Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • bebag Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, Sandrula, chyba naprawdę masz szansę rozpocząć maraton lutówek :D Aczkolwiek moja siostra miała właśnie tak jak Ty w pierwszej ciąży i urodziła 2 tygodnie po terminie, a pod koniec codziennie chodziła na spacery na taką górkę, żeby coś ruszyło... i nic :D Ja liczę na to, że będę w końcówce maratonu, bardzo chciałabym donosić ciążę do terminu, ale jak będzie, tego nie wie nikt :)

Dziewczyny, polecacie jakieś biustonosze do karmienia? Zeby były miękkie i wygodne? Nienawidzę nosić biustonoszy, a wiem, że na początku będzie trzeba w nich nawet spać i wcale mi się to nie podoba :/
    Nie mam dużego biustu, więc chyba nie muszą być jakieś super profesjonalne - może polecicie coś szczególnie?

age.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandraola wrote:
    dziewczyny a jak to hest z partnerami na porodowce. w sensie ile oni zobacza , jak rozmawiam ze swoim to wyczuwam jego niepokoj , spodziewa sie flakow i krwi a ja nie wiem nawet czego sie spodziewac ,licze tylko ze jak bedzie sie trzymal mojej glowy to za wiele nie zobaczy :-) tym bardziej ze polozna na szkole rodzenia nas ostzegala - jesli facet nie chce to nie ma go co zmuszac i tego sie trzymalam. w koncu decyzja zostala podjeta idziemy razem chociaz zadne znas nie wie co to bedzie. :-)

U mnie M od początku chciał być przy porodzie i mnie wspierać, po porodzie nic się nie zmieniło i przy drugim też chce być i ja też chcę, żeby był, bo bardzo mi pomógł w trakcie, organizował czas (seriale, muzyka), masował. Na SR położna zwracała uwagę,żeby podczas samego parcia M był przy mojej głowie, tak zrobił, trzymał mnie za rękę i podtrzymywał głowę, także nic "tam" nie widział. Ogólnie koledzy go nastraszyli wcześniej, najbardziej tacy, co sami nie mają dzieci jeszcze :P

My przed porodem obejrzeliśmy kilka odcinków polskiego dokumentu Porody na IPLI, gdyby ktoś był zainteresowany:
    http://www.ipla.tv/Wiedza/5000947-Dokument/5002766-Porody#/r-5

polecam raczej te starsze odcinki, bo w nowych mniej jest porodu, a więcej historii ludzi :P ogólnie M się przygotował przez to jak to wszystko może wyglądać i jak wygląda dziecko po urodzeniu (myślał, że jest piękne, czyste i pachnące wcześniej)... No i co ważne, nie pokazują tam nic niestosownego ;)

AleAleksandra, Nieukowa, bebag, Nitka_lutowa, aleksandraola lubią tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie chętnie obejrzę chętnie te porody. :) Dzięki, Papcia. :)

A propos biustonoszy to kupiłam sobie niedawno dwupak w tesco i zdecydowanie odradzam- rozkładają piersi na boki i są niewygodne. Za to mam jeden dobry z Triumpha firmy Mamabel- trzyma dobrze biust a praktycznie nie czuję, ze mam go na sobie. Polecam. :)

Papcia, bebag lubią tę wiadomość

125e5056ef.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    ...
    Dziewczyny, polecacie jakieś biustonosze do karmienia? Zeby były miękkie i wygodne? Nienawidzę nosić biustonoszy, a wiem, że na początku będzie trzeba w nich nawet spać i wcale mi się to nie podoba :/
    Nie mam dużego biustu, więc chyba nie muszą być jakieś super profesjonalne - może polecicie coś szczególnie?

Ja z całego serca polecam biustonosze Alles Mama! Są piękne, mega wygodne, kobiece i nie niszczą się za bardzo nawet prane w pralce (nie mam cierpliwości do prania ręcznego niestety). Mam po pierwszej ciąży komplet Kelly i biustonosz Easy, a teraz M dokupił mi jeszcze komplet Chi Chi :D chodziłam w nich nawet jak skończyłam karmić, bo biust został mi trochę większy niż przed pierwszą ciążą :)

miałam też 2 biustonosze do karmienia "bazarkowe" i wyrzuciłam je po kilku użyciach, do niczego się nie nadawały :P

bebag lubi tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wygląda kwestia świadczeń po urodzeniu w 2017? Co,gdzie,ile,jakie wnioski złożyć będąc na zus/krus?

• bebag Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oglądałam już kilka odcinków "Porodów" ale musiałam przestać bo wyłam jak bóbr za każdym razem jak się dziecko rodziło :D Ale program fajny - polecam :)

AleAleksandra, też patrzyłam na Mamabel i chyba jeden sobie zamówię - zobaczę jak mi będzie pasował :) Ale w ogóle lubię Triumpha więc powinien się sprawdzić :)

Papcia, dzięki za info, nie znałam tej firmy, podobają mi się i ceny sensowne więc też pewnie na jakiś się skuszę :D

age.png
  • sandrula Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za dobre słowa dziewczynki!
    Fakt faktem lekarz mówił, że nawet jak by się mały teraz urodził to wcześniakiem już nie będzie i nie mam się co martwić bo sobie już świetnie poradzi. No ale z drugiej strony wiadomo, że im dłużej posiedzi tym lepiej dla niego :) ja to już czasami sama nie wiem czego bym chciała ;p przez te bóle w pachwinie i to leżenie to czasem bym już wolała urodzić i mieć to z głowy ;p zaś z drugiej strony wiem, że lepiej dla niego będzie jak się wstrzyma chociaż ten tydzień-góra dwa :D
    Też słyszałam, że wiele kobiet z moim przypadkiem wręcz wyganiało dzidziusia więc mam nadzieje, że mojemu też się spieszyć nie będzie :D

Usg niestety nie miałam więc nie wiem ile mały na tym etapie waży ;/ z początku 32 tygodnia miał zaledwie 1600 g więc raczej będzie z tych mniejszych dzieci :)

Bebag co do programów...raz porodówke obejrzałam i stwierdziłam,żę jednak wolę nie wiedzieć co mnie czeka :D
    Ale ostatnio ogladałam oddział noworodkowy i ryczałam jak bóbr jak te dzieci tak leżały w tych inkubatorkach...

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie rozmawiałam z moją gin w sprawie wtorkowego usg i pomiarów. Wg niej to przez przepływy pępowinowe z jednej strony podwyższone a drugie na granicy normy mała może być niedostatecznie odżywiona przez co trochę mniejsza. We worek idę do niej i będzie myśleć co tu ze mną zrobić. A tak to mówi zero stresów, żeby nie igrać z ciśnieniem.

Sandrula no to torba spakowana przy łóżku pewnie. Ale trzymam kciuki żeby dzidź trochę powiedział jeszcze.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha poszlam do sklepu po snietane i maly tak mnie kopal ze szlam jak jakas kwoka w pewnym momencie dostalam taki cios ze az sie zgielam i krzyknelam z bolu i podszedl do mnie jakis facet mine mial jakby ducha zobaczyc i pyta czy ja rodze i po karetke dzwonic :) hehehe alez mi synus narobil hehehehe ale mina goscia bezcenna:)

chloet, Papcia, Fiolk@, Nieukowa, Mila123 lubią tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co do tych biustonoszy - kierować się aktualnym rozmiarem biustu?
    Jak już gruczoły zaczynają produkować pokarm, piersi bardzo się powiększają? Sorry za pytanie amatorki, ale pierwszy raz jestem w ciąży, a póki co piersi raczej mi się zaokrągliły niż powiększyły.

rqkqj11.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chloe to roznie kazda ma ja przed ciaza B w ciazy D a jak dostalam mleka to E wiec musialam kupowac kolejne staniki choc momemtami wydawalo mi sie ze to E zaraz bedzie male;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    Dziewczyny, co do tych biustonoszy - kierować się aktualnym rozmiarem biustu?
    Jak już gruczoły zaczynają produkować pokarm, piersi bardzo się powiększają? Sorry za pytanie amatorki, ale pierwszy raz jestem w ciąży, a póki co piersi raczej mi się zaokrągliły niż powiększyły.

Na pewno będziesz potrzebować po porodzie przynajmniej rozmiar większy niż przed ciążą, jeśli jeszcze nie wymieniłaś biustonoszy + prawdopodobnie 5 cm na obwodzie, chociaż wiadomo, że to kwestia indywidualna. Przed 1. ciążą nosiłam 70/75B (małe B, bo czasami nawet A, w zależności od producenta), w ciąży momentalnie zaczęły rosnąć i miałam takie pełne 75B lub małe C, a po porodzie pełne 80C. A że zostało mi po ciąży po zakończeniu karmienia to "ciążowe" pełne 75B/C to teraz M dokupił mi jeszcze 80D.

chloet lubi tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • sandrula Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Ja właśnie rozmawiałam z moją gin w sprawie wtorkowego usg i pomiarów. Wg niej to przez przepływy pępowinowe z jednej strony podwyższone a drugie na granicy normy mała może być niedostatecznie odżywiona przez co trochę mniejsza. We worek idę do niej i będzie myśleć co tu ze mną zrobić. A tak to mówi zero stresów, żeby nie igrać z ciśnieniem.

Sandrula no to torba spakowana przy łóżku pewnie. Ale trzymam kciuki żeby dzidź trochę powiedział jeszcze.

Torba spakowana już od 2 tygodni:D przy moich przebojach z szyjka i szpitalem wolalam byc zabezpieczona:D

Helmi lubi tę wiadomość

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie torba nie gotowa ale mam 2 koszule i szlafrolk odłożone bo nigdy nie wiadomo, kiedy wydarzy się "coś" niespodziewanego.

Był poruszany temat paradowania po szpitalu w majtkach czy bez;) jak przyjmuja was do szpitala na sale porodowa to majtki sa elementem garderoby wręcz zakazanym;) ciągle ktos wpadana a, to położna jedna czyz druga. A to lekarz i musza, miec podgląd sytuacji;) jak niedawo byłam na obserwacji na porodowce w majtach to spotkalo sie to niemal z oburzeniem personelu:)

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papcia, dzięki za linka!

Bebag, ja dziś własnie kupiłam biustonosz z medeli i wygląda ok, mam nadzieję że się sprawdzi. tam są tylko trzy rozmiary do wyboru, wzięłam xl bo juz teraz mam spory biust.

Papcia lubi tę wiadomość

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biustonosze Medela to badziewie wg mnie. Mam jeden od poprzedniej ciąży i nie polecam. Rozciągają się, materiał nie jest przewiewny i cyce sie poca. W tej cenie można mieć coś dużo lepszego...
    Ja polecam 2paki z Kappalha. Super mi się sprawdziły, łatwo odpina się miski, świetnej jakości bawełna.
    Mam też jeden sportowy (nie do karmienia) z Pananche na czas ćwiczeń po ciąży i tez polecam taki sobie sprawić z brafittwrka juz po porodzie jak ktoras chce kg tracić szybciej ;)

Po wizycie: mała ma 2200g, więc będzie ważyła +-3000g na końcówce :) Obwód głowki 8,4, stopa oszałamiającej wielkości 6,6cm (jedyna część ciała którą pokazała w 3D) :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 20:06

evs, bebag, AguŚka89, Papcia, Nitka_lutowa, zbikowa, Czarnaa94 lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie do was. Macie teraz moze na koncowce wiecej wydzieliny? Mam wrazenie ze coraz czesciej i mocno n mam mokro. We worek miałam mierzony poziom wod plodowych i byl w normie. Szczerze mowiac to nawet nie bylabym w stanie stwierdzic czy to wody plodowe bo nawet nie wiem jak wygladaja.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś byłam na wizycie,córka waży 2200! Ale lekarka sama mówiła żeby nie przywiązywać się do cyferek bo np.ma długą kość udowa (co nie dziwi bo my z mężem jeatesmy wysocy) i to od razu wylicza wyższa wagę :) no ale mysle sobie ze kto wie, moze urodze klocuszka 4kg :)
    Poza tym wszystko ok u młodej, a z moją szyjka też bez zmian - także w sumie miałam bardzo przyjemną wizytę :)

Nieukowa, nie wiedziałam że kapphal ma biustonosze do karmienia! Ja lubię ich staniki z odpinanymi ramiączkami (jedyne ktore nie zjezdzaly w dół po odpieciu ramiaczek) więc to bardzo dobra wiadomość, w przyszłym tygodniu wybiorę się do sklepu popatrzeć co mają:)

Nieukowa, Nitka_lutowa, zbikowa, Mila123, Fiolk@, paulka86 lubią tę wiadomość

age.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem zatrudniona na umowe o prace na czas nieokreślony- po porodzie chciałabym skorzystać z urlopu macierzyńskiego na rok czasu- jakie dokumenty i kiedy (przed czy po porodzie) powinnam złożyć pracodawcy? Czy muszę to zrobić osobiście?

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska, ja tak mam, dwie wkładki dziennie zużywam, wcześniej nie. Wod płodowych mam ponoć dużo, położna na szkole rodzenia mówiła że to normalne na tym etapie.

‹‹ 440 441 442 443 444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ