X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek niedojrzqlosc bioderka to przecież nie twoja wina- to częste i dobrze że da się to szybko skorygować. Chwila niedogodności i bioderka będzie jak nowe a asymetria zniknie :)

Malutka śmieje sie i gluzy wg mnie dużo więcej niz syn w tym wieku, może to subiektywne albo po prostu kobity więcej gadają i są bardziej uczuciowe ;) generalnie jest super chociaż też usypia tylko na cycu i jest straszny złośnik. Jak jest lekko glodna albo zmęczona to nawet w chuście się wścieka. Daje się zamotac tylko jak jest zadowolona. Z synem było zupełnie inaczej :) co dziecko to inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 07:42

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 03:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek, nie płacz i nie denerwuj się, bo małej szybko udzieli się Twój nastrój :( wszystko będzie dobrze! Popatrz na to z tej strony, że macie diagnozę, wiecie co robić, będzie chwila dyskomfortu a dzięki temu wyeliminujecie problem :)
    My idziemy na usg bioderek we wtorek - zobaczymy jak jest :)

Ela zasypia czasem przy piersi, ale częściej po odbiciu, źle jej w każdej pozycji i dopiero jak ja poloze do wózka albo łóżeczka i dam smoczka to zasypia :) z tym że to czasem długo trwa bo ona niby smoczka zaakceptowała ale często go wypluwa i trzeba dac jej do dzioba ponownie :O przy zasypianiu pomaga też masowanie brzuszka, glaskanie po główce albo trzymanie za rączkę :)

Nieukowa ja też mam zlosnika :D czasem jak zmieniam pieluche "na glodnego" to jest taka histeria jakby ja ze skóry obdzierali :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 05:21

age.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek spokojnie bedzie dobrze:) moja siostra tez tak miala i musiala ta specjalna pieluche miex co sie nozki szeroko trzyma darla sie podobno strasznie ale teraz jest wysoka szczupla piekna 30 latka takze teraz napewno jakos to ulepszyli i malutka sie przyzwyczai i naprostuje sie wszystko i rowniez wysornie Ci sliczna dziewczynka :)

Babydream moj odlatuje zazwyczaj na cycku albo na butli wieczorem, w nocy rowniez cycek naje sie i odplywa. Dobrze mu sie spi rowniez w wozku na spacerze poczuje powietrze i momemtalnie spi, dopoki wozek jedzie :P

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek wszystko będzie ok, czas szybko zleci- mój syn też miał problem z bioderkami,ale wtedy dziecko się pieluchowało, teraz to ponad 170 cm facet i nie ma żadnych problemów z nogami.
    A my wczoraj byłyśmy na usg i na szczęście wszystko jest w porządku.

U nas pogoda paskudna, musimy się wozić wózkiem po domu bo młoda jest fanką wózka i w dzień nigdzie indziej nie zaśnie.
    U nas na razie małe zainteresowanie zabawkami, mata leży i czeka na lepsze czasy, Natka lubi spędzać czas w zwykłym leżaczku a do niego doczepiam pojedynczo zabawki.

W niedziele chrzcimy i mam już lekkiego stresa jak to przeżyjemy, może chociaż pogoda nam dopisze :)

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Livia zobacz prosze masz doswiadczenie z tym

Malemu najbardziej rano wychodza mocne czerwone kropki pozniej jakby bledna widac ze sa ale nie az tak jak z rana. Lekarz dal nam bebilon na recepte zmieszalam wczoraj z nan1 i plul tym strasznie:/ niesmakuje mu bebilon ale jakos musze go przekonac do tego:/

A tak mysle ze moze od czegos innego te kropko moga byc..?? On spi ze mna w lozku moze proszek moj mu szkodzi bo nigdzie indziej tylko na buzi sa kropki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2017, 13:21

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały też zasypia albo przy piersi albo ze zmęczenia od płaczu, taki nerwus z niego...
    A chustować się nie lubi :( na samym początku zasypiał momentalnie w chuście, a teraz jest awantura jak go zamotam... Ale będę próbować co jakiś czas, może mu się odmieni.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś

Moze lepiej bedzie widac ma tez za uszkiem na szyjce i glowce. Aaaa i powiedz mi czym smarujesz mu buzie bo mi kazala alantanem kremem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2017, 13:21

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka u nas były dokładnie takie same krosteczki, byłam z tym u pediatry, mi kazał nie zmieniać mleka, bo organizm musi się przyzwyczaić do trawienia nowego / innego pokarmu, i zadziałało. Byłam w poniedziałek a dzisiaj już ich prawie nie ma. Mówił jeszcze żeby posmarować cienką warstewką sudokremu. Acha i mówił że to trądzik niemowlęcy. Oczywiście miałam obserwować czy nie pojawiają się w innych miejscach, np. w zagięciach łokcia- wtedy miałam zgłosić się od razu do niego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 12:07

• Fiolk@ Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, po dłuższej nieobecności :)
    podczytywałam Was regularnie, ale ciągle brakowało chwili żeby coś napisać. U nas wszystko w najlepszym porządku, przybieramy ładnie na wadze. Na koniec marca byliśmy na szczepieniu 6w1 - waga 5100 gram także bardzo ładnie. Jemy póki co z samej piersi, ale zobaczymy jak długo gdyż jakoś pokarmu sukcesywnie jest coraz gorsza. W sensie pokarm coraz bardziej rzadki. Właśnie za przyczyną takiej wysypki jak pokazujecie na zdjęciach. Moja Weronika również wysypała takimi krostkami całą twarz, podbródek i za uszkami. Pediatra stwierdził alergię pokarmową z racji niedojrzałego jeszcze układu pokarmowego u dziecka i tym sposobem od ponad 2 tygodni nie spożywam żadnego nabiału, zero mleka, jogurtów, śmietan itp. itd.
    Powiem Wam, że masakra z takim moim żywieniem, ale czego się nie robi dla dziecka. Krostki poznikały, a ja od tego tygodnia mam wprowadzać po jednym produkcie mlecznym co dwa - trzy dni i obserwować czy nie ma nawrotu. Na dłuższą metę ciężko bez nabiału. Od razu zauważyłam że jakoś mojego pokarmu zmalała - mleko rzadsze, jaśniejszego koloru i mała już tak nie najada się jak wcześniej. Muszę ją częściej karmić. Momentami mam wrażenie że oba cyce puste a ona dalej by jadła. Ehh... Póki co jeszcze nie próbowałam dokarmiać mm, boję się że jak zacznę to kp pójdzie w kąt.

w5wqio4puxjzt1om.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krustyna moj maly wypil juz prawie cale opakowanie tego nan i bylo coraz gorzej dlatego poszlam do podiatry. Wczoraj mu zmieszalam oba mleka i wypil ale nieduzo widac bylo ze mu niesmakuje a po tym mial takie napady placzu i niewiedzialam czy przez to mleko czy kolka. Dzis dalm mi samo bebilon tez wyplul, niewiele zjadl i teraz znow sa napady placzu i slychac jak mu sie przelewa w jelitrach wszystko juz sama niewiem od czego to i co mam robic :(

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka u nas było podobnie. Teraz Olek mimo Nutramigenu ma strasznie szorstkie policzki ale czerwonej wysypki brak. No i za uszami też nie ma.

Początkowo buzie smarowałam mu Biodermą do skóry atopowej ale nie było jakoś różnicy i kupiłam Allerco, smaruje od wczoraj dopiero i już widzę poprawę ale podaję również Fenistil w kroplach więc nie wiem tak naprawdę co pomaga. Jak zejdzie całkiem, odstawię krem i krople i zobaczymy.

Balsam mam ten:

https://www.aptekagemini.pl/allerco-balsam-do-skory-sklonnej-do-podraznien-i-alergii-150ml.html

Mam koleżankę z silnymi alergiami i mówiła mi, że emolientami owszem można smarować ale tylko do czasu aż zejdzie wysypka/ suchość bo inaczej skóra się przyzwyczai. A ja narwana nakupowałam Emolium do kąpieli, do smarowania hi hi kazała mi to schować w kąt na razie i trzymać gdyby się pogarszało i tylko doraźnie.

Co do Bebilonu pepti to musi się przyzwyczaić, ja nie mieszałam tylko od razu dałam pełną butelkę Olkowi. Wypił, tak samo jak pije Nutramigen teraz.

Pisałyście o zabawkach, matkach i leżaczkach. Mój Olek w karuzelkę się wpatruje, leżaczek mam Tiny Love i jest genialny bo w ciągu dnia Oluś w nim sobie śpi (rozkłada się na płasko jak gondolka) i wibruje sobie pupcie. Matę mam po starszaku ale jeszcze nie wyjęłam, uważam, że jest za mały na nią jeszcze ;-)

Co do zasypiania to mojemu wystarczy smoczek i cisza zasypia sam. Czasami w ciągu dnia pobujam chwilę w leżaczku i dziecka nie ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 12:34

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka Olkowi też się przelewało w jelitach i też pił pepti - nie pomogło. Pepti z Delicolem też nie, dopiero Nutramigen. Pepti ma laktozę z serwatki, więc jak Twój mały ma nietolerancję laktozy to on nie pomoże raczej. Zrób badanie kału, z podstawowego już widać czy coś się dzieje. U nas wyszła nietolerancja laktozy i niewykluczone, że alergia na białko mleka.

A do pepti musi się przyzwyczaić :-( Nutramigen jest jeszcze ohydniejszy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 12:41

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Livia za odpawiedz. Jestem zalamana tym maly za cholere niechce tego pic:( z 1 synem niebylo takiego problemu a ten wczesniaczek i jak nie przepuklina pepowinowa to zelazo bo hemoglobina niska to teraz nietolerancja mleka i kolejne cyrki... jakos musze go przekonac do tego mleczka i oby pomoglo.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • łania Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dzień moja mała zasypia przy piersi albo na mnie. Lubi leżeć u mnie na brzuchu. No i na spacerze w wózku zaraz odlatuje. Trochę gorzej jest w samochodzie, bo przy zapinaniu zaczyna płakać, bez smoczka się nie obejdzie i jak jadę sama to muszę poczekać aż się wyciszy, bo ten smoczek co raz jej wypada. A na noc to po jedzeniu zasypia na rękach albo sama w łóżeczku. Za to w nocy dodatkowo śpiewam jej kołysanki, czasem mi już oczy lecą a ona swoje szeroko otwarte ma :)

My będziemy chrzcic chyba na koniec maja, wcześniej mamy komunię w rodzinie. Kupiłam sobie nawet sukienkę na te 2 okazje, ale potem stwierdziłam, że nie będę miała jak w niej karmić :D także muszę poszukać jakiejś bluzki.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • MamaZtrójmiasta Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek84 wrote:
    My już po wizycie u ortopedy i mam doła, okazało się że asymetria wzięła się stąd, że mała ma przykurczone lewe bioderko i trochę źle wykształcone. Mamy kupić i założyć szynę koszli na minimum 4 tygodnie, ale powiedział dr że najprawdopodobniej 8 tygodni. Na "pocieszenie" powiedział, że dziecko dobę będzie się drzeć a potem się przyzwyczai. No i siedzę teraz ja i ryczę jak głupia chociaż lepsze to niż to jak ja miałam, że wykryli dopiero jak zaczelam chodzić i konieczna była operacja i gips na kilka miesiecy.
    Głowa do góry moja siedmiolatka nosiła szynę przez ok 8 tyg. Nic strasznego, serio. Taki maluch szybko przyzwyczai się do pozycji żaby. ja szłam z moimi córkami jak najszybciej się dało przed skończonym czwartym tyg. u mnie prawdopodobieństwo bylo duze że będą miały wady wrodzone bioder - ja też to miałam i w ogóle dziewczynki mają dużo częściej niż chłopcy teraz moja trzecia córcia też miała wadę ale wystarczył 3 tygodnie ćwiczeń w domku przy zmianie pieluchy. Po tym czasie byłyśmy na kontrolnej wizycie jest wszystko OK takie małe dzieci mają wszystko plastyczne i raz dwa uporasz się z problemem głowa do góry wiem co mówię

bebag, Asiek84 lubią tę wiadomość

km5svcqgq5dggbpx.png
    córeczka 2010 córeczka 2012
  • bebag Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy otulacie swoje dzieciaczki? Woombie, tulikiem albo pielucha? My kupiliśmy tulika ale mam jakiś opór przed ubraniem małej - głupia matka, bo podobno dzieci to lubią... no zobaczymy :O

age.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepilam dwa tygodnie temu 6w1 i w przyszłym tygodniu będę szczepic płatna przeciw pneumokokom. Moja córa pp szczepieniu 6w1 nie miała gorączki ale była ospała i nie miała apetytu juz wcale przez co wyladowalysmy w szpitalu bo dwa dni po szczepieniu spadła z wagi. Z tego co mi mówiła moja kuzynka farmaceutka 5w1 wycofują i nie mozna zaczynac nowych szczepień bo nie będzie już tej szczepionki jak trzeba będzie szczepić kolejne dawki.

Moja córcia ma dziś 9tygodni <3 od jakich 2 tygodni uśmiecha się i odwzajemnia usmiechy, czasem śmieje się w głos i wydaje różne dźwięki i "guga" <3 nie wprowadzałam jeszcze żadnej maty żeby jej nie przebodzcowac. Na razie potrafi leżeć godzinę w kolysko-bujaczku Tiny Love. On się rozkłada całkiem na płasko (w innej pozycji na razie bym dziecka nie trzymała wiec inne bujaczki odpadały w przedbiegach) i nad głową jest karuzela ale ja jej nie włączam na razie, mała wpatruję się w te dwie bujające się zabawki. Polecam ten kolysko-bujaczek Tiny Love.

Bebag ja mam tulika ale nie założyłam go ani raz bo mała ładnie spi bez.

Moja córa przy cycu zawsze zasypiała i odkladalam ja od razu. Teraz jest na mm i jak ją biorę do odbicia to się wybudza i musze z nią chodzić i bujać z 10 - 15 minut zanim zasnie na dobre.
    Nie wiem jak to będzie bo mi kręgosłup wysiada po mału, ze mnie taka lebioda, że czasem ledwo juz daje radę ją nosić a przecież będzie coraz cięższa. Najbardziej boli mnie kark i tak jakby prawa nerka tylko to nie nerka a jakby coś mi tam wlazło i nie mogę nie raz na prawej nodze stanąć. Zawsze byłam słaba i nie miałam siły w rękach, ważę 42kg i jak mi przyjdzie core jeszcze w nosidełku nieść to wysiadam. Ciekawe czy jakoś z czasem mi się te ręce wzmocnią i będzie lepiej. Ehh...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 21:30

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, Ela zawinieta w tulika zasnela szczęśliwa w 2 minuty - trochę szok, bo w szpitalu jeszcze nie podobał jej się rożek i myślałam ze nie bedzie lubiła mieć rączek schowanych - a tu póki co szoczek! Zobaczymy ile pospi :)

Karolina, mi się ten bujak bardzo podoba, może kupię, chociaz trochę przeraża mnie ilość gadżetów w moim 45 metrowym mieszkaniu ;) no ale moze wtedy wózek będę zostawiala na klatce schodowej zamiast w mieszkaniu, a mała bedzie kimala w lezaczku, bo to właśnie ten o którym pisała livia, ze rozkłada się jak gondolka :)

Mi siadają kolana - obawiam się ze to pokłosie dużego przyrostu wagi w ciąży, a teraz też często siadam/wstaje z moją kluseczka a jestem wysoka i z kanapy czy łóżka to dla kolan duże obciążenie :( muszę cos z tym zrobić :/

age.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, wczoraj się wyplakalam a dziś już zacisnęłam zęby, szynę zakupiłam i jutro zakładanie. Zobaczymy jak to będzie, poczytałam w necie też trochę przy okazji karmienia i liczę, że faktycznie góra doba gorsza będzie a potem ok.
    Moja łobuziczka ostatnio super zasypia, do tej pory musiałam tulić i bujać na rękach przy cycku dopóki mocno nie zasnęła, a od paru dni wystarczy że jest taka pół śnięta, odkładam do łóżeczka chwilę się pokręci i zasypia. W samochodzie też pięknie śpi, dziś wybrałyśmy się do większego miasta po tą szynę i przy okazji zaliczyłyśmy hipermarket, mała całą wyprawę prawie 3 godziny przespała, jeszcze w domu na spiocha rozebralam i dostała 30 min w łóżeczku.
    Ja nie otulałam niczym, mała do tej pory spała w beciku, mam dwa i na zmianę prałam, ale jak mi ulała raz za razem i skończyły się czyste beciki to zapakowalam do śpiworka i mam wrażenie, że fajniej jej się w tym śpi, chyba w sumie od śpiworka zaczęło się to ładniejsze zasypianie. Z tym że tak się wierci w tym, że ciągle w poprzek łóżeczka ląduje, aż założyłam ochraniacz na szczebelki żeby się tą gołą głowiną nie obiła. Tylko ciekawa jestem czy w tej szynie mi wlezie do śpiworka i się obawiam, że nie, chociaż mam jeszcze taki na 9-12 mcy to dużo szerszy jest i ewentualnie do niego zapakuję.

ge670tj.png

cc9ca37.png

• Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam otulacz i mały w większości przesypia w nim całe noce od 20 do 4-5. Bez niego gorzej śpi bo jak się przebudza to ręce do buzi wkłada i się rozbudza i jest po spaniu.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
‹‹ 590 591 592 593 594 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ