MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja już sesję ciążową umówiłam. Powiem wam że z terminem nie ma problemu. Ale musi być ale... takie sesje odbywają się pakietami np. 15 zdjęć 500 pln. To ok. za tyle zdjęć to jeszcze niedrogo. Ale po co mi 15 zdjęć ja ja ja i brzuch brzuch i ja czy mąż brzuch i ja.... I przez to dlugo szukałam fotografa który zrobi 5 zdjęć. Docelowo szukałam fotografa który głownie wykonuje sesje noworodkowe dziecięce i ciążowe. Powodem jest też to ze zazwyczaj taki fotograf juz jest przygotowany i ma doświadczenie konkretnie w tych zdjęcia (przewaznie nie zawsze ) i dysponuje strojami specjalnie do sesji albo dla noworodków mają specjalne stroje i eystroje pomieszczeń. I to dla mnie plus pani fotograf da mi kiecke i nie będę się martwić co załoze szczególnie że zakładam że mąż ma wyglądać elegancko i tez tak chcę wyglądać takie suknie ciążowe fajnie podkreślają brzuchy.
Co do sesji noworodkowej to już wiem że chcę ten pakiet 15 zdjęć bo tam mamy być już my i pierwsze sweet focie bobasa. Takie zdjęcia tez wlasnie robić lepiej u profesjonalidty wtedy zdjęcia wykonuje się około w 10 dniu życia dziecka gdzie jeszcze pamięta pozycję z brzucha mamy i można takie dziecko fajnie 'poukładać' do sesji tylko przy sesjach noworodkowych wlaśnie czytałam że lepiej rezerwować wstępny termin wcześniej.
Tyle co ja przegrzebałam w ofertach to mogę wam tyle podpowiedzieć. I sesje brzuchową lepiej robić do końca 8 miesiąca. Pożniej najczesciej kobiety puchną są zmęczone co jest niekorzystne ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 14:23
Leirion lubi tę wiadomość
-
blubka wrote:Uska super,że z corcia ok. Jak będzie mieć na imię bo gdzieś mi umknęło?
A o czym te podwyższone próby mogą świadczyć?blubka lubi tę wiadomość
-
MEGI81 wrote:Rudzik akcja jajeczna rewelacja mój były mąż kiedyś w nocy zapewnił mi po pijaku takie atrakcje. Jajka miałam w całej kuchni i jadalni, ze ścian nie mogłam ich zeskrobać, ale najgorszy był ten smród spalonych jajek i garnka. Koszmar
Julita gdzie Ty masz te 15 kg? Jesteś szczupła i masz śliczny brzuszek
Uszczęśliwiona jak to jest z tym potwierdzaniem dochodów do 500+ i do becikowego? Komu należy się becikowe? Jak mam już syna z pierwszego małżeństwa, a teraz będę miała drugiego z obecnym Mężem, to należy mi się 500+?
Ja mam na plusie 9 kg, a czuję się jak słoniątko
O wszystkich z Was myślę, ale niestety nie pamiętam wszystkich nicków ogólnie ostatnio mam jakieś zaćmienia umysłowe
Poza tym mało się udzielam, ale codziennie staram się nadrobić czytanie, bo moja Mama jest w szpitalu (zemdlała rano wychodząc do pracy i nie mogli jej docucić i położyli ją na oddziale neurologicznym żeby ją przebadać), do tego kończymy remont (w sobotę będzie definitywnie koniec), Mąż na popołudnie w pracy, sama muszę ogarnąć transport Młodego do szkoły, domu i na zajęcia dodatkowe, a później lekcje (Tata i Siostra chcą pomóc, ale kazałam im żeby zajęli się Mamą, bo ja nie jestem w stanie codziennie być w szpitalu). Całe szczęście moi byli Teściowie pracują w szpitalu jako kierownicy oddziałów, więc bardzo dużo nam pomogli i może się uda, że Mama na weekend będzie już w domu
W sobotę idę z Kacperkiem na urodziny do kręgielni, a w niedzielę jadę z Mężem na tą kolację w ciemno. A od poniedziałku leżę do góry kopytkami i odpoczywam, bo kręgosłup daje mi popalić, a czeka mnie jeszcze pranie i prasowanie rzeczy Mikołaja. W przyszłym tygodniu odbieramy wózek, łóżeczko i fotelik z bazą
To tyle ile się zdążyłam dowiedzieć to tak:
500+ przysługuje na drugie dziecko bez potwierdzenia dochodów, każdemu się należy a jeśli dochód rodziny w przeliczeniu na os jest równy lub niższy 800zl to też na pierwsze. Jesli jestes opiekunem dziecka to jak najbardziej tak Becikowe też praktycznie dla każdego (jednorazowo 1000zl) jeśli dochód na osobę (netto czyli na rękę!) Nie przekracza prawie 2000zl bez kilku złotych.MEGI81 lubi tę wiadomość
-
Hope_ wrote:
gaja_1 - piękny kącik!!! skad masz lampke z sowa?! ja tez taka chce!!!
Zamawiałam tutaj:
http://www.abcliterki.pl/?id=view_subcat&cid=29804&mt=Kinkiety%20z%20sow%B1
Ale ostrzegam, że kosztowało mnie to sporo nerwów, bo nie wywiązali się z terminu i nie mogłam się z nimi skontaktować. Czekałam prawie 2 miesiące. Ale z końcowego efektu jestem zadowolona -
Uszczesliwiona wrote:To tyle ile się zdążyłam dowiedzieć to tak:
500+ przysługuje na drugie dziecko bez potwierdzenia dochodów, każdemu się należy a jeśli dochód rodziny w przeliczeniu na os jest równy lub niższy 800zl to też na pierwsze. Jesli jestes opiekunem dziecka to jak najbardziej tak Becikowe też praktycznie dla każdego (jednorazowo 1000zl) jeśli dochód na osobę (netto czyli na rękę!) Nie przekracza prawie 2000zl bez kilku złotych.
A nie wiesz czy licząc dochód na osobę do becikowego wlicza się już nowonarodzone dziecko czy tylko ja z mężem? -
gaja_1 wrote:Kamilutek kosmetyki do pielęgnacji włosów zajmują u mnie 2 półki i ciągle coś przy nich robie Niestety zwykle jak mocno się kruszą to najlepiej przyciąć bo można już ich nie uratować. Moje włosy po oleju kokosowym wyglągają jeszcze gorzej niż przed nałożeniem. Ja używam olejku do włosów z yves rocher, nakładam jakieś 2 godz. przed myciem. Po myciu odżywka do spłukiwania, później po myciu taka w spreyu (revlon), a rano keratyna lub jedwab, chyba, że prosuje to jeszcze chroniące włosy przed temperaturą Czasem daje jakieś ampułki czy maski Jestem szjbnięta na tym punkcie
Kamilutek teraz fryzjer i przynajmniej 2cm obciąć i maski maski maski najlepiej z kreatyna (naturalny budulec włosa) po porodzie lub po karmieniu włosy same powinny wrócić do normy :* mogę jeszcze polecić strzyżenie na gorąco, zapobiega rozdwajaniu końcówek ale trzeba znaleźć kogoś kto naprawdę się na tym zna :*aneta.be, Kamilutek lubią tę wiadomość
-
Dewa jak znajdziesz szpital gdzie można piżamy to rezerwuj dla mnie miejsce! Choćby w Honolulu
Julita to mój nawet kromki chleba nie dostałWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 15:06
julita lubi tę wiadomość
-
Miałam dzisiaj dziwną sytuację w lidlu. Pojechałam z sąsiadką i jej dziećmi na zakupy. Byłyśmy przy kasie, ona przede mną już w trakcie kasowania, a ja jeszcze wykładałam swoje zakupy. Aż tu nagle między nas wbiła się kobitka (cieżarna na oko 6 max 7 miesiąc), co prawda zapytała Panią za mną czy może przejść no ale hello? Mi byłoby mega głupio pchać się przed inną ciężrną....
Generalnie czytam Was na bieżąco ale jakoś ciężko mi się wbić w rozmowę. Jak chce się do czegoś odnieść to czarna dziura tak jak teraz...
Uszczęśliwiona, nikt Cie zmusi żebyś leżała w koszuli. Mogą zasugerować ale co z tego? Ja w szpitalu chodziłam w spodniach dresowych bo koszul też nie lubię. Teraz kupiłam jeszcze piżamę i nikogo o zgodę nie będę pytała. Do samego porodu to rozumiem, że trzeba koszule ale później...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 15:18
Uszczesliwiona lubi tę wiadomość
-
A co do becikowego. Napisalyscie ze wlicza się dziecko ale patrzy się na dochody ubiegłoroczne czy tak? ale dzidzionek był w brzuchu... to napweno ... ? co fakt mąż mowil ze wlicza się dziecko ale dla mnie to dziwne i zakręcone. Szczerze to mocno chciałabym te becikowe bo kiedyś kupiłam wyborczą i tam było ogolnikowo napisane co na dziecko i z tego co przeczytałam to jestem 'za bogata' na wszelkie przywileje w PL na dziecko! Co mnie osobiscie wkurza bo powinny być w naszym kraju jakies dodatki chociaz drobne dla dziecka. Wiele osób ciągnie na kredytach bo w PL nie da się oszczędzić ...
Dobrze że mamy dodatkowe ubezpieczenie na urodzenie dziecka to dodatkowe zabespieczenie przyda się dla dzidziusia szczególnie ze pierwsze dziecko daje po kieszeni pozniej to chyba zawsze chociaż troszeczkę coś zostaje po pierwszym dziecku i lzej finasowo. -
Hope, co za człowiek! I pewnie jeszcze wymagał całościowej obsługi... Kiedy sobie jedzie weg?
Uszczęśliwiona, dzięki za rady!
Karotka, ślepa baba czy co? Nie widziała Twojego brzucha???
Dzisiaj w Szczecinie wiosna na całego! Wyszłam z pracy po zajęciach i powolutku 2 godziny pospacerowałam po okolicznych parkach. Raczej się kulałam niż chodziłam, bo strasznie łydki mam obolałe, ale o tak pięknie było:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4b8c6c5195fb.jpg
Ale żeby nie było tak ślicznie, to wstawiam na chwilę zdjęcie komody Matyldy (uwaga! tego się nie da ozdobaczyć!):
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/38c5f1428c3b.jpg
Komoda jest tymczasowa, w nowym domu będzie miała inną (z międzywojnia, teraz się czyści i odnawia). Za cały burdel na i obok komody odpowiada Chłop.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 15:29
MEGI81, Martchen, sylwucha89, Leirion, Uszczesliwiona, zastrzeŻona, Breezee lubią tę wiadomość
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
Kiedyś już pisałyście o tej poduszce
https://www.mall.pl/poduszki-koldry-dzieciece/babymoov-poduszka-lovenest-original?gclid=CjwKEAjwwcjGBRDj-P7TwcinyBkSJADymblT9y38bjhj_krSb0UqciMPvcwGc_TtjLlAHzHg6G2nDhoCI97w_wcB
Warto ją kupić czy zbędny gadżet? Z córką nie miałam i jej głowa ma się dobrze
Może jak się schylałam do koszyka to nie widziała ale wątpie żeby się w ogóle nie zorientowała. -
Amilka, artykuł specjalnie dla Ciebie - zalety spędzania czasu na powietrzu i w naturalnych okolicznościach przyrody:
https://mataja.pl/2017/03/to-czego-wspolczesnym-dzieciom-tak-bardzo-brakuje/
Ale pewnie Ty to wszystko wiesz
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
Ania9 jak to Cie pocieszy to ja jeszcze nic nie mam. Mój wózek stoi w piwnicy do prania i sprawdzenia czy wogóle działa ;p
Ubranka mam jakieś po chłopcach ale nie wiem czy się nadają i ile ich jest nie mówiąc o praniu itp.
Torby do szpitala to jeszcze nawet nie mam torby ;p
Nie mam tez większości zakupów. Trudno, będę się martwiła jak zacznę rodzić ;p
Co do remontu to w tym tyg facet kończy starą kuchnie i strych. W przyszłym pokój chłopców i nasza sypialnia. Czyli od ok 3.04 mogę sprzątać górę bo facet schodzi na dół ;p -
Dewa mój Mąż nie tylko musi mnie bardzo kochać, ale też ma do mnie anielską cierpliwość w ciąży jestem momentami taką fajtłapą, że aż mnie to przeraża.
Kamilutek też chcę do takiego parku
Mojego Synka odebrał ze szkoły tata, a ja zaraz idę na nóżkach do Mamy do szpitala. Mam spacerkiem około 20 minut, a samochodem w korkach (pół miasta mamy rozkopane) będę jechała około 30 minut.
-
Megi, o niezdarności w ciąży popełniłam dzisiaj caly długi wpis w pamiętniku, nie chciałam Wam tutaj dupek truć xD
Kleo, Tobie to trzeba jakiś pomnik za życia postawić! Trzeci syn w drodze, praca na pełen etat, w domu druga, pełno zajeć dodatkowych, do tego znajdujesz czas i na rozrywkę i na wszystko. Oaza spokoju, na wszystko czas, wszystko spoczko, po co siać panikę! Wielbię!
Kamilutek, cudownie ten skrawek Szczecina wygląda! Jakbym ruszyła zadek z domu, to też poczułabym wiosnę!
Wpychanie się ciężarnej przed ciężarną? Nieee no, spoko, serio! I co, zrobiła zakupy i sobie poszła? Ani słówka?MEGI81 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyUszczesliwiona wrote:Dewa jak znajdziesz szpital gdzie można piżamy to rezerwuj dla mnie miejsce! Choćby w Honolulu
Julita to mój nawet kromki chleba nie dostał
Uszczęśliwiona, nie ma szpitala w którym mogą Ci kazać zdjąć piżamę i założyć koszulę. Mogą Cię conajwyżej poinformować dlaczego Twoja decyzja jest zła i wpisać w dokumentację że nie stosujesz się do zaleceń. Czyli gówno w tym temacie mogą. Dopóki nie jesteś ubezwłasnowolniona masz prawo sama decydować o sobie.WreszcieMama, Uszczesliwiona lubią tę wiadomość
-
Hope - do takiego teścia to nawet tona cierpliwości nie wystarczy - brak słów.
Dewa - ja w życiu nie spałam w koszuli nocnej, raz miałam założoną na próbę i szybciej ją rozebrałam niż ubrałam. Jednak u mnie w szpitalu jest wymóg..kupiłam na allegro jedną granatowo-białą do kolan z napami. Jako drugi komplet chciałabym właśnie t-shirt plus spodenki. Dla mnie piżama to pojęcie abstrakcyjne, śpię w bieliźnie i luźnej koszulce.
Do kupienia koszuli skłonił mnie jeszcze opinie kobiet, które pisały, że po cesarce wszystko drażni ranę i jedynie w koszuli można jako tako wytrzymać. Zobaczymy...
co do sesji brzuszkowej to również miałam taki zamiar, dostaliśmy rabat od naszego fotografa ale z różnorodnych przyczyn nie uda nam się zrealizować, bo do końca marca jest ważny. Liczę jednak na sesję już z maluchem, który nie ma jeszcze imienia -
Dzięki Julita. Kupię, w końcu to nie majątek, a nie trzeba będzie pilnować czy za długo leży na którejś stronie.
Dewa, no baaa, Żadne sorry, nie zauważyłam,nic.
Ania ja miałam cesarke i dresiki z szerokim pasem (bez gumki) dały radę.
Monika 89 mogę Cię prosić żebyś W wolnej chwili pidesłała mi pismo RPP dot cesarki? [email protected]Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 17:37
-
Aaaaaaa!!! Już mi się przypomniało, o co miałam zapytać te z Was, które już mają przynajmniej jedno Maleństwo!
Jak często karmi się dziecko? Na żądanie czy co trzy godziny, czyli 8 razy dziennie? Czy jeszcze inaczej? Pierdylion opinii, trudno znależć coś sensownego. Dzisiaj rozmawiałam z Mamą i ona karmiła nas od 6 rano, co trzy godziny, do północy. A po ukończeniu jednego miesiąca, ostatnie karmienie o 21 i do rana nic. Tak ją uczono i to się sprawdzało. Dziecko miało rytm dnia a ona spokojne noce. I na pewno nam nie zaszkodziło
A teraz podobno na żądanie, tak? Dżizzzz, niby takie to proste, a jednak...! Jak to było u Was Dziewczynki?