X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • Olinda Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nic jeszcze nie czuję... w środę kończę 17 tydzień. Nawet zamówiłam detektor tętna chociaż tak się przed tym bronilam...oczywiście już zaczynam się martwić 😳

• jestem_M Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GrubAsia wrote:
    Aż trudno mi uwierzyć, że już coś czujecie 😮 u mnie e nawet brzucha nie widać jeszcze... Już nie mogę się doczekać tych ruchów, nie umiem sobie wyobrazić jakie to uczucie 🥰🤔
    Ja poczułam Polkę dopiero dziś po słodkim śniadanko, ale dosłownie dwa razy musnęła i cisza. Myślę, że w 1 ciąży czuje się te ruchy później. No i może też nie do końca za pierwszym razem rozróżnić czy tu dzidziuś czy jakies ruchy w jelitach.

Olinda lubi tę wiadomość

1 ciąża - rok starań - 💔👼
    2 ciąża - Mieszko 👨‍👩‍👦
    3 ciąża - czekamy na Polę 🤰❤️
    m3sxs65gs9b8zo8s.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jeszcze nic nie czuje a to moja 3 ciaza. W drugiej tez późno czułam bo mialam łożysko na przedniej ścianie. Teraz też jest na przedniej wiec szybko ruchów się nie spodziewam. Na tylnej ścianie jak jest łożysko to szybciej czuć ruchy i bardziej wyraźniej niż jak jest na przedniej.

Olinda lubi tę wiadomość

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też doktor zapowiedział wczesne ruchy bo mam łożysko z tyłu i faktycznie bąbelki juz są jakis czas a dziś wyciagałam po coś rękę i trochę położyłam sie na brzuchu no i to był błąd dostałam kopa ;) mąż powiedział tylko "Dobrze ci tak następnym razem sie na niego nie położysz " :) ;)

Ania81 lubi tę wiadomość

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • Clover Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, a ja mam z przodu łożysko a już coś tam czuję 😀 U mnie to całkiem inne uczucie niż "przelewanie" w jelitach, to takie delikatne stukanie, zazwyczaj wieczorem kiedy już leżę w łóżku albo po kolacji. W ciągu dnia nie wyczuwam tego wcale. Ciężko to opisać nawet, ja to porównuję do kołatania serca, tyle, że w brzuchu. Chciałam mężowi pokazać, bo raz maluch naprawdę się mocno rozkręcił, ale on nic nie zauważył. Jest jeszcze na to za wcześnie. Dzisiaj mam nadzieję na jakąś gimnastykę malucha, bo mąż właśnie robi gotowaną kukurydzę, a po słodkim też się czasem uaktywnia 😂

Olinda lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie pani doktor powiedziala ze to, ze łożysko jest na przedniej, o niczym nie przesądza. I faktycznie. Pierwsze motylki mialam w 15 tygodniu, z lozyskiem na przedniej oczywiście.

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GrubAsia wrote:
    Aż trudno mi uwierzyć, że już coś czujecie 😮 u mnie e nawet brzucha nie widać jeszcze... Już nie mogę się doczekać tych ruchów, nie umiem sobie wyobrazić jakie to uczucie 🥰🤔

Grubasia, ja w pierwszej ciąży poczulam jakos krotko przed 20. Teraz po prostu wiem, ze to jest to. I jest to niewątpliwie dla mnie najprzyjemniejszy element ciazy :) no i powtorze sie, ze u mnie brzuch na szósty miesiac. No tak mam. Tez mam jazdy z jelitami, ale te dzieciowe ruchy sa duzo nizej i bardziej pod skórą, a jelitowe sa glebiej w ciele.

Zaraz bedziecie sie nam tu chwalily i rizczulaly jak rozpoznacie ruchy waszych bąbelków :) .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2020, 18:51

GrubAsia, ultraviolet, Olinda lubią tę wiadomość

Janek 14
    Tymek 11, 5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GrubAsia wrote:
    Ja też brzucha nie mam 😉 ruchy takie dobitne czuje już 3 dzień, szybciej były delikatne i niecodziennie i sama nie byłam pewna czy to to 🤷

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, nie wiem za bardzo, co napisać. To moja 2 ciąża, ale pierwsza skończyła się poronieniem zatrzymanym w 8 tygodniu. Staraliśmy się o dziecko równo rok, więc trochę stresów za mną. Ale teraz wszystko jest ok i jestem już spokojniejsza. Czekam na ruchy i już Wam zazdroszczę, że je czujecie! ♥️

GrubAsia, Ania81, Clover, Olinda, Inka7 lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też dzisiaj poczułam wyraźne muskanie na dole brzucha 😊 Coś jakby łaskotanie. Mieliśmy gości i dużo siedziałam przy stole. Córcia się chyba zbuntowała, bo chciała poleżeć, a nie siedzieć 😂 i dała o sobie znać 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2020, 19:35

Ania81, Olinda lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez chyba juz odczuwam delikatne ruchy, cos jak muskanie. Pewna jestem natomiast, ze malenstwo lubi sie pod zebra wypychac, tak pod serce. Odczuwam to juz od jakiegos czasu. Mialam tak w kazdej ciazy i nie da sie tego z niczym pomylic

• Olinda Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania81 wrote:
    Ja tez chyba juz odczuwam delikatne ruchy, cos jak muskanie. Pewna jestem natomiast, ze malenstwo lubi sie pod zebra wypychac, tak pod serce. Odczuwam to juz od jakiegos czasu. Mialam tak w kazdej ciazy i nie da sie tego z niczym pomylic
    Przeciez dziecko znajduje się w macicy, która jest teraz niżej niż pępek😉 Jak to możliwe , żeby było je czuć pod sercem. Co innego na późniejszym etapie ciąży. Bez obrazy... to moje zdanie chociaż myślę , że poparte faktami 😉

Majorka, GrubAsia lubią tę wiadomość

• myszka 30 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka7 wrote:
    Mnie pani doktor powiedziala ze to, ze łożysko jest na przedniej, o niczym nie przesądza. I faktycznie. Pierwsze motylki mialam w 15 tygodniu, z lozyskiem na przedniej oczywiście.
    Nie mogę się z tym tak całkowicie zgodzić. Mam porównanie i różnica jest znaczna. Nawet jak ciaza była już zaawansowana to te ruchy nie były tak intensywne jak w ciazy przy łożysko na tylnej scianie

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze moje łożysko jest dosc wysoko? Nie wiem. Nie bylo mowy o intensywnosci, tylko o samym fakcie odczucia. W drugiej ciazy nie mialam lozyska na przedniej, a poczulam ciut pozniej. Chyba trudno o sztywne reguly...

Janek 14
    Tymek 11, 5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania81 wrote:
    Ania czujesz jelita. Macica sięga teraz w moim wypadku do pępka a dziecko leży nisko nad spojeniem i do pępka nawet się nie zbliża. Jesteś w mniej zaawansowanej ciąży więc Twoja macica jest teraz niżej niż moja :)
    Edit: myślę, że albo to jelita albo może jest to związane z tym, że w ciąży serce pompuje o 50% więcej krwi niż przed ciążą :) albo może czujesz tętnice 🤷 cokolwiek, ale napewno nie dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2020, 21:17

Olinda, GrubAsia lubią tę wiadomość

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) nie odzywałam się długo, więcej jestem na marcowkach :)

Termin mam na 28.02.wiec bardzo proszę o dopisanie 🙏

Jestem po prenatalnych i maluszek miał 6.58cm, wszystkie pomiary w normie.
    Płci jeszcze nie znam ale pewnie będzie chłopak (mam już 2 synów). We wtorek idę zrobić Sanco, więc się dowiem niedługo 🙂

Ania81 zdecydowanie nie czujesz dziecka pod sercem, to fizycznie nie możliwe na tym etapie.

Sama baaardzo czekam na ruchy ❤️ ale jeszcze trochę

Ania81, GrubAsia lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinda wrote:
    Przeciez dziecko znajduje się w macicy, która jest teraz niżej niż pępek😉 Jak to możliwe , żeby było je czuć pod sercem. Co innego na późniejszym etapie ciąży. Bez obrazy... to moje zdanie chociaż myślę , że poparte faktami 😉

To nie jest tak, ze czuje malenstwo doslownie pod sercem,ale juz sie gdzies pod zebra sie wypycha. To moja 5 ciaza, wiec tego odczucie nie da sie pomylic

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majorka wrote:
    Ania czujesz jelita. Macica sięga teraz w moim wypadku do pępka a dziecko leży nisko nad spojeniem i do pępka nawet się nie zbliża. Jesteś w mniej zaawansowanej ciąży więc Twoja macica jest teraz niżej niż moja :)
    Edit: myślę, że albo to jelita albo może jest to związane z tym, że w ciąży serce pompuje o 50% więcej krwi niż przed ciążą :) albo może czujesz tętnice 🤷 cokolwiek, ale napewno nie dziecko.

Jelit nie da sie z tym pomylic. Jak juz pisalam to moja 5 ciaza, i tylko w ciazy tak mam. Nawet na usg jak malenstwo postanowilo sie schowac to gdzies pod zebra i ja to czuje. Mam troche doswiadczenia z tym 😊

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania81 wrote:
    Jelit nie da sie z tym pomylic. Jak juz pisalam to moja 5 ciaza, i tylko w ciazy tak mam. Nawet na usg jak malenstwo postanowilo sie schowac to gdzies pod zebra i ja to czuje. Mam troche doswiadczenia z tym 😊

U mnie jest czwarta ciąża i macica kończy się poniżej pępka a jesteśmy na prawie tym samym etapie :)

Nie obraz się, po prostu tak uważam, że to nie możliwe. Lekarzem nie jestem :)

Olinda lubi tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Olinda Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    U mnie jest czwarta ciąża i macica kończy się poniżej pępka a jesteśmy na prawie tym samym etapie :)

Nie obraz się, po prostu tak uważam, że to nie możliwe. Lekarzem nie jestem :)
    Też uważam, że to niemożliwe. Wystarczy obejrzeć zdjęcia lub ilustracje przedstawiające macicę w 13 czy nawet w 18 tygodniu ciąży i zastanowić się gdzie są żebra 😉 ale co ja tam wiem... mi ginekolog robi usg bardzo nisko w okolicach blizny po cc czyli jakieś 20 cm niżej niż żebra 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2020, 22:54

‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ