Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas emolium bylo od pierwszych dni, plyn do kapieli I szampon, od czasu do czasu uzywamy tez balsamu, mnie te kosmetyki zawsze ratowaly alergiczna atopowa skore I synkowi tez dobrze robia.

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emolienty są mega wygodne- wlewa sie miarę do wody i juz. Po pierwsZych 1-2mcach przeszłam z synem na Hippa ale nie polecam. Zawsze miał lekko sucha skórę i okazał się ze to Hipp. Ziaja z kolei mnie uczulila jak zaczęłam jej u małego używać (!). Najlepsze moim zdaniem po przejściu z emolienta - niebieski plyn z Rossmana babydream, SrokaO tez go bardzo poleca...

Co do kombinezonów dla noworodka: dla mnie nie istnieją inne niż rozsuwane na 2 zamki! Mega polecam HM, są 3 modele cieplutkie watowanych (biały, szary melanż i granat: http://lb5.dstatic.pl/images/13356732/I520x520-watowany-spiwor-dzieciecy-h-m-granatowy-aplikacje.jpg
    albo Cocodrillo: https://img.coccodrillo.eu/files/sc_staging_images/product/full_img_57335.png
    Na te sama modlę są tez welurkowe.
    Co BARDZO waze IMO: pełne stópki i zakładki na rączki. Rękawiczki zakładane na piastki tak małego dziecka to jakieś szaleństwo No i te 2 zamki są mega, nie wyobrażam sobie innego typu zamka do przewijania noworodka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 23:19

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2016, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa dobrze, że piszesz o Hipp, w takim razie potem spróbujemy Babydream. Ja używam oliwki dla kobiet w ciąży Babydream i jest ok, nie uczula więc dla małej może też ta firma będzie ok

Kombinezon mam biały z H&M właśnie taki jak wrzuciłaś, tylko, że taki trochę się nie nadaje do przewożenia dziecka w foteliku więc mam nadzieję, że jak urodzę to nie będzie strasznie zimno i założę jej misiowy kombinezon bo też mam z H&M

Nieukowa lubi tę wiadomość

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1488 wrote:
    Nieukowa dobrze, że piszesz o Hipp, w takim razie potem spróbujemy Babydream. Ja używam oliwki dla kobiet w ciąży Babydream i jest ok, nie uczula więc dla małej może też ta firma będzie ok

Kombinezon mam biały z H&M właśnie taki jak wrzuciłaś, tylko, że taki trochę się nie nadaje do przewożenia dziecka w foteliku więc mam nadzieję, że jak urodzę to nie będzie strasznie zimno i założę jej misiowy kombinezon bo też mam z H&M

Prawidłowo, nie powinno się przewozić dzieci w foteliku i w grubej kurtce/kombinezonie.

http://www.mjakmama24.pl/rodzice/podrozowanie-z-dzieckiem/fotelik-samochodowy-dla-dziecka-jak-przewozic-dziecko-w-samochodzie-aby-nie-popelniac-bledow,571_3446.html

karolina1488 lubi tę wiadomość

rqkqj11.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla córki i teraz dla syna zamawiałam płyn do kąpieli oilatum baby, tak jak Nieukowa napisała bardzo to wygodne bo tylko się dolewa do wody i gotowe. Nie wyobrażam sobie takiego maleństwa namydlać, spłukiwać itp. Butelka starczyła nam na bardzo długo, a potem przerzuciliśmy się na żel Bobini Baby i ciągle używamy.
    Poza tym z kosmetyków polecam wam z Ziajki krem do pupy przeciw odparzeniom.

Również dołączam do grona nieśpiących, to chyba normalne, organizm się przygotowuje do ciężkich nocy ;) U mnie to wygląda tak że koło 1 zaczynam się robić śpiąca, oczywiście jak tylko przysne to córka się budzi wiec wstaje do niej i od nowa próbuje zasnąć. Później budzę się kilka razy na siku. Koło 6-7 za to śpię juz jak kamień bo nawet nie słyszę córy.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja z rana. Ja to przy córce od początku używałam jonsona tego fioletowego ( wiem że uczula - nas akurat nie uczulał). Teraz mam zamiar od początku rossmanowskie babydream ponieważ jako jedyne mają dobry skład . Nie używam oilatum itp. bo uważam że od początku skórę dziecka trzeba przyzwyczajać do normalnych płynów ( nie dla alergików) ale to moje zdanie. Do pupy z czystym sumieniem polecam Linomag MAŚĆ! nigdy moja córa nie miała odparzonej pupy. Dla nas jest rewelacyjny i teraz też będę do używała. Pieluchy też się nie rzucam na pampersy od razu zaczynam od Dada 6 lat temu się sprawdziły a widzę że teraz są lepsze jak były 6 lat temu.

Ja spać też nie mogę chodzę ok 24 wstaje ok 5-6 wrrrrr. Dzisiaj mam wizytę u lekarza czekam na wyznaczenie USG...

No i Berlin masakra - ciekawe co Angela powie teraz na uchodzców których tak pragnęła i jeszcze polski kierowca musiał przypłacić to życiem...

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram Agate sama kupilam z Nivea Baby caly zestaw ze starszym od poczatku byly zwykle plyny i nic mu sie niedzialo i mam nadzieje ze i tym razem tak bedzie.... co do pampersow to kupuje na poczatek i pampersa i dada i zobacze czy dada beda rowniez ok u takiego malucha. U starszaka maz jezdzil i szukal rozmiaru 0 bo 1 byly za duze na kruszynke:) ach mile wspomnienia:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Fiolk@ Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli zdania co do emolientów póki co podzielone. Kurcze przy pierwszym dziecku to jest się zielonym w tych sprawach. Na szkole rodzenia polecali kosmetyki z firmy Skarb Matki. Patrzyłam na necie ale jakoś tak mało znane. Cóż...Na coś się trzeba będzie zdecydować.

A co do spania to też od ponad tygodnia źle sypiam i to w każdej pozycji. Zgaga potrafi mnie obudzić w środku nocy, gdy zasne po wielkich trudach. Za to nad ranem 6-7 mogłabym być wyniesiona z łóżkiem i pewnie nawet bym nie poczuła.

w5wqio4puxjzt1om.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kosmetykami to chyba najlepiej kupić na początek jakies małe opakowanie i zobaczyć jak sie sprawdza, bo każdemu Maluchowi będzie co innego pasowało :) ja też nie chcę zaczynać od emolientow, ale nie zdecydowałam jeszcze co kupię, chociaż nam w SR polecali kosmetyki linomag do pielęgnacji właśnie - i chyba to zamowię na początek, a w razie czego można w aptece kupić coś innego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 08:46

age.png
  • Aguu Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to śpię jak zabita... Obudzę się raz około 3 do toalety i znów padam. Będę nieprzygotowana do wstawania w nocy do córeczki.
    Pewnie to wina anemii. U nas na szkole mówili, że wysypianie teraz to podstawa.

l22ntv73ugrd1lo2.png

ma6nx5awrjqi9jvz.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kosmetyków ja używam Linomag - oliwkę, kremy do pupy (normalnie biały z cynkiem a jak pojawi się coś czerwonego to zielony Linomag - genialny), do kąpieli płyn. Wg mnie najlepszy i ładnie pachnie. Czasem kupuję też Ziajkę natłuszczającą do wanny a dla starszaka już magiczny płyn do kąpieli z Ziajki. U nas nic nie uczula i oby tak dalej ;-)

Co do spania to ja śpię jak zabita, budzę się tylko raz góra dwa w nocy na siku czy przykryć Tomka.

Dziś planuję wstawić pranie Juniora, już po nocach śni mi się poród a tu niegotowe wszystko ;-)

Poza tym coś katar znowu mnie łapie a Tomek pokasłuje :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 09:31

Nieukowa lubi tę wiadomość

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Mila123 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak jak Agatka uzywalam tego cioletowego plynu pozniej njebieskiego co do nocek to ja mam kryzys zawsze miedzy 16-18 ale rzadko robie drzemke a ogolnie pozniej czuje sie zmeczona dopiero ok 1 i wtedy gasze tv poleze poprzewracam sie na boki i w koncu zasypiam wstaje ze 2 razy do toalety ale wracam normalnie z zamknietymi oczami i pozniej zwlec sie nie moge moglabym lezec do 11. Ja mam wizyte jutro o 16.15 trzymajcie kciuki :-)

dqpr20mm1kch4v18.png

gg642n0ani1ltrjk.png
  • Mila123 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa no wlasnie krem do pupy uzywalam SUDOCREM byl swietny ale on oprocz odparzen ma rowniez inne zastosowania jak np mi krostka wyskoczyla to smarowalam nim punktowo i moment wysychala takze ja rowniez korzystalam

dqpr20mm1kch4v18.png

gg642n0ani1ltrjk.png
  • dzidziol Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja tez do tych nie spiacych naleze ,dzis wstawalam siusi co godzine!!!O 5 JUZ WSTALAM A WCZORAJ PLANOWALISMY NIE WYCHODZIC Z LOZEK DO 12 BO DZIECI NIE SZLY DZIS DO SZKOLY :)

piszcie po wizytach jakie duze wasze okruszki bo moj paczus spedza mi sen z powiek :( te 2600g w 32+1d mnie przerazilo :O

dzidziol
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila trzymam kciuki :)

Ja do pupy kupiłam Bepanthen z polecenia siostry i znajomych, mam nadzieję, że się sprawdzi. Sudocrem wszyscy mi odradzali.

Ja miałam dziś taki sen, że masakra. Śniło mi się, że urodziłam u siebie w domu pod prysznicem i byłam samiutka w tym czasie w domu. Zadzwoniłam po pogotowie ale byłam zamknięta od środka i nie mogli wejść. Zaraz się na szczęście obudziłam ale byłam cała roztrzęsiona

Dzidziol ja mam wizytę w piątek, wtedy będzie 34+0 to napiszę ile mała waży bo sama jestem bardzo ciekawa. W 30+0 ważyła 1650 i też była duża wtedy ale w normie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 09:55

3i499vvjnklbrqeo.png
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do kąpieli dla Małego kupiłam Emolium, a do smarowania pupki sudocrem. :)
    Noszę się z zamiarem kupna chusty tkanej do chustowania Franciszka. Jakie polecacie?

A propos spania to ja mniej więcej miesiąc temu miałam taki kryzys i miałam wtedy trudności z zasypianiem. Całe szczęście juz minęło, teraz jak zasnę ok. 23 to śpię do 8, czasem z przerwą na siku. ;)

My mamy wizytę w czwartek. :) Ciekawe ile wazy nasz Maluch. Czy na tym etapie lekarz moze juz zacząć szacować przewidywaną wagę na termin porodu? Wiem, ze to się moze nie sprawdzić tak czy siak, ale chodzi mi o to czy lekarze juz coś przewidują.

125e5056ef.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra mój gin mi mówi, że wypowie się w kwestii mojego porodu czy sn czy cc po 35 tygodniu bo dopiero wtedy można szacować mniej więcej wagę na tp. Teraz idę w piątek i będzie to 34+0 ale mam nadzieję, że już choć cokolwiek powie

AleAleksandra lubi tę wiadomość

3i499vvjnklbrqeo.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój kryzys ze spaniem też minął, ale wiem jak się męczycie dziewczyny, na prawdę ciężko potem na obroty wskoczyć po takiej nocy.

Ja wczoraj napadłam na rossmana, udało mi się dorwać pieluchy Naty 1 (50% biodegradowalne), pamperów nie chcę używać, bo całą tablicę mendelejewa mają w sobie, mam tylko jedno małe opakowanie z tym paskiem który pokazuje czy pielucha jest już pełna (tak dla nauki) do mycia kupiłam tołpa dermo baby (srokao niby poleca, ale faktycznie małe opakowanie a 30zł) ja też nie zamierzam kąpać małej codziennie jeśli to nie będzie konieczne, żeby chronić jej skórę, więc ten płyn powinien na trochę starczyć.

AleAleksandra ja dostałam chustę tkaną 4,6m od przyjaciółki chustoświrki. z tego co widzę jest ze strony littlefrog.pl. Mój mąż jest raczej spory i dlatego taką długą wybrała, żeby też mógł małą nosić. Mówiła też, że na fb jest grupa chusty na każdą kieszeń i tam można też znaleźć fajne.

Ja mam wizytę u gina jutro, też jestem ciekawa czy brzuszek małej nadgonił co do reszty ciała (jest niby 2 tyg mniejszy).

A tak w ogóle to mamy problem z imieniem... to co podoba się mi nie podoba się meżowi, chwilowo stanęło na kompromisie Laura, ale już zaczyna kręcić nosem... jak tak dalej pójdzie to będziemy na nią wołać do 18 urodzin EJ, TY!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 10:28

AleAleksandra, Papcia, Nieukowa, Fiolk@ lubią tę wiadomość

• paulka86 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra ja byłam tydzień temu na wizycie tj. 33 i 1 i ginka mówiła, że przewidywana waga dziecka max 2900-3100. Więc myślę, że mniej więcej można określić.

Co do kosmetyków to ja na początek kupiłam Hipp do kąpieli, linomag do pupy i buźki. Sudocrem polecam w sytuacjach kryzysowych mam w domu i czasem używam dla córki na zaczerwienienia. Emolienty nie kupuję na początek gdyż ja nie mam alergii, Emilka również nie miała problemów ze skórą więc zakładam, że z Franiu też nie będzie wykazywała reakcji alergicznych. Jeśli okaże się inaczej to zakupie po porodzie.

Kombinezony polecam takie jak Nieukowa super się sprawdzają przy maluszku. Ubranie rękawiczek takiemu maleństwu to ciężka sprawa.

Trzymam kciuki za Wasze wizyty.

AleAleksandra lubi tę wiadomość

• vitoria Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nam sudocrem nic nie pomagal na pupe. Dla nas rewelacyjny jest bepanthen baby, dla naszego synka cudo nie krem. Probowalam tez emplium na odparzenia ale u nas tylko bepanthen sie sprawdzil. Kazdy musi wyprobowac sam co dziecku pomaga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 10:44

‹‹ 431 432 433 434 435 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ