MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Pytałyście o CC no więc lekarz pod koniec ciąży da mi skierowanie do szpitala i tam zadecydują co, kiedy i jak ale powiedział mi, że jak ma się cukrzycę to kładą tydzień przed terminem czyli 39+0. W pierwszej ciąży też tak leżałam ale czekałam jeszcze kilka dni aż mi zrobią CC bo były pilniejsze przypadki chyba. Więc Jula urodziła się w 39+4 tc a ja niepotrzebnie leżałam te dni przed cięciem. No ale co zrobić. Zobaczymy jak teraz będzie. Mam nadzieję, że za długo nie będę leżeć przed bo teraz jak jest dziecko już w domu to inaczej. Jednak wiadomo, że najważniejsze, by Mały przyszedł na świat cały i zdrowy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2017, 12:51
-
Dzień dobry
WreszcieMama wózek sliczny
Uska z ostatnich doswiadczen wiem ze czasami lepiej wyrwac nawet w ciazy bo inne leczenie nie pomaga. a ja miałam usuwaną ósemke bez nacinania (dolna)
Trzymam kciuki zeby sie obyło bez tego oczywiście
Wizytujace dziewczyny czekam na same super info
MIłego dzionkaWreszcieMama, Uska lubią tę wiadomość
-
Gonia śliczna waga maluszka szkoda tylko, że dalej nie chcą wypisać zwolnienia. W Polsce jednak jest z tym dużo łatwiej. Co do witamin ja biorę femibion 2 z dha.
Gaja kradnę pomysł na juto ale mi smaka narobiłaś ! Trzymam kciuki za wizytę!!
Carolina współczuję sytuacji na drodze. Nie dziwię się, że się zdenerwowałaś jakbym była na Twoim miejscu mogłam skonczyć w areszcie co do infekcji mam nadzieję, że tak jak u mnie okaże się wszystko fałszywym alarmem a co najwyżej najzwyklejszym grzybkiem! Daj znać po wizycie.
WreszcieMama śliczna fura, ja też mam słabość do adamexów !!!
Uska współczuję bólu zęba, mnie zaczyna co jakiś czas cmić czwórka więc też max w przyszłym tygodniu muszę iść to skontrolować! Nienawidzę dentystów!!!
Camilia może pogadaj z lekarzem, że masz małe dziecko w domu i max jeden dzień wcześniej chciałabyś być w szpitalu, może akurat się uda
Ja mam dzisiaj dla odmiany bardzo pozytywny dzień odwiedziła mnie dzisiaj koleżanka z 8 miesięcznym synkiem i dostałam torbę ciuchów ciążowych o ile spodnie w większości są za duże to bluzki i tuniki z pewnością wykorzystam . Dodatkowo w niedzielę wpadnie koleżanka z byłej pracy na kawę i strasznie mnie to cieszy bo bardzo dawno się z Nią nie widziałam w cztery oczy
Czekam na dalsze relacje z wizyt!!
WreszcieMama, Uska lubią tę wiadomość
-
My już po wizycie
Nowy lekarz zapowiada sie całkiem fajny, powiedział ze w brzuszku siedzi słodki wesoły chłopczyk
Wszystko pomierzyl ale tak szybko jeździł tym usg ze nie wiele widzieliśmy, zatrzymał sie tylko na chwile żeby pokazać jak mały próbuje zjesc swojego kciuka przy czym sam sie roześmiał.
Maz zachwycony nowym lekarzem. Teraz wizyta za trzy tygodnie a potem jak ktg będzie dalej Ok to znowu za trzy jak będzie sie coś powoli dziać to częściej, jak coś mogę dzwonić 24 na dobę dostałam od niego specjalny numer
A nasz Mateusz wazy już 1800 gramsylwucha89, Camilia, WreszcieMama, MEGI81, Madu1611, gaja_1, bbee, blubka, Hope_, Kamilutek, Martchen, Maniuś, Breezee lubią tę wiadomość
wersja z OM
-
Camilia wrote:Ja od początku biorę Pregna Plus (tam też jest DHA) i do tego magnez Maglek B6.
Ja też od początku biorę Pregnę Plus; być może dzisiaj lekarz każe mi odstawić.
I do tego Aspargin lub Asparginian, bo mam tendencję do skurczy łydek. Jak tylko pominę jedną porcję, to od razu nawracają.
Uska, współczuję sytuacji paszczowej! Któraś z dziewczyn pisała, że kobiety w ciąży mają lepszą opiekę dentystyczną na nfz niż standardowa, może jednak warto się wybrać do dentysty i skonsultować sprawę?
Hope, jak teść powie coś o Twojej wadze, to odpłać mu tekstem o brzuchu piwnym lub obwisłej skórze i sflaczałych mięśniach.
Też mam dzisiaj nerwa, bo obejrzano mnie w pracy ze wszystkich stron, niektórzy pchali się z łapami do brzucha, bo macanie ciężarnej przynosi szczęście (nienawidzę!) i oczywiście wszyscy wiedzą najlepiej, co powinnam robić/jeść/pić/kupić/czytać/szczepić/nie szczepić... "Ja sobie w ogóle ciebie nie wyobrażam z maluchem!", "Oj, ale śmiesznie z tym brzuchem wyglądasz!", "Ale grubasek!". Normalnie jest spoko, ale dzisiaj jest jakieś szkolenie i osoby, których nie widziałam od wieków, musiały koniecznie mi oznajmić swoje zdanie na mój temat. Mord w oczach.Uska lubi tę wiadomość
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
Wreszcie mama fajny wózeczek Ja mam taka staroć, sprzed 6 lat ale szkoda mi inwestować w nocy jak tamtemu nic nie dolega.
Zmęczona jestem, no nie mogę się wyspać ostatnio.
Dzisiaj Wiktor nie ma angielskiego więc jedziemy z dziećmi do kina na bajkę Ozzy. Muszę kupić jakieś przekąski ;p
Gonia dobrze że ok. Szkoda z tym zwolnieniem. Mnie co wizytę namawiają żebym wzięła i zawsze są w szoku że nie biorę.WreszcieMama lubi tę wiadomość
-
Gonia, Amilka, gratki! Wasze dzieciaki idą łeb w łeb!
Kurczę, jak to jest, że w Pl często (choć nie wszyscy) wciskają zwolnienia na siłę i jest zdziwko, jak kobieta nie chce, a w Szwajcarii prawie nic nie jest podstawą do l4. Rozumiem, że jak ktoś się dobrze czuje i chce pracować, to ok, ale jeśli zgłasza dolegliwości, które przeszkadzają funkcjonować, to to nie jest w porządku.
Aaaa, no i dzisiaj 15, a 15 to u mnie początek kolejnego miesiąca!
Tylko że jakoś to mi się nie zgadza z terminem porodu, bo mam wyznaczony na 22. Wychodzi 9 miesięcy i tydzień. Za chiny nie wiem, jak oni to liczą. I teraz mam dylemat: dzisiaj świętować początek 8 miesiąca, czy poczekać do 22 marca?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2017, 14:07
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
W Austrii tez wiem od koleżanki ze dają od ręki zaraz przy potwierdzeniu ciąży. U mnie w Niemczech tez nie było problemu powiedziałam w 9 tygodniu ze mam stres w pracy i od razu na zwolnienie na cały czas ciąży, tym bardziej ze miałam naprawdę ostatnio ciężko w pracy bo na 40 stanowiskach pracowało wtedy tylko 15 osób i była rzeźnia, a ja nie chciałam drugiego poronienia ryzykować.
wersja z OM
-
sylwucha89 wrote:Camilia może pogadaj z lekarzem, że masz małe dziecko w domu i max jeden dzień wcześniej chciałabyś być w szpitalu, może akurat się uda
Raczej się nie uda bo mój lekarz nie pracuje w tym szpitalu więc nie będzie miał na to wpływu. Może byc też tak, że poród zacznie się sam i wtedy za długo pewnie nie będę musiała czekać jak się wtedy stawię ze skierowaniem na CC Zobaczymy co życie przyniesie. Najważniejsze żeby Mały był zdrowy. O to się boję czy nie będzie miał NF1 jak Jula...
sylwucha89 lubi tę wiadomość
-
Kamilutek wrote:Gonia, Amilka, gratki! Wasze dzieciaki idą łeb w łeb!
Kurczę, jak to jest, że w Pl często (choć nie wszyscy) wciskają zwolnienia na siłę i jest zdziwko, jak kobieta nie chce, a w Szwajcarii prawie nic nie jest podstawą do l4. Rozumiem, że jak ktoś się dobrze czuje i chce pracować, to ok, ale jeśli zgłasza dolegliwości, które przeszkadzają funkcjonować, to to nie jest w porządku.
Aaaa, no i dzisiaj 15, a 15 to u mnie początek kolejnego miesiąca!
Tylko że jakoś to mi się nie zgadza z terminem porodu, bo mam wyznaczony na 22. Wychodzi 9 miesięcy i tydzień. Za chiny nie wiem, jak oni to liczą. I teraz mam dylemat: dzisiaj świętować początek 8 miesiąca, czy poczekać do 22 marca?
Kamilutek ciąża trwa w sumie 10 miesięcy księżycowych, bo przyjmuje się, że każdy miesiąc to 28 dni
"Zakłada się, że ciąża trwa ok. 280 dni, czyli mniej więcej dziewięć miesięcy kalendarzowych. „Książkowa” obejmuje 10 miesięcy księżycowych, czyli 40 tygodni – każdy miesiąc składa się z czterech tygodni, czyli z 28 dni (miesiące księżycowe opierają się na cyklu miesięcznym wynoszącym 28 dni, podobnie jak cykl menstruacyjny)."Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2017, 14:28
Kamilutek lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, pobieżnie Was przeczytaąłm ale chyba nie nadrobię dokładnie. Wczoraj spakowałam torbę do szpitala, brakuje tylko wrzucić kosmetyki i klapki pod prysznic Poza tym nie zapeszam ale chyba udalo sie odsmoczkowac Paulę, dziś 5 dzień bez niego
Co do wizyt u mnie i teraz i poprzednio cały czas co 3 tyg
WreszcieMama mnie czop poszedl dopiero w szpitalu po badaniu i odchodził w kawałkach, jest dośc charakterystyczny, nie wiem jak go opisać
dewa warto mieć czasem tylko problemy pierwszwgo świata co do Grażyny to jej też ciężko, więcej krwi, hormonów, pewnie nie będzie już taka powabna po porodzie ale myśle, że rozjechana literką O tez nie zostanie
madu cudnie że syn śpi u siebie
Anya kciuki za Was
Moniqa gratulacje
monita dobrze, że lekarz czuwa, lepiej zapobiegać. Kciuki za Was i oby poród odbył sie jednak o czasieMadu1611, sylwucha89, WreszcieMama, mon!ta^, Espera lubią tę wiadomość
13.02.2015 - Aniołek (7tc)
21.01.2016 - P.
24.04.2017 - M.
-
Kamilutek wrote:Też mam dzisiaj nerwa, bo obejrzano mnie w pracy ze wszystkich stron, niektórzy pchali się z łapami do brzucha, bo macanie ciężarnej przynosi szczęście (nienawidzę!) i oczywiście wszyscy wiedzą najlepiej, co powinnam robić/jeść/pić/kupić/czytać/szczepić/nie szczepić... "Ja sobie w ogóle ciebie nie wyobrażam z maluchem!", "Oj, ale śmiesznie z tym brzuchem wyglądasz!", "Ale grubasek!". Normalnie jest spoko, ale dzisiaj jest jakieś szkolenie i osoby, których nie widziałam od wieków, musiały koniecznie mi oznajmić swoje zdanie na mój temat. Mord w oczach.
Kamilutek - rozumiem Twojego nerwa! Ja też od kilku dni chodzę podminowana przez "troskliwych" współpracowników. Non stop pytania: "kiedy idziesz na zwolnienie", "to Ty jeszcze pracujesz??" "odpocznij dziewczyno przed porodem bo później nie odpoczniesz" - tak kuźwa! bo odpocznę sobie na zapas i później będę ten zapas powoli zużywać przy dziecku.... FUCK! Czuję się świetnie, do pracy blisko, praca lekka bo siedząca, a każdy się dziwi że ja jeszcze nie chce się położyć... Wszyscy wiedzą lepiej...
-
Hej dziewczyny a u nas data ślubu ustalona 12.08.2017- łączymy z chrzcinami Alicji
Obrączki tez zamówione juz i za 2 tyg około do odbioruaneta.be, Mabelle, sylwucha89, monika_89, WreszcieMama, Camilia, Arwi, blubka, Foremeczka, Spirit, Kamilutek, daisy123, Martchen, Maniuś, Rudzik, Madu1611, zastrzeŻona, MEGI81, bezimienna, Breezee, marie_marie22 lubią tę wiadomość
-
Kamilutek ja zawsze świętuje 20 a na 27 mam termin także gratuluję 8 miesiąca ciąży
Ag super że wszystko załatwione będziecie mieli piekne wspomnienia z tego dnia
Monika zazdroszczę ja mam za sobą dwie nieudane próby... W dzień wytrzymuje bez większych problemów ale do spania musi być i koniecWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2017, 15:18
Kamilutek, ag194 lubią tę wiadomość
-
Ag a jakie obrączki? lubię ogladac:) ach ile sie swoich naszukalam ale sa yak wyjątkowe ze bylo warto, na pewno nikt nie ma takich samych
Wszyscy sie pytaja gdzie.moj brzuch? Bez sensu...
W piatek wizyta nie moge sie doczekac:) -
Leirion wrote:Dziewczyny, ile podkladow poporodowych powinno sie zamowic? Nie wiem czy w szpitalu dają, ale wole miec swoje, najwyzej będą do domu.
tak samo kompresy: jakie rozmiary, jakie ilosci?
Ja zamówiłam dwie paczki podkładów (każda 10 szt.) i kompresy 5X5 cm 1 op. - 50 szt. To na początek, później będę dokupowac, bo nie chciałam robić jakiś zapasów.
Kamilutek to jesteś chyba oazą cierpliwości bo ja bym chyba gryzła jakbym tylko zobaczyła wyciągniętą rękę w stronę brzucha A rady typu wyspij się na zapas poprostu bezcenne...
Gonia ja biorę femibion natal 2 i on jest z DHA
Jeśli chodzi o miesiące ciąży to też dla mnie skomplikowane, że niby 9 m-cy ale jednak 10. Ja w każdym razie postanowiłam trzymać się tego co piszą w książce i 8 m-c od 32 tc się zaczyna więc u mnie jutro -
Cześć Dziewczyny, staram się Was nadrabiac od kilku dni, ale jestem dopiero na 11 marca na godzinach wieczornych
Nadal mam nakaz leżenia, w piątek mam wizytę u ginekolog, wierzę, że już potem będę mogła normalnie funkcjonowac. Czuję się dobrze. W sobotę ma przyjechać do nas kuzyn z moimi rodzicami (oni zostaną dłużej, on pojedzie w niedzielę).
Mam nadzieję, że u Was tez w porządkuForemeczka lubi tę wiadomość