Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka to może rzeczywiście poczekaj z tym do wizyty u lekarza. Super, że mimo wszystko ma dobry humor i się śmieje :) Emilka ma największe gilgotki na kręgosłupie, jak ją trzymam na rękach i miziam po kręgosłupie to śmieje się w głos i wierci jak szalona :D

My dziś z Emilką spałyśmy do 8:30 normalnie luksusy :D codziennie pobudka ok 6 i tak z trudem udało się doleżeć do okolic 7 a tu dziś taka niespodzianka :D

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa może spróbuj z witaminą C? https://www.hafija.pl/2012/01/pytanie-o-plesniawki.html

My też spalysmy dziś długo, bo do 8:45, ale w nocy były 3 pobudki :D

age.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj byliśmy na komunii, Matylda pokazała się z najlepszej strony, rozsyłała uśmiechy na prawo i lewo, grzecznie w wózku leżała i popłakała chwilkę raz tylko usypiając więc tak jak w donu czasem. Pierwszy raz od dawna budzik musiałam ustawić bo mnie dziecko rozpieściło, codziennie wstajemy koło 9 a tu na 9 msza była.
    Pogadałam też trochę ze starszymi ciotkami i stwierdziły, że super jest karmienie na żądanie bo kiedyś to na godziny one musiały i zdażało się że dzieciak pół dnia się darł bo lekarz nie pozwalał karmić za często, a potem się okazywało że za mało przybiera to od razu jakieś mieszanki mąki z czymśtam trzeba było dawać. Zdecydowanie wolę wystawić cyc od razu jak mi Matyldek kwęka, czasem tylko ciut pociągnie, widocznie tylko pić się chce i spokój.
    A dziś zaczynam powoli pakowanie bo już q czwartek wyjazd na pierwszy kemping Matyldki, wracamy w niedzielę a w kolejny piątek wyjazd integracyjny na Mazury z firmy chłopa, nie mogę się już doczekać :)

zbikowa, bebag lubią tę wiadomość

ge670tj.png

cc9ca37.png

• Mila123 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No hej kochane moj Marcelek szaleje ze spaniem od kilku dni spi od 19 do 4 rano zje i spi dalej do ok 7.30 jestem wyspana i wypoczeta :-) za to w dzien spi jak zajaczek kilka drzemek po kilkanascie minut max godzinka no chyba ze na spacerze o ktorej bym nie wyszla odrazu zasypia nawet na 3 godz a jak sie obudzi to oglada wszystko :-) moj maluch jeszcze nie przewraca sam na boki ale jak go poloze na boku to przewroci sie brzuszek ( na ktorym bardzo lubi lezec choc niezbyt dlugo ) duzo rozmawia i usmiecha sie popiskujac :-)

dqpr20mm1kch4v18.png

gg642n0ani1ltrjk.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja Wam zazdroszczę tych nocek :P my codziennie ok 5 mamy dzień. Przeciągne ją tak tylko zawsze na łóżku trochę do 6.

Ale w dzień za to nie moge narzekać, od kilku dni ma jedną dłuższą drzemkę ok 3 godz i dwie po godzince.

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny karmiące mm kiedy rozszerzacie dietę? Wprowadzacie kleik, kaszki?

ex2bcwa1570qltn4.png
  • magda_lena86 Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarka powiedziala mi zebym zaczela podawac kleik czy kaszke na noc Tydzień przed skonczonym 4 miesiacem . Kazala zrobic troche czyli jak maly wypija 120 ml plus proszek mm to kazała zrobic 2 butlę jedno z 60 ml mm czystego drugie z kaszka i to dac przed snem. Ale my dlatego że maly jest ciagle głodny a nie możemy mu jednorazowo podawać więcej niz 130 ml gotowego mm bo ma refluks. Czasem byl głodny co 2 h czy to byla dzień czy noc. O tyle w dzien nie ma problemu to w nocy na prawdę juz nie daję rady. Chcialabym zeby chociaż 5h przespal ciągiem. W końcu juz ma 3 miesiące a my wciąż mamy kilka pobudek w nocy. Jak z kaszka pojdzie dobrze to w 5 misiacu dam mu marchewkę i jabłko starte

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 09:41

gy02c45.png

[*] grudzień 2017
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My idziemy w czwartek na szczepienie i będę o to pytać. Sama myślałam, że na mm dietę się rozszerza po 4 miesiącu ale teraz jest podejście, żeby rozszerzać po 6 miesiącu niezależnie czy mm czy kp. Moja Emilka za 11dni skończy 4miesiące ale nie spieszę się z rozszerzaniem diety. Zobaczę do pediatra powie.
    Mój głodomór po 180ml wcina lub 150ml. Wczoraj ją zważyłam bo mam wagę niemowlęcą i przybrała w końcu i waży 5900 <3

Magdalena współczuję tylu pobudek w nocy. U nas już od bardzo dawna jest jedna pobudka lub wcale. Ostatnio też Emi potrafi dłużej spać bo do tej pory budziła się o 6 i z trudem doleżałyśmy do 7 a od kilku dni budzi się o 7:30. Śpi zawsze od 19 lub jeszcze przed 19 i ma jedną pobudkę o 3/4/5 i dosypia do 6/7 max 8. Mam nadzieję, że noce się nie pogorszą bo jest rewelacja. Te wolne wieczory już od 19 wiele mi dają.

3i499vvjnklbrqeo.png
  • magda_lena86 Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2017, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymek zasypia między 23-24 więc jest koszmarnie. W ciągu dnia śpi 2 razy po 1h. Ciężko mi coś zrobić w domu nawet w ciągu tych 2 drzemek bi jestem poprostu nieprzytomna

gy02c45.png

[*] grudzień 2017
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pomału zacznę rozszerzać dietę od 14 tygodnia, zacznę od delikatnego kompotu z jabłka, a potem pomału kaszki- mam już parę kupionych, właśnie takich od 4 miesiąca.
    Dziś młoda przesłała mi całą noc, za to musiałam 4 razy wstawać do psów (mamy szczeniaki).
    Dziś wybieramy się na basen :)

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja niedługo już 16 tygodni skończy. Krystyna a jakie kaszki masz?
    Jakie w ogóle kaszki dziewczyny polecacie? J jestem zielona w rozszerzaniu diety.

Jakie maty do zabawy polecacie? ale chodzi mi o maty do położenia na ziemi, nie edukacyjne

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co wam tqk śpiesznie do rozszerzania diety? Jeszcze wam się papki znudza :D
    Teraz wytyczne podają ze co najmniej po skońcowym 4mcu a najlepiej po 6. Synowi zaczęłam dawać w 5 miesiącu ale dlatego że szybko wracałam do pracy i chciałam mniej pokarmu odciągac. Teraz z lenistwa.czekam jak najdłużej bo przy starszaki mi się po prostu nie chce bawić z przygotowywaniem papek ;)

zbikowa lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Franio zasypia około 20, ale z pięć razy budzi się na jedzenie. Wstaje 6 max 6:30, gdyby nie kawa to byłabym zombiakiem. Ja to się cieszę jak 3 godziny prześpi ciągiem o pięciu godzinach nawet nie myślę. W ciągu dnia śpi praktycznie tylko na spacerach, ewentualnie krótkie drzemki.
    Ze spacerkami nie mamy problemów, praktycznie zaraz po wyjściu z bloku zasypia i jak długo z nim spaceruję tak długo śpi. Dwa spacerki to u nas norma, z ogarnięciem domu i obiadu nie mam problemu, ale staram się gotować na dwa dni. Jedyne z czym mam problem i o czym zapominam to moje posiłki, bywają takie dni, że jem sam obiad. O zgrozo. Ważę pięć kilo mniej niż przed ciążą jak tak dalej pójdzie to nic ze mnie nie zostanie.

• Babydream Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już mam kupione, kaszka z hippa jaglana bezglutenowa na początek i kaszke z Holle orkiszową (obie są ekologiczne). Nie chce dawać z Nestle czy bobowity, mają kiepski skład i są słodkie.

Mam jeszcze kleik kukurydziany i ryżowy.

Chciałabym jej dać na noc coś gęstszego żeby dłużej pospała, ale nie wiem od czego zacząć. Myślałam że powinno się od kleiku właśnie zaczynać....
    Jak skończy 4 miesiąc za tydzień to coś dostanie :)

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz zaczelam dawac warzywka od tygodnia i kaszke na noc dodaje lyzeczke do mleka. Troszke go uczulilo ale zeszlo rano zobaczymy jak dalej. Narazie to bardziej zabawa niz jedzenie bo sie nasmieje i napluje niesamowicie przy tym, ale zawsze cos do brzuszka wpadnie :)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam nie zamierzam podawać nic poza mlekiem do końca 6 miesiąca. albo nawet aż zacznie siadać. żadne herbatki, kaszki, kleiki itp do mnie nie przemawiają.

bebag, karolina1488, Asiek84 lubią tę wiadomość

• łania Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czytałam, że nieważne czy kp czy mm to teraz się rozszerza dietę po 6 miesiącu. I ja tak będę robić. Polecają blog dietetyka Małgorzaty Jackowskiej jako źródło wiedzy o wprowadzaniu pokarmów, ale jeszcze nie mam jak do tego przysiąść.

karolina1488, bebag lubią tę wiadomość

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łania ja właśnie ten blog zaczęłam niedawno czytać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 22:17

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kazdy robi jak uwaza za sluszne. Dzis lekarka sie mnie pytala czy juz wprowadzilam jakis posilek, bo juz czas.

W piatek idziemy na szczepienie, plesniawki zniknely po aphtinie

karolina1488 lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Fryzia33 Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka u nas pani doktor też mówiła żeby rozszerzać dietę po 4 mcu bo stwierdziła że wtedy dziecko mniej się uczula, nie wiem czy to prawda ale też zacznę niedługo rozszerzać. A i mówiła że w naszym mleku nie ma żelaza czy mało i lepiej wcześniej rozszerzyć żeby dziecko anemii nie miało. Zresztą każda matka wie najlepiej kiedy podawać a nie jakieś przepisy bo dziś przepis mówi że po pół roku a za chwilę wrócą znów do tego żeby jednak po 4 mcu.
    Mi najbardziej chodzi o to że nigdzie nie mogę ruszyć się bez małego bo sztucznego mleka nie chce a ja już za dużo ściągnąć nie mogę zeby dostal moje, także jak już zacznie co innego jeść to będę mogła na trochę dłużej wyjść z domu niż na 2-3 godz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 14:31

relgi09kiihpljzd.png
    relgi09kvref0kv4.png
    relgi09kfizn0g38.png
‹‹ 610 611 612 613 614 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ