w ciąży (szczególnie te leżące :) Ja sie zabrałam za robótki ręczne jako że dziecko zimowe i powiema Wam że chyba nawet nieźle mi idzie, w związku z czym musze się pochwalić, gdyby któraś chciała sobie coś zamówić to zapraszam.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1b0138a7ca87.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/98b439765ec8.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/62dfc5848031.jpg

Sliczne cudeńka!
    Ja właśnie szukam pomysłu na siebie.. Jeden dzień lezenia i już mam dość:/

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja też bardzo słabo czuję ruchy i właśnie dzisiaj trochę się doktorowi "podskarżałam", ale powiedział, żeby się w ogóle tym nie przejmować, że jest to kwestia percepcji, budowy ciała itd. Serduszko bije, wymiary w normie- kazał mi w ogóle o tym nie myśleć i cieszyć się ciążą:)

Aguu, Nitka_lutowa, karolina1488, bebag, AguŚka89, zbikowa, evs lubią tę wiadomość

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz jak Ci ladnie powiedzial ciesz sie ciaza:)))

Ja bylam dzis na porodowce ale bylo 5 rodzacych i tylko i pokoj zobaczylam takie fajne lozko wielkie, pilki drabinki itd do tego wanna z masazami normalnie jestem w szoku bo pamietam to miejsce wygladalo tragicznie takze widac ze rodzaca teraz ma komfort:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie wyprawkowe. Co na wyjscie ze szpitala? Kombinezon czy taki spiworek ocieplane do wozka/fotelika?

• Brunetka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwciaaa wrote:
    Dziewczyny pytanie wyprawkowe. Co na wyjscie ze szpitala? Kombinezon czy taki spiworek ocieplane do wozka/fotelika?

A będziesz wychodzić z gondolą czy z nosidełkiem samochodowym?

Bo jak do samochodu to nie radzę wpychać w gruby kombinezon i w nosidełko

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, Mała w porządku, fika sobie, a ruchy mogę czasem czuć mocniej lub słabiej bo ma jeszcze sporo miejsca :) ale też niestety moja szyjka nie jest szałowa - ma 28-29 mm. Nie wiem czy wcześniej była dłuższa bo nie miałam robionych pomiarów, wcześniej badała szyjke tylko na fotelu, dziś jak zabadala to powiedziała, że jest zamknięta ale zmierzymy na usg, no i faktycznie zamknięta, ale krótka :/ za 2 tyg. mam kontrolę, a póki co mam unikać aktywności fizycznej i dużo odpoczywać :/ mam nie panikowac, bo może taka moja uroda, ale faktycznie nie jest łatwo się nie denerwować :/ musze tez kontrolowac cisnienie bo mam blisko górnej granicy - a miała być taka rutynowa wizyta :/

Nitka_lutowa w jakim mieście będziesz rodziła?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 16:52

age.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag super, że z małą wszystko w porządku :) a z tymi szyjkami to jakaś plaga normalnie, odpoczywaj

Ja mam za to ciśnienie niskie, przeważnie niecałe 90 na 60 ale miałam też i 75 na 49, taka moja uroda podobno, moja mama ma to samo. Lekarz jak bada i mam 90 na 60 to się śmieje czy śpiąca nie jestem ale mówi, że lepsze niskie niż za wysokie. Tętno mam 70 a przed ciążą często było niewyczuwalne na tych nadgarstkowych aparatach :D

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 17 listopada 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam mocno kciuki za szyjki, najważniejsze teraz to się nie przemęczać i tak jak napisała jedna z dziewczyn wytrwać do końca, już bliżej niż dalej :))

Ja za to doświadczyłam dzisiaj jak mało empatyczni są ludzie wobec kobiet w ciąży...
    Musiałam się zgłosić do mojej gin po skierowanie do gab.zabiegowego w celu podania tej szczepionki o której Wam pisałam. Specjalnie nie umawiała mnie na wizyte, bo przecież byłam we wtorek. Jak zapytałam panią w starszym wieku czy mnie wpuści w kolejkę tłumacząc, że nie będę dłużej niż 2 minutki, powiedziała, że nie bo ona ma dużo spraw na głowie... Dobrze, że położna sama mnie zawołała, bo tak bym tam kwitła nie wiadomo ile czasu, a szczepionka mogła być przechowywana w tem. pokojowej tylko 1h, więc miałam stresa, że zaraz 350 zł pójdzie w kosz....
    No i jeszcze sytuacja u hematologa, masakra jaka tam była wojna z kobietą, która wepchała się w kolejkę tłumacząc się, że jest uprawniona do wizyt u lekarza poza kolejnością.... ehh mam już dość bieganiny po lekarzach, straszny bajzel ;\

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka wrote:
    A będziesz wychodzić z gondolą czy z nosidełkiem samochodowym?

Bo jak do samochodu to nie radzę wpychać w gruby kombinezon i w nosidełko

Nosidełko. No wlasnie to mnie zastanawia...przejscie ze szpitala do auta chwila a pozniej...powrot ok godziny to przeciez nie będe dziecko w zimnym aucie wiozla. a takie opatulone dziecko to ani dla niego wygodne ani dobre ( mowie juz o przewozie w srodku). Pytam bo zawsze to inaczej poradzic sie osob doswiadczonych:)

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag Legnica.

Evs trzeba bylo sie wepchnac i powiedziec doktorce ze przyszlas tylko po papier i niesluchac durnej baby nieatety taki nasz kraj zero tolerancji ja tez staram sie niekozystac z kasy dla ciazarnych bo potem komentarze glupie i spojrzenia ale jak jestem zmeczona czy cos wciskam sie i w nosie mam reszte ludzi. Najgorzej jak krew mam pobrac siedzi 20osob ja ciezarna na czczo z cukrzyca ale tlumacz sie bo pajace same niewpadna na pomysl zeby ciezarna wpuscic z wielkim brzuchem:/

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak robilam zakupy w Rossmanie to pani na kasie powiedziala do mnie "pani ciezarna prosze do mnie poza kolejnoscia". No to poszlam zeby mnie skasowala za zakupy bez kolejki oczywiście baby za mną zaczely juz jeczec i szeptac do siebie ze one to do osstatniego dnia ciezko pracowaly itd. Specjalnie napisalam baby bo kobieta rozumie ze duzy brzuch to juz ciężko stac w dlugiej kolejce.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, pozdrawiam po wizycie!
    Szyjka super, AFI ok, mała ustawiła się głową w dół i wazy 1060g. Pomiary na tydzień mniej, ale tak samo miałam wcześniej z synem.
    Ale czad :)

Brunetka,. Sylwciaa ja mam taki handmade rożek z minky specjalnie do nosidła do auta z wycięciem na pasy:
    http://oi65.tinypic.com/2dagneb.jpg
    Malucha w polarkowym kombinezonie w to włożę, zapina się jak rożek a nie stwarza niebezpieczeńtwa podczas podrózy autem. Ma kapturek i można rozpiąć jak zrobi się za ciepło.
    W ogóle polecam firmę, prowadzi ją moja kumpela z LO. Oryginalne cudnie miękkie minky i świetne wykonanie:
    http://www.tulinek.pl/

Sandra Zog: ale piękne! Masz talent :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 21:20

karolina1488, sandrula lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Gosia_28 Debiutantka

Wysłany: 17 listopada 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Jestem tu nowa, dopiero Was znalazłam. Termin mam na 26 lutego ale już teraz perspektywa porodu mnie przeraża. To moje pierwsze dziecko i nasłuchałam się złych rzeczy o porodach naturalnych. Ale nastawiłam się na naturę i tak szukam informacji co mogę zrobić żeby sobie pomóc. I znalazłam info o Aniball - baloniku. Słyszałyście o tym? A może któraś stosowała?

Nieukowa, karolina1488 lubią tę wiadomość

Miłoszek <3 Już niedługo.
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny takie pytanie mam, mimo że to moja druga ciąża to nie znam na nie odpowiedzi... Dużo osób mi mówi że mam bardzo nisko brzuch. Popatrzyłam dziś w lustrze i rzeczywiście jest większy na dole niż na górze, ale czy tak było od początku to nie wiem. Na pewno jak siedzę to brzuch leży mi na kolanach ale to pewnie przez to że jest duży. Jak rozpoznać to opuszczanie? Jak to jest u was? Porodu przedwczesnego się nie spodziewam, w tamtej ciąży dobijałam do 42tc, dziecko kręciło się już wokół 4kg, łożysko się rozpadało a nic kompletnie nie wskazywało że kiedykolwiek zacznę rodzić :) teraz spodziewam się że będzie podobnie. Nie wiem tylko czemu ten brzuch taki niski, czy to uroda taka, czy o wielkość chodzi bo jest ogromny... Mały kopie mnie bez litości po tyłku, obłędnie boli mnie lewy pośladek, czasem promieniuje do nogi, czasem po pęcherzu dostaje, reszta dziecka rusza się normalnie wyżej i to już nie jest dla mnie bolesne. Starszy synek od początku ułożony był główkowo, wierny tej pozycji od 12tc do cesarki bardzo boleśnie obkopywał mi żebra i wątrobę. Dlatego teraz wydaje mi się że mały ułożony jest miednicowo, nie dostałam jeszcze ani razu kopniaka po żebrach. Czy ułożenie dziecka ma wpływ na kształt brzucha?

Odpoczywajcie dziewczyny, trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze!

• vitoria Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Gosia_28, ja też za pierwszym razem byłam nastawiona na sn i jednocześnie przerażona jak to będzie i jak się za to zabrać. Mąż zarezerwował mi nawet panią do rodzenia, to nie położna ale kobieta która pomaga w czasie porodu, doula sie nazywa. Fajna babka była, wszystko wcześniej wyjaśniła, przećwiczyłyśmy oddychanie, i to jak sobie radzić ze skurczami. Polecała żel do porodu natalis czy jakoś tak, już nie pamiętam dobrze. Gotowa byłam ze wszystkiego skorzystać byle jakoś to przeżyć :) i nawet zaczynałam się czuć bezpiecznie w miarę jak wszystkiego się uczyłam. Mąż też miał być z nami. Wszystko było przygotowane a ostatecznie zrobili mi cesarkę. Teraz już nie chcę rodzić sn... O baloniku coś słyszałam, czy to ten do rozciągania krocza?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 21:32

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitoria wrote:
    Dziewczyny takie pytanie mam, mimo że to moja druga ciąża to nie znam na nie odpowiedzi... Dużo osób mi mówi że mam bardzo nisko brzuch. Popatrzyłam dziś w lustrze i rzeczywiście jest większy na dole niż na górze, ale czy tak było od początku to nie wiem. Na pewno jak siedzę to brzuch leży mi na kolanach ale to pewnie przez to że jest duży. Jak rozpoznać to opuszczanie? Jak to jest u was? Porodu przedwczesnego się nie spodziewam, w tamtej ciąży dobijałam do 42tc, dziecko kręciło się już wokół 4kg, łożysko się rozpadało a nic kompletnie nie wskazywało że kiedykolwiek zacznę rodzić :) teraz spodziewam się że będzie podobnie. Nie wiem tylko czemu ten brzuch taki niski, czy to uroda taka, czy o wielkość chodzi bo jest ogromny... Mały kopie mnie bez litości po tyłku, obłędnie boli mnie lewy pośladek, czasem promieniuje do nogi, czasem po pęcherzu dostaje, reszta dziecka rusza się normalnie wyżej i to już nie jest dla mnie bolesne. Starszy synek od początku ułożony był główkowo, wierny tej pozycji od 12tc do cesarki bardzo boleśnie obkopywał mi żebra i wątrobę. Dlatego teraz wydaje mi się że mały ułożony jest miednicowo, nie dostałam jeszcze ani razu kopniaka po żebrach. Czy ułożenie dziecka ma wpływ na kształt brzucha?

Odpoczywajcie dziewczyny, trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze!

To moja pierwsza ciąża więc nie mam porównania ale ja od samego początku mam brzuch bardzo nisko, a im bardziej rośnie tym bardziej nisko jest. Niektórym kobietom brzuch zaczyna się już pod samym biustem a mi duuużo niżej. Jak siedzę to brzuch dotyka mi nóg (też mam już spory, a od wczoraj to przez noc tak urósł, że aż trudno uwierzyć). Moja córka jest ułożona miednicowo - przynajmniej w 26+0 tak była a do tej pory czuję ją w tym samym miejscu jak kopie itp. Często czuję kopniaki właśnie bliżej pupy w pośladkach, przy pęcherzu i w prawym boku (w prawym boku ma główkę wiec to rączkami daje czadu :) ). Każdy mi mówi, że brzuch mam nisko, lekarz mówi, że po prostu niektóre kobiety tak mają i żeby się nie martwić :) Moja siostra z resztą w obu ciążach też tak nisko bardzo miała brzuch-może taka nasza uroda ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2016, 21:43

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Gosia_28 Debiutantka

Wysłany: 17 listopada 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, balonik wprowadza się do pochwy, pompuje codziennie bardziej i trzeba go wypychać swoimi siłami, tak jakby się parło. Podobno pomaga nie tylko w rozciągnięciu mięśni ale również daje poczucie świadomości tego co nas czeka i bezpieczeństwa.
    Niby wiem , że nie da się wszystkiego zaplanować, ale taka już jestem, że chciałabym mieć nad wszystkim kontrolę. Chciałabym się przygotować. Świadomość ciągu niekontrolowanych zdarzeń ze mną w roli głównej mnie przeraża ;-)

• Gosia_28 Debiutantka

Wysłany: 17 listopada 2016, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1488 wrote:
    To moja pierwsza ciąża więc nie mam porównania ale ja od samego początku mam brzuch bardzo nisko. Niektórym kobietom brzuch zaczyna się już pod samym biustem a mi duuużo niżej. Jak siedzę to brzuch dotyka mi nóg (też mam już spory, a od wczoraj to przez noc tak urósł, że aż trudno uwierzyć). Moja córka jest ułożona miednicowo - przynajmniej w 26+0 tak była a do tej pory czuję ją w tym samym miejscu jak kopie itp. Często czuję kopniaki właśnie bliżej pupy w pośladkach, przy pęcherzu i w prawym boku (w prawym boku ma główkę wiec to rączkami daje czadu :) ). Każdy mi mówi, że brzuch mam nisko, lekarz mówi, że po prostu niektóre kobiety tak mają i żeby się nie martwić :)

Też nie mam pojęcia od czego to zależy. Ja dla odmiany mam brzuch wysoko. Jak siedzę to moje piersi praktycznie lezą mi na brzuchu.... brzmi to okropnie :) ale tak jest. Jak siedzę w wannie to muszę sobie podnieść piersi żeby umyć obszar między piersiami a brzuchem.
    Tęsknię za swoją dawna figura i średniej wielkości biustem :)

‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ