X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edward1 wrote:
    Ja mam to samo, jedna paranoja goni następną. W pierwszej ciąży pełny chillout, niczym się nie przejmowałam. A teraz ciągle coś, jak ja do tego lutego nie skończę w wariatkowie to będzie jakiś cud!!! Non stop mnie cos martwi. Poza tym w UK lekarza się nie widzi, ciążę prowadzi położna i to póki co przez telefon!!! Żadnych badań poza podstawowymi w 10tc i do tej pory nic poza tym, bo wg nich nie ma potrzeby. I jak tu zachować spokój i się nie martwić 🙊🙉🙈

Ja tez w UK, ale ja widze polozna, co kilka tygodni. W jakim mies ie jestes?
    Co do lekarza, to faktycznie widzi sie rzadko. Ja mam ciaze wysokiego ryzyka wiec lekarza mam wpisanego w opieke.

Biedroneczka89 lubi tę wiadomość

• Teresita Ekspertka

Wysłany: 7 września 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vagabond wrote:
    Chciałam się jeszcze pochwalić, że czuję ruchy :) pierwszy raz bezwględnie w ubiegłą środę. Później nieregularnie a już wzoraj zostałam pokopana :) nawet mój partner poczuł :) także już nie bulgotki a porządne ruchy. Rano też się maluch ze mną przywitał :)

Super 😀 ja nadal czekam, obecnie nawet bulgotek brak😉

• Teresita Ekspertka

Wysłany: 7 września 2020, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vagabond wrote:
    SluchAjcie jak sie rzuca foty na forum? Dzisiaj mam pierwsze foto brzuszka.

Myślałam że tylko ja nie umiem 🤣🤣🤣

Vagabond, liliputkowo90 lubią tę wiadomość

• Mavi Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prowadzę ciąże w Niemczech i tutaj tez może być prowadzona przez położna, a tylko usg (3 razy) robi lekarz. Ja zdecydowałam się na lekarza+położna i prowadzą mi ciąże wspólnie😃. Znaleźć jakaś to cud, szukałam już w 8tc i nie było miejsca u niektórych 😂. Nie wiem jak w Polsce, bo to moja pierwsza ciaza, ale tutaj położna robi wszystko oprócz usg - słucha serca, pobierze krew, mocz, zrobi szkole rodzenia itd. Wiem ze moja planuje jeszcze jakieś dodatkowe trzy spotkania ze mną: nauka karmienia piersią, spotkanie wyprawkowe i nauka noszenia w chuscie. Przynajmniej nie muszę jeździć jak do gina tylko przychodzi do domu 😅.

• Vagabond Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mavi wrote:
    Ja prowadzę ciąże w Niemczech i tutaj tez może być prowadzona przez położna, a tylko usg (3 razy) robi lekarz. Ja zdecydowałam się na lekarza+położna i prowadzą mi ciąże wspólnie😃. Znaleźć jakaś to cud, szukałam już w 8tc i nie było miejsca u niektórych 😂. Nie wiem jak w Polsce, bo to moja pierwsza ciaza, ale tutaj położna robi wszystko oprócz usg - słucha serca, pobierze krew, mocz, zrobi szkole rodzenia itd. Wiem ze moja planuje jeszcze jakieś dodatkowe trzy spotkania ze mną: nauka karmienia piersią, spotkanie wyprawkowe i nauka noszenia w chuscie. Przynajmniej nie muszę jeździć jak do gina tylko przychodzi do domu 😅.

Ekstra! Wszystko w jednym :)

h4zpgywlkbjhd0hc.png
  • Teresita Ekspertka

Wysłany: 7 września 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, ze to hashimoto to dość popularna sprawa.
    Moje tsh przed ciąża gdy zbliżało się do 1,5 to znacznie wpływało na złe samopoczucie. Endo stwierdził, że mam swoje indywidualne normy 😉 ale to było przed ciąża.

Dziękuje za porady odnośnie kremów na rozstępy 😊

Jak oglądam Wasze brzuszki to czuje się jak grubasek 😌

• Sweetcake Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mavi wrote:
    Ja tez prowadzę ciąże w Niemczech i mam troszkę inne doświadczenia. Co do położnej się zgodzę, chociaż ja nie chce korzystać z jej usług w ciąży tylko po porodzie. Moj lekarz robi mi USG na każdej wizycie czyli co 3/4 tygodnie.
    Po porodzie fajne są tez kursy podczas , których ćwiczy się mięśnie dna miednicy(. Beckenbodengymnastik) Są w całości pokrywane przez kasę chorych.

• Mavi Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetcake wrote:
    Ja tez prowadzę ciąże w Niemczech i mam troszkę inne doświadczenia. Co do położnej się zgodzę, chociaż ja nie chce korzystać z jej usług w ciąży tylko po porodzie. Moj lekarz robi mi USG na każdej wizycie czyli co 3/4 tygodnie.
    Po porodzie fajne są tez kursy podczas , których ćwiczy się mięśnie dna miednicy(. Beckenbodengymnastik) Są w całości pokrywane przez kasę chorych.

Mój lekarz tez co miesiąc na wizycie robi mi usg :). Ja tez miałam dopiero po porodzie korzystać ze swojej położnej, ale sama zaproponowała ze będzie raz w miesiącu teraz przychodzić, żeby zrobić podstawowe badania. A skoro jest na kasę chorych to się nie sprzeciwiałam 😎. Także raz w miesiącu widzę się z lekarzem i raz z położna 😇.

Sweetcake lubi tę wiadomość

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vagabond wrote:
    Dzięki dziewczyny:) zobaczymy czy zadziala.

183de6a316e7.jpg

vagabond śliczny brzuszek :)

Vagabond, kasia_1988 lubią tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vagabond wrote:
    Moze jeśli coś Cię niepokoi to uderz to położnej. Specyficzną macie tam opiekę zdrowia z drugiej strony te położne podobno wymiatają. Szczerze to wyniki morfologii pewnie tez Ci spokojnie odczyta i lekarz do tego nie jest potrzebny. Ja od Usg pierwszego trymestru mam tylko badania krwi robione. Teoretycznie usg powinno byc dopiero polowkowe ale poprosilam mojego lekarza zeby mi zrobil na najbliższej wizycie.
    No właśnie problem w tym że moja położna ma dwie odpowiedzi na pytania: nie wiem lub to normalne. A skoro wyniki z krwi były dobre 2 miesiące temu to teraz też są. Szkoda gadać. Jak covid pozwoli to przyjadę do Polski na połówkowe i przy okazji się zbadam 😜

n59ykrhmt0n17fpk.png

8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm

2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm

XII.2012- 5tc [*]

Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
    5 VI 2020 - II kreski na teście 😁
  • Edward1 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania81 wrote:
    Ja tez w UK, ale ja widze polozna, co kilka tygodni. W jakim mies ie jestes?
    Co do lekarza, to faktycznie widzi sie rzadko. Ja mam ciaze wysokiego ryzyka wiec lekarza mam wpisanego w opieke.
    W Aberdeen, Szkocja. Położną zobaczę dopiero w 24tc teraz w 16 miałam tylko telefoniczna poradę.

n59ykrhmt0n17fpk.png

XII.2012- 5tc [*]

• Inka7 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Tsh w ciazy powinno byc kolo 1 ;) ja startowalam z 0,3, potem 2 razy skoczylo do ponad 3, a potem po dobranej dawce juz ponizej 1. Ostatnio bylo 0,3, jyz mi ciut zabrala z dawki.

Ja tez ta ciąża martwię sie troszkę bardziej... Pewnie dlatego ze to taka pozniejsza ciąża. Ale wybaczcie, nie rozumiem jak mozna martwić sie ze brzuch za maly... Darujcie, nie gniewaicie sie, ale to mnie ciut przerasta 🙈

Vagabond, piekny, zgrabny brzuszek. Moj to bebzol przy Twoim :D

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • Vagabond Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka7 wrote:
    Cześć
    Tsh w ciazy powinno byc kolo 1 ;) ja startowalam z 0,3, potem 2 razy skoczylo do ponad 3, a potem po dobranej dawce juz ponizej 1. Ostatnio bylo 0,3, jyz mi ciut zabrala z dawki.

Ja tez ta ciąża martwię sie troszkę bardziej... Pewnie dlatego ze to taka pozniejsza ciąża. Ale wybaczcie, nie rozumiem jak mozna martwić sie ze brzuch za maly... Darujcie, nie gniewaicie sie, ale to mnie ciut przerasta 🙈

Vagabond, piekny, zgrabny brzuszek. Moj to bebzol przy Twoim :D

Spokojnie wczoraj był dwa razy wiekszy :) na tym etapie to jeszcze perystaltyka jelit ma spore znaczenie :)

Inka7 lubi tę wiadomość

h4zpgywlkbjhd0hc.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naskrobalyscie przez weekend.

Zaczynam czuć ruchy. Ale tylko jak leze lub jestem polsiedzaca tylko wieczorami. Dzisiaj bylam na wizycie i synek ma prawie 200 gram... wyprzedza termin om o ponad 8 dni...

Jak ja Wam wspolczuje tych rzadkich wizyt.

Juz niedługo połówkowe u nas...
    Kochane mam do Aas pytanie. Jak powiedziałyście o ciazy swoim maluszka w domkach ?
    Szczerze to ja jeszcze nie powiedziałam a chcialabym za jakieś 2 czy 3 tygodnie. U nas wie tesciowa i rodzice no i rodzeństwo, i dwie najbliższe koleżanki. Dzieci nie wiedzą że względu na ostatnie poronienie w 17 tc i balan się.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Vagabond Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedziałam synkowi, że mamy dla niego niespodziankę i że jest to coś czego bardzo pragnął. Zgadł sam :)

kasia_1988 lubi tę wiadomość

h4zpgywlkbjhd0hc.png
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Ale naskrobalyscie przez weekend.

Zaczynam czuć ruchy. Ale tylko jak leze lub jestem polsiedzaca tylko wieczorami. Dzisiaj bylam na wizycie i synek ma prawie 200 gram... wyprzedza termin om o ponad 8 dni...

Jak ja Wam wspolczuje tych rzadkich wizyt.

Juz niedługo połówkowe u nas...
    Kochane mam do Aas pytanie. Jak powiedziałyście o ciazy swoim maluszka w domkach ?
    Szczerze to ja jeszcze nie powiedziałam a chcialabym za jakieś 2 czy 3 tygodnie. U nas wie tesciowa i rodzice no i rodzeństwo, i dwie najbliższe koleżanki. Dzieci nie wiedzą że względu na ostatnie poronienie w 17 tc i balan się.
    Kasia moje dziewczyny w innym wieku niż Twoje dzieciaczki ale powiem jak ja to zrobiłam. Starszej powiedziałam wprost, a o płci to zrobiłam jej mały prezencik w którym był niebieski smoczek i skarpetki. Młodsza to 2,5 latka, wiec na podstawie książeczek zobrazowaliśmy jej sytuacje. Wie, ze u mamy w brzuchu jest braciszek, przytula się i słucha co mały wyprawia ale nie rozumie jeszcze .dzisiaj po przyjściu ze żłobka , bawiąc się, mówiła do siebie:moj brat, ja będę miała brata.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2020, 16:59

kasia_1988 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2020, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edward1 wrote:
    W Aberdeen, Szkocja. Położną zobaczę dopiero w 24tc teraz w 16 miałam tylko telefoniczna poradę.

Ja Manchester, polozna widuje regularnie. Zawsze mam normalna wizyte, nigdy przez telefon. Dziwnie jak ona sie toba opiekuje. Moze to wina szpitala albo gp?

• Teresita Ekspertka

Wysłany: 7 września 2020, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy się udało z tą fotką 🤦‍♀️

a28b16e81576.jpg

Patt94, Bajka15, Vagabond, Clover, Ewe, Inka7, Magddullina2 lubią tę wiadomość

• Edward1 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresita wrote:
    Nie wiem czy się udało z tą fotką 🤦‍♀️

a28b16e81576.jpg
    A który to tydzin u Ciebie Teresita?

n59ykrhmt0n17fpk.png

XII.2012- 5tc [*]

• Patt94 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się Wam pochwalić 🙈 Wczoraj się dowiedziałam, że moje OBIE siostry też są w ciąży! Także luty, marzec i kwiecień 😂 Istne bobasowe szaleństwo 🙈
    Mam już 3 siostrzenice, od nas będzie 4 dziewczynka. Czy w rodzinie pojawi się chłopiec? 😄

Edward1, Lolita, ultraviolet, KatKam, Clover, GrubAsia, Ewe, Inka7, madiiiii, BlackRose 89 lubią tę wiadomość

010iflw102q8b1rd.png
‹‹ 243 244 245 246 247 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ