Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka_46 wrote:
    Ja mam USG we wtorek juz sie doczekac nie moge :). A jak tam wybieracie sie gdzies na sykwka bo my idziemy posiedziec przed tv do moich rodzicow. M z tatä sieknä flaszke bo przy okazji tata.ma urodziny a ja mama I corka posiedzimy I pojemy smakolyki bo jak sie Martynka urodzi to troche trzeba bedzie sfolgowac z jedzonkiem :). Corka jak.Nie wytrzyma do 00 to zostanie u dziadkow do rana a my wrocimy do domu. Ogolnie nie lubie sylwestra.

U nas podobnie, na tym etapie ciąży już się nie pokuszę o żadne taneczne szaleństwa... Wystarczy, że w tym roku byłam w ciąży na 4 weselach. Jutro mamy w planach obejrzeć jakiś film z M, zjeść coś dobrego, a do południa jedziemy z synkiem na sanki :) już mu obiecujemy od Wigilii, bo kupiliśmy mu pod choinkę i codziennie na nich siada i chce jeździć, a śnieg tylko w górach ;)

Też nie lubię Sylwestra, w końcu po północy jest się o rok starszym :P

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w tym roku idziemy przed telewizor :) zrobię jakaś dobra sałatkę, włączymy coś na dvd i może posiedzimy do północy żeby wypić piccolo a może pójdziemy spać. Mieliśmy zaproszenie do znajomych, ale oni często palą w domu, poza tym wiem że będą też ich kuzyni którzy umiaru w piciu nie mają, a po piciu są wyjatkowo upierdliwi. Nigdy nie lubiłam jak ktoś zabyt blisko mnie stawał czy mówił do mnie z 20 centymetrów dosłownie,a w ciąży to mi sie jeszcze pogłębiło, więc dla dobra własnych nerwów nie będę się narażać na takie towarzystwo, macanie po brzuchu i tym podobne "przyjemności"

ge670tj.png

cc9ca37.png

• bebag Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też we dwójkę w domu :) Zrobimy dobre żarełko, mamy mnóstwo planszówek, tv i będziemy świętować sami, a mamy co, bo w Sylwestra 6 lat temu się poznaliśmy :) Do tej pory zawsze gdzieś wychodziliśmy, ale wszystko się zmienia :D

age.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ide na mala domowke do siostry ;-)
    Jej pociecha dzis konczy 3 miesiące ;-)

Macie juz wybrane imiona dla Waszych maluchów?

Ostatnio jak dluzej chodze to bardzo yywardnieje mi brzuch . Tez tak macie?

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My idziemy na domókę do znajomych. Nasz 2-letni niespełna synek będzie szalał z ich 3 dziewczynkami a my jemy fondue i gramy w planszówki :P szaleństw raczej nie przewiduję choć pewnie dałabym radę ;)

Dla tych co chcą rodzić naturalnie linkuję post instruktażowy pt. "jak nie dać naciąć sobie krocza" :P
    http://ebmama.blogspot.com/2016/12/jak-nie-dac-sie-naciac-poradnik-dla.html

zbikowa, Papcia lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho u mnie non stop brzuch jak kamien...
    Ogolnie mam zalecenie brac no spe 3x1 i 6 tabletek magnezu dziennie a jak troche pochodze czy cos porobie w domu to zaraz brzuch sie spina..ale 12 grudnia szyjka 39mm pozamykana (a juz wtedy mialam problemy z twardnieniem) wiec poki co nie martwie sie, staram sie troche odpoczywac w ciagu dnia

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My sylwestra spędzimy sami w domu pod kocykiem, przed tv, z lampką piccolo ;) mamy zaproszenie na domowke do znajomych ale nie chce nam się :D jutro mamy też gości na parapetówie więc od rana będziemy coś przygotowywać

Ja jak dawniej miałam non stop twardy brzuch tak teraz już rzadko mi twardnieje a jem tylko jedna tabletkę magnezu. Najczęściej twardnieje jak dłużej pochodzę np pp sklepach. W domu już się to rzadko zdarza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 09:17

paulka86 lubi tę wiadomość

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Fiolk@ Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w 9 miesiącu ciąży, a zarazem ostatnim dniu 2016 roku. Chciałam Wam wszystkim życzyć szybkich i bezproblemowych rozwiązań! :-)
    Ja również wybieram dzisiaj kocyk, spokój kanapy w salonie i ciepłe ramiona męża :-) mieliśmy zaproszenie na domówkę, ale sił już coraz mniej poza tym długie siedzenie przy stole mi nie służy. Później nie mogę dojść ładu z kręgosłupem.

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

w5wqio4puxjzt1om.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja również dołączam do grona pozostających w domu. Z Mężem popatrzmy na tv i spać bo ma jutro dyżur na 6.

Co do twardnienia brzucha to u mnie występuje przeważnie wieczorem ale juz nie puszcza tak szybko jak wcześniej mimo ze niore magnez 3x1. Jak czuje juz takie nolesne napinanie skory to ratuje sie nospa.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream wrote:
    Dziewczyny co macie dokładnie spakowane w tych torbach do szpitala?

Moja torba do szpitala. Ja idę na cc więc niektórych rzeczy nie potrzebuje.
    Dla mnie:
    dowód osobisty
    karta ciąży
    grupa krwi
    wynik gbs
    plan porodu
    4 koszule w tym jedna na czas przyjęcia usg i badania przygotowujące do cc (może być mało najwyżej mąż przywiezie)
    szlafrok
    skarpetki
    majtki jednorazowe ( przy pierwszym porodzie się nie przydały może teraz) plus bawełniane
    ręcznik na początek jeden mąż dowiezie
    maść na sutki Maltan
    chusteczki higieniczne
    papier toaletowy (nie lubię szorstkich szpitalnych)
    2 opakowania podpasek bella mama
    kubek nóż i widelec u nas w szpitalu nie dają
    ładowarka i telefon
    2 butelki wody niegazowanej polecam kupić z ustnikiem mi po cięciu bardzo chciało się pić a na leżąco z kubka może być problem
    klapki pod prysznic
    podkłady poporodowe u nas dają ligninę ale i tak się przydały
    kosmetyczka
    wkładki laktacyjne, tylko kilka sztuk na początek
    biustonosz do karmienia
    Położna środowiskowa polecała, aby spakować ręczniki kuchenne do wycierania rąk dla mnie i odwiedzających. U mnie w szpitalu są sale jednoosobowe każdy może przyjść w odwiedziny więc mogą się przydać.
    W szkole rodzenia polecali tantum rosa do przemywania krocza po porodzie naturalnym mi się nie przydało ale może któraś skorzysta.

Dla dziecka:
    4 komplety ubranek ( w domu przygotowałam mężowi w woreczkach jeszcze kilka aby ewentualnie dowiózł. Plus rzeczy na czas wyjścia ze szpitala razem z fotelikiem samochodowym)
    2 czapeczki
    2 pieluszki tetrowe
    pampersy
    maść linomag
    chusteczki nawilżone

Pozostałe rzeczy typu smoczek, rogal do karmienia, otulacz mam przygotowane w domu jeśli będzie potrzeba to mi przywiezie. Laktator jeszcze nie kupiłam zastanawiam się jeszcze który wybrać. On przydał się dopiero w trzeciej dobie po porodzie.

Jeśli coś mi jeszcze wpadnie do głowy to dopiszę.

zbikowa, Goździk89 lubią tę wiadomość

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska pisalas ostatnio o zwiekszonej wydzielinie ale mialas na mysli taka wodnista tak??

Ja dzis rano jak wstalam poczulam jak ze mnie polecialo duzo wydzieliny ale byla biala i bardziej gesta myslicie ze to moze po trochu czop odchodzi????

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie byla biala ale nie taka rozciagliwa jak typowe uplawy, bardziej rzadka ale tez nie typowo wodnista. Mam już tak od ponad tygodnia. No i częstsze uczucie ze mam mokro. No tak to moge opisac.

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 31 grudnia 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w tym roku idziemy na Sylwestra na domówke do znajomych. Dokładnie trzy lata temu poznaliśmy się w podobnych okolicznościach (u innych znajomych na domówce) i co roku świętujemy. Dwa lata z rzędu byliśmy na balu sylwestrowym, ale tym razem wolałam się nie deklarowac na taką imprezę bo wiadomo-kondycja nie ta, nie wiadomo ile wytrzymam, a od znajomych można się zwinąć w dowolnym momencie.

Z okazji Nowego Roku życzę Wam, Lutówki, wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia dla Was, Waszych rodzin i Maluszków w brzuszkach. bezpiecznych ostatnich tygodni ciąży i bezproblemowych, mało bolesnych porodów.

Nitka_lutowa, Papcia, zbikowa, Mila123, karolina1488, Fiolk@ lubią tę wiadomość

125e5056ef.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    No właśnie byla biala ale nie taka rozciagliwa jak typowe uplawy, bardziej rzadka ale tez nie typowo wodnista. Mam już tak od ponad tygodnia. No i częstsze uczucie ze mam mokro. No tak to moge opisac.

No poczytalam troche o tym i niby tak jest na pare tygodni przed porodem. W nocy zalalo mnie siara a juz dawno jej niebylo a rano sluzem duzo tych zbiegow naraz i czlowiek odrazy zaczyna myslec;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dawno mnie tu nie było,a Zbliża się Nowy Rok, więc sobie I Wam życzę, aby nie był gorszy od mijającego.
    Aby na Waszym niebie zawsze świeciło słońce, a troski pryskaly w mgnieniu oka.

Papcia, Mila123, MatyldaG lubią tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Jak to miło wstać w nowy rok bez szumu w głowie :) ale powiem wam, że ciężko mi wytrzymać w towarzystwie gdzie wszyscy piją, bo jest impreza, strasznie się denerwuję na pierdoły które wygadują.
    Ja wczoraj porobiłam porządki i dziś oficjalnie startuję z praniem, prasowaniem itp rzeczy dla młodej i organizowaniem torby. tzn jak mąż podniesie swoje zwłoki.
    Miłego dnia wszystkim :)

No i najważniejsze: Szczęślwiego Nowego Roku dla Wszyskich!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2017, 10:07

Ania_84, AguŚka89, Mila123, Papcia lubią tę wiadomość

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Deri milo Cie widziec. Wpadaj czesciej. Zbikowa my bylismy u rodzicow I.dobrze moglan sie polozyc w dowolnej pozycji bo juz dlugo siedziec nie.moge bo tu boli tam szczyka. MojaJa maila pobawila z babcia do 0.00 wyszalala sie potem jak ona to mowila w tamtym roku fajne rowerki I pojechalismy do domu. Spacer poszlam o 1 wstalan o 9. Ja z tych co zadko pija wiem wiec o czym mowisz na imprezach... szczesliwego nowego 2017 :)

zbikowa lubi tę wiadomość

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

Ja mam torbę spakowaną od przedwczoraj na usilnie prośby męża, chyba biedaczek juz czuje presję czasu :D Ale musze kupić nową torbę lub spakować się w walizkę i kosmetyczkę podróżną bo do tej jeszcze nie włożyłam kosmetyków i klapek a ledwo zasunęłam

A powiedzcie mi, czy ta torba zostaje z nami w szpitalu czy trzeba się do czegoś wypakować i mąż np zabiera pusta torbę do domu i przywozi ją w dniu wyjścia z ciuszkami dla maluszka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2017, 12:33

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w Nowym Roku ja tak jak pisałam Sylwester u brata ale się wybawilam. Była koleżanka mojej bratowej z terminem na połowę stycznia więc było mi raźniej. Toast pikolo wzniesiony została jedna butelka na dzisiaj zaszalejemy z córką wieczorem :) Życzę Wam w tym 2017 i sobie zreszta również szczęśliwych rozwiązań jak najbliżej terminu.

• zbikowa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1488 wrote:
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

Ja mam torbę spakowaną od przedwczoraj na usilnie prośby męża, chyba biedaczek juz czuje presję czasu :D Ale musze kupić nową torbę lub spakować się w walizkę i kosmetyczkę podróżną bo do tej jeszcze nie włożyłam kosmetyków i klapek a ledwo zasunęłam

A powiedzcie mi, czy ta torba zostaje z nami w szpitalu czy trzeba się do czegoś wypakować i mąż np zabiera pusta torbę do domu i przywozi ją w dniu wyjścia z ciuszkami dla maluszka?
    Co do toreb (nie znam się, to się wypowiem) to chyba samowolka. ktoś mi mówił że miał 3 torby, jedną dla siebie, drugą dla dziecka a trzecią na wyjście, dla mnie to ciut za dużo... a no i obowiązkowo moją będzie torbę pakował mój mąż, żeby wiedział co gdzie jest, jak go o coś poproszę. ja mu wszystko przygotuje, ale w razie czego pretensje będzie mógł mieć tylko do siebie, że nie może czegoś znaleźć ;)

‹‹ 442 443 444 445 446 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ