X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fryzia super akcja :) poród mega ekspresowy- do pozazdroszczenia. Fajnie, że masz już Jasia ze sobą- dużo zdrówka i sił dla Was.

• Agata.l Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fryzia gratuluje :) ale super szybka akcja. Dobrze ze zadzwonilas po meza bo mialabys porod domowy ;)

v1kdmjn.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fryzia, gratulacje! Super, że tak szybko poszło, teraz wypoczywajcie :)

My dzisiaj mamy pierwszą wizytę u pediatry i trochę się obawiam, żeby Kalina nic nie złapała, bo sezon przeziębień w pełni :( co prawda jest osobna poczekalnia dla dzieci zdrowych, ale wchodzi się tym samym wejściem, co chore dzieci i dorośli...

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje kolejnym Mamusiom:)

Mila sciaganie szwow nieboli lekko tylko czujesz jak naciaga do gory i to takie niefajne uczucie ale naprawde nie ma czego sie bac.

Chloet ja karmienie pol na pol wlasnie. Maly budzi sie co 3h a ja tak rozkrecilam laktacje laktatorem jak maly byl w inkubatorze ze musze sciagac co 2h bo inaczej zalewa mnie mleczko. Mam woreczki z aventa i zlewam tam pokarm i do lodowki potem do zamrozenia. W jeden badz poltorej dnia mam caly worek. I w nocy jak ma mi siedziec na cycku godzine to wole odciagnac i dac z butli albo jak musze odciagnac bo za dlugo maly spi to stoi gotowe mleczko i czeka az sie obudzi. A w ciagu dniu staram sie caly czas karmic piersia chyba ze odciagne wczesniej to daje cycka a jak oprozni to dokarmiam butla i na szczescie sie niebuntuje ze ciezko mu z cycka i wybiera butle...

chloet, Nieukowa lubią tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:)

U nas wszystko ok, chociaż maluch w nocy czasami marudny i potrafię 1-1,5h spędzić na karmieniu, przewijaniu i usypianiu, ALE dajemy rade:) Budzi się co 3h, czasami co 4 i w sumie nie odczuwam jakiegoś wybitnego zmęczenia - przynajmniej na razie.
    Gorzej za to znoszę powrót do formy po cc :( Jutro idę na ściągnięcie szwów i mam nadzieję, że z blizną wszystko ok...
    W szpitalu martwiłam się o pokarm i kazałam swojemu m pokupować różnego rodzaju suplementy na laktacje - no i leżą sobie bezużyteczne, bo pokarmu mam, aż nadto i też chyba muszę zacząć odciągać i przechowywać mleko...

Trzymam kciuki za wszystkie oczekujące!!! Wiem jak to jest czekać w zniecierpliwieniu ;) i mnie też czas dłuuuuuużył się strasznie! Jedno jest pewne - już jest bliżej niż dalej ;) Powodzenia! ;)

p.s. Fryzia jestem pod wrażeniem Twojego ekspresowego porodu! tak to można rodzić :D
    Gratulacje!:)

magda_lena86, zbikowa, Papcia, Mila123 lubią tę wiadomość

• zbikowa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, gratulacje dla nowych mam, Fryzia, Twoja zimna krew - szacun! no i niech sie maluch ładnie chowa :)

my od wtorku w domu (w końcu). Mała głownie je i śpi. Wczoraj była u nas doradca laktacyjny pomóc wrócić z butli na pierś (w szpitalu kazali mi karmić butlą, żeby mała nie spadała na wadze przez ssanie... no ale robiłam co każą) dziś pierwsza noc bez laktatora wyparzania i butli, jestem bardzo zadowolona, bo jestem totalnym leniem i nie chciało mi się tego robić po nocy. nie mam nic do mm, każdy niech sobie organizuje tak jak ma ochotę :) Wczoraj mieliśmy pierwszą kąpiel w wiaderku (mała spała 4h potem rozanielona). W poniedziałek wizyta u pediatry, mam nadzieję, że ładnie przybierze do tej pory. pozdrawiam was wszystkie i do następnego :)
    trzymam kciuki za dziewczyny przed porodoem, oby poszło gładko!

PS. a propos zdejmowania szwów po cc, mój się zapiekł tak, że dwie położne ciągnęły, a ja wyłam. tak więc to nie ma reguły że jest bezbolesne.

bebag, Krystyna, magda_lena86, Nieukowa, Mila123, vitoria lubią tę wiadomość

• elukkkcha245 Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje fryzia:-)

ea895dd043.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po wizycie ;-) Godzinne opóźnienie lekarz miał ale nadrobił tym co mi powiedział i co ustaliliśmy :P

Junior na dzień dzisiejszy waży 4kg (600g w 2 tyg!!!). 14.02. o 9 rano mam się stawić w szpitalu na czczo, wysłać mu smsa, że jestem. Zrobi mi KTG i USG i podejmiemy decyzję czy od razu na stół czy poczekamy jeszcze chwilę (max do 18.02.) CC bezwzględnie i bez dyskusji przynajmniej z uwagi na wagę dziecka ale powiedział, że gdyby nie to to i tak jakiś powód byśmy znaleźli - przynajmniej zły stan blizny po poprzednim cc. Zupełnie inna rozmowa z nim dziś była niż ostatnio ;-)

No dobra, to mam 5 dni na przygotowanie się :O

Nieukowa, Lilu, jenny88, chloet, magda_lena86, vitoria, bebag, Fiolk@, elukkkcha245, Papcia, Mila123, Nitka_lutowa, karolina1488 lubią tę wiadomość

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fryzja gratki i szacun za zimną krew!

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Fryzia, szybciutko sie uwinęłaś, tylko pozazdrościć:)

Ja sobie właśnie uświadomiłam, że do terminu zostalo 2 tygodnie i 2 dni czyli to juz zaraz tam właściwie, a ja jakoś cały czas mam wrażenie, że jeszcze tyyyyle czasu zostało. No ale już wszystko gotowe, więc tylko czekanie pozostaje.
    Bebag jak tam u Ciebie masz jakieś oznaki zbliżającego sie porodu?

Odebrałam też z przychodni wyniki GBS i niestety dodatni :/

ge670tj.png

cc9ca37.png

• evs Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:

PS. a propos zdejmowania szwów po cc, mój się zapiekł tak, że dwie położne ciągnęły, a ja wyłam. tak więc to nie ma reguły że jest bezbolesne.

No to mnie pocieszyłaś :(

• Karoliskaxxx Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Dawno się nie odzywałam ale czytam wszystko. Gratuluję wszystkim mamusiom:) ja mam jeszcze trzy dni do terminu z om ale dzis na wizycie gin powiedziała, że wszystko pozamykane wiec na rychly poród sie nie zanosi. Szczerze to już bym chciała urodzić bo często lapia mnie skurcze i to takie bolesne. Ogólnie ciężka dla mnie ta końcówka.

Nieukowa lubi tę wiadomość

h4zprjjgbi9wgjhi.png

Córeczka Lenka- 28.03.2015
    Aniołek 13tydz (*) 09.2011
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje kolejnym mamuśkom! :)

Dziewczyny błagam o pomoc, nie potrafię odciągać mleka laktatorem, boli strasznie, chyba źle to robie....
    A Mała spada na wadze, nie wróciła jeszcze do wagi urodzeniowej. HELP!!

ex2bcwa1570qltn4.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo to wcale nie takie latwe kochana, ja mam laktator reczny aventu I jak mnie cycek bolal to tez chcialam sciagac mleko, poleglam jednak. Najlepszym laktatorem jest dziecko, dlatego mimo bolu zaczelam przystawiac co ktores karmienie. Sciaganie laktatorem tez mnie bolalo a mleka sciagalo sie jak na lekarstwo. Jak maly ssal to bolalo wtedy ale przynajmniej piers nie bolala z przepelnienia. Mowia ze niektore laktatory elektryczne sa dobre, czesto mozna wypozyczyc w szkolach rodzenia czy szpitalach. Kupno to duzy wydatek..

Przystawiaj dziecko jak najczesciej, zeby mleko sie produkowalo. Czesto karmisz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2017, 16:46

• vitoria Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:

Dobrzr ze u nas stosuja rozpuszczalne :-)

• Babydream Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam elektryczny ale i tak nie potrafię... Przystawiam ja co 2 godz w dzień i co 3 w nocy, musze ja budzic bo tak byly przerwy po 4 godz i polozna tak zalecila. Piersi przestaly mi się twarde robic, może malo pokarmu mam? I dlatego chudnie... A może zacząć dokarmiać?

ex2bcwa1570qltn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie wiem jak u mnie będzie z karmieniem a pytam:) Powiedzcie mi jak to jest z tym sciaganiem pokarmu? Co ściagniecie to inny pojemnik? Dla pewności chce dowiedzieć sie. Ile kupiłyście sobie pojemników bo ja myślałam o 4 by mieć awaryjnie.

• bebag Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek84, u mnie zwiastunów porodu brak, a moja mała jest spora i ja bym chciala, żeby urodziła się trochę wcześniej - ale nic tego nie zapowiada :( plus jest taki że ja się mocno zaktywizowalam - więcej się ruszam, bo juz bezpiecznie się czuję i może to jakoś na nią podziała :) na ktg, jeśli wszystko będzie ok, mam zacząć chodzic dopiero od terminu porodu więc nie wiem nawet czy już jakieś skurcze mam... No i ciężko mi już, mam wrażenie że brzuch waży tonę... a jak u Ciebie?
    Ja jeszcze nie mam wyniku gbs, pewnie dopiero na początku przyszłego tygodnia będzie :)

Asiek84 lubi tę wiadomość

age.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BabydreaM a puscili was ze szpitala? Ile to juz dni? Spokojnie bez paniki przystawiaj, może trochę potrwać zanim wróci do wagi- możesz ją wazyc po każdym karmieniu i po kilku dniach sprawdzaj czy ogólnie idzie w dobrym kierunku.
    Jeśli masz dobry laktator.to możesz ustawić na bardzo powolne zasysanie i wtedy nie powinno bardzo bolec, zmieniaj tez kat polożenia laktatora.

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rowniez mam reczny z aventa i sciagalam co 2 godziny po 10minut kazda piers z zegarkiem w reku po 2 dobach sciagalam po 20ml a teraz sciagam po 80ml. Kp dzieki treningu na laktatorze wcale nieboli choc wspomnienia po 1 porodzie byly tragiczne z kp.
    Sylwcia na poczatek niema co przesadzac bo nie kazda ma na tyle mleczka by duzo zamrazac a zawsze mozna dokupic przeciez; ) ja sciagam i wlewam do woreczkow z aventa i jak sie nazbiera przez caly dzien wieczoren zamrazam badz nastepnego dnia jesli niejest pelen woreczek.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
‹‹ 541 542 543 544 545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ