X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • jestem_M Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    Może się orientujecie.

Na zwolnienie poszłam w lipcu a z tego co czytam wynagrodzenie za L4 oblicza się na podstawie ostatnich 12 msc licząc od miesiąca poprzedzającego pójście na zwolnienie.

Czyli w moim przypadku od 06.2019-06.2020?
    Dla mnie to spora różnica bo w tamtym roku dostawałam jeszcze premie więc kwota trochę się różni w zależności od tego jak to wylicza.
    Generalnie zasiłek zdrowotny wylicza się z 12 ostatnich miesięcy, ale trzeba pamiętać, że zus wylicza ta stawkę tylko w przypadku jeśli nie chodziło się wcześniej, częściej niż co 3mce na zwolnienie. Jeśli chodziłaś na L4 w ciągu ostatniego roku i nie miałaś dłuższej przerwy niż te 3mce to niewykluczone, że stawkę masz już wyliczona i obowiązującą za inny okres, wcześniejszy niż te 12mcy. Np ja specjalnie przepracowałam kwiecień, maj i czerwiec bez L4, bez opieki na dziecko i bez opieki z tytułu covid, żeby wyliczyli mi nowa stawkę właśnie z tych ostatnich 12mcy, bo dostałam podwyżkę i było to dla mnie korzystne.

Bajka15 lubi tę wiadomość

1 ciąża - rok starań - 💔👼
    2 ciąża - Mieszko 👨‍👩‍👦
    3 ciąża - czekamy na Polę 🤰❤️
    m3sxs65gs9b8zo8s.png
  • jestem_M Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dodam, że jeśli chodzi o te 3mce przerwy to muszą to być pełne miesiące kalendarzowe, od 1 do ostatniego dnia miesiąca, a nie np miesiąc liczony od połowy do połowy.
    Nie wiem czy jasno to wytłumaczyłam 😂

Olinda, Bajka15 lubią tę wiadomość

2 ciąża - Mieszko 👨‍👩‍👦
    m3sxs65gs9b8zo8s.png
  • Olinda Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    Ile czekaliście na wyniki pappy?
    Ja robiłam w tamten w wtorek i się zastanawiam czy już dzwonić i pytac?
    Czy to jednak jest dokładnie 10 dni roboczych?
    Dostałam w 9 dniu roboczym... chyba nie ma wyjścia i trzeba się uzbroić w cierpliwość chociaż wiem jakie to trudne

• ann1109 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    Może się orientujecie.

Na zwolnienie poszłam w lipcu a z tego co czytam wynagrodzenie za L4 oblicza się na podstawie ostatnich 12 msc licząc od miesiąca poprzedzającego pójście na zwolnienie.

Czyli w moim przypadku od 06.2019-06.2020?
    Dla mnie to spora różnica bo w tamtym roku dostawałam jeszcze premie więc kwota trochę się różni w zależności od tego jak to wylicza.

A zakład pracy korzystał z tarczy? Jeśli miałaś zmianę etatu na 0,8 to niestety liczą średnią od zmiany etatu :/

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • Bajka15 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem_M wrote:
    Generalnie zasiłek zdrowotny wylicza się z 12 ostatnich miesięcy, ale trzeba pamiętać, że zus wylicza ta stawkę tylko w przypadku jeśli nie chodziło się wcześniej, częściej niż co 3mce na zwolnienie. Jeśli chodziłaś na L4 w ciągu ostatniego roku i nie miałaś dłuższej przerwy niż te 3mce to niewykluczone, że stawkę masz już wyliczona i obowiązującą za inny okres, wcześniejszy niż te 12mcy. Np ja specjalnie przepracowałam kwiecień, maj i czerwiec bez L4, bez opieki na dziecko i bez opieki z tytułu covid, żeby wyliczyli mi nowa stawkę właśnie z tych ostatnich 12mcy, bo dostałam podwyżkę i było to dla mnie korzystne.

Ja byłam na zwolnieniu i troche w styczniu i trochę lutym i trochę w marcu i jeden dzień w czerwcu 🙈 więc nie wiem jak oni to wylicza 🙈

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • jestem_M Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    Ja byłam na zwolnieniu i troche w styczniu i trochę lutym i trochę w marcu i jeden dzień w czerwcu 🙈 więc nie wiem jak oni to wylicza 🙈
    Więc wylicza ci to z jeszcze wcześniejszego okresu, bo na bank w tym roku nie liczyli nowej średniej. Osobiście kiedy postanowiłam, że planuje dziecko poszłam do koleżanki z kadr i poprosiłam żeby mi te zusy posprawdzała. Się okazało, że zwolnienia mi wyliczała z czasów kiedy moje wynagrodzenie było około 1000zl niższe niż obecnie... Uroki posiadania chorowitego przedszkolaka 🤦‍♀️

2 ciąża - Mieszko 👨‍👩‍👦
    m3sxs65gs9b8zo8s.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam☀️☀️☀️
    Ostateczny termin porodu 9.02- chłopak. Prosze o aktualizacje na pierwszej stronie🌸🌸

madiiiii, Angelika0507, GrubAsia lubią tę wiadomość

• Ewkaewka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    Witam☀️☀️☀️
    Ostateczny termin porodu 9.02- chłopak. Prosze o aktualizacje na pierwszej stronie🌸🌸
    To tak jak ja 😍

Sweetcake, GrubAsia lubią tę wiadomość

08.02 💙 Artur
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake gratulacje ❤️❤️

Sweetcake lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita czy ja moge prosic o dodanie na pierwszej stronie? Mam termin na 24/02

• Bajka15 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam pappe - już przeliczone przez lekarza razem z USG
    Podstawowe ryzyko trisomii 21- 1:570 a skorygowane ok 1:2150

Czy to jest prawidłowy wynik? Jak to u was wyglądało? Wizyta dopiero 01.09

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • Olinda Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka15 wrote:
    Odebrałam pappe - już przeliczone przez lekarza razem z USG
    Podstawowe ryzyko trisomii 21- 1:570 a skorygowane ok 1:2150

Czy to jest prawidłowy wynik? Jak to u was wyglądało? Wizyta dopiero 01.09
    Tak. To jest prawidłowy wynik. Już tutaj dziewczyny pisały , że ryzyko podstawowe jest obliczane na podstawie wieku. Ryzyko skorygowane to już Twoje na podstawie szczegółowych informacji z uwzględnieniem usg. Czyli ryzyko urodzenia chorego dziecka to u Ciebie 1 do 2150 , więc wg mnie wszystko git😁

Bajka15 lubi tę wiadomość

• Bajka15 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2020, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinda wrote:
    Tak. To jest prawidłowy wynik. Już tutaj dziewczyny pisały , że ryzyko podstawowe jest obliczane na podstawie wieku. Ryzyko skorygowane to już Twoje na podstawie szczegółowych informacji z uwzględnieniem usg. Czyli ryzyko urodzenia chorego dziecka to u Ciebie 1 do 2150 , więc wg mnie wszystko git😁

Właśnie próbowałam znaleźć coś na naszym forum ale to ciężka sprawa , przynajmniej na przeglądarce 🙈

Dziękuję za odpowiedź 💓

Olinda lubi tę wiadomość

zi13vfxmd4d84rc5.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czytam Was od początku, ale obiecałam sobie, że odezwę się po prenatalnych. Wszystko dobrze, więc byłabym wdzięczna za wpisanie na 17 lutego. Płci jeszcze nie znam, ale ryzyko chorób niskie, więc odetchnełam. W marcu poroniłam i trochę się tym stresowalam, ale teraz chce się już tylko cieszyć :)

Ania81, Ewe, Clover, ultraviolet, Patt94, Angelika0507, GrubAsia lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Cześć dziewczyny, czytam Was od początku, ale obiecałam sobie, że odezwę się po prenatalnych. Wszystko dobrze, więc byłabym wdzięczna za wpisanie na 17 lutego. Płci jeszcze nie znam, ale ryzyko chorób niskie, więc odetchnełam. W marcu poroniłam i trochę się tym stresowalam, ale teraz chce się już tylko cieszyć :)
    Super 😁👍

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:

👍👍👍👍

• Inka7 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc Gusia, napisz cos jeszcze o sobie.

U mnie ryzyko trisomii 21 podwyzszone i mam gdzieś w tyle niepokoj. Ale poniewaz usg i krew je i tak obnizyly, coz, ze statystyka walczyc nie będę. Boje sie troche połówkowych, ale i mam duzo nadziei. Na testy trochę mi szkoda kasy, wolę dolozyc do wózka, bo i tak na amino bym sie nie zdecydowala. Niezależnie od wszystkiego jest ukochane i przyjęte :)

Mlode szaleje. Od 2 tygodni czuje ruchy, ale wczesniej byly to muśnięcia, teraz dziecię daje znac coraz częściej i coraz wyrazniej. Teraz bulgocze :D wszyscy mówią, ze jednak zmienilam sie na buzi "na dziewczynkę". Ciekawe, ile prawdy w tym porzekadle...

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny moje dziecko też ma adhd czuje naprawdę wyraźne ...

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    Rośnij nasz Synku ! 💙
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje chyba jest leniuszkiem, bo jak na razie rzadko daje o sobie znać. Chyba przed wtorkową wizytą zjem coś słodkiego, żeby się maluch trochę rozkręcił i pokazał coś ciekawego na USG. Na wizycie u mojej doktor miesiąc temu średnio chciał współpracować, chyba zasnął podczas badania 🤣 Z kolei na prenatalnych trochę się kręcił.

06.02.2021 👶💙

age.png
  • GrubAsia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż trudno mi uwierzyć, że już coś czujecie 😮 u mnie e nawet brzucha nie widać jeszcze... Już nie mogę się doczekać tych ruchów, nie umiem sobie wyobrazić jakie to uczucie 🥰🤔

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ